XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 24.06.2011 20:14:53

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Спален чувал

mastodont написа:

ефтините чували (Метро, Бриколаж, Хит и т.н.) имат понякога една много гадна "екстра" : вътрешния слой не е памучен плат, а шушляковиден боклук, с който се спарваш като жувотну sad(((((

Откога памука е подходящ материал за спални чували?  wink


Edit RELAX: Колега Momchil, модераторски съвет: от тези риторични въпроси форума няма толкова нужда и полза, а по-скоро очакваме конкретни и практични съвети, от хора с достатъчен опит и познания, каквито явно ти притежаваш! Нека да си бъдем полезни взаимно. Препоръката ми е да помогнеш, с каквото можеш, а не да получаваме коментари, като от някакъв "страничен наблюдател - одитор"!

Последно редактиран от RELAX (24.06.2011 20:48:48)

Офлайн

  0

#32 25.06.2011 05:46:05

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Спален чувал

Edit RELAX: Колега Momchil, модераторски съвет: от тези риторични въпроси форума няма толкова нужда и полза, а по-скоро очакваме конкретни и практични съвети, от хора с достатъчен опит и познания, каквито явно ти притежаваш! Нека да си бъдем полезни взаимно. Препоръката ми е да помогнеш, с каквото можеш, а не да получаваме коментари, като от някакъв "страничен наблюдател - одитор"!

Колега РЕЛАКС,
Не всеки ден съм в настроение за лекции пък и понякога няма смисъл да се дават. Ако ще се налагат и ограничения в броя на думите на поста,просто няма смисъл да продължавам да пиша повече.
По мое скромно мнение форума става много суховат така.
Съдейки по подписите ти РЕЛАКС,явно обичаш цитати и крилати мисли,та по повод забележката ти ще си позволя да цитирам Блез Паскал:
"Je n’ai fait /cette lettre-ci/ plus longue que parce que je n’ai pas eu le loisir de la faire plus courte." [Това ми писмо излезе дълго,защото нямах време да го направя по-късо.]

Офлайн

  0

#33 25.06.2011 11:45:09

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 16.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Спален чувал

RELAX - не се заяждам ни най-малко, но ми се струва, че в последно време си поизнервен и ти требва малко relax  wink

Офлайн

  0

#34 25.06.2011 14:28:46

soti
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 21.05.2010
Мнения: 155

Отг: Спален чувал

mastodont написа:

...ефтините чували (Метро, Бриколаж, Хит и т.н.) имат понякога една много гадна "екстра" : вътрешния слой не е памучен плат, а шушляковиден боклук, с който се спарваш като жувотну sad((((( ...

Ако се спарваш - това означава, че не използваш чувала правилно. Тоест, използваш чувала на места и температури за които не е пригоден. Има значение дали си ял преди лягане. Колко време преди лягане си ял. Какво си ял ( бързо или бавно разграждаща се храна ). Правил ли си преход през деня или цял ден си се излежавал на плажа - от там пък идва количеството храна, което ще поемеш на вечеря. В палатка ли си спал или с чувала - на открито, с дрехи ли си бил или си спал гол.

Това са една малка част на нещата, от които зависи колко комфортно ще спиш. Температурата в чувала си я определяш сам - колкото по висок клас е чувала, толкова по-лесно регулираш темературата. Разбира се съобразяваш и с класа на чувала и параметрите, които са му заложени.

Памучен плат:
предимства - не се хлъзга тялото по него, поема влагата на тялото, ако спиш гол в него.
несостатъци - (значително повече от предимствата ) излишно тегло към чувала, поема мазнините от кожата и се захабява, лягаш изкъпан в него, а ставаш като след 10 часов преход ( мазен хлъзгав и лепкав ). След 1 година чувала на практика е изгубил качествата си и вече е само 2 килограма миришеща на пот, захабена топка плат и шушляк. Ако вкарате бълхи в чувала при лягането си  big_smile  ей тогава ще видите "кон боб яде ли"  lol  няма оттърване от тея малки гадинки. Първото пране = последно ползване на качествата на чувала. Вече не смърди, но за сметка на това, нито топли както трябва, нито спира вятъра както в началото.

Шушляков плат:
недостатаци - парзаляш се в него, при използване в температури над тея, които са означени на опаковката като максимални - влагата, която излиза от тялото (пот) се задържа по вътрешността на чувала и предизвиква дискомфорт.
предимства - всичко, което е с отрицателен знак за памучните, при шушляка е с положителен.
mastodont написа:

...Темата дали да е промазан външния слой или не сигурно ще доведе до виртуален бой, така че да не я засягаме...


roll  roll  roll  Тука нещо или аз неразбирам или колегата нещо не е могъл да обясни добре това, което е имал предвид.
Това ми прозвуча като - "дали колите да са боядисани или не" !?

Как така "за" или "против" промазката на чувалите ???? Аз незнам да има НЕпромазани чували. То няма логика, ако не е промазан, ще пуска влага и вятър. Дали е за 20 лв. или за 200, всеки чувал има защитен филтър, да те пази от атмосферните условия извън него.

Моля колегата да обясни какво е имал в предвид под - "непромазан чувал".


Потомци, вий напразно ще се ровите,
докрай едва ли ще узнайте вий,
когато се наливаха основите —
какъв живот живяхме ний!

Офлайн

  0

#35 25.06.2011 21:11:21

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Спален чувал

soti написа:

Памучен плат:
предимства - не се хлъзга тялото по него, поема влагата на тялото ако спиш гол в него
несостатъци - (значително повече от предимствата ) излишно тегло към чувала, поема мазнините от кожата и се захабява, лягаш изкъпан в него, а ставаш като след 10 часов преход ( мазен хлъзгав и лепкав ) след 1 година чувала напрактика е изгубил качествата си и вече е само 2 килограма миришеща на пот захабена топка плат и шушляк. Ако вкарате бълхи в чувала при лягането си  big_smile  ей тогава ще видите "кон боб яде ли"  lol  няма оттърване от тея малки гадинки. Първото пране = последно ползване на качествата на чувала. Вече не смърди, но за сметка на това нито топли както трябва, нито спира вятъра както в началото.

Соти, моите уважения, обаче пълни безсмислици си написал. Първо за какво хлъзгане на тялото става дума?! Поема влагата и влагата си остава в него, какво предимство е това като се предполага, че когато спиш е студено или поне хладно? Т`ва за мазнините пък изобщо е отвъд всякакви коментари.
И спалният чувал трябва да спира вятъра? Да не го бъркаш с бивачен сак/чувал ? Предполага се, че подслона ти трябва да спира вятъра.

soti написа:

Шушляков плат:
недостатаци - парзаляш се в него, при използване в температури над тея които са означени на опаковката като максимални влагата, която излиза от тялото (пот) се задържа по вътрешността на чувала и предизвиква дискомфорт.
предимства - всичко което е с отрицателен знак за памучните при шушляка е с положителен.

Първо трябва да се дефинира какво всъщност е шушляков плат. Пързалянето пропускам да го коментирам. Значи "шушляка" като поема влагата предизвиква дискомфорт, а памука не? От каквото и да е направен този шушляков плат, ще държи влагата доста по-кратко от памука, да приемем, че не може да се изпари през самия чувал, тогава може да отвориш ципа и да се вентилираш и пак ще изсъхне по-бързо от памука.

Офлайн

  0

#36 25.06.2011 21:36:16

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: Спален чувал

Отдавна вече не се използват памучни чували. Има нови материи за всичко в туристическата екипировка и дрехите включително. wink

Офлайн

  0

#37 25.06.2011 22:32:11

soti
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 21.05.2010
Мнения: 155

Отг: Спален чувал

Ми и моите уважения, ама не си запознат явно с материята. Не коментирай, за да не се излагаш поне пред колегите. Ако имаш въпроси на лични.

Първо за какво хлъзгане на тялото става дума?!

Такова при наклон  lol  там където ходя - равно няма.

Поема влагата и влагата си остава в него, какво предимство е това, като се предполага, че когато спиш е студено или поне хладно?

Абе ти как се потиш бе човек?  lol  Ако влагата остава при тебе, по-добре обърни внимание на обмяната на веществата си, и иди на лекар.
Предположения ти си правиш. Никъде не съм писал, че когато спиш е хладно или студено. Не подвеждай читателя!

И спалният чувал трябва да спира вятъра?

Ако твоя не спира вятъра, време е да си купиш вече един истински спален чувал!  big_smile

Предполага се, че подслона ти трябва да спира вятъра.

Предполага се, ако имаш такъв!  big_smile  С моите спални чували - подслон не ми е нужен, спя на открито и не пускат нито влага нито вятър. Палатка нося само когато съм за повече време, за да има къде да си разхвърлям багажа от раницата и при по-сериозен дъжд да се скрия.

Пързалянето пропускам да го коментирам.

lol  И аз пропускам да ти го обяснявам. Явно доста още има да походиш по планините преди да разбереш, че може да се наложи да се спи и прав, понякога.

Значи "шушляка" като поема влагата предизвиква дискомфорт, а памука не?

Ами сам си отговори. Вземи сега една найлонова торба, пъхни си крака в нея и я завържи около глезена. Стой така 15 минути. smile Айде сега пробвай същата процедура с памучен чорап. И кога си ще си по-мокър ???  big_smile

От каквото и да е направен този шушляков плат, ще държи влагата доста по-кратко от памука, да приемем, че не може да се изпари през самия чувал, тогава може да отвориш ципа и да се вентилираш и пак ще изсъхне по-бързо от памука.

Пак ти казвам, купи си истински чувал!  big_smile  Неможе да се изпари, защото е промазан! ( от вътре и от вън )
Ти може и да можеш да си отвориш ципа и да се вентилираш. На мен ми се налага да прекарвам по полвин месец и повече в резервати като Атанасовско езеро. Няколко пъти съм получавал алергичен шок от ухапване на комари.
Виждал ли си някога какво се случва, когато за полвин час получиш над 50 ухапвания по тялото ????
А когато двуметров смок реши да се свре под тебе на топло за през нощта..... Или някоя Сколопендра да ти се намърда в чувала, докато си спиш на Камен бряг?

Още ли смяташ да си вентилираш чувала???  lol


Потомци, вий напразно ще се ровите,
докрай едва ли ще узнайте вий,
когато се наливаха основите —
какъв живот живяхме ний!

Офлайн

  0

#38 25.06.2011 22:38:37

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Спален чувал

@Momchil - приятелски съвет, спри - излагаш се smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#39 25.06.2011 23:19:43

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Спален чувал

Нямам проблеми да се излагам ако го правя наистина,в дискусията се раждала истината. Мерси за съвета да не коментирам,но съм изкушен да продължа.
Значи където ходиш равно няма и затова чувала ти трябва да е от памук? Доста странно да разчиташ на външния материал на чувала да те държи здраво по наклона.
За поемането на влагата,имах предвид памука ("НЕГО"). Ако не е хладно или студено защо изобщо ще позлваш спален чувал? Къде на открито не е поне хладно през нощта или ти спиш денем? (което не е ненормално за военните,какъвто доколкото разбрах си).
Съгласен съм,че чувала би спирал донякъде вятъра,но типичен спален чувал като подслон ми се вижда доста крайна идея при неподходящи атмосферни условия.Ти си ползваш чувала като бивачен сак и в топлите и сухи летни нощи предполагам и това е ок.
Между найлона като плътен найлон от торба и памучен чорап има още 100 варианта. Не знам дали знаеш,че има разлика между найлона какъвто го знаеш и "плетка" от найлонови влакна,която в крайна сметка има вентилация и моите найлонови панталони го доказват.
Ако избягваш спарването на краката си с памучни чорапи - горкият ти,бих казал. Възможно най-лошото място за памука е на краката когато си активен. Всички знаем памука колко вода поема,а влажност + търкане = пришки. Има полиестерни,полипропиленови и вълнени чорапи м/у другото.
За шушляка повтарям,че трябва да се дефинира какво е това,какъв материал е - полиестер ли е,найлон ли е,какво е.
И ако искаш да се пазиш от насекоми,потейки се в чувала,ок ,но както знаем има мрежи,мазила и т.н. за тази цел.

@уинд - би ли ми обяснил с кое точно се изложих?

Офлайн

  0

#40 25.06.2011 23:28:51

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: Спален чувал

Разгледайте съвременните чували, които се продават в магазините за туристическа екипировка, разровете и в нета за да се уверите че няма памучни чували. За по-голям комфорт се продава бельо за спален чувал, което бива коприено или памучно, сиреч чаршаф.

Офлайн

  0

#41 26.06.2011 00:10:55

soti
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 21.05.2010
Мнения: 155

Отг: Спален чувал

Momchil - smile Този пост ти е доста по аргументиран от предния. Обещавам утре да ти отговоря на всеки въпрос в него.На първо четене забелязах ,че доста погрешно си разбрал нещата които съм казал.

torah - има такива чували като една от популярните марки които ги предлага е High Peak ( до преди 2 години имаше такива чували сега гледам, че са пуснали новите модели )
Правилно си забелязал за спалното бельо - много практично решение ако искаш да удължиш живота на чувала и да използваш максимално експлоатационните му качества.


Потомци, вий напразно ще се ровите,
докрай едва ли ще узнайте вий,
когато се наливаха основите —
какъв живот живяхме ний!

Офлайн

  0

#42 26.06.2011 00:35:02

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: Спален чувал

soti написа:

Momchil - smile Този пост ти е доста по аргументиран от предния. Обещавам утре да ти отговоря на всеки въпрос в него.На първо четене забелязах ,че доста погрешно си разбрал нещата които съм казал.

torah - има такива чували като една от популярните марки които ги предлага е High Peak ( до преди 2 години имаше такива чували сега гледам, че са пуснали новите модели )
Ако е останало нещо то е по скоро екзотика, отколкото практика, разгледай поне сайтовете на магазините пледлагащи алпийска и туристическа екипировка. Там е описано от какви материи са чували, раници и т.н. Памукът в чистият му вид отдавна не е част от тези стоки.  smile
Правилно си забелязал за спалното бельо - много практично решение ако искаш да удължиш живота на чувала и да използваш максимално експлоатационните му качества.

Офлайн

  0

#43 26.06.2011 05:28:27

mchervenkov
Редови
Репутация: 52

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,340

Отг: Спален чувал

-Каква е разликата между американски, руски и български форум?
-В американския форум, когато зададеш въпрос ти отговарят. В руски, когато зададеш въпрос те питат теб след това. В българския, като зададеш въпрос, почват да ти обясняват колко си тъп и да се хвалят кой знае и може повече, без всъщност да помагат по никакъв начин.
big_smile
Пичове вица си е абсолютно верен!


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#44 26.06.2011 05:38:43

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Спален чувал

mchervenkov написа:

-Каква е разликата между американски, руски и български форум?
-В американския форум, когато зададеш въпрос ти отговарят. В руски, когато зададеш въпрос те питат теб след това. В българския, като зададеш въпрос, почват да ти обясняват колко си тъп и да се хвалят кой знае и може повече, без всъщност да помагат по никакъв начин.
big_smile
Пичове вица си е абсолютно верен!

Ако имаш предвид мен - да,съжалявам че му влязох малко остро на Соти,съжалявам за което.

Офлайн

  0

#45 26.06.2011 08:23:45

mchervenkov
Редови
Репутация: 52

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,340

Отг: Спален чувал

Не визирам никого. Има и нотка на самоирония тъй като и аз доста често пиша ебаси и отговорите на въпроси, все пак съм българин и не мога да избягам от манталтета.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff