XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 15.12.2013 16:24:17

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Кое е вярното GPS, руска топо карта или google earth?

Братя и сестри, имам една дилема след като си взех часовника Casio 300h исках да го пробвам като висотомер и в един момент се оказва че скапания ми телефон Sony xperia Tipo ми показва у нас 739м надморска височина а гугъл земя 710м н.д. Експериментирах днеска с руската топо карта отидох до две точки който ги знам съответно 818м н.в. и 833м н.в. Gps  ми отчита като с 30м по високо а часовника го бях калибрирал у дома според гугъл земя 710н.м и показваше точно според руската топо карта. Интересното е че на няколко пъти GPS ми показва различна надморска височина в двора то 710м (само веднъж) ту 740м и 760. или стойности около тези числа.  Ползвам вече три програми чат пат и те дават различно my tracks Runtastic Altimeter и руската топо карта за андроид.
Трябва да взема на жена ми телефона и да пробвам с нейното htc дали ще показва така но от къде иде цялото това разминаване между gps i карти?

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#2 15.12.2013 16:27:37

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Кое е вярното GPS, руска топо карта или google earth?

Висотомера да не взима данни от барометъра?

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#3 15.12.2013 16:51:18

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Navstar GPS  дава най-точни данни за височината, но всичко зависи и от точността на самия дивайс , броя на спътниците които чува, дали работи с референтни станции и т.н.
Tочността с която вътрешния часовник на дивайса се калиброва към системата Navstar GPS е един от най-важните параметри в случая.При барометричните алтиметри нещата зависят от околното атмосферно налягане.
А при топографските карти нещата зависят от избраната височинна система.На българските военни топографски карти е избрана балтийска височинна система ( за нулево ниво се приема нивото на Балтийско море) и Гаусова координатна система.Допълнителни разлики вкарва и системата за описване на земното кълбо (геоида) в руските карти се ползваше модела Пулково (по името на някаква обсерватория) западняците ползваха масово един друг модел но сега не му помня името.
Въпреки все по-добрите чипсети за GPS  приемници, не бих казал, че смартфон с GPS e точен дивайс .Самостоятелно обособено устройство е много по-точно за целите.
А за тоталните станции с които работят геодезистите не искам да говоря, там вече става дума за линейна точност от милиметри ако се остави време на станцията да набере достатъчно информация за местоположението и да я обработи с едни наистина сериозни статистически алгоритми.

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#4 15.12.2013 18:11:55

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Хм, странно! Караш ме да се замисля. Ползвам външен приемник Holux m1000 и smartcom с руските карти и не е имало случай да се разминават височините, написани на картите с показанието на гпс-а. На другия телефон съм с иго8 но пък там е пътна карта и не съм гледал височина.

Офлайн

0

#5 15.12.2013 18:46:08

OXYGEN
Редови

От: София
Регистриран: 04.12.2009

Както се казва, грешката е вярна.
Няма начин руска карта и гпс да показват еднаква височина.
Няма начин кой да е гпс да ви покаже 0м. когато сте на плажа.
Колегата по-горе ви писа за различните системи използвани някога от руснаците и съответно у нас, и за различната такава заложена в Глобалната позиционна система.
Ето една статия на Tuono по въпроса:
http://ftp.domainbg.com/tuono/2011/GPS_Info.htm

А часовника пък съвсем не трябва да се приема за сериозен измервателен уред.
[merge_posts_bbcode]Added: 15.12.2013 16:46:08[/merge_posts_bbcode]

Ето и една подобна дискусия преди години относно височината на Мусала:
http://www.befsa.com/forum/showthread.php?p=8886

Офлайн

0

#6 15.12.2013 18:58:54

Ludipipo
Редови

OXYGEN написа:

...
Няма начин руска карта и гпс да показват еднаква височина.
Няма начин кой да е гпс да ви покаже 0м. когато сте на плажа.

Аз малко (разбирай - НИКАК) не съм съгласен с цитата, но пък и ми е все тая кой, какво си мисли  smile
Снимка:
P1020053.JPG

Последно редактиран от Ludipipo (15.12.2013 19:03:18)

Офлайн

0

#7 15.12.2013 19:00:07

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Знам че часовника не се приема като сериозен уред, изчетох вече един куп инфо кое как се ползва кога греши и прочие. Исках да знам по кое да си калибрирам висотомера по руската карта, по гугъл земя тъй като в случая нямам карта на домино за района която да приема за вярна.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#8 15.12.2013 19:09:25

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Холукс М1000 и при мен доста добре се справя. Няма значение, че си с iGО, в менютата му пак има данни за височина и координати, брой "хванати" спътници и т.н. Вградените приемници на телефоните определено са доста по- зле, а гугъл ърт не бих казал, че е особено точен. Но за туризъм си трябва си отделно гпс устройство, спор няма.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#9 15.12.2013 19:23:29

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

А бе Миро, дреме ли ти дали си 5м по-високо или по-ниско.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#10 15.12.2013 19:49:32

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Реално погледнато 5 метра точност дори и за целите на авиацията не е неоходимо.Все пак всеки уред има клас на точност и няма такъв , който да ти даде 100% точност.

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#11 15.12.2013 20:17:26

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Keltis написа:

Реално погледнато 5 метра точност дори и за целите на авиацията не е неоходимо.Все пак всеки уред има клас на точност и няма такъв , който да ти даде 100% точност.

Отделно - за цивилните приемници има вкарана random (т.е. на случаен принцип във всяка една посока) грешка, която за GPS мисля че беше 5 метра, с възможност за временно увеличаване по заявка на военните. За ГЛОНАСС не знам колко е.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#12 15.12.2013 20:20:01

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

windwarrior написа:
Keltis написа:

Отделно - за цивилните приемници има вкарана random (т.е. на случаен принцип във всяка една посока) грешка, която за GPS мисля че беше 5 метра, с възможност за временно увеличаване по заявка на военните. За ГЛОНАСС не знам колко е.

Това не ми е ясно за какво са го направили - грешката на цивилните приемници?

Офлайн

0

#13 15.12.2013 20:25:11

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Много просто заради терористи и тям подобни. Моя магелан има около 3-5м грешка в координати. Но на морско ниво ми дава 0м.

Офлайн

0

#14 15.12.2013 20:25:16

Ludipipo
Редови

Може и да се заблуждавам, но си мисля, че при гпс-ите точността не е разстояние, а време wink

Офлайн

0

#15 15.12.2013 20:27:09

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Кое време това на сигнала за комуникация или хронометрично време. *HELP*
Сега се сещам на Осогово се заприказвах с гранична. Те също ползвали Магелан с подобна грешка. А е произведен за военните.

Последно редактиран от Okdalf (15.12.2013 20:28:56)

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff