XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 15.12.2013 20:32:49

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Отг: Кое е вярното GPS, руска топо карта или google earth?

Гпс-приемника чува сателити, всеки му казва колко е часа, според него, и гпс-га си смята положението на нивата - колко е в марулите и дали е с левио крак у лука... говорим си за нано и микросекнди закъснение на сигнала от даден сателит и тригонометрия. Или аз съм здраво у копривата бос...?

Офлайн

0

#17 15.12.2013 20:33:51

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

Okdalf написа:

Много просто заради терористи и тям подобни. Моя магелан има около 3-5м грешка в координати. Но на морско ниво ми дава 0м.

Защо? Какво могат да напрявят "терористите" с GPS с точност 50 сантиметра, дето не могат с GPS с точност 5 метра?

Офлайн

0

#18 15.12.2013 20:43:26

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

5 метра ни ме бърка ни ме грее, 10-20 също просто искам да знам с по кое да си калибрирам часовника, въпроса ми е зададен точно. До сега съм ходил без такива екстри и без тях мога да живея, взех го само заради термометъра макар че да чакам до половин час си е бая време. В крайна сметка сега знам колко е атмосферното налягане с колко се качва и малко повече познания за времето като цяло. В крайна сметка да си вярвам на туристическите карти и като ми дойдат новите карти за западна  Стара планина  по тях да си действам. Мога да потвърдя че висотомера на часовника бачка добре макар че метрите ги дава през 5 м за разлика от сунто където точността е един 1 метър, това е по спецификации.
[merge_posts_bbcode]Добавено: 15.12.2013 21:43:26[/merge_posts_bbcode]

Ей, братче за какво писах а какво стана! Много философи в тоя форум бре *WALL*  big_smile !

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#19 15.12.2013 20:47:38

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Ludipipo написа:

Гпс-приемника чува сателити, всеки му казва колко е часа, според него, и гпс-га си смята положението на нивата - колко е в марулите и дали е с левио крак у лука... говорим си за нано и микросекнди закъснение на сигнала от даден сателит и тригонометрия. Или аз съм здраво у копривата бос...?

Изобщо не си бос у копривата.  *DRINK*
Ми Миро ти кво очакваше при твоите изявления по другите теми. *ROFL*

Офлайн

0

#20 15.12.2013 21:02:59

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

За това и го написах  tongue  big_smile .
Предлагам да обобщим темата. Вярно е: туристическата карта, професионален GPS.
Явно след като ще минаваме на друга система а не на руската аз живея по на високо от до сега.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#21 15.12.2013 21:09:58

Okdalf
Сръчко

Бе ко да ти кажа по добре карта с компас. Че ако знаеш колко пъти съм се губил с жипиеса. ]:-> Ниска облачност с последваща смяна на батерия. Става сляп кон в турски гробища. Уж вижда спътниците ма е кьораф кон. *ROFL* Ха па за гръмотевична буря няма да ти казвам ко става. *WALL*

Офлайн

0

#22 15.12.2013 21:12:39

Ludipipo
Редови

Че кво му пречи мъгла или буря на гпс-а? Ако му пречи - земи си читав де wink

Офлайн

0

#23 15.12.2013 21:42:27

OXYGEN
Редови

От: София
Регистриран: 04.12.2009

Ludipipo написа:
OXYGEN написа:

...
Няма начин руска карта и гпс да показват еднаква височина.
Няма начин кой да е гпс да ви покаже 0м. когато сте на плажа.

Аз малко (разбирай - НИКАК) не съм съгласен с цитата, но пък и ми е все тая кой, какво си мисли  smile
Снимка:
P1020053.JPG

Всеки има право да си вярва в каквото иска.
Обаче е доста тъпо и профанско така с лека ръка да се отричат факти и да се омаловажава мението ма може би
най-големия експерт в България на тема ГПС-и, геодезия, карти и т.н.
Най малкото, когато всички ние не сме и чували за тази система, човека е бил професионален геодезист. С огромни познания и влечение към тези джаджи, а и работа свъзана постоянно с тях.
Отново призовавам преди да се говори по подобен краен и категоричен начин, поне да се прави елементарно запознаване с дадената материя.
В случая история на гпс системата, зададената грешка и промяната ѝ през годините, принцип на работа, използваните коордиантни системи и т.н.

Твоя случай е все едно да ми твърдиш как термометъра ти разграфен по Целзий е видиш ли съвпадащ с метео сайт показващ температурата по Фаренхайт.

Последно редактиран от OXYGEN (15.12.2013 21:44:48)

Офлайн

0

#24 15.12.2013 21:58:07

Ludipipo
Редови

ОК, прав си - тъпо и профанско е, че гпс-приемника и софтуера към него ми дават реални резултати, като ползвам руските топо-карти. То всичко е въпрос на настройки и калибровки, но да - тъпо е от моя страна да давам мнение, противоречащо на ... къф беше там .. експерт  някъф.

Офлайн

0

#25 15.12.2013 21:58:54

Okdalf
Сръчко

Друже май много се горещиш.  ;D Не те познавам е, не че познавам  и Пипона. *JOKINGLY*  Като цяло темата е загубена кауза. *ROFL*  Ма що не може да различите шегата от истината. Е те това е голям проблем на интернет познанството.  :[

Последно редактиран от Okdalf (15.12.2013 21:59:31)

Офлайн

0

#26 16.12.2013 10:43:40

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Ludipipo написа:

Триангулация .И вече е писано по въпроса http://forum.xenos-bushcraft.com/viewtopic.php?id=523 .
Дали грешката ще я приемеш по време или по координати е въпрос на ниво абстракция.На ниско ниво се свежда до време, на следващо ниво изчислителните алгоритми ще ти я дадат в координати.Тези неща са взаимосвързани в математическото описание на физическия свят в, който живеем - 4 измерно пространство.

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#27 16.12.2013 11:16:12

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

mchervenkov написа:

....Ей, братче за какво писах а какво стана! Много философи в тоя форум бре *WALL*  big_smile !

Това не е много уместна забележка относно хората, които се опитаха да ти обяснят от къде би могла да идва грешката *YES* Факт е , че освен масата ползватели има хора, които са по-навътре в нещата и е загуба на време да питаш такива хора а после да им обясняваш, че са философи .Загуба на време и за тях и за теб.
И още нещо - не фаворизирай точността на общо достъпните руски топографски карти от 1981 г.  neutral   big_smile .Набави си такива карти от Военния институт в Троян и направи сравнение.За мен резултата беше очевиден и не беше в полза на "сделаните карти"  *ROFL*  *ROFL*
Професионални резултати се постигат с професионални дивайси и истински карти big_smile

П.П.Стар виц : Завели българина в зоопарка във Виена и започнали да му показват животните - Това е лъв, това е зебра, а това е жирафа.....Погледнал нашенеца жирафа и отвърнал - Е те такова животно нема!  big_smile

Последно редактиран от Keltis (16.12.2013 11:18:39)

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#28 16.12.2013 12:40:06

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Keltis написа:

Набави си такива карти от Военния институт в Троян и направи сравнение.

офтопик - има ли такава опция за простосмъртни ?

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#29 16.12.2013 13:11:56

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

windwarrior написа:
Keltis написа:

Набави си такива карти от Военния институт в Троян и направи сравнение.

офтопик - има ли такава опция за простосмъртни ?

Ми да взема да попитам... и без това живея на 10 метра от въпросния институт.
Само ако може по-конкретно, за какви карти точно да питам...

Последно редактиран от ilianlp (16.12.2013 13:12:47)

Memento mori

Офлайн

0

#30 16.12.2013 14:57:10

stef.angelov
Новодошъл

Регистриран: 16.07.2013

Здравейте!
По отношение на часовниците, които не са с GPS приемници, и дават информация за надморската височина от по горните мнения както разбрахме отчитат надморската височина спрямо промяната на атмосферното налягане. По възможност трябва да се сверяват при всяка възможна ситуация, когато си на връх с известна надморска височина или хижа или там каквото се намира под ръка. И са точни при положение че атмосферното налягане е константа на определена надморска височина, но от личен опит с моя Canyon Мога да кажа, че си слагам плюс минус 50 м. За пример - при поход до връх "Злият зъб" в Мальовишкия дял на Рила планина сверих часовника с котата която е написана на хижа Мальовица -  времето беше слънчево и ясно на връщане ни плющя много дъжд и на същото място ме даваше 42м по на високо.
Ако часовника си е с GPS приемник нещата са като при GPS-ите. И в един линк от посочените по горе е описано добре как стават нещата и, че X и Y са доста точни, но по отношение на височините .... нема как да стане като се има в предвид че кординатната система която ползва GPS системата е Елипсоидна а не Геоид - каквато е формата на земята. Тай де на някой места може да показва от долу на други от горе. Когато геодезистите използват метод с GPS приемник за измерване на точни кординати те ползват тай нареченат референтна станция. Референтната станция представлява усторойстов което ситуирано върху известна точка с кординати Х и Y и надморска височина и спрямо нея и сигналите от спътниците се правят точни измервани като точността също зависи и от времето за престой на всяка една точка и броя на спътниците в обхват /най добре поне по 4 броя - за Х, за Y, за Z и за времето/. Пък по отношение на геодезистите - тевинаги си има графа грешка в карнетите и ако не там си я смятат отделно като за грешката имат определни допуски зависещи от вида на направените измервания. Т. е. нема нищо точно.
Както някой бе казал в България е възприета Балтийската височинна система и при нашето море на места GPS-a Може да показва и отрицателни височини.
В гората по интересни са Х и Y, и по сигурен начин от карта + компас /при положение че човек може да работи с тях а не като мен smile/ нема... а и на картата си има хоризонталчета.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff