XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 01.12.2010 21:26:12

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Лесна бензинова свещ

Ето как можете да си направите лесно бензинова свещ. Идеята ми хрумна спонтанно, когато намерих празна метална кутийка /тубус/ от пура. След няколко експеримента се получи чудесна бензинова свещ с удобна подвижна поставка. Ето необходимите материали:

Празна кутийка от пури. Цилиндрични, различни по дебелина и височина метални кутийки /тубуси/, с плътно затваряща се капачка, без или с винт:
                                                                 021616496-big.jpg

Текстилно въженце от памучна тъкан или оригинален фитил с кръгло сечение:
                                                                021616498-big.jpg

Естествен памук:
                                                                021616499-big.jpg

Подходяща основа.
В моят случай използвах гумена тапа от пода на старият ми "Опел"Кадет, която оригинално от центъра към периферията има Х-образен прорез:
                                                               021616500-big.jpg

Тубичка с бензин за запалки:

021616501-big.jpg

Това са всички необходими материали:

021616503-big.jpg

Първоначално отрязах от фитила парче с размери 2 х височината на кутийката. Поставих долният край от фитила в кутийката и последователно започнах да натиквам с малка кука част от памука и малко фитил и така редувах фитил и памук, докато дължината на фитила стигне до горният край на кутийката и отстрани плътно е обграден с памук. След това просто се прокарва кутийката в отвора на поставката и бензиновата свещ е готова. От тубичката бензин наливаме обилно отгоре върху памука и свеща е готова за използване. Това е крайният резултат:

021616504-big.jpg

021617146-big.jpg

Свещта гори с плътен синьо-жълт пламък, като в зависимост от "пълнежа" от гориво може да гори без прекъсване с часове. Когато отпадне необходимостта от светлина или топлина, просто затваряте с капачката - огънчето загасва и свещта се затваря плътно до следващото палене. Този модел, показан по-горе идеално се събира в комплекта ми за оцеляване, поместен в кутия от "STR 8".

По-късно намерих малко по-голям тубус и направих бензинова свещ "макси". За нея мога да кажа, че се различава капачката на тубуса, защото е на резба, която затваря по-плътно, но и първата затваря много добре кутийката.

021616505-big.jpg

Другата разлика в изработката е поставката. Изработих я от капачка за туба от минерална вода. Изрязах концентричен отвор, с една идея по-малък от диаметъра на тубуса. След това, също случайно намерих магнит от стар високоговорител, който по размери отговаряше на външният диаметър на капачката и вътрешният отвор съответстваше на вътрешният отвор изрязан от мен. Вградих магнита в капачката. Около периферията оставаше празно место от около 4-5 мм, което посипах с кръгли, оловни рибарски тежести. Всичко това залях с горещ силикон, докато от долната страна на основата се получи равна повърхност. Получи се стабилна, тежка основа, която имаше вграден магнит, за залепяне върху метални повърхности.

021616509-big.jpg

Ето свещта и в действие:

021616507-big.jpg

За практичност, полезност или обратното няма да пиша. Оставям на вас.

Поздрави!

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#2 01.12.2010 22:38:28

Dip4ikov
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 12.01.2010

Отг: Лесна бензинова свещ

Браво!Страхотна идея smile

"небезизвестният датчик за температурно регулиране"

Офлайн

0

#3 02.12.2010 00:52:58

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Страхотна идея !

Като бивш ползвател на бензинова запалка, мога да дам една идея за модернизация - замести памука с разчепкани дамски тампони. Попиват и задържат една идея повече течност от нормалният памук.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#4 02.12.2010 10:36:20

Green
Редови

Регистриран: 06.10.2010

това е доста практично и полезно но от друга страна една свещ от пчелен восък ще свърши по хубава работа понеже восъка става за ядене (даже намерих един буркан с восък и всеки ден си похапвам от него)
Само да спомена че е от значение восъка да е пчелен защото иначе не става за ядене(пробвъл съм не е вкусен)

Офлайн

0

#5 02.12.2010 11:35:03

gavra74
Редови

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Уеб-сайт

А какво слагаш в горния край на свещта - там където е пламъка. би трябвало нещо да ограничи достъпа на пламъка до бензина в кутийката. Извинявам се ако въпроса ми е глупав, ама не я чувам тая материя много-много, а и комбинацията огън+бензин ме кара да настръхвам.

Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

0

#6 02.12.2010 12:21:37

monkey_tm
Редови

Регистриран: 09.11.2010

Огън + бензин = Зипо направи си сам..
Мен ме кара да настръхвам мисълта, колко ще пари алуминиевата тубичка след като е горяла 5 мин.

Офлайн

0

#7 02.12.2010 21:28:28

RELAX
Модератор

gavra74 написа:

А какво слагаш в горния край на свещта - там където е пламъка. би трябвало нещо да ограничи достъпа на пламъка до бензина в кутийката. Извинявам се ако въпроса ми е глупав, ама не я чувам тая материя много-много, а и комбинацията огън+бензин ме кара да настръхвам.

gavra74, въпроса ти изобщо не е глупав. И аз в началото пробвах какви ли не накрайници от всякакви материали, но нищо не се получаваше. Огънчето гореше докато е мокро от горивото и след това изгасваше. Явно трудно "мокротата" достига до края на фитила през накрайника. Накрая почти на шега запалих свещта без нищо отгоре, просто фитила се показваще малко над памука и резултата се вижда на снимката на малката свещ.

При по-голямата на това место идеално пасна керамична шапчица с отвор в средата от тези които се нанизват на кабелите под електрическите котлони. Резултата също е добър и се вижда на снимката на голямата свещ, само че трябва от време на време фитила да се издърпва по малко, защото горният му край изгаря. И друго - колкото фитила е по висок над горният край на тубуса, толкова  пламъка е по-голям и по-интензивен.

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

Офлайн

0

#8 02.12.2010 21:34:37

RELAX
Модератор

monkey_tm написа:

Огън + бензин = Зипо направи си сам..
Мен ме кара да настръхвам мисълта, колко ще пари алуминиевата тубичка след като е горяла 5 мин.

monkey_tm, и аз си мислех като тебе, но се оказа, че изобщо не е така. Тръбичката наистина се нагрява, но само в горните 1-2 см. И даже явно това е полезно за горенето, защото по този начин се "засмуква" гориво от по-долните напоени с гориво пластове памук. Явно не се нагорещява толкова, защото тръбичката /тубуса/ е тънък и дълъг /висок/. И за мен това беше изненадващо но е факт. smile

Офлайн

0

#9 16.01.2011 14:31:43

parev
Редови

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010

Скоро се сдобих с 14,7мм-ва гилза и мисля да пробвам и аз да направя такава свещ.Гилзата е дълга около 12см. и хубавото при нея е,че не е необходимо да и се прави основа.

Офлайн

0

#10 16.01.2011 14:51:11

parev
Редови

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010

dsc00887rp.jpg

Офлайн

0

#11 16.01.2011 16:48:02

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Можеш да си направиш лампа като в руските филми за ВСВ: горният край на гилзата(е там беше от артилерийски снаряд де) е сплескана, пълнят я с газ/бензин и свети като газов фенер. Не се виждаше в сплесканата част да е прищипан фитил, поне аз не помня. smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#12 16.01.2011 17:47:17

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Има си фитил (обикновенно непотребен парцал), точно за това е сплесната гилзата - да държи фитила. Другото което се сещам че съм чел в руските книги - че са сипвали малко сол в бензина преди да го налеят в гилзата. Защо и как - нямам представа.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#13 16.01.2011 20:14:13

RELAX
Модератор

Parev, добра идея, но трябва да пригодиш нещо за затваряне /капачка/, ако имаш намерение да я пренасяш и ползваш. В противен случай бензина се изпарява.  au.gif

Офлайн

0

#14 16.01.2011 21:18:52

zdravkokomitov
Редови

Регистриран: 14.03.2010

солта се слага за да неможе бензина да се взривява при запалване и да гори кротко като нафта

Офлайн

0

#15 28.06.2011 14:33:55

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Браво, прекрасна идея са тези свещи!!!Респект RELAX!!!

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff