XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 13.01.2011 01:07:53

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Отг: Спален чувал

Zrvkokomitov, от личният опит по-ценно няма. Така че - Благодарско и споко!!!

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#17 13.01.2011 09:05:11

vanjo
Редови

Регистриран: 07.12.2009
Уеб-сайт

@zdravkokomitov Да те питам ти ползвал ли си спален чувал мумия или само предполагаш как е с него?

zdravkokomitov написа:

В мумията си като вързан, цип до корема и тнт

Да ти кажа няколко думи за мумиите:
1. Освен дължина имат и ширина за по-дебелите като мен  smile
2. Ципа позволя да се отвори целият чувал и е двупосочен
3. Синтетичните чували със сигурност съхнат бързо, но мумията от същият материал ще съхне с една идея по-бързо заради по-малката си обща площ.
4. За да ти е комфортно се продават чаршафи за мумии, за най-претенциозните са от коприна (можеш и сам да си направиш)

Разбира се въпрос на лични предпочитания и вкус е какво ще ползваш за спане, но е факт че спалните чували тип мумия са се наложили като по-удачен избор.

[url=http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php]BushcraftBG[/url]

Офлайн

0

#18 30.01.2011 16:36:29

iSHOOTER
Редови

Регистриран: 27.01.2011

Във Силите за специални операции, в индивидуалната екипировка на командоса е вкючен този "слипинг баг", който по долу съм показал в линка. За мой късмет първите бройки, които бяха тестови не се завеждаха в протокол и тестовото обурудване не се сдаваше. Така това скъпо удоволствие остана за мене и след като приключих с армията. Този "слипинг баг" ползвам вече 5-6 години всесезонно, комбинирано със спален чувал до 5 градуса. Самите параметри на "палатката" ги има в линка. Моите лични впечатления са, че това е една уникална придобивка, която съм тествал във всякакви условия и "работи" безупречно. Може да се ползва и като хамак, тъй като има четири ленти, пришити в ъглите от здрав материал и също така, може да се ползва, като носилка при нужда. Компактният му размер позволява да бъде прибран в раница или привързан отвън, а в температури от 15 и нагоре градуса, да се ползва без допълнителен спален чувал:

http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=414

Офлайн

0

#19 30.01.2011 16:56:27

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

iSHOOTER, извадил си голям късмет. За тези пари...и да не искат да ги сдавате?! Ама - военни  big_smile  , айде да не казвам, когато господ раздавал акъл  big_smile ... Майтап ей, да не се засегне некой  wink

Memento mori

Офлайн

0

#20 31.01.2011 10:49:50

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Абе за илядо лева и аз знам... cool

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#21 28.05.2011 23:52:51

silence
Редови

От: София
Регистриран: 02.05.2011

Вашето Мнение за този спален чувал, цена, тегло, температура
за пролет, лято и  есен - дали става,

http://alpine-camping.com/index.php?pag … &Itemid=76

Температура комфорт  +11°C/ +7°C.
Температура екстрем - 6°C
Възможност за сдвояване на два чувала, ляв и десен.
Размери  –  210 х 75 / 50 см.
Размери пакет  –  28 х 15 см.
Тегло – 800г.
Цена- 34 лв

Офлайн

0

#22 29.05.2011 00:10:57

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

За планина ще го ползваш ли или за там ще си купуваш друг? Този но е по-тежък или този който на мен доста ми допада но зависи и от височината ти. Абе ако няма да ползваш летен и три сезонен по лек купи си един по-така:).

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#23 29.05.2011 00:22:21

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

silence написа:

http://alpine-camping.com/index.php?pag … &Itemid=76

Тегло – 800г.
Цена- 34 лв

Нашето мнение зависи от това за какво мислиш да ползваш чувала. За спане в палатка късна пролет-лято-ранна есен си е горе-долу ОК. Ако мислиш да качваш К2 с него - не става smile

П.С. Ако си над 1.90 (като мен) ще ти е леко некомфортно в този чувал. Ама то вечен кеф няма, освен ако не си на амфетамини smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#24 29.05.2011 09:09:46

silence
Редови

Регистриран: 02.05.2011

пораснал съм близо 180 см, ще го ползвам за планината , идеята е за пролет, лято, есен но спалният чувал да е  с Възможност за сдвояване на два чувала, ляв и десен да се топлим с жената  big_smile, за зимата друг

а за това което описвам към какви граници да се насоча при търсене на температура

Офлайн

0

#25 29.05.2011 15:39:42

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Опасявам се че това с температурата е малко разтегливо понятие. Бил съм бранд мениджър на Coleman/Campingaz няколко години, и съм се интересувал от въпроса. В общи линии няма универсална методика, всеки производител си пише цифрите по някаква си своя система.

Затова най-близко до истината е някой да ти препоръча чувал, който лично ползва, и който отговаря на исканите от теб температури. Макар че и тук е относително - различните хора понасят различно студа.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#26 29.05.2011 22:40:52

soti
Редови

Регистриран: 21.05.2010

http://alpine-camping.com/index.php?pag … ;Itemid=76

Тегло – 800г.
Цена- 34 лв

roll  С този чувал освен на море лятото не си мисли да ходиш другаде с него. High Peak до 120 лв не са надеждни и не ти ги препоръчвам като марка.Ще береш ядове с такъв чувал в планината не прави компромис с качеството за сметка на цената.

Потомци, вий напразно ще се ровите,
докрай едва ли ще узнайте вий,
когато се наливаха основите —
какъв живот живяхме ний!

Офлайн

0

#27 30.05.2011 01:17:15

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

windwarrior написа:

Опасявам се че това с температурата е малко разтегливо понятие. Бил съм бранд мениджър на Coleman/Campingaz няколко години, и съм се интересувал от въпроса. В общи линии няма универсална методика, всеки производител си пише цифрите по някаква си своя система.

Затова най-близко до истината е някой да ти препоръча чувал, който лично ползва, и който отговаря на исканите от теб температури. Макар че и тук е относително - различните хора понасят различно студа.

Това с температурата Е разтегливо понятие наистина, но все пак методика или по точно стандарт има - EN 13537, европейски.
Като цяло повечето производители дават много оптимистични температурни рейтинги, изключвам най-престижните като Western Mountaineering, Marmot, Feathered Friends, Nunatak (USA), Valandre (France) и Montbell (Japan).
И че различните хора понасят различно студа е вярно, даже един и същ човек понася различно студа при различни обстоятелства (като например колко калории е поел преди лягане).
Ще се повторя и ще кажа, че при спалните чували важи в най-пълна сила правилото "за каквото плащаш - такова получаваш", евтини хубави чували за студено време няма или ако има са много тежки, а да са леки е много важно за доста хора вкл. за мен.

Офлайн

0

#28 30.05.2011 18:34:19

slu4ajna
Редови

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Уеб-сайт

Silence, за спалния чувал - бих казала, че ще ти е тесничък в раменете. Моят е 85 и спах веднъж в такъв с ширина 80 и ми беше тясно. Иначе е супер като тегло:) Ако можеш да си позволиш, вземи си скъп чувал, но ако не можеш - хората си спят чудесно в някакви чувалчета от МЕТРО и гледам че не са умрели:) Зависи колко си капризен. Прекалено топлият чувал през лятото е голяма мъка. Потиш се, отваряш го, вятърът те духа, настиваш. Особено на морето не ти трябва дебел чувал, а тънък да спира вятъра.

iSHOOTER, ай сиктир и чувала и чудото! smile Искам и аз в специалните части!

Офлайн

0

#29 24.06.2011 12:18:36

torah
Редови

Регистриран: 23.06.2011

За лятото общо взето безпроблем се справят почти всички чували. Аз лично недолюбвам мумийте, защото вътре си като завързан. При по-топло време или се разкопчаваш, отвиваш и рискуваш да настинеш, или цяла нощ сънуваш пустини. wink

Офлайн

0

#30 24.06.2011 14:29:14

mastodont
Редови

Регистриран: 09.05.2011

ефтините чували (Метро, Бриколаж, Хит и т.н.) имат понякога една много гадна "екстра" : вътрешния слой не е памучен плат, а шушляковиден боклук, с който се спарваш като жувотну sad((((( проверявайте ги преди купуване smile)
темата дали да е промазан външния слой или не сигурно ще доведе до виртуален бой, така че да не я засягаме  roll

Аз съм шут, на служба при Съдбата.
What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff