XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 07.06.2011 11:08:35

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Малко в страни от темата. На Осогово носихме бинокъл и монокъл. Опитите да ги ползваме като лупа, за палене на огън завършиха с неуспех.

П.П. Ползвахме ги, както си бяха. не сме ги разглабяли.

Офлайн

0

#17 07.06.2011 11:36:36

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Ааааъъъ аз таковата... не стрелям по птици и животни, а по едни други, и затова оптическият ми мерник и големият ми бинокъл не сияят цветно отдалеч big_smile Въпреки че мерникът има понякога един леко син оттенък, но за 80лв- толкова...  roll

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#18 29.06.2011 11:25:08

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Като стана дума за бинокли и други оптически прибори, аз заложих на стар военен Карл Цайс със стъклена оптика( а не с лещи от пентаетил метакрилат или там както се казваше....)
с малко увеличение.
                         DSC05116.JPG

DSC05118.JPG

DSC05119.JPG

DSC05120.JPG

DSC05123.JPG

DSC05124.JPG

Бинокъла няма фокусиране а само диоптрична настройка на всеки визьор, която се прави преди водене на наблюдение с него, последователно за всяко око.
Мислех си, че ще ми е по-лесно да преживея загубата му или повреждането му в планината за разлика от загубата на някой марков, който струва и маса пари.Но се оказа, че съм се лъгал.Този бинокъл има и колекционерска стойност, както и емоционална и определено с по-малко мъка бих загубил някоя бангия Кодак или Никън, за много пари, отколкото този стар Карл Цайс.

П.С.Този бинокъл има скала в хилядни за определяне на разстоянията по приблизителните размери на визираните обекти.

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#19 29.06.2011 11:28:18

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Ихихихихиии имам същия, но си го държа в Созопол, а руското му копие от 80-те ми е в колата big_smile В интерес на истината Цайс-а има сериозна нужда от почистване, защото е клеясал и тегаво се върти колелото за фокусиране, ама не смея дори едно винтче да отвинтя от него. roll

Офлайн

0

#20 01.07.2011 15:14:15

Teo
Редови

От: Русе
Регистриран: 18.12.2010

Ползвам Celestron SkyMaster 15x70 за нощното небе и не само  big_smile 
добри отзиви има за него сравнително ефтин е за  тези параметри
IMG_0778.JPG

Офлайн

0

#21 07.09.2012 21:28:55

bgpanev
Редови

Регистриран: 18.08.2012

Привет и от мен.Това са ми новите придобивки от рови рови.Фенерчето светеше само като въртя динамото.Оказа се,че плюса на батерииката  е прекъснат.Сега свети отлично.Както се вижда на снимката има соларно панелче.Мисля си че успешно ще зарежда телефон,само трябва да изкарам едно жакче.Забравих да кажа фенерчето е 2,50 а бинокъла е 9лв гумиран с калъфче и микрофибърна кърпичка.

Офлайн

0

#22 02.01.2013 21:25:30

Mitko
Новодошъл

Регистриран: 12.12.2012

Здравейте, имам стар бинокъл Б8x30, не го плзвам много защото е тежичък. В последно време обаче доста се запалих по ориентиране с компас и карта навигация и тн. Бинокъла има вградена скала с която може да се измерват разтояния до наблюдавани обекти, доста търсих ръководство как се борави с нея но не намерих нищо което да разбирам, четох за разни хилядни и тн, но е много суховато и никъде не посочен мащаба на скалата и тн. Ще съм благодарен ако някой има опит с ползване на този бинокъл и ми обясни като на лайк, от опита  си как се използва далекомерната скала на бинокъла.
Best, Митко.

Офлайн

0

#23 02.01.2013 22:13:11

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Скалата е в минути от ъгъла. Ако не се лъжа, едно деление трябва да е около 15 минути. Разстоянията се измерват, като знаеш приблизителните размери на обекта, който наблюдаваш (примерно човек, танк, телефонен стълб и т.н.) Останалото е тригонометрия (питагорова теорема, синуси, косинуси...) Сигурен съм, че военните са го направили да е лесно - примерно човек в две деления - еди-колко си метра, човек в едно деление - еди-колко си.

Имам такъв бинокъл. Когато се опитвах да разгадая скалата нямаше интернет, а и в библиотеката нищо не открих. Разгадавах си я сам - видях колко деления е Луната при пълнолуние, а за нея знам, че винаги се вижда под ъгъл 30 минути, и така... smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#24 02.01.2013 22:34:03

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Мммм, някой може ли да качи снимка на въпросната далекомерна скала ?

Иначе се сещам за далекомерната скала в прицела ПСО-1 на СВД (Драгунов). Тя взима за база изправена човешка фигура (~ 1,70 м) и според "наместването" и в скалата, бързо се смята разстоянието до обекта.

fig8.gif

fig12.gif

В случая, на втората картинка, човека се намира на 400 метра разстояние.

Горе-долу на същия принцип е и далекомера в прицела на РПГ-7, но там нещата се въртят около средните размери на танков корпус (т.е. базовата височина на обекта е 2.7 метра).

rpg7b08us.gif

П.С. Явор го раздава снайперист, може и той да фърли 5 стотинки по темата. Също предполагам че iShooter има какво да каже. Само не почвайте отново с мил-дот скалите, че ме заболява главата от смятане  o_O

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#25 02.01.2013 23:00:44

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

За щастие се оказа, че преди време съм снимал през обектива на бинокъла ми. Ето скалата (малко се крият крайните й леви и десни деления, но може да си ги представите):

0013-16.03.08.jpg

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#26 02.01.2013 23:08:09

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Мдам, при такава скала няма да мине без смятане....

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#27 03.01.2013 09:05:06

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

един по-лесен начин за измерване на разстояния с тази скала.
- едно деление на скалата се равнява на една хилядна /0,001/
- трябва да гледаш предмет или обект, на който предварително знаеш размера /например ел. стълб е висок ~6м./
- гледаш през бинокъла така, че предмета да ти попадне в скалата /стълба да попадне между деленията на скалата/
- гледаш колко деления покриват предмета /примерно стълба се намира между 3 деления на скалата/
- формулата за пресмятане на разстояние е т.н. "конска формула" в артилерията
метър върху километър е равно на хилядна /примерно 6м. стълб делено на х км. от теб до стълба е равно на 3 хилядни от скалата/
намерете х /уравнение с едно неизвестно wink /

Офлайн

0

#28 03.01.2013 15:23:55

iSHOOTER
Редови

Регистриран: 27.01.2011

За скалата на ПСО формулата е:

B=DX1000
    ----------
        ?

B- разстоянието
D-ширина на обекта в см.
1000-постоянна величина
? - брой деления върху които се налага обекта

пример:
комин изграден от две обикновенни тухли е 50 см.Стандартно 25 см е едната.Налага се на 2 деления.

B=0,5X1000
    -----------= 250м.
        2
в специалните сили си записвахме във снайперските дневници ширините в см и метри на каквото се сетите и ги учехме на изуст.С течение на времето сметките стават толкова бързо, че не ползваш помощни средства.

2

Последно редактиран от iSHOOTER (03.01.2013 15:34:05)

Офлайн

0

#29 03.01.2013 15:41:56

iSHOOTER
Редови

Регистриран: 27.01.2011

windwarrior написа:

Мммм, някой може ли да качи снимка на въпросната далекомерна скала ?

Иначе се сещам за далекомерната скала в прицела ПСО-1 на СВД (Драгунов). Тя взима за база изправена човешка фигура (~ 1,70 м) и според "наместването" и в скалата, бързо се смята разстоянието до обекта.

fig8.gif

fig12.gif

В случая, на втората картинка, човека се намира на 400 метра разстояние.

Горе-долу на същия принцип е и далекомера в прицела на РПГ-7, но там нещата се въртят около средните размери на танков корпус (т.е. базовата височина на обекта е 2.7 метра).

rpg7b08us.gif

П.С. Явор го раздава снайперист, може и той да фърли 5 стотинки по темата. Също предполагам че iShooter има какво да каже. Само не почвайте отново с мил-дот скалите, че ме заболява главата от смятане  o_O

Скалата за измерване на разстояние със фигура със осреднен размер 1,7 височина е скала за бързо премерване , която общо взето не върши работа.Може да се използва само за информация до обекта но не и за стрелба, ако пък се ползва за стрелба е препоръчително да е до 300м.Представете си ако целта е на 1000м и фигурата е 1,95 каква ще е грешката.Скалите със Милове не са толкова сложни колкото изглеждат , просто трябва да се свикне , формулата е същата, на хилядната.

Офлайн

0

#30 04.01.2013 11:52:15

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Формулата е известна още като: Детето= Войника/Ученичката * 1000  :[  big_smile

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff