anjsan
Тема за далекогледи , бинокли , монокли и др.подобни прибори използвани в туризма и пущинясването . Тук може да посочите връзки за магазини или статии , ремонт , аксесоари и др.
Аз като се разхождам из пущинака , когато има хубава гледка с кеф разглеждам околността с бинокъл . Вярно , че е обемист и немного лек , но си има своите предимства употребата му .
Ползвате ли подобен прибор и влиза ли в екипировката ви ? Носите ли го всеки път в раницата и дали е необходим всъщност ?
Стоян Стоянов
Да, тия приспособления са доста полезни при разходките из природата, но наистина са малко тежички. Могат да имат различни полезни приложения, свързани с ориентирането, оглеждането на местността за пътеки, вода и т.н. Може да се наблюдават и животни (че и хора [;)] ).
Може би идеално решение биха били ония малки, компактни сгъваеми моделчета, в по-голямата си част изработени от пластмаса. Продават се в различни вериги за техника. Оптиката им не е кой-знае какво, но пък става. А и са евтини. Много пъти съм се чудил дали да не взема едно такова.
Иначе аз имам стар руски военен бинокъл. Не е много голям, но пък е тежичък, щото е от бронз и други сплави. Има си и скала за определяне на разстояния. Нося го чат-пат. Вижда се на една от снимките от последния фотоотчет, който сложих във блога.
windwarrior
За бинокъл - твърдо не, освен ако не е за еднодневна разходка - големи габарити и тегло. Виж, малък/лек 7-8 кратен монокъл твърдо ще е една от следващите добавки към оборудването ми - удобен както просто за зяпане, така и за търсене на ориентири, хижи и т.н.
cat
[:-)] Аз си имам едно Таско монокълче върши работа
anjsan
Аз ползвам един украински бинокъл 20х40 или същия , но направен като половината му - водят го призмен монокъл(рус.)или зрителна тръба. Вторият е наполовина по-лек (около 0,5кг.), не заема много място и понякога го взимам дори и при по-дълги преходи .
Увеличение 20пъти , обаче ми се струва слабо въпреки , че се вижда добре и приближава картинката . При по-голямо увеличение по книгите пишат , че се отразява треперенето на ръката (освен ака няма стабилизация на образа , но е скъпа тая джаджа), дали е така - незнам , защото не съм ползвал такъв .
Най-удачен вариант е сгъваем монокъл , който е лек и удобен . Има мощни и хубави монокли, но и цената им е хубава . Скоро се сдобих с един такъв (пак украински) , но са му е счупени лещите на окуляра и засега немога да го използвам без съответният ремонт .
Тука има руски статии за оптични прибори - http://www.detect-ufo.narod.ru/pribor/o … index.html
Стоян Стоянов
anjsan, казва се "призмен", а не "приземен". Грешка при четенето или писането вероятно. [;)]
tirex
Здравейте добра тема е заформил Anjsan бинокъла си е полезно нещо при разходките в пустоща няма по голямо удоволствие от това като се изкачиш на някое високо място да разгледаш природата защото с просто око можеш да изпуснеш някоя подробност от пейзажа.Въпроса е как да си избереш точният модел който да не е много тежък но да има добри параметри.На времето като реших да си купувам бинокъл отидох в магазин където продаваха различни модели гледам ги всичките ми изглеждат хубави вземам ги един по един и гледам през вратата всички излеждат добре и се колебая тоз ли онзи ли в това време влезе един господин с зелен шлифер явно бивш военен и ми даде съвет да погледна към 1 жилищен блок( на 200м.) който беше накичен с климатици с който прочетеш надписа на климатиците този вземи и се оказа прав .Бинокъла ми 30х40 100м.- 1000м. и тежи 250г. с калъфче за колана и кърпичка за почистване на окулярите.Ето няколко полезни линка- http://varhove.com/wordpress/archives/465 - http://magazinoptika.com/bg/faq.html#question13
samotniq valk
Ако може едно уточнение. Не знам защо започва да придобива все по широка употреба изразът "монокъл". Всъщност монокъл е вид очила с едно стъкло, които са се поставяли на едното око и са бил скоро моден аксесоар за господата през викторианската епоха. Изразът далекоглед си е съвсем точен.
За биноклите ме е яд още, че навремето не си прибрах от казармата един военен, произвоство на КарлЦайс. Оказа се, че не се води никъде и беше чисто нов. Както и да е, минало. Сега имам едно малко бинокълче, дори не знам каква марка е. Купих си го случайно от една екскурзия в Италия преди време. Но пък е доста практично. Малко, леко, има си калъфче. Вярно не е много мощно. В сравнение с онзи военния си е нищо, но за походи върши работа
anjsan
Далекаглед според мен е по-общо понятие и включва доста уреди . Бинокъл е далекоглед с два тубуса(тръба или корпус) , монокъл е с един тубус и така . Руски термини може би .
Стоян Стоянов
samotniqt valk, монокъл може би съвсем нормално произлиза по същия начин от латински, както и бинокъл - "bi" -две, и "okulus" - око, т.е. "за две очи". Монокъл съответно "mono"- едно, и "okulus" - око - "за едно око". Това, че първо са дали това наименование на прост увеличителен уред от една леща, е въпрос на хрумването на откривателя му. [:)] Всъщност далекогледа (монокъл ли е сега модерно), е използван за пръв път май от арабите. Явно тяхното название трябва да е най-правилно. [;)]
П.П. Всъщност anjsan е прав. Далекогледа си е съвсем друга бира. Монокъла е просто половин бинокъл. [:)]
samotniq valk
http://translate.google.bg/translate?hl … ki/Monocle
Ето какво казват енциклопедиите по въпроса. Използвал съм преведена версия, но който иска може и в оригинал да си го чете. Там има и препратка към Монокуляр, което е полвин бинокъл.
http://translate.google.bg/translate?hl … ki/Monocle
anjsan
Истината може би е тук някъде .Термините са в следният ред - Български,Руски,Английски
Бинокъл-Бинокль-Binocular
Монокъл-Монокль-Monocle
Монокуляр-Монокуляр-Monocular
Аз лично не съм срещал или чувал "монокуляр" на български и незнам дали има такова понятие , но от руски трябва да звучи по същия начин . Обаче на български казваме "бинокъл", а не бинокуляр . Оттам идва и обърквацията за монокъл, някой експерт по оптика трябва да каже .
Kent
Ползвам половин бинокъл на "Беркут". Беше цял 12х50, но едната призма се прее.а та затова внимателно го разрязах и ся ползвам едната половина. Но 15 кратно увеличение е множко за полето, трябва си статив. Като ме мързи да го мъкна, щракам с максималния оптичен зум на "Панасоника", благо има стабилизатор на образа и разглеждам кото ме интересува.
Shady
Моя бинокъл е ТСМ в доста добро състояние за тези 7-8 години че и повече вече - лек и с параметри 10х25
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...
zdravkokomitov
Това с Панасоника и аз го правя, все пак 12 или 18 оптичен зум плюс стабилизация на образа и статив си е супер екстра! После на дисплея е лесно...Имам и стар руски далекоглед, но прекалено увеличава и тежи, няма практична стойност освен да си палиш разни неща с лупата му. Сега се сетих, че имам и едно бинокълче от Мтел, мисля че Практика пишеше на него, трябва да го потърся, поне за театрален ще става!!!