XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 16.12.2013 15:02:01

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Отг: Кое е вярното GPS, руска топо карта или google earth?

windwarrior написа:
Keltis написа:

Набави си такива карти от Военния институт в Троян и направи сравнение.

офтопик - има ли такава опция за простосмъртни ?

На военните топографски карти класифицирана информация е само координатната система(план квадратите).Ако си намериш такива карти но със  стандартната геогрфаска координатна система всичко ще е точно и няма да си в конфликт със закона.Колегата дето живее близо да Института може да попита как стоят нещата.И дали точно от този институт могат да се вземат такива картни листове или растерни изображения.

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#32 16.12.2013 18:35:47

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Keltis, братче забележката беше по зараждащите спорове. До като, повтарям докато не не си намеря карта за селото освен намиращата се в мен и в нета руска топо карта няма как да не фаворитизирам руската топо карта щото няма друга от която да гледам. Сещай се че е безсмислено да се ориентирам по нещо дето го няма черно на бяло а и да си слагам нова кординатна система по GPS да си нанасям по картите ли? Както писах вече поръчал съм http://shop.domino.bg/index.php?page=sh … =1&lang=bg http://shop.domino.bg/index.php?page=sh … =1&lang=bg Картите на Западна стара планина дано не са в процес на изработка само:) тогава ще ти кажа коя система ще ползвам. Не тази която е вярната а тази която я имам в наличност защото ще имам някаква отправна точка и ще кажа   сега съм се изкачил от кота 800 до кота 1200 примерно но и кота 850 до кота 1250 е все тая пак си е еднаква височината на изкачване. Разликата е че ще имам нещо надписано този връх еди колко си височина другия еди колко си и прочие.
Относно работата на алтиметъра на часовника на колегата от предната страница давам тази извадка 7.1.2 " Getting incorrect readings
ALTIMETER profile + standing still + weather change
If your ALTIMETER profile is on for an extended period of time with the device
in a fixed location while the local weather changes, the device will give incorrect
altitude readings.
24ALTIMETER profile + altitude moving + weather change
If your ALTIMETER profile is on and the weather changes frequently while you
climb in altitude or go down in altitude, the device will give you incorrect
readings.
BAROMETER profile + altitude moving
If the BAROMETER profile is on for an extended period of time as you climb in
altitude or go down in altitude, the device assumes that you are standing still
and interprets your changes in altitude as changes in sea level air pressure. It
will therefore give you incorrect sea level air pressure readings.
"
Това е част от ръководството на часовник сунто коре и с две думи при изкачване или слизане и при промяна на времето алтиметъра няма да отчита вярно.
ето и цялото ръководство http://ns.suunto.com/Manuals/Core/Userg … ide_EN.pdf
Може да се прочете и тези на Casio pro treck  но тук е описано с примери от деиствителноста.
Ето и ръководство на Casio http://ftp.casio.co.jp/pub/world_manual … qw3258.pdf

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#33 16.12.2013 18:57:27

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

mchervenkov написа:

Keltis, братче забележката беше по зараждащите спорове. До като, повтарям докато не не си намеря карта за селото освен намиращата се в мен и в нета руска топо карта няма как да не фаворитизирам руската топо карта щото няма друга от която да гледам.

А бе Миро, ти на село ли се губиш бе? Баси ако те пуснем у Бургас, трябва да те търсим с куче, а за София и Пловдив не ми се мисли.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#34 16.12.2013 19:02:38

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Галимунди написа:
mchervenkov написа:

Keltis, братче забележката беше по зараждащите спорове. До като, повтарям докато не не си намеря карта за селото освен намиращата се в мен и в нета руска топо карта няма как да не фаворитизирам руската топо карта щото няма друга от която да гледам.

А бе Миро, ти на село ли се губиш бе? Баси ако те пуснем у Бургас, трябва да те търсим с куче, а за София и Пловдив не ми се мисли.

Ей най после лъсна истината.

Офлайн

0

#35 16.12.2013 21:02:13

OXYGEN
Редови

От: София
Регистриран: 04.12.2009

mchervenkov написа:

...докато не не си намеря карта за селото...

Кажи кое е селото и да ти пратя няколко скрийншота от картите, които аз ползвам. Може пък да ти хареса някоя.

Офлайн

0

#36 16.12.2013 21:08:55

Okdalf
Сръчко

Не се коси Тоя се дръгли. ;D

Офлайн

0

#37 16.12.2013 21:42:35

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Неандерталец написа:
Okdalf написа:

Много просто заради терористи и тям подобни. Моя магелан има около 3-5м грешка в координати. Но на морско ниво ми дава 0м.

Защо? Какво могат да напрявят "терористите" с GPS с точност 50 сантиметра, дето не могат с GPS с точност 5 метра?

Въпросът риторичен ли е, или наистина ? При положение че говорим за динамична и случайна грешка ? Т.е. ако ГПС-а показва че си на място Х, то реалното ти положение е някъде в сфера с център Х и радиус 5 метра, като на всичкото отгоре грешката се сменя през определено време (доколкото аз съм наясно). Т.е ако сега реалното ти положение Х+3 метра на север, след 1 минута то може да е Х-2 метра надолу. А ГПС-а все ще ти показва че си на позиция Х. Как това се отразява върху точността на артилерийски/минометен обстрел (например) на разстояние няколко километра.... ми питай някой артилерист, ще ти го обясни по-професионално от мен. Моето предположение, че няма да се отрази никак добре smile И това в "нормален" режим. Както казах - по заявка на военните, в напечени ситуации и региони, грешката за определена територия от Земята може да бъде променяна и доста нагоре.

Едно лято работех в една геодезистка фирма - тичах с латата нагоре надолу. Точно по връщането на земята от ТКЗС-тата. Геодезиста беше объркал положението на базовата станция (май така се казваше) с няколко сантиметра - някакъв супер дупер уред с лазАри и прочие. То и латата беше гъзарска  - халуминиев кол с отражател, а не 2 метра пръчка боядисана в бяло-червено. Та в резултат на грешката оземлихме един дядо с половин декар от крайселското асфалтово шосе  big_smile Е, колегата бързо си намери грешката, шото дядото никак не беше хепи....

Освен ако не спорим в името на спора де.

mchervenkov написа:

Това е част от ръководството на часовник сунто коре и с две думи при изкачване или слизане и при промяна на времето алтиметъра няма да отчита вярно.

Шунто Кор има и динамичен режим, при който алти/баро се сменят автоматично. Нещо от сорта ако имаш промяна на барометричното налягане отговарящо на 5 метра разлика във височината за последните 3 минути, приема че се движиш (изкачваш/слизаш) и превключва на алтиметър. Ама пак си дава +/- 50 метра отклонение, ако не се калибрира достатъчно често. Хеле пък ако се ползва в градска среда - асансьорите направо му разказват играта, алармата за буря се включва непрекъснато и плаши лелките  big_smile При пътуване с кола също се омотва - особено ако отвориш прозореца при висока скорост.

Като порасна ще си купя Шунто Елементум Терра - казват че там алгоритъма бил доста по пипнат.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#38 16.12.2013 21:51:54

Okdalf
Сръчко

Слафчо индианеца оди с механичен барометричен висотомер на сИЛВА.
Щом индианците го ползват, значи е добър.  *DANCE*

Последно редактиран от Okdalf (16.12.2013 21:52:39)

Офлайн

0

#39 16.12.2013 22:04:26

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Okdalf написа:

Слафчо индианеца оди с механичен барометричен висотомер на сИЛВА.
Щом индианците го ползват, значи е добър.  *DANCE*

Ти подаря учебник по физика за 6 клас ? Ни съ прави, провокатор такъв  wink

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#40 16.12.2013 22:09:10

Okdalf
Сръчко

Няма да откажа, ма по-добре го дари на дяцата.  ;D  *DRINK*

Офлайн

0

#41 17.12.2013 08:25:58

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

Тази сутрин говорих с едно офицерче от въпросния военен институт. Каза, че има опция да си поръчаш карти, но трябвало да се пише до управлението в София, да се обясни за къде и за какви нужди трябват въпросните карти и срещу 15.00 лв. на карта ви ги изготвят.
Само че въпросното офицерче ми каза, че картите на Тотьо Ангелов, били мнооого по-добри (??!!!) и той лично, въпреки че има достъп до всякакви секретни и не секретни карти, ползвал картите на въпросния господин. Той също е троянец. Намерих му ето тези координати: http://www.cadastre.bg/practitioners/in … ov-angelov
... а, и каза че картите на Тотьо Ангелов за централен балкан ги имало по книжарниците и реповете.
Надявам се да съм бил полезен smile

Memento mori

Офлайн

0

#42 18.12.2013 11:39:46

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Момчета,  дилемата ми е решена по най-простия начин котите от руските топо карти са същите  нанесени и по новите карти на западна Стара планина. Тоест няма да гледам какво ми показва GPS на телефона а ще гледам висотомера на часовника. За тези които търсят карти на Стара планина вече има не само на централен Балкан а още две карти с мащаб 1:50 000 и разстояние между хоризонталите 20 метра до Сърбия това са карти №3 и №4 . Част 4 е от Берковица до Златица а карта 3 част е от Белоградчик до Берковица. Остава източна стара планина без карта. Картите са в сайта на Домино по 3,6лв бройката.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff