Здравейте колеги!
Преди известно време разбрах за въпросния сайт. Беше ми похвален като място където има “от пиле мляко”, на много изгодни цени и най-важното - с безплатна доставката за България. Привлечен от тази информация, влязох да поразгледам и наистина установих, че има доста богат избор. Разбира се, има и много неща, които биха се сторили интересни на пишещите в този форум. Реших да поръчам за проба някои дреболии, така че вече мога да споделя впечатления от първа ръка. Най-вече ме интересуваше начинът на доставка и дали няма някакви допълнителни такси (като се има предвид, че Китай се явява трета страна за Европейския съюз). И разбира се, имайки предвид ниските цени и славата на китайските стоки, ми беше и интересно що за боклуци продават!
Та, да споделя с вас информацията, с която се сдобих за сайта, начина на пазаруване и лични впечатления от стоките, които получих.
В AliExpress се предлагат само чисто нови КИТАЙСКИ стоки от различни търговци или директно от производителите на дадения артикул. Всеки търговец си има магазин в сайта. Доставката наистина е безплатна, но не за всички продукти, затова човек трябва да си отваря очите - дали желаната от него стока се предлага с безплатна доставка до България. Но за това на помощ идва много добре работещата търсачка на сайта. Тя позволява сортиране на стоки по признак: Безплатна доставка, Top-Rated търговци, възможност за закупуване на само една бройка и разбира, се сортиране по цена. Пазаруването от търговци с голям рейтинг е силно препорачитено, за да се избегнат неприятни изненади. Рейтинговата система на сайта е изключително важна както за търговеца, така и за купувача, защото и двете страни подлежат на оценка. Търговците се стремят към висок рейтинг и дават мило и драго да не им се дава лоша оценка, понеже ако рейтингът им е кофти, от AliExpress прекратяват работата с дадения търговец, считайки го за неблагонадежден.
Плащането към сайта не се осъществява през PayPal, но е абсолютно сигурно. Парите на купувача не се превеждат директно на търговеца. Купувачът плаща на AliExpress, а те от своя страна не превеждат парите на търговеца, докато не отбележите в сайта, че сте получили стоката и дали имате някакви забележки относно качеството на продукта. Чак след това търговецът си получава парите. Разбираемо е, че той също има интерес стоката да престигне при Вас максимално бързо - за да си вземе парите. Сроковете на доставка по принцип са следните: 1- 5 дни за обработка на поръчката, 15 - 60 дни за доставка. След поръчка и получаване на плащането започва да тече времето (първо за обработка, след това и за доставка). Ако това време изтече, без да сте си получили пратката или съответно без да са ви я изпратили, парите Ви биват върнати автоматично, а поръчката се анулира. Има и възможност за пазарлък с търговците, като след поръчване на стоката без да правите плащане пишете на търговеца. Нещо от сорта, че много харесвате даден продукт, но Ви се струва скъп и питате дали би се съгласил да смъкне 10%, примерно. Много често търговците са склонни да направят отстъпка, но задължително ще изискат от Вас да им сложите максимален рейтинг и положителен коментар под продукта.
Относно допълнителните такси (МИТО и ДДС), нещата стоят по следния начин: За стоки до 30 лв. не се плаща нищо допълнително. Ако стоката е над тази сума, дължите ДДС, а за суми над 200$ се заплащат и мито и ДДС. Ако е възможно, пускайте отделни малки поръчки, а не една за голяма сума. За Вас това така или иначе е без значение, защото доставката Ви е безплатна.
Така, сега да кажа какво стана с моите нещица. Поръчах десетина предмета, но не всички ще представляват интерес за форума. Общо взето, стоките пристигнаха за 15 - 31 дни след поръчката. Пари за доставка не съм платил, нито съм плащал допълнитени такси. Но съм си поръчал само дреболии.
Феродовата запалка е тип ARMY и ми излезе 5 лв. За моя голяма изненада, търговецът ми беше изпратил и Survival whistle като подарък. Стойноста на свирката в сайта беше малко над 2 лв., което ще рече, че запалката ми излезе около 3 лв. В България същия продукт с доставка и всичко ми излиза около 30 до 40 лв., което си е 10 пъти разлика. За качеството не мога да кажа лоша дума, дори напротив - бях приятно изненадан. Пласмасовата дръжка не създава впечатление, че ще падне. Запалката хвърля яко искри, дори ми се срува, че работи малко по-добре от тези които имам. Свирчицата също е готина, вдига доста шум, сходен продукт в България струва 6-8 лв. и отделно доставка. Което прави 3-5 пъти разлика в цената.
Ето и снимки:

Другият феро-род се води 6 в 1. Освен запалка има: компас, отварачка за бутилки, линийка, стъргалка за запалката и форматна линийка за карта. Хареса ми, понеже подобен продукт в България не бях виждал, а и цената беше смешна, имайки предвид цените само на запалка при нас. Към качеството нямам никакви забележки, всичко е така както беше описано и снимано; стои стабилно и не създава вчечатление за евтин боклук. Единственото, което мога да отбележа като негатив е изтърканото на места покритие, което отдавам на факта, че стъргалото и верижката са се търкали в запалката по време на доставката. Това не ме претеснява, понеже не съм си правил илюзии, че покритието е супер устойчево и ще издържи с години. Предполагам, че с ежедневната употреба ще падне съвсем. Друго, което ме изненада (но тук търговецът няма вина), беше размерът на продукта. Представях си го доста по-малък и компактен, но за съжаление не е. Тук вината си е изцяло моя - човекът съвсем коректно си беше написал размерите и в инчове, и в сантиметри, ама кой да гледа.Цената е 8.80 лв. - не мога да направя сравнение с продукт в България, защото не се сещам за нещо подобно.
Ето и снимки:

И опираме до ръкавиците - най-скъпото “буш” нещо, което си поръчах. Излязоха ми около 17 лв. Това е и продуктът, който дойде най-бавно - за 31дни. Всички останали стоки престигнаха в интервал от 14 до 23 дни. От ръкавичките не мога да се оплача, каквото си беше на картинката, това си и дойде. Като качество на шевове и разни подобни всичко си е ОК, единствено като че ли ми идват малко по-тактикъл, отколкото ми се искаше. Но каквото поръчал, това дошло. Друго, на което трябва да обърна внимание е малката разлика в номерацията. По принцип нося ръкавици размер М или 9; тези ги поръчах М, но като се зачетох, в последствие се оказа, че в Китай този размер не отговаря на същите сантиметри, каквито са стандартно приети. Като резулатат ръкавиците ми са малко по-плътни около ръката, но отново не мога да виня търговеца. Човекът си беше дал размери в сантиметри - само някой трябваше да прочете.
Ето снимки:

Направих и тест за вдигане на стотинка от твърда повърхност, никакъв проблем.

Тук ще се опитам да дам насока какво друго може да потърси човек на сайта (с подобна насоченост):
Часовници, брадви, ножове, триони, точила, лопатки, запалки, фенери, челници, дрехи, шапки, ръкавици, обувки, компаси, къмпинг оборудване, лъкове, стрели, шафтове, върхове, пера, ръкавици за стрелба, колчани, влагомери за дърво (12 лв), въжета, хамаци, карабинери, туристически въдици (сгъваеми колкото химикал), раници, комплекти за оцеляване, бутилки, хидратиращи системи, магнезиеви пръчки, сухи торби, соларни панели (туристически и нормални), зарядни станции, споркове разни, гривни от паракорд, паракорд ( 0,18лв/м), филтри за вода, канчета, аптечки и мн.др.
Като цяло, моето мнение, е че ако човек чете внимателно, разглежда снимките и не бърза да си потвърждава поръчките преди да е убеден, че продуктът работи, всичко е ОК. Нямаше нито един продукт от поръчаните от мен, който да не изглеждаше до сущ като на снимките в сайта. Имах един продукт, който дойде неработещ, но за него ще пиша малко по-късно, че сега ми стана много писането. В сайта могат да се намерят някои много изгодни сделки, но човек трябва да си отваря очите. Като цяло мога да кажа, че съм доволен от покупките си. Издънката беше само една и определено ще ползвам сайта и за напред.