XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 12.12.2013 13:43:04

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

Геокешинг (Geocaching)

Здравейте, колеги, бих искал да представя на вниманието ви едно занимателно хоби, често свързано с прекарване сред природата - т.нар. геокешинг (от англ. geocashing).

Става въпрос за търсене на скрити от други хора "съкровища", по зададени GPS координати.

Има най-различни формати:

- прости - контейнерът е скрит на зададените координати;
- мулти - преминава се през серия от скривалища, всяко от които открива следващото или част от координатите на крайната точка;
- загадки - свързани с решаването на някаква логическа или друга задача, за откриване на координатите;
- нощни - следване на някакви (обикновено светоотразителни) маркери до "съкровището";
- пъзели - изискващи решаването на място на някаква главоблъсканица за достигане то контейнера, или отварянето му;
- виртуални - без контейнер;
- други - на който каквото му е хрумнало...

В контейнерите има т.нар logbook (дневник?) - понякога просто руло хартия затворено в херметично контейнерче (често, от кутийка за лента за фотоапарат) и в повечето има някакви джуднджурии - сувенирчета, монетки, играчки от шоколадови яйца - кой каквото е оставил.

Тук е момента да обясня защо в тях има предмети - когато човек намери такова "съкровище", се записва в "дневника" и може да остави нещо в него, а може и да не остави. Ако, обаче, вземе нещо, трябва да остави нещо в замяна. Изваждането и скриването на контейнера трябва да стане, когато наоколо няма "мъгели". За който, като мен, не е фен на Хари Потър - това са "хората без магически способности" - т.е. тези, които не се занимават с geocaching.  smile  Това се прави, за да не бъдат контейнерите открити и разграбени, отстранени или унищожени.

В играта няма победители и победени - всичко се прави за удоволствие.

Координатите с описания, подсказки и коментари се публикуват в интернет (на www.geocaching.com) и там човек може да си води статистика кои "съкровища" е открил, Сайтът може да се използва безплатно, като за хора, които се абонират (към 30 евро на година) има допълнителни благинки. (Аз, засега, го използвам безплатно.). Към момента, има активни над 2 милиона "съкровища"в цял свят, като geocaching картата може спокойно да мине за карта на цивилизацията... или карта на хората без работа. big_smile

http://www.geocaching.com/map/#?ll=48.57479,-22.5&z=2

Често контейнерите са скрити до някакви забележителности, или на красиви места в природата и почти винаги си заслужава самото отиване дотам, дори и да не открие човек "съкровището".

За децата е много забавно (поне моята 4-годишна дъщеря много се забавлява) и освен приятните емоции, според мен, geocaching-а е и полезен за нея, понеже:
- изкарва я навън на въздух и сред природата;
- ангажира я заедно с нас - родителите й, в една обща цел;
- учи я на почтеност - дори и никой да не те вижда, щом вземеш, трябва да дадеш;
- учи я на щедрост (дори към непознати) - да оставиш нещо за следващите след теб;
- учи я, че има хора, които от незнание, или просто от злоба, унищожават неща,които доставят удоволствие на други хора - мъгелите. big_smile
- и в крайна сметка, просто си е забавно. smile

В България също има активни "съкровища", най-вече във и покрай големите градове. Надявам се повече хора и в България, да се запалят по геокешинг, за да има повече "съкровища" за търсене, когато сме си там през отпуската; и повече от тях да са сред природата. big_smile

Последно редактиран от Неандерталец (12.12.2013 13:45:39)

Офлайн

1

#2 12.12.2013 14:20:36

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Отг: Геокешинг (Geocaching)

стигнахме до няколко прости кеша около варна,  и  в полите на средна стара планина. имаме един неоткрит кеш тука до село хем е близо и ме гложди отверме навреме чувството за вина. трябва да изръчкам щерката да се сети за регистрацията - беше направила цял отбор. говорим за събития от преди три години , после каката влезе в езикова, а малкото протренира спортно ориентиране и геокеша остана на заден план. но, е интересно занимание, май сега му е времето докато горите са пусти /през седмицата/. па и навигацията ни вече не е любителската, автомобилна smile поздрави.

Последно редактиран от Kent (12.12.2013 14:23:07)

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#3 12.12.2013 15:56:40

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

Това е българският сайт за геокешинг, с карта, което много улеснява избора на цел. Вече, дори не се нуждаете от специализиран GPS за да намирате целите. За тези, чийто смартфони са с Андроид препоръчвам да си инсталират OruxMaps. Една от силните характеристики на програмата е възможността и да чете гармински карти, които за целта може да изтеглите от тук. Успех и приятно забавление.  smile

Офлайн

0

#4 12.12.2013 18:59:08

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Готово. Регистрирах се в сайта. Утре ще си препрочета "Островът на съкровищата", просто за хъс  smile
Оказа се, че в нашия регион има 4 - 5 съкровища. На паметника "Създатели на българската държава", около Мадарския конник, около старините в Плиска и Преслав.

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#5 12.12.2013 19:04:19

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

4 от тях съм виждал лично, и сигурно ще срещнеш името ми в списъка, но все бяха в рамките на града. Мога и да кажа къде са, ама няма!  tongue

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#6 12.12.2013 19:09:11

Неандерталец
Редови

Само, моля те, внимавай да не те видят "мъгелите", че има хора, които правят мизерии на общо основание!

(това беше към Ийон Тихи)

xenos, не подавай спойлери - то търсенето е най-забавното.  big_smile

...

Ако някой сега започва, препоръвам да си носи химикал и листчета - понякога има нужда от записване. Другото, което мога да препоръчам е да се чете добре описанието - веднъж прекопах 10 х 10 метра с пръчка, щото не бях прочел къде да търся.  big_smile

...

Сега вече си нося лопатка, пинсетка и други пособия... след последното се зарекох, да си купя разтегаемо огледалце, понеже не съм порасъл достатъчно.  :[

Последно редактиран от Неандерталец (12.12.2013 19:13:55)

Офлайн

0

#7 12.12.2013 19:31:04

The Fox
Редови

От: Русе
Регистриран: 03.10.2012

До нас има едно и ще ида да го видя тези дни.В големите градове дали не ги крадът тези кутий?

Enjoy life. There's plenty of time to be dead.

Офлайн

0

#8 12.12.2013 19:35:12

Неандерталец
Редови

The Fox написа:

До нас има едно и ще ида да го видя тези дни.В големите градове дали не ги крадът тези кутий?

Точно, за да не ги крадат, човек гледа да не го видят, когато ги вади и скрива.

Направо е изненадващо понякога на какви очевидни места са скрити и никой не ги забелязва - като се замисли човек, май всички страдаме от тунелно зрение и каквото не знаем, че съществува, не го виждаме.  big_smile

Всъщност, точно понеже възрастните не се оглеждаме много, най-голямата опастност са децата. smile

Офлайн

0

#9 12.12.2013 19:37:24

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Абе това е страхотнено хоби. Смятам да се включим и ние.

Брей, тука из Бургас много бедно бре, трябва да се погрижим да запълним липсата. Предлагам да се  приеме на дневен ред от бургаската група.

Последно редактиран от Галимунди (12.12.2013 19:42:18)

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#10 12.12.2013 19:49:50

Неандерталец
Редови

big_smile

Галимунди написа:

Абе това е страхотнено хоби. Смятам да се включим и ние.

Брей, тука из Бургас много бедно бре, трябва да се погрижим да запълним липсата. Предлагам да се  приеме на дневен ред от бургаската група.

Да, аз уж за детето го започнах, пък сега - като е болно и си стои у дома, ходя сам.  :-X  *PARDON*

Някои са скрити на трудно-достъпни места, например на дървета и т.н. - тези не са за мене. Вече имам и инцидент - сурнах се от един скален праг (аз си знаех, че ще се изсипя и се приземих що-годе без контузии), ама не очаквах, че по мене ще падне един камък и ще ме хлопне по главата - цицина, цепната кожа, малко кръв и много паника вкъщи... емоции...  big_smile

Ето - и там, ако имах телескопично огледало, нямаше да се намеря по гъз в калта с цепната тиква.  big_smile

Настройте се, че не всички, които търсите, ще ги намерите - понякога има нужда от второ ходене, трето... или просто махвате с ръка и се пробвате на друго. smile

Последно редактиран от Неандерталец (12.12.2013 19:53:26)

Офлайн

0

#11 12.12.2013 20:45:14

The Fox
Редови

От: Русе
Регистриран: 03.10.2012

Утре очаквайте доклад за намереното.

Enjoy life. There's plenty of time to be dead.

Офлайн

0

#12 12.12.2013 21:51:04

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

За мен очарованието на това хоби е да се крият и намират нещата сред природата и най-вече в горите. Доста съм изкушен да "заровя" няколко съкровища на платото, но от друга страна - и не ми се иска. Може да е малко егоистично, но не ми се иска да споделям платото с много хора. Искам си го диво и мистично.

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#13 12.12.2013 22:17:26

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Галимунди написа:

...

На Ченгене скеле имам каширана бутилка водка, закопана до дърво на плажа, до стария мост на село Българи вляво, в дънера на дървото там има бутилка  ябълкова, поне 10 годишна... smile

Офлайн

0

#14 12.12.2013 22:44:44

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Ludipipo написа:
Галимунди написа:

...

На Ченгене скеле имам каширана бутилка водка, закопана до дърво на плажа, до стария мост на село Българи вляво, в дънера на дървото там има бутилка  ябълкова, поне 10 годишна... smile

И който я намери какво ще остави - мезе?

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#15 12.12.2013 23:35:48

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

Това лято неволно ме въвлякоха в подобно нещо - не е мой тип, но приятелите ми явно доста се забавляваха - така че - смело напред на който му е интересно...

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff