XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 04.12.2010 00:51:41

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

два нови вида поставки за джобен спиртник

След прочитане на статията на xenos за джобният спиртник реших и аз да си направя такъв. Явно непрочитайки добре, реших че мога да го направя от една кутийка /кен/ от бира и така започнах.

021635547-big.jpg

Вземах една кутийка и изрязах горната и долната част по описаният начин.

021635548-big.jpg

След това от средната част направих и седната мембрана, като проявих новаторство и в двата края направих срещуположни прорези като чат от лястовича опашка, които при съеденяване много точно фиксираха "О"-образен пръстен.

021635549-big.jpg

Използвах само тези инструменти - стара руска ножица за тънка ламалина и старо, но много остро шило.

021635550-big.jpg

След това от малко парче подцинкована ламарина изрязах две пластини за основа на спиртника като ги оформих по начина показан на снимката. В средата, срещуположно направих прорези, така че да могат да се свържат стабилно. На снимката се вижда и капаче, което оформих с ножицата, а го вземах от консерва млечна царевица.

021635551-big.jpg

Ето и готовата сглобена стойка. Капачето, което се вижда поставям в отвора на спиртника след като го запаля и се появят първите пламъчета през малките отвори и смисъл е, че по този начин се ограничава излишното изпарение на спирт от средната централна част на уреда.

021635552-big.jpg

Спиртника е готов за действие.

021635554-big.jpg

Ето и как работи.

021635555-big.jpg

За 3.4 мин. водата вече кипи.

021635556-big.jpg

Тук искам да отбележа, че явно не съм достатъчно внимателен при прочитането на статията на xenos и направих примуса от една кутийка от бира, но пък според мене от "дефкта се получи ефект" използвайки горната част на кенчето. Там ръбът е много по-остър и помага за по точното фиксиране на стойката. След като се запали спиртника и стойката се постави, явно от температурата се получава линейно разширение на метала на стойката и тя се "заклинва" достатъчно добре. След като примуса изгасне аз с голямо усилие успявам да махна стойката от това место. Другото приемущество на тази стойка е, че е разглобяема и в "походно" положение идеално се побира във вътрешността на спиртника. Сега обмислям и как да транспортирам горивото направо в спиртника, като мисля да потърся здрав плик, в който да напълня спирта и да го поставя също вътре в спиртника, така че всичко да е вътре и готово за експлоатация.

Ето и вторият вариант на стойка.

021635557-big.jpg

Направих я от рефлектор на крушката на фар от някакъв вид товарен автомобил. Просто ми попадна и когато сравних диаметъра на "легенчето" на рефлектора, то идеално "пасна" на вътрешният отвор отгоре на спиртника. Отново много плътно затваряше този отвор против нежелано, излишно изпарение на спиртни газове от седната част о по голамо КПД на уреда. След това на двете му крачета споих скара от дъното на стара кошница от фритюрник и допълнително също споих две срещуположни опори от тел от остатъка от кошницата.

021635558-big.jpg

Получи се много стабилна стойка, която се монтира за секунди след запалването на спиртника.

021635560-big.jpg

Тя осигурява възможност за поставяне на по-шикодънни съдове върху спиртника, като например ето тази касерола.

021635561-big.jpg

021635562-big.jpg

Аз лично изпробвах тази стойка с изпържването на две яйца на нея с помощта на спиртника и ефекта беше поразителен. След като се изпържиха, спиртника горя още поне 10 минути.

Xenos, ако прецениш, че този пост трябва да "отиде" в темата за стойки на джобен спирнтик, премести я. Аз много се чудех къде да я поместя.

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#2 04.12.2010 13:57:28

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Отг: два нови вида поставки за джобен спиртник

Имам питане:
1. Идеята на "средното горене" нали е да нагрява стените на мембраната, за да се изпарява спирта между нея и корпуса? Като сложиш капаче, ограничаваш, да не кажа спираш това горене, обаче явно продължава да гори... как става тоя номер?
2. След като запалиш спиртника и започне и горенето през малките дупки, как успяваш да наместиш капачето без да изохкаш/изпсуваш?  big_smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#3 04.12.2010 13:58:31

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Малката поставка е супер!

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#4 04.12.2010 18:20:50

zdravkokomitov
Редови

Регистриран: 14.03.2010

Ако отворите на малката стойка, които лягат на спиртника са с правоъгълен профил , няма да има заклинване. Добро попадение!

Офлайн

0

#5 04.12.2010 20:19:43

RELAX
Модератор

Yavor,
Отговор на въпрос № 1 - и аз незная как става, но горенето продължава като с нищо не се отличава от преди това. Дори пробвах и двата варианта - със и без капаче и установих, че с капаче горенето продължава 5-8 мин. по- дълго, което ме наведе на мисълта, че по този начин се ограничава /както съм писал/ излишното изпарение на спирт от средната част. До края на горенето примуса от вън си остава горещ и явно поддържа изпарението м/у мембраната и външната стена.
Отговор на въпрос № 2 - тука си много прав, но тънкостта е да издебнеш момента, когато започнат първите пламъчета да излизат през малките отвори. Това означава, че нагряването е достигнало до точката на изпарение на спирта и с премерено движение се поставят, както капачето, така и стойката. В началото огнените езици от малките отвори не са толкова големи, така че не е проблем.

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

Офлайн

0

#6 04.12.2010 20:25:47

RELAX
Модератор

zdravkokomitov написа:

Ако отворите на малката стойка, които лягат на спиртника са с правоъгълен профил , няма да има заклинване. Добро попадение!

zdravkomitov, за формата на долните прорези на малката стойка си абсолютно прав, но на мене сякаш повече ми харесва тя да се заклинва, защото става като едно цяло със спиртника и така се избягва ненужно приплъзване, или недай Боже изпадане по време на работа /всичко се случва/. При следващият спиртник обещавам да изпробвам и твоето предложение и след това ще пиша за резултатите.
Благодаря!

Офлайн

0

#7 06.12.2010 08:30:25

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Това , че гори по-дълго не означава че е по-добре . Мисля че се ограничава горенето чрез капачето и се развива по-малка температура. Решаващ е най-вече диаметърът на страничните отвори . Всички фабрични спиртници с подобен принцип са с открито дъно , явно има защо . Аз лично си го обяснявам с това , че най-голяма пламък трябва да има в центъра , а и той подпомага горенето и изпаряването между двете стени . Може да се направи тест с капаче и без , за сваряване на едно и също количество вода с еднакво гориво при едни и същи условия . Засича се времето и ще проличи къде КПД е по-голямо .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#8 17.12.2010 14:03:53

zdr_spasov
Редови

От: гр. Свищов
Регистриран: 17.12.2010

Всъщност при правилно изработен спиртник, след влизането му в работен режим (  като започне да гори през дюзите ), горенето в централния обем до голяма степен намаява и дори спира поради липса на кислород - страничният венец от пламък спира достъпът му до централния обем на спиртника.

Офлайн

0

#9 17.12.2010 14:32:20

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Мисля че не основният пламък не спира изцяло . Това е илюзия - всъщност той си гори , но се слива с малкитепламъчета и става едно цяло . Това е мое предположение и няма как да го докажа, трябва да пробвам някои неща .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#10 17.12.2010 21:45:28

RELAX
Модератор

anjsan написа:

Мисля че не основният пламък не спира изцяло . Това е илюзия - всъщност той си гори , но се слива с малките пламъчета и става едно цяло . Това е мое предположение и няма как да го докажа, трябва да пробвам някои неща .

Anjsan, недей да пробваш! Аз го писах и показах по-горе. След като се появи страничният венец от пламъчета закривам централният отвор с метално капаче и там просто огън няма, но примуса продължава да гори, защото стените са вече достатъчно нагряти зада поддържат "създаването" на спиртни пари. Дори когато остане явно по-малко спирт в резервоарчето се чува как той започва да "ври" вътре в примусчето...Значи уреда работи и по този начин. Това е моят практически опит.

Офлайн

0

#11 18.12.2010 10:18:52

UNIOR
Редови

От: Казанлък =>>> Габрово
Регистриран: 26.03.2010

=====>>>>> http://zenstoves.net/How.htm   smile  smile  smile

Русен Мочуков

Офлайн

0

#12 18.12.2010 10:53:19

parev
Редови

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010

Моделист Конструктор дава и такава идея(бр.5/91г. мисля)
primus.jpg
By parev at 2010-12-18

Офлайн

0

#13 18.12.2010 20:57:03

RELAX
Модератор

UNIOR, браво! Много добри схеми и много добър материал, който слага точка на това - кое как действа и защо се получава така или "онака".

Ена от схемите показва как при затвореният вариант на примуса загряването на стените е от вън, с малко количество алкохол - има много подобни клипчета на затворени примуси с болт в средният малък отвор в тубата.

Офлайн

0

#14 05.01.2011 11:38:48

valenti
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Това е един мой патент за поставка на джобен спиртник!
Монтира се с болтче и гайка към спиртника, и така направена конструкцията е доста здрава,компактна  и стабилна!

9u6ec0.jpg

359ljig.jpg
Ето и как работи
6zonde.jpg

Офлайн

0

#15 05.01.2011 18:21:33

webe
Редови

Регистриран: 07.11.2010

Спирт може да си носиш в тубичка от течен парафин.Примуса един път го мъчих не успях да го запаля тея дни като съм свободен пак ще го пробвам.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff