XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 10.10.2010 12:07:39

ckaiyokar
Редови

Регистриран: 04.12.2009

Работни обувки (преместена от стария форум)

ckaiyokar

Стояне, в блога ти имаше статия за едни работни обувки.Кажи как се представят.Това метално бомбе не убива ли и не държи ли студено през зимата.Аз си купих такива- стенсо-алба лоу 01 - без метални елементи ниски или половинки дето им викат, търсих такива високи за зимата но няма (поне така казват) по складовете , та искам да знам как са тези с металните елементи.Ще ги ползвам за ходене главно през зимата , а може би и целогодишно.

tirex

Здравейте всички от форума днес се регистрих и сьм много щастлив че мога да разговарям с хора сьс сродни интереси .Стояне подушвам че сме от една порода ,чета редовно статиите ти .Радвам се че има хора като теб които се лишават от свободното си време за да сьздават такива интересни блогове.А сега по темата.Ползвам такива служебни обувки те са задьлжителни за работа по правилник .Имам високи кожени ботуши,кубинки и половинки лично за мен са много неудобни,твърди са като камък .Убиват на пръстите на краката ,не са за дълги преходи имат твъди подметки и зимата са много хлъзгави.Това е лично мое мнение надявам се да съм бил полезен.

Стоян Стоянов

Аз мога да споделя само за моите работни обувки. Не им знам марката, може да съдите само по снимката, която имам в блога:

Принципно нося 43-ти номер, взел съм ги 44-ти и затова не ми убиват на пръстите. Ходил съм и през зимата с тях - не се плъзгат много. Малко са ниски, но пък добри гети това няма значение.
Кожата пропуска вода, но съм я промазал с НикВакс и сега е непромокаема. Сравнително удобно се върви с тях. Не бих казал, че са много твърди. Може би ще мога да ги сравнявам със хубави туристически, когато имам такива. Засега обаче не мога да си го позволя, така че и тия са ми идеални. А и едно време пионерите в покоряването на природата не са имали вибрамови обувки с мембрана, кордура, горетекс и тинсулейт. 

volk

Здравейте,имам два чифта работни обувки,нося ги навсякъде,включително и на дълги преходи, с метални бомбета са и двата,френските /на тях има надпис ER не им знам марката/са водоустойчиви,но подметката им е твърда и се пързалят,българските "стенсо" пропускат вода,но пък са удобни,последните си кубинки скъсах преди 3 години,но пък бяха много удобни,а и като граничар преди 12 години ги носех по 13-14 часа дневно,минавал съм и по 30 км през всякакъв терен,но ако имаш възможност вземи си "Netwalk" здрави са и водоустоичиви струват около 80-90 лв,и приятни преходи

BPetrov

И аз имам от тези - ER. Дизайна на картинка изглеждаше даже перфектен за носене в градски условия... Да, ама наживо са като галошите на дядо  Само дето по-големи и по-неудобни!
Определено металното бомбе е неудобно, чувам че по-новите ги правят с карбонови или няккави други бомбета... Пробвайте преди да вземете обувки и при най-малкото оплакване или стягане търсете или други или по-подходящ размер.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи нищо.

eVerRED

Е аз в момента имам едни работни обувки (с метално бомбе). Бил съм на няколко похода с тях не ми убиват много, но като се замисля, че съм нямал туристически.. Незнам дали са добри, но мен ме устройват. Ето и снимки: http://picasaweb.google.com/HristianBG/lofKP#

cat

Убиващото метално бомбе се оправя с гумен чук а иначе са незаменими в някой условия преди 20тина дена на жена ми и се заби бодил от джанка в стъпалото през порметката като аз бях минал от там преди нея с работни обувки. Металните елементи са здрави но са по подходящи за стоителен обект отколкото за туризъм защото тажат, карбоновите са по леки с по ниско ниво на защита но в гората едва ли има пирони така че с карбоново бомбе и пластина е достатъчно

BPetrov

Хей Кет,
Как точно постигаш ефекта на удобство при металното бомбе?
Къде млатиш?
Поздрави!

cat

Научиха ме едни кофражисти,обуваш обувката те обикновено убиват отсрани стъпваш зраво и другия удря но не рязко да не искриви бомбето а само да го измести

Black Wolf

Днес ходих в маказина на "Каммартон" - в централния им офис. Взех си една ножка Hultafors
(за 8 лв.) - тези са много яки и даже са по-евтини от Морите.
Разгледах работните обувки, които имаше там (доста модели), но ме смущават тези твърди бомбета, без значение стоманени или някакви други.

BPetrov

Има пластмасови - те се ядват... ама при мен стоманата много неудобна. Някой спомена, че се оправяла, но за ходене не стават. Те са ако работиш примерно на едно място и правиш две три крачки наляво надясно... в работилница дето може да ти падне нещо в\у краката.
Според мен трябва да се пробват обувките. Ако има и най-малкото оплакване да не се купуват, не може да се разчита на това, че с времето ще ти се напаснат с краката. Все пак купуваме обувки за да ги ползваме, не те нас да ползват. Или ти лепват (рядко но се случва), или ги хвърляш...
Поздрави!
Борката

Meze

Носил съм работни обувки с метални бомбета, но ниски. Към края на работния ден пръстите ми приличаха на варени картофи... въпреки месеците всекидневна работа не успяха да ми станат така удобни, че да не ги усещам, винаги си имаше нещо да убива и да не ми пасва на крака... Но това си зависи много от фирмата производител и модела, сигурен съм че шефовете бяха избрали възможно най-евтиното 
Ако искаш добре свършена работа, свърши си я сам.

anjsan

Аз съм твърдо за работните обувки и редовно нося такива на работа , с цивилни дрехи зимата и в гората . Има обувки които фабрично са непромокаеми и маслоустойчиви даже . Чисто нови високи работни обувки ги носих цяла зима , без дори да ги намажа с вакса или друго . Издържат без проблеми , човек като свикне с тях въобще не ги усеща даже .

За туризъм използвам по старите и износени чифтове . Справят се чудесно и най-много ми харесва меката подметка , която осигурява добро сцепление . За пролетно, зимно и есенно време са идеални ; носил съм и лятото , но малко спарват краката . Главното им предимство е издръжливостта , защото тези обувки са за носене при тежки условия , каквито има по строителните обекти . Хубаво още е , че са относително евтини . Недостатъци са малко по-голямото тегло , желязното бомбе и грозният вид .

Задължително трябва да са удобни и е добре човек да ги пробва на по-малък преход , за да усети как се чуства с тях преди да ги използва в голям преход . При мен се оказа , че ми хлопат малко въпреки , че са ми по размер и ми излезе пришка на десният крак ,а решението е една стелка отдолу.

Не могат да се сравняват с истинските туристически обувки , но за по-бедни хора стават.

parev

Взе ми го от устата.И аз по задължение нося такива Panda.
Случвало ми се е да им ползвам и бомбето и шокабсорбера в петата при кофти ситуации и съм много доволен.

Black Wolf

Кажете някакви марки (освен тази "Панда") и евентулано откъде ги купувате.
Пандата изглеждат добре. Сигурно ги мажеш с нещо, за да не пропускат?
През кой сезон ги ползваш? Тъся си по принцип обувки за пролет-лято-есен.
не запарват ли краката?

Проблема е, че нямам опит с туристически обувки - досега не съм имал възможност да си купувам дори в ниския клас и карах на кубинки зиме и маратонки (и мокасини  ) лете.

MYM

Марка не знам, търси по магазините за работно облекло.
Есента си купих нещо подобно на показаните Панда но съм силно разочарован.
Произведени от искуствена кожа, ужасно спарват.
Иначе удобни, леки въпреки металното бомбе, непропускат.

parev

При работните обувки има класове,като всеки клас отговаря на различни изисквания.В един сайт има Таблица.
Моите са клас S3.Има една камара производители,но повечето са се специализирали в производство на даден клас мисля.Пандата има добро съотношение цена/качество(нещо като Викторинокса).Купих ги от магазин за работно облекло на "Бултекс" и с нищо не съм ги мазал.
П.С Малко не са за лятото.По-стават за есенно-зимния период.
И по-точно моите са Такива

Black Wolf

Добре де, през зимата тази метална част не държи ли студено?...

parev

Не,защото тя се намира в гумата,над нея има подложка и над подложката-стелка.Дори са много топли и затова не са много-много за лятото.Абе все едно да замръзне пирон в стиропор,дебел една педя (образно казано).

А забравих да кажа,че има такива обувки с бомбе от композит и стелка от кевлар,ама са скъпички.Като Тези

Black Wolf

Колко пари са тези?

parev

Около 140 лв.Като цъкнеш по-горе,където пише "Таблица",в същия примерен сайт,на "продукти",после на "обувки",ще видиш и марките,моделите и цените им.

Black Wolf

Благодаря!  Те вече са съпоставими с туристически обувки, даже отиват към т.нар. среден клас.

anjsan

Нормални високи работни обувки тип боти са с цена около 35 до 50 лв. Дори в момента са намалени , има ги в големите магазини като Бриколаж,Практикер и т.н. Аз лично предпочитам в гората да нося такива обувки пред военни твърди кубинки . Работните са по-леки , по-удобни и даже топлят повече защото имат лек мъх отвътре.

kalata

Аз вече си купувам втори чифт работни обуви от тук http://www.olympsafety.com/
Използвам ги главно за да карам мотора с тях.
Първите ми бяха такива http://www.olympsafety.com/zashtita-na- … -p7010075/ ( взех ги за около 60-70 лева )
класическа средно-висока кубинка, кожа, твърдо бомбе, добра подметка. При по-продължителни разходки започваше да убива, но като цяло доста удобна. Издържаха около 2.5 години и тогава се разлепи подметката точно на сгънката на пръстите. Иначе, нито кожата, нито подметката са мръднали.
Преди месец-два си взех тези http://zazman.co.in/FLASH/home.html -> products -> sydney -> 3005 ( няма ги вече на сайта на олимп ).
За сега съм много доволен. Леки са, удобни, езикът е свързан по цялата си дължина с останалата част от обувката. Предната част на обувките е от кордура. Карал съм в дъжд и не са ми пропускали. Взех ги за около 70 лева.
Когато си избирах имаше едни много хубави зимни кубинки - кожа, високи, отвътре бяха подплатени с нещо наподобяващо заешка кожа.. абе страхотна зимна обувка на перфектна цена. За съжаление точно тогава нямах пари за още един чифт иначе щях да ги отнеса като прасе блажен вестник.
Не разчитайте на цените на сайта. Най-добре е да се разходите до магазините. Единият е зад Цариградско село а другият зад следстваната служба ( София ).
Ако някой си хареса нещо от сайта но няма възможност да ходи да си го купи на място - да свирка wink.

Офлайн

0

#2 14.10.2011 18:51:02

bobo69
Новодошъл

Регистриран: 14.10.2011

Отг: Работни обувки (преместена от стария форум)

Наскоро си купих работни обувки PANDA тип боти, още с първото обуване започнаха да се разлепят отстрани, а на другия ден се разлепи и подметката. от магазина ги приеха за ремонт и не пожелаха да ми ги заменят. за тях дадох 52 лева и уж са наи доброто с всички екстри , но маи вече не са толкова качествени колкото бяха някога. следващия път ще избера друга марка

Офлайн

0

#3 24.04.2012 23:33:56

canis_lupus
Блокиран

Регистриран: 23.04.2012

Имам въпрос относно работните обувки.
Навремето подобен тип са били / доколкото знам / най разпространените планинарски обувки.
Та иска ми се да попитам, доколко обмотките на краката са удобни.
В смисъл да стягат глезена заменяйки високите кончови на кубинките.
И дали този вариант на обуване е по оптимален от кубинката ?
Ако някой има практика с подобно обуване, ще се радвам да науча как е .

Дето ази и да трая -
за теб мисля и горя,
в теб родих се и желая
в теб свободен да умра.

Офлайн

0

#4 24.04.2012 23:53:06

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

canis_lupus,

Сега вероятно ще ми скочат след това което ще напиша,но за мен и двата варианта са неудачни в повечето ситуации,освен ако не си адски натоварен,скачаш от високо и други подобни екстремни ситуации. Военният тип обувки осигуряват глезена до голяма степен при условие,че наистина имаш нужда но носят много други недостатъци. Нямам представа какви са тези обмотки,но ми се струват излишни. Илюзорната защита на глезена при много от туристическите обувки е всъщност контрапродуктивна понеже те кара да правиш смели стъпвания,а всъщност не го предпазва и така опасността от изкълчвания е по-голяма, Ниска,лека обувка с добър дизайн(много важно) тип маратонка,дава много по-добра стабилност от висока туристическа обувка.Трудно ми е да обясня какво означава добър дизайн,но има голяма разлика м/у обикновена маратонка и хубава "туристическа маратонка".

Офлайн

0

#5 25.04.2012 00:05:59

canis_lupus
Блокиран

Регистриран: 23.04.2012

Momchil написа:

canis_lupus,
................... Нямам представа какви са тези обмотки,но ми се струват излишни............. ".

Ами това са ленти от плат, които се намотават плътно по прасеца. Виждат се на картинката. Били са използвани в доста армии в периода около първата световна.
И от егерските / планински / войски през втората.
Това са нещо като нашенските навуща .

Последно редактиран от canis_lupus (25.04.2012 00:07:02)

Дето ази и да трая -
за теб мисля и горя,
в теб родих се и желая
в теб свободен да умра.

Офлайн

0

#6 25.04.2012 00:14:42

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

Тогава вероятно получаваш подобен ефект както при кубинката,съмнявам се някой от форума да е ползвал подобно нещо,но кой знае... Ако си в описаните в предният ми пост ситуации където такава обувка има смисъл вероятно ще имаш полза,но ако трябва просто да вървиш среднонатоварен и то да вървиш много - ще имаш проблеми.

Офлайн

0

#7 25.04.2012 05:45:33

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

не мога да видя снимките но тези парчета плат са за да пазят от проноикване на пясък и вода в обувката...аз ползвам вълнени навои от войнишко одеало само че ги навивам до по нагоре,почти до свивката на коляното,зимата идеално топлят и спират водата и снега....

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#8 02.01.2014 14:50:01

work2011
Блокиран

Регистриран: 02.01.2014

Много добър вариант за работни обувки през зимата:
...

Колега си взе и каза, че са супер удобни и комфортни.

Офлайн

0

#9 28.03.2015 12:31:57

Репичка
Редови

От: София
Регистриран: 18.03.2014
Уеб-сайт

От няколко дни имам италиански работни обувки с метално бомбе.
Много са удобни леки и здрави.
Фирмата е "BICAP".
Ето им страницата.
http://www.bicap.it/index.asp?iso_lang=en-GB

"Ученико, как звучи пляскането на една ръка?"
Запитал Мъдрия Учител.
"Ето така Учителю." отвърнал ученика и му отвъртял един шамар....

Офлайн

0

#10 28.03.2015 17:24:22

bgpanev
Редови

Регистриран: 18.08.2012

А бе аз имам Bicap работни,бомбето и пластината в подметката са поликарбонат поради естеството на работата ми,само,че най-лекото което виждам в тях са връзките.

P.S.Обувките са ниски.

Офлайн

2

#11 28.03.2015 22:44:16

petar4o08
Редови

Регистриран: 11.05.2014

Аз ползвам работни обувки Панда,с метално бомбе и пластина от долу.

Офлайн

0

#12 29.03.2015 15:38:02

Репичка
Редови

От: София
Регистриран: 18.03.2014
Уеб-сайт

bgpanev написа:

А бе аз имам Bicap работни,бомбето и пластината в подметката са поликарбонат поради естеството на работата ми,само,че най-лекото което виждам в тях са връзките.

P.S.Обувките са ниски.

По леки в сравнение с кубинките.
Като клякаш, подметката и самата обувка се прегъва на точното място, а не остава твърда като кубинката и не мачка пръстите.
Иначе кожата е здрава, бомбето джелезно и подметката твърда на местата които трябва.
Не пропуска вода.

"Ученико, как звучи пляскането на една ръка?"
Запитал Мъдрия Учител.
"Ето така Учителю." отвърнал ученика и му отвъртял един шамар....

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff