XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.06.2013 20:08:19

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Най-известния български бушкрафтър

Св. Иван Рилски
Започва бушкравтърската си дейност в Осоговската планина . Скоро се оказва че е твърде гъсто населена за сериозен бушкрафтър като него и премества дейноста си в Рила планина . В продължение на години оцелява във природата . За жилище ползва една твърде малка и доста влажна пещера , прехранва се предимно от сабирателство . Концепцията му за оцеляване е подобна на тази на Коуди , нагаждайки се според природните условия ,а не борейки се с тях. Въпреки липсата на съвремените медийни форми ,става много известен . Основава бушкрафт школа и набира последователи -днес е известна като Рилската обител . Самият цар Петър е силно впечатлен от бушкрафтърската му деиност и решава да го посети , поради слаба подготовка се загубва в планината и така и неуспяват да се срещнат лично .
Не разполагаме с данни за използваните от него инструменти , нито за предпочитани техники и похвати .

Офлайн

    0

#2 11.06.2013 20:12:12

xenos
Modern Abo
Репутация: 775

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,695
Уеб-сайт

Отг: Най-известния български бушкрафтър

кочевой написа:

Не разполагаме с данни за използваните от него инструменти , нито за предпочитани техники и похвати .

Аз мога да те подсетя за едни от основните. Казват се "милостиви местни жители"... wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#3 11.06.2013 20:24:25

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1839

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,981

Отг: Най-известния български бушкрафтър

Не са се срещнали защото светията така е пожелал. По някаква причина е счел, че за домостроителството, тоест за душеспасението на един от двамата това не е било полезно. Но е отговорил на писмото на царя. Ето ви текста на двете писма.

                                   Цар Петър до всечестния отец пустиножител Иван.

Чух за благолюбивия характер на твоята душа и за заселването в пустинята, и за неземното и ангелско пребиваване, а също и за окончателното ти напускане на света и твърде много възжаждах да видя твое преподобие и да се насладя от медоточивите ти речи, понеже мислех да придобия немалка полза, като те видя. Но желанието за богатство и суетната слава, а също и страстите не оставят нас, които се люшкаме в морето на суетния живот, да стигнем до светлината на чистото и невеществено пребивание, защото помръкнаха нашите душевни очи от печал и от смут заради света. И ето сега, разбуден сякаш от някакъв дълбок сън, поисках да видя Твоя святост. Но понеже се лиших, окаяният аз, и от тази благодат поради множеството си грехове, моля се и се покланям на твое преподобие да ни изпратиш някаква утешителна отрада и да прохладиш зноя на скръбта. Защото знае, знае твое преподобие какви светски бури и какви метежни облаци са свикнали да вълнуват царските сърца!


                                  Убогият Иван до благочестивия и самодържец на българския скиптър цар Петър.

Да изпълним цялата ти молба нам не е позволено, но заради твоята вяра и усърдие изпълняваме вече онова, що ни подобава, като приемаме постническата храна. А твоето злато си задръж сам, защото такива неща вредят много на иночестващите, а най-вече — на пребиваващите в пустинни и безутешни места. Пък и за какво ще потрябват те на оня, който никога не вкусва хляб до насита, нито самата вода — та да угаси жаждата си? Защото за нас животът е Христос, а смъртта е придобивка." Тези неща са потребни на Твое величество и на такива [като тебе]. Обаче дори и ти, увенчаният с диадема, не трябва да намираш сладост в тях, понеже е казано: «Богатство кога потича, не привързвайте сърце.» И макар че е писано: «Силата на царя е богатството», но за да се употребява то за оръжие и войска, а не за свое удоволствие, а повече, за бедните и голите, и бездомните. И така, ако искаш заедно със земното да наследиш и небесното царство, бъди щедър, както е щедър нашият небесен отец. Не се уповавай на неправда и не скланяй на грабеж. Бъди кротък и тих, и благодостъпен за всички и нека очите ти са отворени за всички! Нека елеят на твоето милосърдие да се излива върху всички! Да не .знае лявата ти ръка що прави десницата ти! Да излизат бедните радостни от твоя палат, а князете ти да отварят уста за похвали! Да сияе твоята багреница със светлината на добродетелите ти, а въздишките и сълзите да са ти чеда! Споменът за смъртта да ти идва винаги наум, а твоята мисъл да мечтае неуморно за бъдещото царство!

Валяй се под нозете на твоята майка, църквата, прекланяй се усърдно и скланяй глава пред нейните първопрестолници, та царят на царуващите и господарят на господстващите, като види толкова голямото ти усърдие, да ти даде ония блага, що око не е виждало и ухо не е чувало и в ума човешки не са проникнали, които бог приготви за обичащите го!

Хранел се е с каквото намери - корени, жълъди и всякакви подобни. Вероятно Беър Г. ще е изненадан но светията местни протеини не е приемал. С какво си е вадилкорените не е звестно, а преди да влезе в пещерата е живял в плалупа на старо дърво.


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

    0

#4 11.06.2013 20:37:56

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Най-известния български бушкрафтър

Колеги да се съсредочим върху бушкрафтърската му дейност. Някой знае ли на каква надморска височина е развивал дейноста си ?
И Off the grid е бил . Дългосрочно оцеляващ отшелник .

Последно редактиран от кочевой (11.06.2013 20:43:24)

Офлайн

    0

#5 11.06.2013 20:56:03

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1839

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,981

Отг: Най-известния български бушкрафтър

Роден е в Скрино. Подвизавал се е над село Герман в Лозенска планина, виж и н.в на Рилския манастир. А духовната му висоте е неизмерима  wink


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff