След прочитане на статията на xenos за джобният спиртник реших и аз да си направя такъв. Явно непрочитайки добре, реших че мога да го направя от една кутийка /кен/ от бира и така започнах.

Вземах една кутийка и изрязах горната и долната част по описаният начин.

След това от средната част направих и седната мембрана, като проявих новаторство и в двата края направих срещуположни прорези като чат от лястовича опашка, които при съеденяване много точно фиксираха "О"-образен пръстен.

Използвах само тези инструменти - стара руска ножица за тънка ламалина и старо, но много остро шило.

След това от малко парче подцинкована ламарина изрязах две пластини за основа на спиртника като ги оформих по начина показан на снимката. В средата, срещуположно направих прорези, така че да могат да се свържат стабилно. На снимката се вижда и капаче, което оформих с ножицата, а го вземах от консерва млечна царевица.

Ето и готовата сглобена стойка. Капачето, което се вижда поставям в отвора на спиртника след като го запаля и се появят първите пламъчета през малките отвори и смисъл е, че по този начин се ограничава излишното изпарение на спирт от средната централна част на уреда.

Спиртника е готов за действие.

Ето и как работи.
За 3.4 мин. водата вече кипи.

Тук искам да отбележа, че явно не съм достатъчно внимателен при прочитането на статията на xenos и направих примуса от една кутийка от бира, но пък според мене от "дефкта се получи ефект" използвайки горната част на кенчето. Там ръбът е много по-остър и помага за по точното фиксиране на стойката. След като се запали спиртника и стойката се постави, явно от температурата се получава линейно разширение на метала на стойката и тя се "заклинва" достатъчно добре. След като примуса изгасне аз с голямо усилие успявам да махна стойката от това место. Другото приемущество на тази стойка е, че е разглобяема и в "походно" положение идеално се побира във вътрешността на спиртника. Сега обмислям и как да транспортирам горивото направо в спиртника, като мисля да потърся здрав плик, в който да напълня спирта и да го поставя също вътре в спиртника, така че всичко да е вътре и готово за експлоатация.
Ето и вторият вариант на стойка.

Направих я от рефлектор на крушката на фар от някакъв вид товарен автомобил. Просто ми попадна и когато сравних диаметъра на "легенчето" на рефлектора, то идеално "пасна" на вътрешният отвор отгоре на спиртника. Отново много плътно затваряше този отвор против нежелано, излишно изпарение на спиртни газове от седната част о по голамо КПД на уреда. След това на двете му крачета споих скара от дъното на стара кошница от фритюрник и допълнително също споих две срещуположни опори от тел от остатъка от кошницата.

Получи се много стабилна стойка, която се монтира за секунди след запалването на спиртника.

Тя осигурява възможност за поставяне на по-шикодънни съдове върху спиртника, като например ето тази касерола.

Аз лично изпробвах тази стойка с изпържването на две яйца на нея с помощта на спиртника и ефекта беше поразителен. След като се изпържиха, спиртника горя още поне 10 минути.
Xenos, ако прецениш, че този пост трябва да "отиде" в темата за стойки на джобен спирнтик, премести я. Аз много се чудех къде да я поместя.