XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 10.10.2010 12:11:03

ckaiyokar
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 125

Спален чувал

Днес 08.12.2009г имам рожден ден и колегите ми подариха един спален чувал.Аз го бях видял в един магазин втора употреба.Много запазен и с надпис на етикета на немски с три температурни зони , като на едната пише нещо от рода на "рискобер" -21С.Чувала е добър.Струва 12 лв и единия колега беше с мен като го гледах и решил да го включи като част от символичния подарък.(7 сме но обикновенно на работа сме 5-6 души , като обикновенно събираме по 5 лв, сега освен мен бяха 4 , взели дезодорант и чувала като допълнение)Та проблема ми е че чувала въпреки , че е мумия е доста обемен и по никакъв начин не прилича на снимките в блога на стоян в сгънато състояние.Навивах го на руло като почвам от главата-качулката към краката.Някой да каже как се сгъва.Моля 


BPetrov

Е не е ли по-логично там където е отвора последно да го навиеш, за да има от къде да излиза въздуха докато навиваш?


Shady

И аз имам един стар армейски чувал, и аз имам същия проблем като ckaiyokar. Пробвах да го сгъвам по какви ли не начини, но явно щя трябва да се примиря с по обемистата му форма.
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...


ckaiyokar

ами той отдолу при краката има цип , който се отваря , като го сгъвам го отварям и въздуха си излиза без проблем , но пак мнооооого обемен 


Hobo

Обемен ама "рискобер -21".  Хубавите неща са обемни и тежки. Дай снимка да го видим твоя. От сега съм сигурен, че е достатъчно добър за зимна употреба. Само летните чували са леки и с малък обем. И пухените де, ама те не стават за нашия климат. Тук планините са сравнително ниски и влагата е голяма.

Продават се компресионни торби. Чувала се натъпква в тях и после се стягат едни коланчета или въженца. Стяга се яко и обема пада. Става за поход. След похода чувала задължително се вади от там и се държи в гардероба или в голяма торба. Иначе се смачква пълнежа и спира. или почти спира, да топли.

P.S. Колко е обемен и колко е тежък? Както казах зимните чували са доста обемни и тежки, даже и тези от последно поколение, сравнени с летните и двусезонните. Дай размер в сантиметри на цилиндъра, който се получава след навиване и колко колограма е?


ckaiyokar

още не съм разучил как се качват снимките и не съмправил , но тези дни ще постна , обещавам , тегло малко над 1,7 кг


ckaiyokar

да ще потърся такава торба , иначе войнишката мешка няма да стигне само за чувала


Hobo

Хмм... Той да не е наистина с пълнеж от пух? Само 1.7 кг, а обем повече от мешка... Проучи, че ако намокриш пуха ще скапеш чувала.


ckaiyokar

не е от пух , някакъв полиестер , а обвивката нещо като шушлек , от вътре е памучен , ще снимам етикета и чувала


Black Wolf

По принцип е по-добре чувалите да не се навиват, а да са тъпчат - всеки път различно. Така не става на "буци".


Стоян Стоянов

Според описанията съдя, че чувала е доста подобен на моя. Той също е малко над 1.7 кг и ако не се насвие сериозно може да запълни цяла мешка. На снимката в блога ми прави впечатление, че е малък в сгънат вид, но това е постигнато със сериозно стягане още при самото навиване.


Иначе сега аз за чувала си ползвам една компресионна торба с размери около 26-30 см отвор и дължина около 60 (забравих точните размери). Като го компресирам става един твърд като камък цилиндър с дължина около 40 и няколко сантиметра и диаметър около 30 см.


Alex

Ето видео, което може да помогне:

Step 1: Sleeping Bag Folding Instrutions / Стъпка 1: Инструкции за сгъване на спален чувал

Step 2: Sleeping Bag Folding Instrutions / Стъпка 2: Инструкции за сгъване на спален чувал

Folding instrutions / Инструкции за сгъване

Канал в Youtube (aко поради някаква причина не се отварят горните адреси)
http://www.youtube.com/user/Cellcorp1


vanjo

Здравей ето едно предложение от мен :
http://www.teambuilding-bg.com/shop.php … subpage=39 тези торби са водоустойчиви и ще можеш да носиш спалният чувал извън раницата независимо от сезона, ако това не те устройва най-добре да си ушиеш една компресионна торба сам или да помолиш някой да изработи такава за теб.

Стоян Стоянов

За посоченият от Алекс начин на сгъване на спалният чувал вече стана дума в коментарите към една публикация в блога ми. Според Сандо (който пък го е научил от други опитни планинари) навиването на спалният чувал на руло винаги по един и същ начин оформя "слаби места" в изолацията на чувала, където гънките предизвикват слягане на материала и следователно по-лоша изолация.

По-добрият вариант е просто чувала да се натъпче някак в калъфа си. Може да си мислите (като мен в началото) че няма как при подобно хаотично натъпкване да съберете вътре чувал, който дори прилежно навит на руло влиза трудно, но практиката показва, че съвсем не е така. Става напълно безпроблемно. Аз вече така правя и наистина чувала ми се струва малко "по-пухест" когато го извадя, отколкото преди като беше на руло.

Hobo

Не е добре да съхраняваш чувала в компресионна торба. Стоейки дълго в нея пълнежа се степва и започва да "топли" по-малко. За да се съхрани чувала се практикува след поход чувала да се вади от компресионната торба и да се съхранява в гардероба. При липса на място се шие голяма торба в която се съхранява чувала, но там не е стегнат. При нов поход отново се слага в компресионната торба.

Сложих топли в кавички, защото всъщност чувала не топли. Неговата задача е да изолира вътрешното пространство от външната среда. Въздуха е най-добър изолатор. Съответно при бухал пълнеж има много въздух и изолира повече. Когато се степа пълнежа на чувала то има по-малко въздух и изолира по-малко. "Топли по-малко.

Когато чувала се навива винаги по един и същ начин, както отбелязаха Сандо и Стоян, точно в ъглите на згъвките пълнежа се степва много и от там идва студено. Когато се тъпче в торбата този ефект не се получава защото винаги се нагъва различно. И аз също съм на мнение, че когато се натъпква чувала в торбата става по лесно. Тъпчеш, завърташ торбата и пак тъпчеш, завърташ и т.н. Тъпченето става със свита в юморук ръка по периферията, тоест до стените на торбата.

Повтарям се с предния ми постинг, но исках по-подробно да обесня защо и как...
Публикувано преди 10 месеца # Докладване

Да прави сте за торбите, и все пак в торбата когато човек е сред природата , а в къщи най-добре изваден и провесен в гардероба особено ако е пухен или от кухи влакна. повечето съвременни спални чували тип мумия имат специално изработени "уши" за закрепване точно с тази цел когато несеплзва чувала за дълги периоди от време да се провеси

jelezoto

Здравейте!Поздрави на всички!Някой дали знае каде се продават само компресационни торби?Ако знае - нека пусне линк.Благдаря.
ВЯРАТА ПРАВИ СИЛАТА!!!


TRS

http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=1016
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/in … Path=32_51


Momchil


Хобо верно казва,че не е хубаво чувала да се съхранява в компресионна торба и е в дълбока заблуда,че хубавите неща са обемни и тежки  Чувалите на днешно време се делят на 2 основни категории - с пух и със синтетична изолация. Първите като цяло са по-добри,по-леки са и топлят повече при същото тегло на синтетичните. Синтетичните са "силни" при влажни условия. При спалните чували от всичката туристическа екипировка в най-голяма сила важи правилото "за каквото плащаш - такова получаваш".С други думи за да получиш нещо добро трябва да се бръкнеш повече в джоба. Аз лично имам чувал със синтетична изолация,много лек и много добре компресиращ се,но и за много топло време. Но така или иначе оставам да спя под звездите само лятно време.

Моите 2 стотинки.


ckaiyokar

може и без да се бъркаш толкова дълбоко , аз имам два единият е "екстрийм -20" , другият е по-нормален , първия взех за 16 лв втория за 10лв , познйте от къде 
между другото и двата са мумии и не са ми удобни.Следващия път като попадна на добър правоъгълен чувал ще си го купя.просто като вземах тези се доверих на "експертни мнения".
Оказа се че на мен не са ми удобни.
Втора употреба- мястото за нискобюджетна и качествена екипировка.
Пухените чували и дрехи не са много подходящи за нашите условия- пак експертно мнение , което не съм проверявал , но му се доверявам.


Momchil

@ckaiyokar - и на мeн мумиите не ми допадат,моят е правоъгълен.


Okdalf

Да драсна и аз. Пухените чували задължително се тъпчат в торбата. В това число влиза и тези от изкуствен пух. За тези който незнаят, това са кухи синтетични влакна с много надлъжни отвори. Представете си много шлаувки в един маркуч навряни. Та тъпче се за да не се мачкат перата или влакната. Пиша за пера защото в истинското изделие има до 10% пера, за арматура. За другите чували по идея се навиват в различни схеми. За да не се премачкват трайно но това вече го споменаха. Връщам се пак на пухът. Много хубаво нещо НО. Топли само когато е сух. Пересе при определени условия. Сушиш после следва една атрактивна част на отупване. Нестават за пущинака. При една малка дупка не уловена и запушена| най-бързо и лесто с лейкопласт| си имаш кокошарник ама без кокошките. За компресионни торби се оглеждайте по втората употребе. Приличат на чувалче с няколко надлъжни и напречни каишки, ленти за пристягане. Скъпите чували са с фирмени такива чувалчета. А за трите числа, това е долна горна граница и комфорт. Температурата при която ще се чувстваш комфортно.

Okdalf

Momchil така най-дълго се запазва вътрешната темнература. Има чувалчета на който се слагат допълнителни слоеве в области като крака кръст и гръбнак. Но вече коворим наистина за ектриим.

Офлайн

  0

#2 30.11.2010 11:11:15

gavra74
Редови
Репутация: 140

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Мнения: 374
Уеб-сайт

Отг: Спален чувал

По опита на братушките, чувалите които се разтварят като одеяла (да не са тип "мумия") са по-практични, т.к. могат да се съединяват един с друг и вътре да се мушнат повечко хора. В един чувал на двама човека ще им е по-топло, отколкото ако са в отделни чували. Пък ако са и свободомислещи в сексуално отношение  tongue  направо ще подпалят палатката.


Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

  0

#3 30.11.2010 11:19:22

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Спален чувал

А ако си сам?


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#4 30.11.2010 12:00:09

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Спален чувал

Повечето мумии са в "ляв" и "десен" вариант (според разположението на ципа) и също могат да се съединяват  wink


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#5 30.11.2010 12:47:01

gavra74
Редови
Репутация: 140

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Мнения: 374
Уеб-сайт

Отг: Спален чувал

xenos написа:

А ако си сам?

  Спинкаш сам


Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

  0

#6 30.11.2010 12:55:38

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Спален чувал

Не, въпроса ми беше тогава кое е по-ефективно и практично - мумия, или правоъгълния? Аз мисля, че доста категоричен е отговора. wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#7 30.11.2010 18:12:31

gavra74
Редови
Репутация: 140

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Мнения: 374
Уеб-сайт

Отг: Спален чувал

Доста категоричен е за всеки друг ама не и за мен, т.к. на палатка съм спал само в компанията на почервеняла печка. Навън беше към -20, на сутринта МТ-ЛБ не можаха да тръгнат, ама ние си бяхме по къси гащи в палатката. Ама по пътя на логиката би трябвало да е мумията, т.к. мало и голямо се е пощуруло по тоя модел  tongue


Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

  0

#8 30.11.2010 19:07:50

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Спален чувал

Всъщност кройката на мумията не е въпрос на мода. Просто така остават по-малко въздушни "джобове" (особенно в областта около краката), които да трябва да отопляваш с телесната си топлина. А иначе в палатка с набумтяна до червено печка и със салфетки да се завиеш - пак ще ти е топло smile

П.С. Има хора които не могат да спят в мумия - хващала ги клаустрофобията и затова си предпочитат нормалните чували.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#9 10.01.2011 13:45:52

hubgobllin
Новодошъл
Репутация: 1

От: София
Регистриран: 10.01.2011
Мнения: 5

Отг: Спален чувал

И аз да споделя малко опит/знания. Правият чувал е практичен, по-удобен за доста хора и т.н. Аз лично лятото спя в такъв. Но за студено време моето мнение е че трябва напълно да го забравите - 1. Въздушните джобове, 2. Не можете да го стегнете в горния край, така че да не излиза затопления въздух, а дори и да го постигнете главата ви ще е изцяло отвън( през нея се губи най-голяма част от топлината на тялото).
Трите цифри са горен и долен комфорт на спане и екстремна температура. Първите две са ясни и те се гледат като избирате чувал. Екстремната е температура за оцеляване, не за спане в чувала. Обикновено (доколкото знам) екстремната  температура е t при която човек няма да хипотермяса 6 часа. Относно пухен или синтетика си е въпрос на избор. Както вече е споменато пухения губи 100% от качествата си като се намокри, докато синтетиката ги запазва на 70-80.Пухените са по-леки и по-скъпи, но за сметка на това могат да ви изкарат дълги години, докато синтетичните губят голяма част от качествата си за няколко години. Също така ако се спрете на пухен чувал гледайте съотношението пера/пух в пълнежа. В момента качествените чували имат съотношение 3/97

Офлайн

  0

#10 10.01.2011 15:27:40

vanjo
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 118
Уеб-сайт

Отг: Спален чувал

Само забрави да допълниш, че за трите диапазона се отбелязва да ли са за мъж или за жена.


[url=http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php]BushcraftBG[/url]

Офлайн

  0

#11 11.01.2011 10:09:04

hubgobllin
Новодошъл
Репутация: 1

От: София
Регистриран: 10.01.2011
Мнения: 5

Отг: Спален чувал

Да, благодаря. По-принцип по европейския стандарт за температурите на спалните чували(който не е много ясно колко от производителите го спазват,..проверих няколко - mammut например на сайта си са обявили температурите си по този стандарт) има четири температури:
Тmax - темп., при която средно статистически мъж може да спи комфортно без да се поти.
Тcomfort - темп., при която "стандартна" жена може да спи комфортно
Тlimit -  темп., при която "стандартен" мъж може да спи комфортно
Тextreme - тя не ни интересува.
Обаче този стандарт не е задължителен и който иска го спазва, който иска не го спазва. Най - сигурният начин да разберете дали темп. отговарят е ако има логото на СЕ, това означава че са тествани и спазени още няколко стандарта касаещи материята, пълнежа и т.н. Това е за стандарта.
Ако обаче имаме дадени три темп. (едната е екстремната), то това ще са Тmax & Tlimit, т.е. температурата за жената я няма. Най-общо тя е +5 градуса на Тlimit.
ПС. И въпреки всичките тези неща това са стойности за средно статистически мъж/жена. Всеки човек различно усеща температурите

Офлайн

  0

#12 11.01.2011 10:54:42

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Спален чувал

На мен ми е интересно , но почти нищо не разбрах за температурите . Дайте някой пример с цифри ,температури като за малко по-тъпи хора . Реален надпис с тълкуване , за да стане ясно ,инак е голяма чуденка с тези английски термини и стандарти . Благодаря предварително .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#13 11.01.2011 11:22:56

hubgobllin
Новодошъл
Репутация: 1

От: София
Регистриран: 10.01.2011
Мнения: 5

Отг: Спален чувал

Ок. Имаш дадено следното +22/+4/-1/-18
Това означава че от 4 до 22 градуса спи комфортно жена;
от -1 до 22 комфортно за мъж
от -18 до -1 вече не комфортно спане, при -18 идеята е че можеш да не хванеш хипотермия за няколко часа.
Ако са дадени само +22/-1/-18 (или каквито и да било) тази средната и добавяш +5 и получаваш температурата за жена(това е най-общо при по-ниски температури разликата е по-голяма).
Освен това най-високата температура се изчислява за човек спящ отпуснат (в каквато поза ти е кеф), докато ниската комфортна е за човек спящ в сгъната поза (тип "ембрион") и с термо бельо

Офлайн

  0

#14 12.01.2011 23:53:23

zdravkokomitov
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 14.03.2010
Мнения: 48

Отг: Спален чувал

Нека и аз да се намеся за спалния чувал, още повече, че ползвам ПРАВОЪГЪЛЕН още от 1981г. при това рядко по-малко от 30 нощи годишно, от май месец до към края на октомври.
Наистина беше отдавна. Ноември предната година се бях уволнил и в края на януари неочаквано пуснаха в универмага в Ст Загора оранжеви чували с шушлеков плат, пълнеж от вата и торба. 23 лв бяха 1/5 от заплатата ми и изобщо не ги жалих, на фона от спомените от тежките одеала. Избор  - никакъв, но радост неземна, още  същата вечер спах в него в къщи. Дойде лятото, уших палатка тип хималайка, купих рейки от някакъв фатмак, направих и колчета от винкел и бях оборудван с една мешка палатка плюс чувала за рибарски подвизи. Цяло лято отпуска - това е да си музикант - Тунджа е моя. Една стара немска Мифа (това е колело) с щайга на багажника беше транспорт мечта и разстоянията от с. Завой над Ямбол чак до г Елхово бяха вече безпроблемни за високо проходимата машина. Да, но лятото бързо свърши и дойде есенния риболов на щука по старото корито на Тунджа на 15 км от Ямбол. Златно време - щуки от 2 до 10 кг, но аз хващах най-много до 4, бесен бях. Пристигнах в Ямбол в последния ноемврийски петъчен следобед, грабнах тъкъми и палатка и отидох за 2 нощувки на Бахчата - доста известна местност тогава. Нощувката беше ужасна, спах с дрехите в чувала и с тънкото си платнено яке, още нямах никакъв опит с есенните студове, а сутринта от мъгла не се виждаше на 4 метра, но 3 - 4 кг щуки кълвяха цял ден. Почти през цялото време бях наметнат с чувала и той подгизна. Не си тръгнах от инат и останах още една нощ както бях планирал. Надвечер успях да поизсуша чувала на огъня, така че поне заспиването ми бе относително комфортно, но около 2 часа се вледених. Имах дърва - върба и топола, запалих огъня и така откарах до сутринта, но въпреки всичко дрехите ми бяха почти мокри. Сутринта към 10ч започна да роси през мъглата, това е много интересен момент, въздуха така е наситен с влага, че става като дъжд. Треперех. Реших да тръгвам. Изчистих набързо 10 щуки, другите ги пуснах, бяха общо над 25 и нямаше как да ги нося. Месото беше около 30 кг че и повече. Къде в раницата, къде в щайгата натъпках мръвката, вързах багажа и тръгнах към Ямбол по 8 км черен път на мъките. Почвата е черноземи смолници, лепи се като глина навсякъде, не ме спаси и това че нямах калници - бутах навсякъде, но кошмара предстоеше. Някъде към средата на черния път температурата рязко падна, толкова че всичко се покри със скреж, а капките които падаха замръзваха като поледица. Бях облечен с лятно винтяжно яке без подплата тънка вълнена фанела и някакъв стар панталон, бях се вкочанил.
Тогава се сетих за спалния чувал. Бях чел вече някъде нещо за за индианското пончо, ножа , дупка за главата и една връв на кръста (раницата под пончото) и това ме спаси.
Стигнах в къщи на смрачаване заради поледицата. Кошмарните 12 км ми отнеха повече от 6 часа. Бях посинял. Минах покрай съседите без да мога дума да обеля или поне да им махна, ръцете ми не се откопчаваха от кормилото. Интересно, че не хванах дори хрема, но ако не беше пончото не бих оцелял.
Който иска да си намали прословутите въздушни джабове в чувала просто трябва да си го подгъне по диагонал единия ъгъл. Между другото един камък от огнището увит във вестници и някаква дреха е страхотна грейка, къде ще го пъхнеш в мумиятя?
Колкото за големината, сегашните ми чували са толкова дълбоки че влизам прав във тях и са до над главата ми. В торби от юрган ги ползвам откакто ги имам за олекотени завивки. Не ги знам какви са и каква марка, секънд хенд са но спокойно се завиваш през глава, метален цип и гарантирано лесно и бързо излизане, какво повече ми трябва като рибар или турист?
В мумията си като вързан, цип до корема и тнт. Защо не вземете да гледате филма Кавказка пленница?
Сина ми си е купил мумия и беше това лято с мен в Родопите на малко велопоходче. Дал е над 100 лв на чувал и след първото преспиване ( може и заради навиците от преди да е ) коментара беше "Чувствах се фараон, липсваха бинтовете..."
Шушляка определено е кофти вариант за лицев плат, тези които харесвам са ми от някаква обикновена материя, не приплъзват, пак е изкуствена,но стои като ленен винтяжен плат.
Бил съм с мой приятел, който има някакъв чувал - като подслон палатка близо 5 кг тежеше с нещо специално промазване. За спане без палатка уж. Тежко обемисто тромаво неудобно и не изглеждаше като мумия. Заемаше му половината обем от багажа и 1/3 от килограмите. Кой каквото си харесва, но много добре си правете сметката за удобството, защото ако не си починеш пълноценно, на другия ден си 50% под нормалните си възможности.
Правоъгълния чувал не бих го заменил за каквато и да е мумия. Пробвах тая на сина ми - скръб. Може и да е въпрос на навик, но едва ли!
Съжалявам ако съм досадил на някого с подробностите си. Стоян да извади гумата ако иска.То май метла трябва!!!

Офлайн

  1

#15 12.01.2011 23:59:45

zdravkokomitov
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 14.03.2010
Мнения: 48

Отг: Спален чувал

Пропуснал съм една подробност - при отворено състояние лесно се сушат, за разлика от мумиите!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff