XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 21.12.2013 22:44:04

П.Петков
Редови

Регистриран: 29.11.2013

Мултифункционалност и ултра-лека екипировка

Тъй- като досега не срещнах тема в сайта занимаващ се с тази част от бушкрафта и туризма.реших че не е лошо като идея да се разгледа и този аспект на екипировката ,тъй- като намаляването на тегло и обем винаги е плюс ,а второ може би именно мултифункционалноста е ключът и към приличен бюджет wink (комбинирането винаги излиза по евтино от разделното подбиране).Смятам дори да разширя темата и да задам като цели следните насоки- идеи за комбиниране, разделяне,дублиране и заместване-с цел намаляване на обем и тегло.Периодично смятам да публикувам мой идеи открития и наблюдения,ще се постарая и в най-скоро време да допълня темата с практически приложения.

Последно редактиран от П.Петков (21.12.2013 22:49:05)

Офлайн

0

#2 21.12.2013 23:19:03

П.Петков
Редови

Отг: Мултифункционалност и ултра-лека екипировка

Винаги съм бил фен на спиртника и никога не съм харесвал газта като продукт.,Газта е опасна при високи температури ,неизползваема при ниски и въпреки че е лека за кратък преход е неприложима на дълъг заради най-големият си недостатък-контейнер.Спирта от друга страна има множество приложения -санитарно хигиени ,вътрешни,гориво и разплака в трудни климатични условия(дори и в слаб дъжд) Газовото котлонче превзема пазарът поради по лесната си оперативна дейност на открито,особено при силен вятър и точно тук ми идва първият пример за мултифункционалност.- http://luigiferrero.com/cooking/zagotve … r-170.html ей тази малка хитринка (уред за готвене на пара)е жесток ветробран в полузатворено положение, а плюс това е гениално огнище за съчки и малки дърва поради формата си ,и си е почти самостоятелна хобо печка(когато е на крачетата си).Ако не ползвате канче на манерка а тенджерка просто изберете уред със същият диаметър и опаковайте заедно! Моят пример- http://outsider-bg.com/content/%D1%81%D … ino-popote  с ф14 от горният продукт.

Последно редактиран от П.Петков (21.12.2013 23:23:29)

Офлайн

0

#3 21.12.2013 23:21:49

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

@Петков, много добре звучи всичко това, но за момента е само теория ... Аджаба как да стане - навярно има доста добри предложения ?!?

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#4 21.12.2013 23:31:50

П.Петков
Редови

RELAX написа:

@Петков, много добре звучи всичко това, но за момента е само теория ... Аджаба как да стане - навярно има доста добри предложения ?!?

Аз ще давам примери и идеи и се надявам по знаещите от мен да реагират позитивно и да споделят техните...Мисля че темата би могло да има бъдеще и ще е полезна за всички ни.

Офлайн

0

#5 21.12.2013 23:50:42

П.Петков
Редови

Офлайн

0

#6 22.12.2013 00:07:35

П.Петков
Редови

Друг пример-тента 3 на 3 с подобно сървайвъл одеялце http://www.tashev.bg/shop/product_info. … ticles=727  и две щеки равно на палатка http://www.campingrocks.bg/bg/product/2 … -3-m-x-3-m примери ра разгъване има много но ако има желание ще дам и мой.

Офлайн

0

#7 22.12.2013 00:23:00

П.Петков
Редови

Друг пример три сезонен спален чувал с биви баг ,палатка хималайка с щеки вместо  рейки,панталон с ципове от къс към дълги,ръкави вместо блуза с дълги ръкави.Допълвайте.......

Офлайн

0

#8 22.12.2013 09:04:51

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

http://forum.xenos-bushcraft.com/viewtopic.php?id=1215 Ето ти темата за ветробрана. Обаче като подбираш примерите гледай и теглото иначе няма смисъл от цялата тази работа.
Основното на което трябва да се наблегне е къде ще се ходи и наличните ресурси и възможности. Тоест за какво да носиш спиртник ако може да си запалиш огън с дърва, защо да носиш палатка ако има колиба или заслон. Това последното важи много за Балкана.  Бях ти подхвърлил идеята за таблицата или листа и тефтера с химикала и кантарчето. Отделно за работата на спиртника е много важна височината на съда от спиртника. Според това какво е разстоянието зависи колко бързо ще сгрееш водата и колко гориво ще изразходиш.  Играх си два дена със моя спиртник за да  нагласа височината на стойката  и по памет беше около 2 см и малко то от тогава и не съм го ползвал де само на огън си глася манджата.  Относно палатка или навес трябва да се съобрази времето и температурите както и насекомите че цяла нощ да те пият комари някак си на втория третия ден ще ходиш като зомби от недоспиване. Спах на платнище веднъж на Пирин и беше много добре като изключа паяците дето ме лазиха  от време на време. В тоя ред на мисли поне за мен е по-добре палатката или комарна мрежа да има поне.
Кухненската посуда е едно на ръка, другото е раницата със палатка и спален чувал, храна вода и дрехи та от всичко трябва да се свали теглото за да минеш Ком Емине ако се не лъжа това искаше да правиш. Предлагам ти този сайт http://wiki.bgmountains.org/%D0%9D%D0%B … 1%86%D0%B0 за повече информация относно екипировката. Статията за ръкавиците и шапките са мой. Успех с намаляването на теглото и дебел портофейл ти пожелавам.
Мога да ти препоръчам ръкавиците Ferrino micro ако не ползваш много щеки но иначе са много добри и при ветровити условия се държат добре при тези температури до сега до към -1 -2 градуса през деня.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#9 22.12.2013 11:28:59

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

За паяци и комари съм се оборудвал с една мрежа от Джъмбо за 3 лева. Така де не за, а срещу. Няма рейки няма дяволи. Лека е като перце. Само трябва да измисля как да я разпъвам. Следващия път като отидем да гребем с Митака през лятото ще пробваме.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#10 22.12.2013 12:18:00

valenti
Редови

Регистриран: 30.12.2010

П.Петков написа:

Винаги съм бил фен на спиртника и никога не съм харесвал газта като продукт.,Газта е опасна при високи температури ,неизползваема при ниски и въпреки че е лека за кратък преход е неприложима на дълъг заради най-големият си недостатък-контейнер.Спирта от друга страна има множество приложения -санитарно хигиени ,вътрешни,гориво и разплака в трудни климатични условия(дори и в слаб дъжд) Газовото котлонче превзема пазарът поради по лесната си оперативна дейност на открито,особено при силен вятър и точно тук ми идва първият пример за мултифункционалност.- http://luigiferrero.com/cooking/zagotve … r-170.html ей тази малка хитринка (уред за готвене на пара)е жесток ветробран в полузатворено положение, а плюс това е гениално огнище за съчки и малки дърва поради формата си ,и си е почти самостоятелна хобо печка(когато е на крачетата си).Ако не ползвате канче на манерка а тенджерка просто изберете уред със същият диаметър и опаковайте заедно! Моят пример- http://outsider-bg.com/content/%D1%81%D … ino-popote  с ф14 от горният продукт.

Отдавна изпробвано и намерило приложения при мен !   smile  Ето как:

025165053.jpg?r=0

...и тук :

029136905.jpg?r=0

...другото приложение- като огнище:

025257012.jpg?r=0

Колкото и нескромно да звучи, мисля че, аз първи ,,измислих" практичността на това чудо!  tongue
Даже, наскоро в You tube, един Хамериканец (плагиатсвал от мен  big_smile  ) и обясняваше как е измислил ,,топлата вода"!  *CRAZY*

Офлайн

0

#11 22.12.2013 12:27:15

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

П.Петков написа:

Винаги съм бил фен на спиртника и никога не съм харесвал газта като продукт...
... ей тази малка хитринка (уред за готвене на пара)е жесток ветробран в полузатворено положение, а плюс това е гениално огнище за съчки и малки дърва поради формата си ,и си е почти самостоятелна печка...

Тази и други идеи относно спиртниците може да намериш тукwink

П.Петков написа:

Друг пример-тента 3 на 3 с подобно сървайвъл одеялце ... и две щеки равно на палатка ... примери ра разгъване има много но ако има желание ще дам и мой.

Отново дело на колегата Valenti.  *THUMBSUP*

Последно редактиран от Miro (22.12.2013 12:30:23)

Офлайн

0

#12 22.12.2013 12:56:04

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

Най-универсално е платнището (тента), чийто страни се отнасят една към друга както 3/4. За повече ... цъкsmile

Tarp_Tent-310x227.jpg

Офлайн

0

#13 22.12.2013 18:44:25

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

%)  Миро, по тая схема, брато, с едно-две диференциални урамнения, неколко прехвърляния тангенс - котангес и част 2 на евклидовата геометрия и съм си направил навесчето без грешка!   big_smile
Благодарско! +

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#14 23.12.2013 16:05:39

П.Петков
Редови

valenti написа:
П.Петков написа:

Винаги съм бил фен на спиртника и никога не съм харесвал газта като продукт.,Газта е опасна при високи температури ,неизползваема при ниски и въпреки че е лека за кратък преход е неприложима на дълъг заради най-големият си недостатък-контейнер.Спирта от друга страна има множество приложения -санитарно хигиени ,вътрешни,гориво и разплака в трудни климатични условия(дори и в слаб дъжд) Газовото котлонче превзема пазарът поради по лесната си оперативна дейност на открито,особено при силен вятър и точно тук ми идва първият пример за мултифункционалност.- http://luigiferrero.com/cooking/zagotve … r-170.html ей тази малка хитринка (уред за готвене на пара)е жесток ветробран в полузатворено положение, а плюс това е гениално огнище за съчки и малки дърва поради формата си ,и си е почти самостоятелна х0бо печка(когато е на крачетата си).Ако не ползвате канче на манерка а тенджерка просто изберете уред със същият диаметър и опаковайте заедно! Моят пример- http://outsider-bg.com/content/%D1%81%D … ino-popote  с ф14 от горният продукт.

Отдавна изпробвано и намерило приложения при мен !   smile  Ето как:

025165053.jpg?r=0

...и тук :

029136905.jpg?r=0

...другото приложение- като огнище:

025257012.jpg?r=0

Колкото и нескромно да звучи, мисля че, аз първи ,,измислих" практичността на това чудо!  tongue
Даже, наскоро в You tube, един Хамериканец (плагиатсвал от мен  big_smile  ) и обясняваше как е измислил ,,топлата вода"!  *CRAZY*

Евала приятел а и скаричката ти на снимката изглежда доста компактна.Както казват хората нямало нищо ново бод слънце:),така че патента ти го признавам и ако го бях срещнал по рано със сигурност щеше да ми спести много умуване.Все пак имаш благодарност от мен иедна виртуална *DRINK*,и две на живо  *YES*И само да те питам пробвал ли си да я използваш като х0бо печка с сложените крачета отдолу-при мен работи перфектно и унищожава всички клечки до пепел.Проблемът е че обаче не трябва да се запушва с отгоре а да може да смуче достатъчно кислород от долните дупчици.Така че ако се готви върху нея то трябва да е с някакво горно окачване на съдчето.

Офлайн

0

#15 23.12.2013 17:24:54

valenti
Редови

Регистриран: 30.12.2010

За съжаление, не съм ползвал ,,ветроупорника за Хобо печка, тъй като преди това си измайсторих печки на дръвца!  smile Няколко от тях са сглобяеми, а последното ми ,,бижу"(падам си по лъскавите неща като свраките  *ROFL*  ) е много функционално :

Печка със ,,плоча"
029972138.jpg?r=0

...скара ( BBQ)
030034573.jpg?r=0

...със ,,синьо гориво"  wink

029951322.jpg?r=0

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff