XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 16.12.2010 09:49:20

Plamen
Редови

От: Veliko Tarnovo
Регистриран: 09.03.2010
Уеб-сайт

Отг: За бутонните компаси

Миналата година, като се запалих от блога на Стоян и реших да си правя комплекта, се бях разтърсил за такъв компас и поразпитах из магазините, като ми казаха на едно място, че ако си намеря по магазините, ще е нещо китайско и няма да е точен, че да върши работа. За това предпочетох да вложа малко повече в инструкциите, как да се ориентираме в чрез знаците на природата, звездите и т. н. ... - поне тези неща са вечни и хората преди векове са се ориентирали, е не с голяма точност, но все пак са го правили.  smile  Вярно, ще кажете, че гези начини е добре да се запомнят, отколкото да се записват, но в една ситуация, винаги може да те обземе паника и за момент да изключиш, но когато хвърлиш едно око на съдържанието в джоба и веднага и несъзнателно започваш да си съставяш план за действие smile Те така smile

УЖАСЪТ е това, което прави хората ИСТИНСКИ - WHO DARES WINS

Офлайн

0

#17 16.12.2010 09:55:39

Green
Редови

Регистриран: 06.10.2010

Миналата година, като се запалих от блога на Стоян и реших да си правя комплекта, се бях разтърсил за такъв компас и поразпитах из магазините, като ми казаха на едно място, че ако си намеря по магазините, ще е нещо китайско и няма да е точен, че да върши работа. За това предпочетох да вложа малко повече в инструкциите, как да се ориентираме в чрез знаците на природата, звездите и т. н. ... - поне тези неща са вечни и хората преди векове са се ориентирали, е не с голяма точност, но все пак са го правили.  smile  Вярно, ще кажете, че гези начини е добре да се запомнят, отколкото да се записват, но в една ситуация, винаги може да те обземе паника и за момент да изключиш, но когато хвърлиш едно око на съдържанието в джоба и веднага и несъзнателно започваш да си съставяш план за действие smile Те така smile

според мен значите от природата са толкова точни колкото и на компасите бутони  в смисъл ще ти покажат север юг,та да се ориентираш горе долу но ако попаднеш в мъгла с нулева видимост или снежна буря най сигурното нещо е компаса,не че аз съм си купил де и аз се стремя да науча природните знаци но пък един компас в някой ситуации е по практичен

Офлайн

0

#18 16.12.2010 10:53:27

npopov
Редови

Регистриран: 11.12.2009

Потвърждавам, че тези компаси са само за украса. Имам такъв и той показва приблизително точно обратното. Ще му направя снимка и ще я постна, за да се убедите и вие. Може и да е бракувана бройка...

Офлайн

0

#19 16.12.2010 11:19:20

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Уеб-сайт

Абе не са толкова зле! Особено ако сте виждали тия по линийките, които продават Викторинокс. Неточността често идва от малкият им размер (трудно да определиш ъглите с точност няколко градуса), или от въздух в "бутончето". Иначе просто няма как да бъдат по-различни от добрите, по простата причина, че са си все магнити, а магнитите имат едни и същи свойства, независимо дали са с размер молекула, или няколко метра. Виж не говоря за случаите, в които в бутонният компас е използвана странно вещество с магнитни свойства (има разни такива), или "братята" китайци са му ударили грешно щампата. smile

За какво служи бутонния компас? Ами той наистина не е за ориентиране с точност. С него няма да откриете хижата насред планината, или чешмата, забутана някъде из баирите. Бутонните компаси основно се ползват в извънредни ситуации, и затова са част от такива "сървайвъл китове". Идеята е: прецакал си се, насред нищото си, нямаш екипировка, даже карта (обикновено това е наистинската екстремна ситуация). Имаш си обаче бутонен компас от комплекта. Не знаеш къде си точно, но знаеш, си в еди кой си регион, и ако тръгнеш на запад, ще стигнеш примерно до еди-коя си река, а като тръгнеш надолу по течението й, ще стигнеш до еди кое си селище. Или пък на север знаеш, че има магистрала, а като тръгнеш на изток по нея - стигаш до еди-къде си. С две думи - трябва ви точност от километри (може и десетки), и сте ОК. Това е! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

2

#20 16.12.2010 11:25:56

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

А защо им викат бутонни ?

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#21 16.12.2010 11:28:49

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Уеб-сайт

При превода се е получило така. Button - копче. Компас-копче! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#22 06.05.2011 18:40:48

eon4e
Редови

Регистриран: 06.05.2011

Здравейте, отдавна чета форума, но чак сега има какво да кажа  big_smile
Напълно съм съгласен с мнението на Стоян. Тази зима се оказах точно в такова положение - студ, полунощ, и посока "север, свероизток". На открито и полярната звезда вършеше работа, но в гъстата иглолистна гора оставаше само дребния компас. В този момент единственото ми притеснение беше да не изпусна и загубя това боклуче...
Естествено после беше голям срам с какво съм се ориентирал, но компасчето свърши страхотна работа - в гората постоянно се коригирахме по него (изключително грубо естествено).

Офлайн

0

#23 06.05.2011 20:23:15

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Аз някъде още пазя един за куриоз: наопаки са му щамповали север и юг братята китайци... big_smile  беше на каишка за часовник или на ключодържател, не помня вече.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#24 29.06.2011 14:07:10

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

На снимките няколко компаса три китайски - един зелен милитари, един черен( не става за работа по карта), един нисък клас тип бутонен.И един черен ГДР-ейски(имаше и такава държава), когото приемам за точен....защото не ме е подвеждал и не е китайски.
Ето ги и четирите на един стол в работилницата, раздалечени са, за да не се смущават взаимно.

DSC05132.JPG

Ей този е ГДР-ейският, не съм му врътнал скалата така че да съвпадне посоката север и стрелката сочеща север.

DSC05134.JPG

Това до него е китайския компас сувенир, който дойде подарък с една пратка о дийлекстрийм.

DSC05135.JPG

А това са другите два китаеца, дето уж са от по-висок клас, или поне за такива ми ги продадоха.

DSC05139.JPG

Аз разлика в показанията на компасите не виждам.А понеже ме интересуваше как ще се държи малкия сувенирен компас останах доволен, че са единодушни с немския компас по въпросът къде е север .
Какво излиза - При нужда по-добре с евтин сувенирен компас отколкото без скъп и хубав lol  lol
Като в старата поговорка - "По-добре врабче в шепите отколкото гълъб на стряхата." big_smile

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

2

#25 10.01.2015 01:24:01

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

За феновете на бутонните компаси - да ми кажете накъде точно е Север ? big_smile

IMG_20150110_011401.jpg

На снимката са три броя карабинери с примка, и трите са купени от един и същи щанд на един и същи магазин (Джъмбо), в един и същи ден и час (ходих да купувам играчки на детето).

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#26 10.01.2015 07:07:15

kozet_76
Клетника

От: Сливен
Регистриран: 19.04.2014

Средноаритмитично некъде улево smile smile smile

Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го НАПРАВИШ!!! Човешко е да грешиш,просташко е да не питаш...

Офлайн

0

#27 10.01.2015 21:27:56

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

МаАлко на инчики от центъра на стоманената хЪлка. Иначе и трите Алки са ориентирани правилнУ. roll

Офлайн

1

#28 11.01.2015 09:50:11

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Е те хем са много близо един до друг, хем всичките са с жИлЯзни халки до самото компасче. То ясно, че са боклуци де, ама тестът е компрометиран big_smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#29 11.01.2015 11:15:17

kozet_76
Клетника

От: Сливен
Регистриран: 19.04.2014

Да "застреляме" производителя,дистрибутора и всички ползватели на тези компаси smile smile smile Майтааап,случва се да попаднеш и на верен ама си е ТОТО...

Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го НАПРАВИШ!!! Човешко е да грешиш,просташко е да не питаш...

Офлайн

0

#30 11.01.2015 13:27:59

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

Напълно съм съгласен със Стоян - бутонните компаси са за ситуация, в която знаеш горе-долу къде се намираш, горе-долу в каква посока трябва да вървиш, за да стигнеш горе-долу накъдето си тръгнал. В идеалният случай се опитваш да стигнеш не до точка а до линия (път, ЖП-линия, река и т.н.) или до населено място.

Ако нямаш карта, не знаеш къде си и не знаеш накъде да вървиш, и най-точният компас няма да ти помогне повече от бутонен компас. Обикновено, или имаш карта и компас или нито едно от двете. На мен досега не ми се е случвало да тръгна в гората само с компас и да намеря случайно карта с услужливо поставено червено кръгче "Вие се намирате тук". Нито, пък да тръгна само с карта и да намеря професонална бусола в тревата.

Относно бутонните китайски компасчета, точността на компаса е пропорционална на дължината на стрелката (проста физика) и основното ограничение идва по-скоро от размера на компаса, отколкото от качеството на изработка. Освен това, дори и супер-точни да са, при този размер, азимут не можеш да хванеш.

Когато ходя по геокешинг, основната ми разменна стока са точно такива компасчета. Купих си 100 броя от Али-то и 100-те сочеха север безпроблемно. В последно време ги попривърших и сега съм си поръчал още 100. Щото идеално вършат работата, за която са предназначени.

И, когато не съм се подготвил специално за ориентиране, много по-често се оказвам само с такова компасче с мен, отколкото с някой от по-добрите ми компаси.

Последно редактиран от Неандерталец (11.01.2015 13:29:06)

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff