XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 10.10.2010 13:41:46

ckaiyokar
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 125

Раница

търся раница , удобна добре запазена 60+< литра ,ограничен съм с парите до 50 лв , може ли мнения за раниците EYE
Публикувано преди 10 месеца #


GEGATA

Аз имам раница на EYE, 90 литра и съм много доволен от нея. Няма скъсвания, разпаряния или чупения на разни компоненти по нея от както си я купих преди 4 години...


ckaiyokar

ами аз там я пуснах , но даже не мога да разбера къде е сега , иначе благодаря , май и моята раница ще е такава , кажи удобна ли ти е?


skybody

Привет на всички !!! Поздрави за сайта и форума / вече факт / ! И аз си търся раничка като колегата 60+ , ноооо макс до 60 - тина кинта ... някой да предложи нещичко ?!!!?!?


Black Wolf

Ами раница до 50 лв. (и 60 литра) май трудно ще се намери. Цените даже на българските са от 100 лв. нагоре.
Ако се намери такава евтина раница, съществува голям риск да е нещо некачествено и да те "остави" насред път. На мен ми се случвало да се къса раница по време на път (и аз дълго време кърпих и нагаждах една стара) и е голям зор, дори да е късо разстоянието.

За цена до 50 лв. май може да се намери само нещо от типа на старите зелени раници (онези брезентовите).

Много хора (и аз вкл.) имат финансови ограничения и разбирам тежестта на проблема. 
Друг вариант (за тези, които са по-сръчни и майсторят разни неща) е раница-самоделка. Има начини.


skybody

амиии аз за нещо втора ръка питах , но ... нищо ... ще карам със старата ... благодаря все апк за отговорчето , а това за самоделката ... не се бях замислял ...


BPetrov

Провери раниците на Ташев...
Имам две, едната от 4-5 години. Малка 30 литра. Здрава е, но аз не умея да пазя... вътре тефлоненото покритие се поунищожи, щото я тъпчех с какво ли не...
Преди 4 месеца си купих 80+15, не съм имал възможност да я експлоатирам достатъчно. Основните ми впечатления са, че е удобна. Неприятно ми се струва, че преградата между долния отсек и горния е прекалено тънка.
Не пускам сайта нарочно, за да не стане като реклама!
Поздрави
Когато нямаш какво да кажеш, кажи нищо.


ckaiyokar

Аз също имах предвид втора употреба , а иначе китайките EYE , при нас са от 46 за 60 литра до 52 за 80+ 10 , има и две на ташев алпинист 60+ 15 и 80+15 , като голямата е за 116 а двете заедно за 102 , цена на малката не са обявили 
май всичко ме насочва към EYE   

ckaiyokar

а другия варият е да направя ъпгрейд на старата войнишка мешка 
някой ходил ли е с мешка на планина или просто да я е ползвал.Аз съм носил в казармата преди 17-18 год и почти нямам спомен за моментните усещания ,мисля да й сложа каишки на дъното за спален чувал и още няколко отстрани за това онова , а може и някой джоб да пришия 


Miro

Нещо бюджетно, което не изглежда лошо.
http://armyshop.dir.bg/_wm/catalog/item … 52&dflid=3

Shady

Ей тая раница за парите си е много читава, само че в коментарите пише че количествата им са изчерпани, много наподобява раницата на Рей Миърс по форма и вид плат.
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...


Hobo

Не всички армейски раници имат самари. Това ги прави неудобни за носене ако са тежки. Иначе може да събират обем, но самара, вграден в раницата или външен, е крайно желателен за тежки раници. Тя баба знае и две и двеста де, но е по-добре да е със самар, за да е удобна.

Miro, Shady, дайте този коментар в другата тема за раници в раздел "Екипировка". Тук да си е само за купувачи и продавачи.


Shady

Ето каква раница си взех за 16лв. Има доста пространство в нея и доста джобове , малки и големи. Платнището и спалния чувал пасват без проблем вътре или закачени отвън на раницата с ремъците.Ето 2 снимки линк
Ако има заинтересовани мога да взема и да му я изпратя по куриер. Има ги в черна , зелена и камуфлажна разцветка. Плата от който е направена наподобява брезент или по точно плата от който са направени и войнишките мешки. Има ремък който обхваша долната част на корема и прави раницата доста по неподвижна на гърба ви.

Hobo, съгласен съм за самарите (моята е с външен самар).
Линка го пуснах тук защото човека търси да купи.


Hobo

Shady, kолко литра е раницата? Ако няма данни, опитай се грубо да го изчислиш. Или дай размери широчина, височина, дебелина? Плата синтетика ли е или истински брезент?

Shady

Брезента е истински, височина - 50-55см ; широчина - 40-45см ; дебелина (погледната в профил и пълна (поне аз така го разбирам)) - около 30-35см. Както вече казах побира спалния чувал и платнището както вътре (в най-големия джоб) така и от вън - захваната за ремъците, и остава доста допълнително място за по дребни неща: походна аптечка, братвичка, сгъваем трион, мултитул и др.
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...


GMT

От 2005 г. ходя с EYE 80l. без никакви проблеми. Взех си я за 80 лв. - може сега вече качеството да не е същото, но все си мисля, че китайците вече завзеха пазара и само ще подобряват продуктите...надявам се. Тази година водих човек без раница в Рила и взех назаем ташевка 80+10. Естествено - дадоха ми я при условие, че ще я нося само аз. Носих я. Китайската си ми е по-удобна. Но всичко това е относително - всеки преценява на "собствен гръб". А иначе най-удобната за мен раница е Вихрен с външен самар.
Малко се отвлякох от темата - при сегашните цени мисля, че EYE е добра нискобюджетна раница.

P.S. Човекът не искаше да дава стотина лева за раница...ми ако не му хареса в планината? Е, хареса му!


kalata

Я вижте тук http://www.sportsdirect.com/karrimor-bo … -65-717052
Идва на около 77 лева + доставка ( която може да падне и до около 5-10 лева ).


Hobo

-----------
ckaiyokar написа:

"а другия варият е да направя ъпгрейд на старата войнишка мешка [:lol:]
някой ходил ли е с мешка на планина или просто да я е ползвал.Аз съм носил в казармата преди 17-18 год и почти нямам спомен за моментните усещания ,мисля да й сложа каишки на дъното за спален чувал и още няколко отстрани за това онова , а може и някой джоб да пришия"
-----------

Мешката става ако багажа ти се събере в нея. Грубо казано полезният и обем е 20 литра (може би и малко повече). Когато съм с мешка винаги нося и войнишка сухарка, както беше в казармата. Иначе не ми стига обема. В мешката ми е багажа, а в сухарката храната.

Войнишката мешка е много здрава и може да се товари до около 50Kg, но при големи тежести презрамките се впиват в раменете и се затруднява кръвообръщението. Не след дълго ръцете почервеняват и се подуват. При по-малки тежести този проблем не съществува.

Според мен няма проблем до около 10Kg. Много помага гръдната стабилизираща връв. (Зашита е за лявата презрамка). Тя се премята през гърдите и се натяга на дясната презрамка докато се усети как тежестта се премества равномерно от раменете на гърба и гърдите. Осезаемо пада натоварването на раменете.

Ако зашиеш връзки на дъното и от страни ще можеш доста неща да носиш и ще стане за 2 и 3 дневни излети.


ckaiyokar

благодаря за подробния и изчерпателен отговор "хобо".
Днес ходих да пробвам китайските еуе .не останах очарован , нещо не можах да ногодя ремъците , не се чувствах удобно и се разочаровах.Ще поработя върху мешката.


Hobo

Тя мешката едва ли ще е по-удобна. Но за 4 до 5 лева си е супер. С нея човек може да провери дали има траен интерес към планински (горски) скитания или ще отиде веднъж два пъти и ще се откаже. Ако интереса е траен то има една поговорка: "Мерак с пари се гаси" 

Аз съм се заел с укомплектоване на ниско бюджетна екипировка, която да е поне толкова добра колкото скъпите си модерни събратя. Готов съм вече и някои компоненти са в пъти по-добри от скъпите найлони. Остава да намеря време и да опиша всичко.

Само за информация. За раница използвам шведска армейска раница. Дават я 40 литра, но горния капак се повдига и събира още поне 10, тоест е макс 50-55 литра. Истинска кордура за чувал. Външен самар на който можеш да закачиш безброй багаж, само да имаш сили да го носиш. Между другото безумно удобен. На Ком-Емине носех 30Kg. Интересното е, че раницата няма кръстен колан. Но самара при натоварване толкова добре разпределя тежестта по цялото тяло, че не е и необходим. И всичко това за 30 BGN, тоест български лева. (чисто нова)

Относно нагласянето на ремъците на една раница. Трябва задължително да я натовариш с поне 15 Kg багаж, да ти постои 20-30 минути на гърба и чак тогава да експериментираш. Веднага си личи по-удобното положение. Преди умората не си личи много много кое е по удобно.


Black Wolf

Една обиколка по софийските магазини ме хвърли в отчаяние. И в "Стената", и в "Алпи" и на др. места цените са... близки до главозамайващи.  Аз 300-400 лв. за раница посмъртно не мога да дам, а там това се предлага. "Ташев" са малко по-човешки, ама пак ок. 150-180 лв. Казват, че в Плевен (където ги правят) може да се купят с някаква отстъпка, но тя е 20-ина лв., не повече.

Лично аз не знам къде се продават раници втора ръка и дали в София има такова место.


Пламен

Кофтито на мешката е неудобното отваряне/затваряне  Иначе като цена/здравина няма равна  Тук-там се намират хубави мешки за по 2 лева.. 


ckaiyokar

МЕШКАТА Е РАНИЦАТА 

windwarrior

@BlackWolf

Повечето раници на Ташев са в 2 варианта - кордура и полиестер. Напр, при 60+10 варианта от кордура се казва Кентавър и е около 170 лева, а полиестерният вариант се казва Алпинист и беше нещо от сорта на 120 лева, т.е. 50 лева разлика. Тракер-а 55+ също го има в опция кордура или полиестер, като разликата пак е 50 лева надолу в полза на полестерния вариант. Е, освен материала има и известна разлика в кройките и екстрите, но ако търсиш бюджетен вариант...Ако влезеш в сайта му можеш да се ориентираш по иконките до името на раницата - CR за кордура и PS за полиестер.

П.С. Ако имаш познат със ISTC карта (международна студентска карта за намаления при пътуване, музеи и т.н.) пиши ми на лични (да не правим реклама), ще ти кажа магазин за екипировка където дават 10% (или дали не бяха 15%) намаление с такава карта.

П.П.С. Горните цени на Ташевките са за моделите му от 2009-та (имат доста подобрения спрямо предишните модели), ако някъде ти изпадне залежал модел от преди Март 2009 (датата на производство я пише на етикета), спокойно можеш да се пазариш за поне 20% отстъпка.


ckaiyokar

Както ви казах мешката е раницата!
Ходих в габровския балкан.На хижа "Ябълка" бившата "Финтекс" или "георги генев" , позната и като "баба Тотка" по името на хижарката.Наистина прехода е кратък около 40-50 минути , като разстояние е около 3-4 км.Та по темата.Бях с мешка и две сухарни торби нагоре.Надолу бях с мешка и една сухарна торба (другата празна и в раницата).Нагоре мешката малко ми се впиваше в раменете , понеже имаше 3,5 литра течности  , но за този кратък преход не беше чак такъв проблем.В едната сухарка беше храната и термоса.В другата въжето , дъждобрана ,разни други дреболии.Ако се сложи широко кече и кожа (от онова жълтото дето слагат на старите пръскачки или старите ловджийски раници ще става).Против дъжд си бях взел голяма торба за смет , и бях оттренирал начин за поставянето й, така, че да пази раницата , а вътре всяко нещо си бе отделно в найлонова торба.Събра ми всичкия багаж - газов примус , резервен комплект дрехи, шушлеков подплатен полугащиризон и изобщо всичко което прецених , че ще ми трябва.Докато събера пари за по-добра раница или не намеря заслужаващо си предложение "втора употреба" това ще е раницата ми за походи.


TRS

Тука има готини малки и средни литражи като ги гледам. http://www.storm-airsoft.eu/index.php?m … Path=2_137

Първата е дори изгодна клас тридневен престой със допълнителен джоб 40-20-10см доста голям 30 литра раница и 8 литра джоб със два реда странични моли захвати.
http://www.storm-airsoft.eu/index.php?m … ts_id=1138

Втората е готина и също изгодна но литража е клас ден и половина престой и е за кратки излети или за игра на airsoft. 20 литра общо.Циповете са от до и се отваря на пластове ... два основни и две предни отделения. За Кемъла няма отделен джоб но първия основен е някакси разделен и там се слага към изхода за маркучлето.Два реда странични моли захвати.
http://www.storm-airsoft.eu/index.php?m … ts_id=1136
Ревю за подобна

Днеска видях един войник със такава но по различен цвят
http://www.storm-airsoft.eu/index.php?m … ts_id=1137
24 литра ... действително ми се стори малка и си мисля че под 40 литра не вършат работа за по продължителни излети или за такива във лоши климатични условия ... просто не стигат за всичко важно.

60 -100 лв са нормални цени а сравнени със тези от EBay идват на една цена със доставена от там ... сравнявал съм сега тука са със 10 тина лева по-скъпи но преди във EBay бяха със 6 долара по-скъпи с доставката.
Примерно този модел клас ден и половина :
http://cgi.ebay.com/Level-3-Milspec-Tac … 518f0e95b9
На сайта има и по-скъпи но лично за мен вече твърде гъзарски цени.

Най-скъпата марка до колкото съм запознат са Макспедишън ... около 10 пъти по-скъпи от по евтиняшките примерно ако сравним едни и същи като дизайн продукти примерно със тези на Липърс.

За по-голям от 40 литра обем по добре да се вземе някоя войнишки тип със разширяемо долнище и големи странични джобове.
Аз имам подобна ловна и със 9 кила багаж се чуства ... не е шега работа ако мислите да носите 20 и повече кила багаж.


Hobo

@ckaiyokar Пробва ли да си поиграеш с натягане на стабилизиращата гръдна връв? При правилно нагласяне до 10кг не би трябвало да усетиш впиване в раменете. (става дума за мешката)

И аз си поиграх да видя какво максимално събира мешката. Събрах си багажа за едноседмичен летен преход без бивачните принадлежности, тоест за седмица на хижи става. Храната и водата в сухарката. Подготвям статия с всички подробности и снимки, но хубавите неща стават бавно. 


TRS

Е тя не тежи много така ама се чуства и като се въртя чуствам обема и инерцията.
Дори да не тежи толкова движенията са по-ограничени ...
Смешно е някакси раницата да е по голяма от мене а скоро видях туристи една жена и мъж със огромни раници направо незнам как стоят прави 


windwarrior

Момчета, дайте да не се залъгваме. За еднодневен излет (3-5 часа) мешката сигурно върши добра работа... горе долу. Ама то за такъв преход и в пазарска чанта да си носиш багажа, все ще се оправиш някак. Сложете 15+ килограма в мешката, и тръгнете с нея на 3 дневен поход - гарантирам ви незабравимо преживяване. Ще си спомните всички псувни които знаете, а най вероятно ще измислите и 1-2 нови.. 


Hobo

Така е. При 15кг презрамките се впиват в раменете и спират кръвообращението. Но до 10кг няма никакви проблеми. Поне аз нямам след 8 часов преход. Над 10кг вече е много дискомфортно, а 15кг е мъчително да се носят с мешка. Сигурно ще може ако се поставят някакви кори и подложки на презрамките. Обаче не знам в този обем как ще събереш 15кг нормална екипировка, освен ако не я носиш в течност. 

Виж по-горе: Всичко необходимо за едноседмичен летен преход - 8кг, без бивачни принадлежности. Храната и водата са отделно и не влизат в тези килограми, защото са в отделна сухарка. Приблизително 3-4кг. Така натоварени мешката и сухарката се носят доста комфортно.


Black Wolf

Мешката върши работа за да си носиш някои дребни неща за еднодневна екскурзия - малко хнана, някоя дрешка.  Съгласен съм с Windwarrior.
За сериозни преходи с много неща просто не става. То и в Софето няколко мои познати по едно време ходеха с мешки из градо, ама отдавна се отказаха. Някой носил ли е прим. книги и тетрадки в мешка?  Ами не става...
Бе яз съм се навил да си правя т.нар. поняга, да видим колко е ползвателна, като я хвалят толкова руснаците. Ама да видим кога ще се наканя...


Hobo


Колко е удобна оригиналната руска поняга не знам. И аз съм мераклия да си направя една сам. Обаче самара на моята шведска армейска раница напрактика е оптимизирана поняга. Безумно удобно се носи. Изпробвал съм го с 30кг в многодневен тежък преход. Колкото повече килограма на гърба, толкова по-равномерно се разпределя тежестта по раменете, гърба и кръста, а няма кръстен ремък. Към него върви торба от кордура, която може да се махне за секунди и самата поняга да се използва за всичко. Включително да се носят дърва за камината от мазето. Планирал съм едно ревю, но преди това има други неща в списъка.

Опитай да намериш един самар от старите български раници. Много хора ги изхвърлят, защото торбите са се скапали вече. По-удобни от българските са полските и чешки самари от нашата младост. Само не знам от къде ще си намериш. Тях май си ги пазят.  На подобен самар можеш да товариш много багаж. Дреболиите слагаш в армейски мешки и вързваш за самара. Ще се получи удобна и много евтина "раница" за бушкрафт.

P.S. Шведския самар носи много килограми, но иска яко магаре. В случая добичето бях аз.   Никого не съветвам да тръгва с 30кг. На мен ми костваше контузия и преждевременно прекратяване на прехода.
Публикувано преди 9 месеца # Докладване


Стоян Стоянов

Hobo, 30 kg си е вече внушително тегло за раница! Е, някои носят и повече ама... Моята най-често варира между 15 и 17 кг. Най-много 20-21. Интересно ми е как се носи такова нещо поне 20 км на ден.  Но наистина ако стъпиш на криво с толкова тегло - контузията ти е почти сигурна.

Иначе ще ми е интересно материалчето за шведската раница. Ако има и снимчици с максимално зареждане... Щото моята вече взе да не ми харесва, и скоро може да почна да се озъртам за нещо по-подходящо. 


Hobo

Руската поняга е едно гениално просто и в същото време супер функционално приспособление за носене на много и/или тежък багаж. Много професионални ловци все още го предпочитат пред заводските раници, въпреки че последните вече са напълно достъпни в Русия. Казват, че понягата е по-функционална от раницата. Представлява една дъска с прикрепени ремъци за носене и няколко кожени връзчици или въженца, с които се привързва товара за понягата. По 3 или 4 от всяка страна на дъската.Общо 6 или 8 връзки или въженца. Понякога слагат и 2 от долната къса страна. Единия раменен ремък, най-често левия, е стационарно хванат за дъската. Другия се закача и откача в долния си край за по-лесно качване и сваляни на понягата на гърба. Както беше на някои от старите брезентови раници. Според мен е супер самар за една или две войнишки мешки.

Аз със сигурност ще си направя една, ако някой ми подари кожените ремъци от стара прогнила брезентова раница преди да я изхвърли на боклука. Ще съм благодарен и ако някой ми даде идея откъде мога да си намеря такива ремъци или поне широк брезентов колан. Ето описание на поняга, която автора активно използва. Оригинала е на руски. Благодаря на Стоян за превода.
http://piterhunt.ru/scripts/forum/showt … hp?t=11284

Якутска поняга (Охота и охотничье хозяйство №8, 1977г)

По нашият край взимат дъска (виж рисунката) с ширина 25 см, дължина 60-65 см и дебелина 2 см. Ъглите на дъската се изрязват така, че по краищата да останат "щифтове" с дължина 3-4 см. По страните на дъската се пробиват или прогарят отверстия за закрепване на обвързващите каишки и презрамките. В горната част около средата пробиват две дупки за закрепване на каишката, с която се връзва брадвата. За долната каишка се привързва въже за обвързване на товара. Презрамките се правят с дупки по долният си край, за да може да се регулира размера им според носеното облекло и ръста на човека. На горните "щифтове" се окача пушката. Аз от много години ползвам такава поняга и съм много доволен от нея!

Ю.Птицын Якутская АССР пос. Пеледуй


ckaiyokar

вижте това
http://cgi.ebay.com/Veschveshok-Russian … %26ps%3D63


windwarrior

Нда, руска мешка от по-новите модели, т.нар Вещмешок (Вещевой мешок), или както му казват на галено войниците "Сидор". Несъмнено има колекционерска стойност, за практическа такава не знам...

Ако сте фенове на армейското оборудване, може да си потърсите раницата която ползват руските десантни части (ВДВ). Раницата се казва РД-54 (Рюкзак десантника) и минава за доста удобна и добре измислена. Състои се от едно основно отделение, и 2 големи странични джоба. Има два начина за носене

- високо горе на гърба (походно/бойно положение, фиг. 100 от приложеният линк)- тъй като долният и край идва малко под средата на гърба, това позволява да си закачите доста инвентар на колана - манерка, брадва, лопатка и т.н. При модерните туристически раници това е невъзможно, заради носещата система и кръстните колани.

- ниско на гърба (положение за скок с парашут, фиг. 101 от линка)- раницата се слага ниско на гърба, почти на задника, защото на самият гръб се закопчава основният парашут. Този начин на носене е удобен ако решите да си сложите на гърба например малка раничка с кемъл-бек, и основната ви раница да ви дойде по-ниско на гърба.

Ето и линка с раницата
http://airsoft.tiranet.com/page.php?al=rd54

Също така руснаците са започнали да произвеждат (пак по отзиви в интернет) доста добри и удобни модерни тактически раници по модулната система (MOLLE) - Лось М55, Валун М53, Квартал и т.н. Само че за да се снабдите с тях, предполагам ще ви трябват приятели в Русия, защото май още не се правят за износ. Аз лично отдавна съм се замисли за MOLLE раница, защото е доста гъвкаво като решение и на практика можеш да направиш 5-6 различни раници от нея, в зависмост от какво имаш нужда при конкретният поход.

П.С. На практика понягата е един вид първообраз на модулните раници - имаш една основна платформа, и на нея закачаш каквото ти е необходимо.


Miro

Това е мястото.
http://www.armytex.ru/catalogue/?func=c … a41567172a


vanjo

Ето на какво попаднах днес :
http://www.safari.bg/product/b/bg/55
http://www.safari.bg/product/b/bg/53


windwarrior

Мда, харесах си от руския сайт набедренна MOLLE платформа, ама нямат опция за плащане през интернет  Някой може ли да каже къде мога да си намеря в България. Че си поръчвам един RAT с хубава MOLLE кания, и ми се ще да изполвам максимално функционалноста и.

TRS

Drop Leg Extender
http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trksid … Categories


windwarrior

Благодаря TRS.

Имаш ли представа в България някъде дали се намира такова нещо, все ми се ще да го видя наживо преди да го купя. Поогледах в онлайн магазини за еърсофт екипировка, но за съжаление нищо не намирам.Miro

Българското бойно снаряжение е добра база за бушкрафт екипировка.

Самата раница е неудобна при носене, в оригиналния си вид, но след присаждане към самар получавате здрава раница с обем около 40л с възможност да достигне 50-60л след доработка. За цената от 24лв. (преди около година беше 14лв.) получавате също текстилен армейски колан с презрамки и 5 бр. сумки (чантички за колан) с възможност за различно приложение.


Hobo

Ето нещо истинско. Вижда се, че е много ползвано. Интересно защо е от две дъски. Едва ли не са имали една широка. Дали така ляга по-удобно на гърба? Настоящая поняга:


mechkolis

Miro, а от къде се сдоби за 24 лева с тази екипировка? Помня че в Пловдив имаше един военен магазин... Други подобни не съм виждал...
Публикувано преди 8 месеца # Докладване
mechkolis имаш ЛС
http://www.armyshop.dir.bg/_wm/catalog/ … 90&dflid=3


anjsan

Hobo по-горе пита откъде да си намери брезентови ремъци.
В магазините за дрехи втора употреба предлагат плетени колани , които са близки по здравина до военните и са евтини . Аз скоро си купих стара пазарска чанта - брезентова и гумирана отвътре . Смятам да я преправя на малка раничка или част от раница.Всъщност замислям раница , която да е от няколко съединяващи се части , но е още в проект.

Във Варна има един магазин за платове в подлеза на жп-гарата , в който продават дебел брезент и един по-тънък гумиран. После си намирате някой шивач , който шие дебели платове и си правите каквото искате.


Hobo

anjsan, благодаря! Ще проверя магазините за втора употреба. Междувременно ми дойдоха и следните две идеи. Нееластично плоско въже за дърпане на автомобили и в краен случай от автоморгата пътнически шофьорски колан.

Стоян Стоянов

А текстилните военни колани? Е, ще им трябва и малко по-широчка подложка от кече или нещо подобно, щото може да дойдат тесни ама иначе са доста здрави!


Hobo

Стават, но доста поскъпнаха. Идеята ми е освен функционална понягата да е и евтина.

Miro

В T-MARKET - до 05.04.2010 продават китайски раници на цена от 9.99 лв.
- обем около 30л
- подходящи за 1-2 дневни преходи
- качество ...


UNIOR

Какво мислите за този вариант
Раница SURPLUS 40l

Цената е доста атрактивна според мен, някой от посещавалите този магазин дали се е заглеждал в нея и дали може да сподели мнение.


ops

Атрактивна цена 35 лева, хубав плат, абсолюно кофти единичен шев и гадно окачване. Ако ти повторят шевовете и сложиш допълнителни ремъци можеи да станесъвсем прилична раничка.
А специално от Емилшоп е зверска скъпотия. Гаранция в тази магазин за нови стоки има само за парлама. Измамник - с една дума. По-добре погледни при него старото бг армейско оборудване - съвсем евтинийка, но модела го няма в наличност, май.


gavra74

който е привърженик на мешката за 30-тина лева може да се обзаведе с прилична раница, с голям литраж. за 10лв максимум си купува две мешки и ги носи на шивач - за 20-тина ги зашива една за друга - дъното на едната за гърлото на другата. от плата на третата мешка си прави джобчета, капачета и подложки за ремъците.
Ако съдбата ти обърне гръб - не се отчайвай! Просто я изчакай да се наведе!

Офлайн

  0

#2 08.11.2010 02:25:19

The Perfect Security
Новодошъл
Репутация: 0

Регистриран: 19.01.2010
Мнения: 3

Отг: Раница

Здравейте. Нужна ми е малко помощ. Бих искал да си купя раница Deuter Futura 28. Не ми се занимава обаче с родните търговци, по ред причини. Предпочитам да си я поръчам от чужбина. Бихте ли ми препоръчали сайт, които да доставя до България. Освен това да е с добра репутация.
Някои от предложените сайтове от Deuter: http://www.deuter.com/onlineshop.php доставят ли до България? Някои поръчвал ли е от тях?
И въобще някои поръчвал ли е от чужбина раница на Deuter ?


Да споделяш знания с глупави хора е напразно загубено време!!!

Офлайн

  0

#3 08.11.2010 10:02:08

Miro
НещоНамирач
Репутация: 219

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 867

Отг: Раница

В Горгоната продават Deuter Futura 24 SL, по-принцип са точни пичове, а ако държиш на 28л можеш просто да добавиш от джобовете на Ташев (2х4л).

Офлайн

  0

#4 12.11.2010 22:49:25

duvi
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 10.02.2010
Мнения: 61
Уеб-сайт

Отг: Раница

Е ти за тия пари от 176 лв ще вземе един Viper  25 l и ще го накичи с доста джебчета и пак ще е по здрава и по функционална от Deuter-a smile  Viper Recon Bag   писал съм за нея в блога smile


[url]http://www.paracord-bg.com[/url]

Офлайн

  0

#5 12.11.2010 23:44:09

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Раница

Duvi, не подценявай Дойтерите. За 30 години съм имал доста раници, но по-премислена и качествена раница от малкия ми 26-литров Дойтер все още не съм имал. А не е като да съм ограничен финансово, поне не в тая област. Дойчовците определено си разбират от работата, вЕрвай ми smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#6 13.11.2010 17:21:06

The Perfect Security
Новодошъл
Репутация: 0

Регистриран: 19.01.2010
Мнения: 3

Отг: Раница

Duvi честно не знам какво му харесваш на Viper Recon Bag!?!?  roll ....
Не е никак е евтин за това което предлага! Проблема всъщност е че не предлага нищо. За по-малко пари ще си намериш също толкова здрава но с по-хубав външен вид раница. Например баща ми ползва от няколко години CASE LOGIC VNB-15 за в работата си. Изключително здрава раница! Проверено от мен в горски условия неколкократно. Да не говоря че бая зор е видяла и по пиянски купони и на равно с мен е дегостирала алкохол. После я минавам със студена вода и сапун и отново е готова за екшън. Даже баща ми се принуди и ми купи и на мен същия модел, за да оставя неговата smile .
Най-големият недостатък на Viper-a обаче е че няма дишащ гръб!  Което значи, че в градски условия ще се чувстваш супер не комфортно а и ще береш срам пред гаджето, кат те усети че ухаеш на пот mad . В гората пък с потен гръб си просиш настинката отвсякъде. После ще дадеш сума ти пари за лекарства sad . И накрая излиза ще си да дал пари за евтина раница и скъпи лекарства който сборувани са ти един Deuter cool !

Но да оставим Deuter, защото не всеки може да си го позволи. На пазара се предлагат достъпни ценово раници с Дишащ гръб тип "Мрежа". Например HI-Tec Datkota tongue . При това:
- Има Дишащ гръб!
- Здрава е като Viper-a понеже и двете са от материя 600D Rip Stop.
- с 3литра е по-обемна.
- Има покривало за дъжд.
- При това е с едно основно голямо отделение, а не с две малки като Vipera-a. Така няма да се налага да се чудиш къде да денеш някоя по-голяма вещ.
-При това цената е същата като на прехваления Viper.


Да споделяш знания с глупави хора е напразно загубено време!!!

Офлайн

  0

#7 13.11.2010 19:32:31

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Раница

Абе аз имам нещо много близко, даже 99% същото като Вайпър- а на Дуви, пък не виждам какво му е на външния вид? На мен лично ми излезе 35лв от Полски сайт, катарами дурафлекс, 600д найлон, МОЛЛЕ окачване на допълнителни джобове и аксесоари, готовност за хидратираща система... Гледам, че твоя Кейс Лоджик ги има същите неща? Не става въпрос да е прехвален Вайпър- а, човекът просто показва какви са му предимствата и цената пред нещо по-скъпо и марково. На мен Дойтер също ми идват безсмислено скъпи, айде раниците как да е, ама резервоарите за вода да не са им позлатени еб@ти?  Колкото до изпотяването- предвидено е дишане на гърба, колко е ефективно... зависи от много неща, най- вече от гърба на който виси и с какво е облечен въпросния гръб. Моята HP Раница за лаптоп и тя е дишаща, има IQ 180, пращам я за бира и ми пере гащите... и пак ме изпотява в жегите пущината. Без лоши чувства, ама как му се нахвърли... не е истина big_smile


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#8 13.11.2010 21:21:44

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Раница

Ся, да са изкажа и аз "компетентено". Има си раници и раници, в зависимост от това за какво и къде се ползва - за дълги преходи в планината, за кратки излети, за града. Освен това при раниците е като при ножовете - огромно значение има и как ти "ляга" самата раница. Пробвал съм раници в пъти по скъпи от мойта Ташевка - не че не мога да си ги позволя, но не са ми комфортни. И въобще това си е предмет на строго индивидуален избор и предпочитания - все пак на твоя гръб ще тегне smile

П.С. Няма раница която да не изпотява. Освен ако не е празна, разбира се.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#9 13.11.2010 22:28:53

duvi
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 10.02.2010
Мнения: 61
Уеб-сайт

Отг: Раница

windwarrior Въобще не подценявам Дойтера даже хич... ако имам излишни парички бих си я взел без да се замисля.. просто изкривената ми мисъл е по насочена към милитъри стайл екипировка. Не си падам по искрящи цветове и тн..
И определено ти вярвам че Дойчовците си знаят работата ама в цивилните глезотии smile

The Perfect Security. Харесва ми до толкова, че е по ефтина от некой Блек Хоук .. и колкото и да имам пари не ми се дават толкова паrички за 3 дей асулт пак, 200 доларес smile Отделно че имам афинитет към самата марка Viper  Но това е друга тема. Като и нахлузя от моле джобовете става доста удобна и чудесна за 1-2 дена. В града я нося постоянно до сега не ме е изпотявала wink а и ако замириша Съпругата ще каже smile Пак казвам харесвам военен стил неща ... не карам никой да си ги купува просто бях описал предимствата според мен .. но като гледам  ноут бук куфара е по арен wink  lol


[url]http://www.paracord-bg.com[/url]

Офлайн

  0

#10 13.11.2010 22:51:03

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Раница

Куесчън към еърсофтаджиите - преки впечатления от Camelbak M.U.L.E. ? Че оак ме налегна шопинг треската..  big_smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#11 13.11.2010 22:56:56

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Раница

Цъ, никакви впечатления, ама сега чета в сайта им... мноооого добро!  big_smile  Ама аз по принцип си предпочитам воден резервоар в раницата или багажната система де, само така хидратираща система не съм носил никога  roll


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#12 13.11.2010 23:00:37

duvi
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 10.02.2010
Мнения: 61
Уеб-сайт

Отг: Раница

Ти наистина ли искаш да дадеш толкова пари smile По темата точно този продукт не ми е познат ... но мехура вътре със сигурност е стандартен техен... За мен най хубавото нещо в Camelback са маркучите и накрайниците за пиене на вода ... всичко друго го има почти същото качество на доста по сносна цена ... smile Но все пак ако държиш на Camelback дай още 15 долар и си вземи Camelback Transformer™ Така ще имаш повече според мен smile


[url]http://www.paracord-bg.com[/url]

Офлайн

  0

#13 13.11.2010 23:18:50

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Раница

Аз го обмислям като вариант за бързи еднодневни хайкове, и евентуално ако накрая се реша да си купя маунтин байк - за колелото, т.е. за самостоятелно носене. В общи линии -  3 кила вода + място за сандвич, сникерс, аптечка и малко дреболии (документи, ключове). За такива цели дойтера ми идва малко големичък.

@Duvi - точно на теб ли да обяснявам че мерак се гаси с пари  wink


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#14 13.11.2010 23:35:58

duvi
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 10.02.2010
Мнения: 61
Уеб-сайт

Отг: Раница

wink))) аз за тва ти викам да земеш трансформъра ще ти е по подходящо за колело и къси трекчета ... но квото си решил де .. smile


[url]http://www.paracord-bg.com[/url]

Офлайн

  0

#15 14.11.2010 00:04:38

The Perfect Security
Новодошъл
Репутация: 0

Регистриран: 19.01.2010
Мнения: 3

Отг: Раница

Яворе ти колко често ти се налага да използваш изброените милитъри екстри от теб? Ама честно. Защото Аз имам от 1 година един: "BLACKHAWK BlackCliff Hunting Pack" супер тактикъл е ама така и не ми се наложи да ползвам нито MOLLE системата, нито Кемълбек-а нито пък тествам здравината на катарамите. Просто тези екстри влизат в употреба в много редки случаи в цивилния живот! Все пак са и създадени в отговор на военни потребности.

За всекидневно носене пък и за къмпинги в гората на човек му трябва само:
- дишащ гръб + здрава материя. Не отричам екстрите но прекалено много хора според мен се водят по милитъри реклами а истината е в използването. Чак тогава си даваш сметка дали ти върши работа раницата или не и доколко ползваш екстрите и.
В това отношение Deuter са прекрасни. Но няма да се спирам подробно сега а чак след като се сдобия с Futura-та.

CASE LOGIC-а го споменах само като пример за евтина и супер здрава/устойчива раница! Пък дали е "куфър"  и дококло Viper-a си заслужава няма да коментирам, всеки да си преценява сам.
Пък и основния акцент беше върху HI-Tec Datkota. Писал съм защо, без да се спирам подробно. Но всеки сам си избира дали да наблегне на милитъри визията или на удобството и комфорта cool . Разни хора разни идеали.

Дишащите гърбове се делят ма много видове/типове (в зависимост от производителя) . Аз съм има лек досег с различни такива и мога да кажа, че само тип "мрежа" вършат работа. Поне при мен де.


Да споделяш знания с глупави хора е напразно загубено време!!!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff