XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 10.10.2010 22:10:05

Arshinkov
Редови
Репутация: 0

От: Самоков
Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 175

Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

   anjsan
     

      Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.подобни прибори използвани в туризма и пущинясването . Тук може да посочите връзки за магазини или статии , ремонт , аксесоари и др.

      Аз като се разхождам из пущинака , когато има хубава гледка с кеф разглеждам околността с бинокъл . Вярно , че е обемист и немного лек , но си има своите предимства употребата му .

      Ползвате ли подобен прибор и влиза ли в екипировката ви ? Носите ли го всеки път в раницата и дали е необходим всъщност ?
   

      Стоян Стоянов
     

      Да, тия приспособления са доста полезни при разходките из природата, но наистина са малко тежички. Могат да имат различни полезни приложения, свързани с ориентирането, оглеждането на местността за пътеки, вода и т.н. Може да се наблюдават и животни (че и хора [;)] ).

      Може би идеално решение биха били ония малки, компактни сгъваеми моделчета, в по-голямата си част изработени от пластмаса. Продават се в различни вериги за техника. Оптиката им не е кой-знае какво, но пък става. А и са евтини. Много пъти съм се чудил дали да не взема едно такова.

      Иначе аз имам стар руски военен бинокъл. Не е много голям, но пък е тежичък, щото е от бронз и други сплави. Има си и скала за определяне на разстояния. Нося го чат-пат. Вижда се на една от снимките от последния фотоотчет, който сложих във блога.
     

      windwarrior
     

      За бинокъл - твърдо не, освен ако не е за еднодневна разходка - големи габарити и тегло. Виж, малък/лек 7-8 кратен монокъл твърдо ще е една от следващите добавки към оборудването ми - удобен както просто за зяпане, така и за търсене на ориентири, хижи и т.н.
   

      cat
     

      [:-)] Аз си имам едно Таско монокълче върши работа
   

      anjsan
     

      Аз ползвам един украински бинокъл 20х40 или същия , но направен като половината му - водят го призмен монокъл(рус.)или зрителна тръба. Вторият е наполовина по-лек (около 0,5кг.), не заема много място и понякога го взимам дори и при по-дълги преходи .
      Увеличение 20пъти , обаче ми се струва слабо въпреки , че се вижда добре и приближава картинката . При по-голямо увеличение по книгите пишат , че се отразява треперенето на ръката (освен ака няма стабилизация на образа , но е скъпа тая джаджа), дали е така - незнам , защото не съм ползвал такъв .

      Най-удачен вариант е сгъваем монокъл , който е лек и удобен . Има мощни и хубави монокли, но и цената им е хубава . Скоро се сдобих с един такъв (пак украински) , но са му е счупени лещите на окуляра и засега немога да го използвам без съответният ремонт .

      Тука има руски статии за оптични прибори - http://www.detect-ufo.narod.ru/pribor/o … index.html
     
      Стоян Стоянов
     
      anjsan, казва се "призмен", а не "приземен". Грешка при четенето или писането вероятно. [;)]
     

      tirex
     

      Здравейте добра тема е заформил Anjsan бинокъла си е полезно нещо при разходките в пустоща няма по голямо удоволствие от това като се изкачиш на някое високо място да разгледаш природата защото с просто око можеш да изпуснеш някоя подробност от пейзажа.Въпроса е как да си избереш точният модел който да не е много тежък но да има добри параметри.На времето като реших да си купувам бинокъл отидох в магазин където продаваха различни модели гледам ги всичките ми изглеждат хубави вземам ги един по един и гледам през вратата всички излеждат добре и се колебая тоз ли онзи ли в това време влезе един господин с зелен шлифер явно бивш военен и ми даде съвет да погледна към 1 жилищен блок( на 200м.) който беше накичен с климатици с който прочетеш надписа на климатиците този вземи и се оказа прав .Бинокъла ми 30х40 100м.- 1000м. и тежи 250г. с калъфче за колана и кърпичка за почистване на окулярите.Ето няколко полезни линка- http://varhove.com/wordpress/archives/465 - http://magazinoptika.com/bg/faq.html#question13
   
      samotniq valk
     
      Ако може едно уточнение. Не знам защо започва да придобива все по широка употреба изразът "монокъл". Всъщност монокъл е вид очила с едно стъкло, които са се поставяли на едното око и са бил скоро моден аксесоар за господата през викторианската епоха. Изразът далекоглед си е съвсем точен.
      За биноклите ме е яд още, че навремето не си прибрах от казармата един военен, произвоство на КарлЦайс. Оказа се, че не се води никъде и беше чисто нов. Както и да е, минало. Сега имам едно малко бинокълче, дори не знам каква марка е. Купих си го случайно от една екскурзия в Италия преди време. Но пък е доста практично. Малко, леко, има си калъфче. Вярно не е много мощно. В сравнение с онзи военния си е нищо, но за походи върши работа
     
      anjsan
     

      Далекаглед според мен е по-общо понятие и включва доста уреди . Бинокъл е далекоглед с два тубуса(тръба или корпус) , монокъл е с един тубус и така . Руски термини може би .
     
      Стоян Стоянов
     

      samotniqt valk, монокъл може би съвсем нормално произлиза по същия начин от латински, както и бинокъл - "bi" -две, и "okulus" - око, т.е. "за две очи". Монокъл съответно "mono"- едно, и "okulus" - око - "за едно око". Това, че първо са дали това наименование на прост увеличителен уред от една леща, е въпрос на хрумването на откривателя му. [:)] Всъщност далекогледа (монокъл ли е сега модерно), е използван за пръв път май от арабите. Явно тяхното название трябва да е най-правилно. [;)]

      П.П. Всъщност anjsan е прав. Далекогледа си е съвсем друга бира. Монокъла е просто половин бинокъл. [:)]
     
      samotniq valk
     

      http://translate.google.bg/translate?hl … ki/Monocle

      Ето какво казват енциклопедиите по въпроса. Използвал съм преведена версия, но който иска може и в оригинал да си го чете. Там има и препратка към Монокуляр, което е полвин бинокъл.
      http://translate.google.bg/translate?hl … ki/Monocle
     
      anjsan
     

      Истината може би е тук някъде .Термините са в следният ред - Български,Руски,Английски

      Бинокъл-Бинокль-Binocular
      Монокъл-Монокль-Monocle
      Монокуляр-Монокуляр-Monocular

      Аз лично не съм срещал или чувал "монокуляр" на български и незнам дали има такова понятие , но от руски трябва да звучи по същия начин . Обаче на български казваме "бинокъл", а не бинокуляр . Оттам идва и обърквацията за монокъл, някой експерт по оптика трябва да каже .
     

      Kent
     

      Ползвам половин бинокъл на "Беркут". Беше цял 12х50, но едната призма се прее.а та затова внимателно го разрязах и ся ползвам едната половина. Но 15 кратно увеличение е множко за полето, трябва си статив. Като ме мързи да го мъкна, щракам с максималния оптичен зум на "Панасоника", благо има стабилизатор на образа и разглеждам кото ме интересува.
     
      Shady
     

      Моя бинокъл е ТСМ в доста добро състояние за тези 7-8 години че и повече вече - лек и с параметри 10х25
      Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...
     

      zdravkokomitov
     
      Това с Панасоника и аз го правя, все пак 12 или 18 оптичен зум плюс стабилизация на образа и статив си е супер екстра! После на дисплея е лесно...Имам и стар руски далекоглед, но прекалено увеличава и тежи, няма практична стойност освен да си палиш разни неща с лупата му. Сега се сетих, че имам и едно бинокълче от Мтел, мисля че Практика пишеше на него, трябва да го потърся, поне за театрален ще става!!!


„Природата не е враждебно разположена към човека, но той, като не я познава и разбира, сам се ограничава и отделя от нея, като иска да я победи, да я завладее, да й господарува. В Природата съществуват разумни закони, които управляват цялото Битие.”

Офлайн

  0

#2 10.10.2010 22:15:21

Arshinkov
Редови
Репутация: 0

От: Самоков
Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 175

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

windwarrior
     

      @Кент - 12х50 е с 12-кратно уевличение, мисля. По принцип първата цифра е увеличението в пъти, а втората - диаметъра на обектива в мм. В твоя случай - 12 кратно увеличение и 5 см (50 мм) диаметър на обектива
     
     

      Kent
     

      Уинд, аз знам че е с 12. По-принцип исках да кажа че, над 12 вече не става /примерно 15/. То и дванайсе е много. Руския стандарт за полеви бинокъл май беше 8 кратно увеличение.
     
      windwarrior
     

      Да, руските полеви бинокли са 8Х15 (май). Повече от достатъчно. С по големи увеличения, ако не си на статив, предполагам че тремора от ръцете така или иначе не ти позволява да видиш кой знае какво.
     
      Black Wolf
     
      Баща ми имаше един служебен "Цайс" навремето - много голям бинокъл. Не помня какво увеличение имаше, ама беше голям и малко тежичък. Ама го сдаде като се пенсионира. [:wink:]
   

      Kent
     

      Вълк, сигурно 15-ска е бил. Хубавите и истински цейсовски бинокли бяха бая тежички. Верно увеличават много ,ама да видеш обекта с подробности - абсурд, без някаква стойка.
     

      anjsan
     

      Само да вметна , че до увеличение 20х , треперенето на ръцете не се усеща и не се отразява на образа . Имам такъв украински бинокъл и го знам от личен опит . Чак когато се изморят ръцете ,тогава вече картинката се клати . Разбира се винаги е по-добре да се подпре далекогледа по някакъв начин . По-модерните бинокли ги правят със стабилизация на образа , но и цените са им по-стабилни big_smile.
     

      vanjo
     

      Това е едно много кратко ревю от мен. Повече информация за полезната малка играчка
     

      tirex
     

      Здравей Vahjo откъде го закупи това монокълче и на на каква цена.Надявам се да пуснеш разказ за Киргизия.
     

      zoso
     

      Здравей tirex. Ще си позволя да отговоря от името на Ваньо, тъй като аз закупих монокълчето заради него.
      Моля, разгледай ТОЗИ линк
     

      windwarrior
     

      Моля колегите които ползват монокли да споделят дали имат проблем с по-ограниченото зрително поле. Много се колебая между компактен бинокъл 8х25 и монокъл 8х21 или 8х25, и при всички положения монокъла печели заради по-малките размери и тегло, но ме притеснява намаленото зрително поле...

      П.С. Bushnell и Luger добри марки за бинокли ли са ?

      П.П.С. Имам и опция за един монокъл 12х32, ама пък тук ме притеснява голямото увеличение а и покритието на лещите е пълен шит..

      Абе въобще - дайте акъл че съм много бос в материята [:)]
     
      anjsan
     

      Аз на твое място бих си взел монокъла 12х32 .Увеличението не е толкова голямо и дори ще ти се стори малко впоследствие . Диаметърът на обектива(32mm) е по-голям и сякаш има по-добри характеристики . Прегледай някоя статия за бинокли за да добиеш представа преди да си го купиш .Ето тук има една такава - http://astronomy.hit.bg/telescope/binoculars.html
     

      Nikolay
     

      Имам бинокъл Busch Rathenow 6x30. Не го разнасям с мен постоянно понеже е нещо като семейна реликва, но иначе бинокълчето върши доста добра работа - не е тежък, не заема място, има си допълнителни лещи(лещите са с жълти стъкла, да имате идея при какви условия се използват?), а и увеличението е повече от достатъчно.
     

      Meze
     

      Имам един малък бинокъл, на него пише Simmons, но видях веднъж че тея "Практика" дето ги давали от Ментел са същите. Не знам колко му е увеличението, но ми е вършил работа като се разхождам насам-натам. Най-голямото му достойнство е че перфектно се връзва с камерите на телефони и сапунерки и съм правил много готини приближени снимки по концерти [:twisted:]
      Ако искаш добре свършена работа, свърши си я сам.
     

      zdravkokomitov
     

      Браво Мезе! Това се казва идея! Снимал съм през микроскоп с Панасоник и Сони, но не съм се сещал през бинокъл или далекоглед. Това ще се пробва през светлата част на утрешния ден! Ще пробвям с фотоапарат и телефон. Много свежарски мислиш!


„Природата не е враждебно разположена към човека, но той, като не я познава и разбира, сам се ограничава и отделя от нея, като иска да я победи, да я завладее, да й господарува. В Природата съществуват разумни закони, които управляват цялото Битие.”

Офлайн

  0

#3 14.10.2010 09:01:43

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Липсва връзката от мнението на vanjo"Това е едно много ...." .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#4 14.10.2010 09:46:34

xenos
Modern Abo
Репутация: 763

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,679
Уеб-сайт

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Връзките са оправени!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#5 03.06.2011 17:06:46

tirex
Редови
Репутация: 0

От: Хасково
Регистриран: 05.12.2009
Мнения: 78

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Вчера ходих до Лидъл да си зкупя храна за кучето и попаднах на един стрхотен бинокъл BRESSER 10 X 50, на цена 39.99лв. Изглежда страхотно оказа се че е "made in Germany". В сайта им струва 43 евро. Целият е гумиран и има чантичка с ремък, гумени предпазители за лещите и кърпичка за почистване на околярите.

Това е линк към каталога на Лидъл  - Цък - втория   каталог на 4 страница. Намерете каталога от 26 .05.11г.

А това са малко снимки: Бинокъл

Офлайн

  0

#6 03.06.2011 18:24:53

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 777

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,664

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Аз наскоро си напазарувах монокъл 10х12 за 19$ от ибей. Гумиран и ужким водоустойчив. Ще го видим на Осогово що за стока е.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#7 03.06.2011 20:11:29

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Видях го този в лидл миналата седмица, познат ми е от преди и не ми харесва. Преди всичко мразя да ми синеят или оранжевеят лещите. Освен това го пробвахме в една от нашите игри и беше трагичен в лек дъжд. Руският ми бинокъл 8х33 дава в пъти по- чист образ, да не говорим че няма цветни оттенъци на лещите при слънце. С монокълчето 10х12 в началото е много куцо, ама се оказа въпрос на навик и сега един познат е много доволен от него, "Бушнел" от оръжие.ком е.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#8 03.06.2011 21:35:07

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 777

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,664

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Мхм, при по-детайлно разглеждане моя монокъл се оказа 12х32, маде ин Чина, ъф корс.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#9 03.06.2011 21:47:18

Ludipipo
Редови
Репутация: 210

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 860

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Имах Зенит 16х50...
http://www.flickr.com/photos/binoculars … 273111441/
Откраднаха го и сега съм с фотото с 12х оптика. Важното е да е с обектив с голям диаметър, поне 50мм и стъклени лещи!

Офлайн

  0

#10 05.06.2011 13:39:40

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Оцветяването на лещите е всъщност покритие , което е добре да има един оптичен уред . Всички съвременни си имат такова, а относно руските неща не всичко е качествено.


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#11 06.06.2011 19:04:14

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Абе аз не съм виждал читава оптика за пушка да синее или оранжевее, да ме прощавате wink Конкретно за цитирания бинокъл: пробвалл съм го лично, изпоти се яко и то отвътре, а уж е гумиран.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#12 06.06.2011 21:28:29

RELAX
Модератор
Репутация: 1516

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,644

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

@Yavor, говориш за две различни неща:

Yavor написа:

Абе аз не съм виждал читава оптика за пушка да синее или оранжевее, да ме прощавате wink .

Имат, и то е някакво антирефлексно покритие!
Животните не виждат червеният спектър на светлината и още повече 97-8 % от всички живи твари /без хомо сапиенс/ възприемат външният образ - черно/бял. Само няколко вида насекоми виждат цветно ... - това, след изследвания е приложено и при оптиките, зада не се виждат отблясъците, и за това са направени с жълто-червен оттенък.

Yavor написа:

Конкретно за цитирания бинокъл: пробвалл съм го лично, изпоти се яко и то отвътре, а уж е гумиран.

Това вече наистина е проблем и е показател за качеството!


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#13 06.06.2011 21:35:41

xenos
Modern Abo
Репутация: 763

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,679
Уеб-сайт

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Птиците имат доста сериозно цветно зрение! wink Както и други животни, но да не изпадаме в подробности... wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#14 06.06.2011 22:04:39

RELAX
Модератор
Репутация: 1516

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,644

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Без да искам да навлизам в конфликт с материята и познанията на биолозите, може би е ставало въпрос за бозайниците - но наистина при всички разглеждани теми и провеждани курсове по дивечознание ни убеждаваха, че именно те, не виждат цветно. И от там ми е останало нещичко и за насекомите ...

Дори сега е супер модерен един вид силен прожектор за монтаж на ловна пушка, който е с насочена червена светлина, която животните не я виждли...


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#15 07.06.2011 00:22:13

soti
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 21.05.2010
Мнения: 155

Отг: Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.

Аз ползвам ето този
70988pic_nikon_sporter_ex_8x42_wp.jpg

и този

1256992632.jpg

Висококачествен бинокъл с 8-кратно увеличение и 42-милиметров обектив. Този бинокъл комбинира великолепно качество на оптиката и издържливост, затова е идеален за използване при походи и наблюдение на природата. Компактният му и лек корпус е напълнен с азот, за да бъде устойчив на мъгла и има гумено покритие за здрав захват. Обективите с многослойно покритие осигуряват ясни и чисти изображения, а конструкцията с висока разположена точка за наблюдение гарантира чисто зрително поле и удобство при използване дори когато носите слънчеви очила или очила с диоптър.

- Водоустойчив (потапяне на дълбочина до 1 м за 10 минути) и устойчив на мъгла, с уплътнения във формата на О-образни пръстени и азот за допълнителна устойчивост на елементите.
- Конструкцията с високоразположена точка за наблюдение гарантира ясно зрително поле дори когато носите очила.
- Обективите с многослойно покритие осигуряват изключително качествено прехвърляне на светлинните лъчи, за да се получат ясни и чисти изображения с добре балансирани цветове.
- Разстояние за близко фокусиране само 5 м.
- Въртящите и плъзгащи се гумени сенници със система за настройка в няколко позиции ви улесняват при насочване на погледа в правилната зрителна точка.
- За всички лещи и призми е използвана оптика от екостъкло, несъдържащо олово и арсен.

Увеличение - 8 пъти
Ефективен диаметър на обектива - 42 мм
Зрително поле (реално) - 7.0°
Зрително поле (относително) - 52.1° ; Относителното зрително поле се изчислява на база на стандарта ISO14132-1:2002.
Зрително поле при 1 000 м - 122 м
Изходящ лъч - 5,3 мм
Яснота - 28.1
Разстояние между окото и оптичните елементи - 19,7 мм
Разстояние за близко фокусиране - 5,0 м
Регулиране на очното разстояние - 56-72 мм
Дължина - 154 мм
Ширина - 131 мм
Дълбочина - 58 мм
Тегло - 670 г
Водоустойчив - Да


Потомци, вий напразно ще се ровите,
докрай едва ли ще узнайте вий,
когато се наливаха основите —
какъв живот живяхме ний!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff