От няколко дни си бях харесал един спален чувал в сайта на скандинавската компания jysk.bg и в събота го резервирах, а още вчера в Неделя ми потвърдиха на ел.пощата ,че мога да си го взема от магазина им в Бургас. Чувалт е китайско произвоство но явно произвеждан само за тази скандинавска компания. Другите характеристики и материалите ще си ги видиде в линка. Марката му е RUDSKOGEN
Говоря за този чувал:
https://jysk.bg/gradina/spalni-chuvali/ … 80h230-sin
Привлече ме към него цената му от 70 лЪва и показателите описани за този продукт, като за посочените показатели не успях да намеря друг спален чувал в друг сайт да ми излезе на тази цена..
На опаковката/торбичката/ в която е натъпкан има посочена следната цветова маркировка: -12 до -5 С (син цвят) ; -5 of 1 С (зелен цвят) ; 1 до 10 С (червен цвят)
И реших, още вчера, че искам да го тествам в условия максимално сходни с полеви... и реших, че тази нощ ще спя на терасата, а съпругата ми си мислеше ,че я бъзикам до последно и само ми се усмихваше интересно 
Върху голите плочки хвърлих едно платнище (Лидълско),а отгоре му хвърлих две тънки дунапренени шалтета /на които зверски гадно и ръбато се "спи" върху твърд под/, па и една възглавница за лек комфорт.
Терасата ни е малка с размери 1*3 м. с пвц дограма, като и измерих температурата при затворени врати и прозорци и беше около 15-16 С.
Проверих в този страхотен и супер точен сайт windy.com , каква ще е температурата за Бургас през нощта и я даваха "0" С.
Сложих един много тънък памучен чаршаф в спалния чувал и си легнах само по нормално,долно памучено бельо.Легнах в спалния чувал в 23:00 ч. и жена ми ме заключи на терасата, както си трябваше, при затворен все още прозорец на дограмата, но след около 2 мин. ми стана толкова горещо ,че трябваше да охладя помещението. Лежах точно под самия отваряем прозорец, на около 90 см. под него. Отначало, открехнах прозореца леко "вертикално", като веднага почувствах върху лицето си студения въздух който нахлува, но след още 5-10 мин. разбрах, че и така ми е изключително горещо на цялото тяло при температура в терасата, която следях и тогава беше около +12 С . Сложих, памучна шапка на главата си ,за да не взема да я повредя нещо
и реших да отворя нацяло прозореца който е точно над мястото на което лежах, при което само върху лицето си усещах ,как ме облива изключително студен въздух точно насочен от прозореца. И така , си изкарах до 05:00 часа, сутринта. Температурата в самата тераса, според една електронна джаджа, което е термометър и влагометър падна до 5,5 С и влажност около 50%, въпреки ,че от вън цяла нощ ,нахлуваше по-студен въздух, явно и апартамента си излъчваше някаква топлина през панела и прозорците и се получаваха тези стойности в терасата. А термометърчето го държах на около 20 см. от мен, и може и топлината на тялото да му е оказвала леко влияние... През всичките 6 часа, усещах мразовитият външен въздушен поток от прозореца, единствено върху клепачите на очите си и носът, като за моя радост , дори котаго термометърчето показваше 5,5 С (и няколко часа остана такава) то цялото ми дяло беше много добре затоплено в спалния чувал и не чувствах течението директно върху тялото ми, дори виждах, че ми е поне 2 идеи по-топло, отколкото бих искал. Демек, бях абсолютно сигурен ,че ако температурата падне около 0/+1 С, то бих чувствал тялото си комфортно затоплено!! И пак казвам, че чувствах силно затопленот тялото си при условие в което 6 часа беше насочен директен върху мен поток от студен външен въздук около 0 С !! А, моето тяло по принцип има доста нисък праг на издръжливост към студ и не ми понася много.
А, в условия на спане в палатка, която е защитена от директно течение на студен въздшен поток, то съм абсолютно вече убеден ,че този спален чувал ,ще даде комфортна топлина на тялото, дори при температури извън палатката от няколко градуса под 0-та!
Чувалът си е с големи габарити и аз лично безпроблемно можех да си завъртам тялото и на ляво и на дясно ,а ръцете си чувствах достатъчно свободни за да ги движа. Ципът е двоен и има плъзгачи и от горе и от долу, а качулката е голяма, но пък може яко да се свива и коригира с настройващо въженце.Иначе, моят ръст е 175 см. и съм към 85 кг.
Та, това е за този спален чувал и моите 5 стинки...
Ето и малко емпирични данни от теста:...(Опцията "Добавете изображение", нещо не е наред и не ми позволява да кача в момента снимки)