XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 06.10.2013 15:50:31

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

I am going to live in the wild, Goodbye all

http://thedutchhermit.blogspot.nl/2013_ … chive.html
https://plus.google.com/u/0/108549110788197368407/posts

Името му е Ralph Sungila. По-горе са линковете към неговия блог и към профила му в Google+. Предположих, че може да ви е интересно какво е писал. Доколкото знам човекът е от Холандия. Планираше да замине за Сибир, където да живее в пустошта като номад и ловец. Според последната публикация в блога му от 30 юни тази година, трябва вече да е заминал. Не е писал оттогава.

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#2 06.10.2013 17:20:14

88
Редови

Регистриран: 16.07.2010

Отг: I am going to live in the wild, Goodbye all

"I will pack my stuff and head East to live a solitary life as a nomad/hunter gatherer."- съвремените европейци сме много далече от ловците събирачи, но това не пречи поне да се поучим от тях. Досега не съм чувал за самотни ловци-събирачи успешно оцеляващи в дългосрочен аспект,тези хора живеят в групи и разчитат на взаимопомощ, самотен живот като ловец-събирач е лудост. Този човек се обрича на мизерно съществуване, в най-добрия случай скоро ще осъзнае грешката си и ще се откаже, в най-лошия ще умре  в Сибир.

Офлайн

0

#3 06.10.2013 17:45:48

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Споко! Не се шашкайте - това е Русия. А там освен мечки живеят и рускини. Те са известни с това, че за разлика от мечките не прощават - особено на чужденци. До година - две ще има рапортажи с усмихната чипоноса мамаша с дружина сополиви бушкрафтчета!
Бас?   wink

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#4 07.10.2013 00:28:57

Fat_Jim
Редови

Регистриран: 21.05.2013

Горкият човечец, ако наистина е поел сам към Сибир - може вече и да е загинал.
В Русия наистина живеят рускини и не само рускини, а и якутки, бурятки, тувинки, алтайки и пр. Но те са основно и най-вече в градовете и селата. А Сибир е тъкмо такава територия, където можеш да вървиш със седмици, без да видиш жив човек.
Да оцелееш като самотен ловец и събирач в сибирската тайга е абсолютно невъзможно. Ландшафтът и климатът нямат нищо общо с европейските. Зимата е сурова, лятото е кално, а комарите са като Месершмити. Флората е пълна с непознати за Европа растения, доста от които са отровни. Мечките и глиганите са повече, по-едри и по-зли от европейските - да не говорим, че рисовете са в изобилие и са толкова агресивни, че местните ловци носят на вратовете си нашийници с шипове от по цяла педя.
Имал съм възможност да посетя една от планинските части на Сибир - южната част на Алтай. Слушал съм много преживелици на хора, пътешествали из тайгата и планините в Сибир - и ви уверявам, че това изобщо не е място, където можеш да си играеш на самотен бушкрафтър.

Последно редактиран от Fat_Jim (07.10.2013 00:31:12)

Кортежът минава! Кортежът минава!
фанфари победни го в хор поздравяват,
лъщят доспехи и мечове, покрити със слава!
В желязо и злато, паладини в кортеж преминават!

Офлайн

0

#5 07.10.2013 00:57:10

Zagy
Редови

От: София
Регистриран: 12.03.2013

Значи пича много го е загазил...

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#6 07.10.2013 07:35:32

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Абе човекът е стадна маймуна едвали ще му хареса самотата освен ако не е сам само хвърлих бегъл поглед на сайта му. Взел си е сигнална свирка да свири в случай на помощ, но накой ще свири на рибите мечките или на някой друг дервиш?

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#7 07.10.2013 08:22:01

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

За съжаление, колкото и да са романтични мечтите ни, хората не са еволюирали като самотни и самостоятелни същества. И физически, и психически... Вярно, има примери за отшелници (доброволни или принудителни), но тяхното съществуване наистина е било доста мизерно, според нашите представи. Щом Иши - отлично приспособен към средата си, и владеещ всички нужни му умения, е предпочел да се предаде на "враговете" само след няколко години самота...

Когато си на топло, със пълен стомах, и четеш нахъсващите книжки на автори-приключенци, е лесно да поемеш този път. На терена обаче нещата стават малко по-различни... Дано човека да се върне жив - тогава ще е получил доста ценен урок в живота! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#8 07.10.2013 08:28:12

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Професионалните ловци в Сибир понякога живеят по няколко месеца сами. Обикновено в зимовището са бригада (3-4 човека), но наскоро гледах един, който работеше и сам. А това е на доста километри от населено място и доста време не вижда жив човек.
Прегледайте пак "Щастливи хора", между другото и това се споменава.
В Канада също траперските райони са доста големи. Сега с моторна шейяна и пр. лесно става, но само преди 100 год. траперите там са прекарвали доста време сами в пущинака.

Между другото, колективите на ловци-събираци на север (и в Сибир, и в Америка) са малки, особено през зимата. Лагеруват зимно време 2-3 семейства. Събират на по-големи общности се за колективни начинания (но това е било в миналото), като сезонния лов на сев. елени.
Сега в Сибир основата е еленовъдството (макар че през последните 15-20 год. то непрекъснато запада), а в Америка траперския лов (но и той е в криза), ловът на дивия  елен е само за месо и за поддържане на традицията. В миналото са трябвали много повече елени, защото облекло, жилища - всичко е било от кожа.

Последно редактиран от Black Wolf (07.10.2013 08:34:04)

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#9 07.10.2013 20:18:52

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Доста народ загази при такива самостоятелни начинания , за някои сме споменали във форума . Други обаче загазват и в групи . Аз си мисля че не  суровите условия ги погубват . Просто в един момент вероятно им прегрява инсталацията и им изчатква чивията. Някъде бях споменал за пишман комунарите от Родопите  , на единия познавам сестра му. Направили са много грешки но вероятно с времето са щяли да се поучат от тях и да натрупат опит . Само че по Нова година единия се скарал с приятелката си , тя пък почнала да се натиска с другия , първия от яд отишъл да нощува вън и ..... така . Въпрос на психическа нагласа и издръжливост. Но е добре да са подплатени със знания и някакъв опит.

Офлайн

0

#10 07.10.2013 20:58:41

Maledictus
Див Балкански Субект

От: София
Регистриран: 18.08.2013

Много съгласен. Разликата между желанието наистина да се откъснеш от цивилизацията и временната прищявка, породена от низ събития или моментно състояние на психиката, е огромна. На всеки му писва рано или късно, но не всеки има волята да се откъсне от комфорта на цивилизацията и също така да оцелее и издържи по новия път, който си е избрал. Подплатена със съответните познания подобна воля би довела до хармония и дори дълготрайно оцеляване.

Разбира се подобни начинания са по-възможни в група, но пак - групата трябва да е в хармония и да е надраснала дребнавостта и злободневието, освен всичко друго. А чадата на 20ти и 21ви век сме капризни, обичаме да имаме.

Подобно предприятие лично аз смятам за възможно, но изисква дълга подготовка - инвестиции в умения, познания, физическа форма и то определена, нагласа и прочее. И подобна дълга подготовка също би показала на определения индивид дали романтичните му представи имат дори бегло осъзнаване на реалността.

...нищо повече от генетична мутация, инцидент. Животите ви се измерват в десетилетия и години, повяхвате и умирате...

Офлайн

0

#11 07.10.2013 22:10:00

Кольо
КорифееЦ

Човек има свободна воля и може да прави с нея каквото ще. Времето ще покаже какво ще излезе от тази работа. Сега си чешем езиците. Аз също залагам, че рационалният западняшки индивидуализъм ще се огъне пред природата и човекът ще се присъедини към някоя номадска група еленовъди. След някоя и друга годинка може да излезе книга или филм за него. Ще видим...

Фет, ти май беше женен за алтайка. Кажи нещо за националността й и за това как живее родата там?  smile

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#12 07.10.2013 23:35:06

Fat_Jim
Редови

Всъщност, жена ми е казашка от Улъ-жуз, от племето Джелаир - това са потомците на монголската аристокрация от времето на Чингис хан.
А в момента в южната част на Алтай вали. В смисъл - ВАЛИ. Дъждове, каквито рядко виждаме в Европа. А там си ги има ежегодно. И ще вали още поне една седмица. После обикновено имат няколко сухи дни, след което ако имат късмет - дъждовете ще продължат до първите дни на ноември. А ако нямат късмет - почват снеговете. За ноември там една снежна покривка от около 50 см е нещо нормално. Обаче за декември, януари и февруари - не е за разправяне.  *STOP*
Във всеки случай, като изключим скандинавците и руснаците - надали мнозина европейци са почувствали някога със собствената си кожа едно -40 или -50 градуса и надали знаят какво е "да звънят снеговете". o_O
Тези условия просто не са за сам човек. Ако замръзваш, ако си болен или ранен - няма да има кой да ти запали огън, да потърси помощ или даже да ти свари един чай. Загиваш.

Офлайн

0

#13 08.10.2013 08:53:48

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Аз познавам едни хора, които бяха направили индианска комуна на Алтай (Голубая скала). След няколко години комуната се разпада не от друго, а от личностните взаимоотношения. Някои все пак остават и са си още там. Други са се върнали в Москва, Петербург, но след 15-20 г. пак отидоха на Алтай.

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#14 08.10.2013 09:03:53

Кольо
КорифееЦ

Аз познавам една казашка от рода Дулат. Има излъчване и осанка на царица, съчетана с естествено благородство и скромност.
Много ми се иска да посетя такива краища със съхранена девствена природа и естествен бит.

Вълчане, ми естествено е, че такива изкуствени и самоцелни събирания на хора са обречени на вътрешни напрежения, кулизии, раздробявания и роенета. Те не са индианци а си играят на такива. Това са много смешни начинания за мен. Прощавай!

Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#15 08.10.2013 09:30:20

Fat_Jim
Редови

Ами че те Дулат най-вероятно са потомци на българите от Дуло, останали в централна Азия. smile
Дулатите имат една пословица: "Аз съм Дулат - и с това казвам всичко".
Колкото до Алтай: тази планина е огромна - 4 пъти по-обширна от Алпите. Но 100 пъти по-негостоприемна. Има откъснати от света колонии - да. Далеч не само професионални ловци, а най-вече селища на християни-староверци. Но такива хора са именно общност, грижат се един за друг и никога не поставят личните си взаимоотношения и проблеми в един кюп с оцеляването на когото и да било от тях.
От това, което съм видял в Алтай, убеждението ми, че сам човек там не може дълго да оцелее, е непоклатимо. Този холандец би оживял само ако се присъедини към някоя общност. Най-добре - местна, а не от такива като него.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff