Аз минах през твоя казус и си мислех, че съм го решил, но в практиката си се сблъсках с някои проблеми и се върнах малко назад в изводите си.
При мене проблема беше малко по-различен и касаеше не точно платнището като самостоятелно използване а като тента на хамак.
Първо тръгнах от размер 2х3 като трите използах за дължина над хамака а от двата правех двата ската от по един метър.
Изводите:
1. При не много силен дъжд, без вятър върши работа.
2. При дъжд с вятър духащ фронтално към скатовете, навява дъжд и течението минава под хамака предизвиква синдрома на измръзналия задник.
3. При дъжд и вятър духащ по дължина на хамака си си мокър от наветрената страна.
След много теоретизиране и смятане, минах през различни размери и се спрях на 4х4 и си мислех, че съм си решил проблема, но се оказа, че не е точно така.
На терен с равномерно разположени дървета и без подлес този размер няма равен! Просто е перфектен, но... гори с липсващ подлес, като оставим на страна някой добре поддържани паркове се срещат много рядко. На повечето места мужду дърветат на които можеш да опънеш хамака има много подлес, израстъци или стволовете на дърветат са много близо. Тогава някакво решение е да опъваш тентата така, че ъгълът мужду двата ската да е много малък, което пък те принуждава да вдигаш ръба на тентата много високо. Така решаваш част от проблема, но при по-силен страничен вятър много често се търкаш в наветрения скат и ако е от плат пропуска и се мокриш а ако е от найлоново платнище, много шуми и ако ти духа цяла нощ или още по-зле пореден ден и нощ е много неприятно като усещане.
Та след всички тези перипетии стигнах до извода, че оптималният размер за тента е 4х3 метра опъната така, че дължината е 4 метра а двете страни са ти по 1.50.
Сега съм стигнал до тези изводи и съм почти сигурен, че този размер е близо до перфектния като функционалност.
В твоя случай си мисля, че нещата не стоят кой знае колко по-различно и ще се сблъскаш с част от моите проблеми. Ако ме питаш мен на прави следното. От платнище 5х3 метра с не много труд можеш да направиш такова с размер 4х4. Отиди и го тествай на няколко места. Много бързо ще си покаже дали отговаряна желанията ти. Ако не – ножицата и още по-бързо става на 3.80 х3.80, но това според мен няма да има голямо значение. Виж при 3.50х3.50 ще се изненадаш колко е по- различно като размер.
Дано да съм ти полезен.
Последно редактиран от Кольо (22.06.2014 23:08:42)
"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг