Неандерталец написа:Okdalf написа:Много просто заради терористи и тям подобни. Моя магелан има около 3-5м грешка в координати. Но на морско ниво ми дава 0м.
Защо? Какво могат да напрявят "терористите" с GPS с точност 50 сантиметра, дето не могат с GPS с точност 5 метра?
Въпросът риторичен ли е, или наистина ? При положение че говорим за динамична и случайна грешка ? Т.е. ако ГПС-а показва че си на място Х, то реалното ти положение е някъде в сфера с център Х и радиус 5 метра, като на всичкото отгоре грешката се сменя през определено време (доколкото аз съм наясно). Т.е ако сега реалното ти положение Х+3 метра на север, след 1 минута то може да е Х-2 метра надолу. А ГПС-а все ще ти показва че си на позиция Х. Как това се отразява върху точността на артилерийски/минометен обстрел (например) на разстояние няколко километра.... ми питай някой артилерист, ще ти го обясни по-професионално от мен. Моето предположение, че няма да се отрази никак добре
И това в "нормален" режим. Както казах - по заявка на военните, в напечени ситуации и региони, грешката за определена територия от Земята може да бъде променяна и доста нагоре.
Едно лято работех в една геодезистка фирма - тичах с латата нагоре надолу. Точно по връщането на земята от ТКЗС-тата. Геодезиста беше объркал положението на базовата станция (май така се казваше) с няколко сантиметра - някакъв супер дупер уред с лазАри и прочие. То и латата беше гъзарска - халуминиев кол с отражател, а не 2 метра пръчка боядисана в бяло-червено. Та в резултат на грешката оземлихме един дядо с половин декар от крайселското асфалтово шосе
Е, колегата бързо си намери грешката, шото дядото никак не беше хепи....
Освен ако не спорим в името на спора де.
mchervenkov написа: Това е част от ръководството на часовник сунто коре и с две думи при изкачване или слизане и при промяна на времето алтиметъра няма да отчита вярно.
Шунто Кор има и динамичен режим, при който алти/баро се сменят автоматично. Нещо от сорта ако имаш промяна на барометричното налягане отговарящо на 5 метра разлика във височината за последните 3 минути, приема че се движиш (изкачваш/слизаш) и превключва на алтиметър. Ама пак си дава +/- 50 метра отклонение, ако не се калибрира достатъчно често. Хеле пък ако се ползва в градска среда - асансьорите направо му разказват играта, алармата за буря се включва непрекъснато и плаши лелките
При пътуване с кола също се омотва - особено ако отвориш прозореца при висока скорост.
Като порасна ще си купя Шунто Елементум Терра - казват че там алгоритъма бил доста по пипнат.
"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".
Sir Winston Churchill