XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 24.05.2013 08:13:04

mchervenkov
Редови
Репутация: 52

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,340

Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

Kent написа:

в момента мъкнеме палатка с  вътрешна мрежа заета от приятели. сега не сме я ползали още може би утре. но преди време редовно си спяхме с нея. нормално. 50-60 камъка във варна    три години.

Драго не че нещо но кой дявол те кара да опъваш палатка в храстите??? според теб туризъм и бушкрафт са съвсем различни неща което не е съвсем така. Първо ако не знаеш как и къде да си разпъваш палатка то поне гледай къде е по-добре а не се завирай в тръни в този ред на мисли ти трябват едни исъщи знания и за едното и за другото.
Та избор на место да палатка:
1.Далеч от животински пътеки и места за водопой
2.Да не е на открито/ветровито място.
3.Съобразно сезона и температурата на околната среда сутрин да я пече палатката или от западната страна на някое дърво или сянка така че да може да се спи до по-късно а не да се събудиш в 6 ч сутринта освен ако не искаш.
4. За да избегнеш росата опъни палатката под дървета или в гората.
5.В иглолистна гора лятото е по-топло през нощта от колкото на поляната до нея и няма роса.
6. В студено време опъни палатката на по-високо място където е малко по-топло и да не е в дерета.
7. По деретата минава студено течение нощно време.
8. Мястото за палатката може да си го избереш като легнеш на земята и се претърколиш един два пъти и така ще видиш за неравности.
9. В висока трева ще ти е по меко през нощта от колкото върху гола земя или камъни.
Ако има кой какво да добави ще е полезно за всички.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#2 24.05.2013 09:27:32

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

Това би било добре да се оформи като самостоятелна тема. :[
10. Дълеч от единично дърво или малка група дървета.
11. Входът да се ориентира по посока на преобладаващите ветрове.
12. Дълеч от руслото на сухи, разлати плитки реки. А също и места за възможен водосбор при дъжд.
13. Дълеч от каменопади и сипей.
14. Дълеч от вертикални скали. Естествените ниши и надвеси са за предпочитане.
15. Бояджийски найлон за 1.50 лв. винаги е полезен. big_smile

Офлайн

  0

#3 24.05.2013 10:26:11

mchervenkov
Редови
Репутация: 52

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,340

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

Оп по погрешка съм копирал друг текст Кента да ме прощава!
16. В случай че палатката е правоъгълна да се ориентира освен с отвора по посока на вятъра и да посреща вятъра с някои от ъглите на палатката така ще се намали налягането на вятъра в/у плата.
17. В непознат терен може да се ориентирате дали има силни ветрове по растителността ако е силно наклонена или оформена от ветровете с посока не ви е мястото там.
18.За вода може да се ориентирате по пътеките на животните.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#4 24.05.2013 12:13:51

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

19. В гора да се избягва близостта на сухи и опастно наклонени дървета.
20. Дървета със странни хралупи и остатъци от гнезда на оси стършели и диви пчели.
21. Близко разположене мравуняци или мравешки пътеки.

Офлайн

  0

#5 24.05.2013 13:20:53

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1800

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,931

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

Това съм го копвал от някъде. Добавил съм само няколко неща от моя опит.
Съветите са общите, но винаги може да се подсетим с тях за нещо.

1.    Трябва да планираме време за направата на бивак. Да не изчакваме да ни свършат силите или да се стъмни преди да почнем да търсите място за лагер.
Има едно просто правило за предвиждане на времето до залез: вдигаме длан с изпънати пръсти към слънцето, така, че горната част на показалеца да "допира" слънцето. Всеки пръст е равнозначен на 15 минути. 4 пръсти са един час. Ако кутрето ни е над видимия хоризонт „добавяме” още пръсти от другата ръка като всеки е пак по 15 минути. Методът е с корекция 15 минути на два часа, което е повече от надеждно.
2.    Изключително важно е да има вода в близост до лагера.
3.    Подходящ терен. Преди да се установиме на мястото за лагер трябва да направим преценка на потенциалните опасности които могат да възникнат: силен вятър, мълнии, обилни валежи и стичащи се дъждовни води, падащи камъни от близки скали, самотни сухи дървета дървета или изсъхнали клони. Не бива да бивакуваме под тополи!
4.    Дълбоките долини често са студени, влажни, с обилна роса, а сутрин в мъгла.
5.    Не бива да разпръскваме екипировката си по земята.
6.    Добре е мястото за лагер да бъде разположено от подветрената страна на склона. През пролетта и есента за предпочитане е сутрин то да бъде огрято от слънцето възможно най-рано. Така екипировката ще изсъхне по-бързо ако се е овлажнила през ноща, а и ние ще се стоплим.
7.    Лагерът не бива да се изгражда на най-високите части от билото защото има опасност от мълнии при евентуална буря. Добре е да се потърси малка долчинка или да се слезе в по-ниските части на планината, където те няма да се привличат.
8.    Ако ще има буря по-добре е мястото да е на ниско но открито, далече от евентуални „гръмоотводи”.  Ако в близост има ниши и пещери не заставайте на входа или опрени до стената – разряда се привлича от различно йонизираният въздух около отвора  им или пълзи по пукнатините на скалата. При започване на буря отделете всички метални части от екипировката (щеки, пикели, катерачен инвентар ...) и ги оставете на разстояние от лагера.
9.    Ако очаквате силни валежи, внимавайте да не застанете на пътя на стичащата се дъждовна вода. Ако това стане ще се наложи да премествате палатката или в краен случай да изкопаем отточни канали около палатката.
10.    Ако времето позволява и ще бивакуваме на открито било, не бивакувайте в непосредствена близост до отделни големи валуни или до плоски скали сред пасища. Често скалните и царски орли пускат от високо костенурки и черепи на големи тревопасни за да се чупят на такива места. Има смъртни случаи от такава причина!
11.    Ако палите огън трябва направим огнище на прилично разстояние от палатката и спалните чували и да го оградим с камъни или да го вдълбаем в земята. Съобразете се и с посоката на вятъра. Екипировката от изкуствени материи много лесно би се повредила от хвърчащите искри, особено от смърча, който често „избухва” във фойерверки.
12.    ДА НЕ ОСТАВЯМЕ СЛЕДИ СЛЕД СЕБЕ СИ!!! Приберете всичко което сте донесли (дори и да не ви трябва вече). Вярно, неприятно е да се носи торба с отпадъци със себе си, но пък и не подобава да се оставят „дискретно” скрити в храстите или закопани някъде.
13.    Ако палите огън ползвайте само напълно изсъхнали клони и дървета. НЕ УНИЩОЖАВАЙТЕ ЖИВИТЕ РАСТЕНИЯ. На сутринта затрупайте огнището с камъни и пръст така че да не се отличава от околноста. Уверете се че няма живи въглени. ( И без това „случайните” пожари и „законната” сеч са в изобилие).
    Изброените правила имат своята условност, тъй като в повечето случаи е     невъзможно да се спазят всички заедно (а и не това е целта). Необходимо е     правилно да се степенуват приоритетите по значимост при изграждане на лагера.
    Най-важното е да се разсъждава и действа трезво спрямо конкретната ситуация.


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  0

#6 27.05.2013 07:38:13

homedreamer
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 11.12.2011
Мнения: 294

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

Важен момент е ходенето по нужда. Ако няма "видима" тоалетна в района: бунище или обособена такава от други посетители (естествено изключваме редките моменти, когато има някаква работяща истинска тоалентна)... е добре да предвидим подходящо време за предвижване за до достатъно отдалечено място за "трудните нужди". Идеята е коментирана: не е нужно да си създавате потенциален развъдник на мухи и зараза... Поне половин километър или някъде, дето природните стихии лесно ще заличат "следите" в рамките на 1-2 дена (примерно "изхвърляш" преработената от организма храна от ръба на някоя скала право в прибоя на вълните... знам, че звучи гадно). Тоалетната хартия се разгражда лесно от водата, но "мокрите кърпички" - не. Ако ползвате кърпички ще е похвално да си ги приберете и изхвърлите в последствие, понеже не е приятно вятъра да ги завлече...


Друго - храната може да ви докара освен мравки но и влечуги и скитащи кучета... Отпадъците, ако се складират за изхвърляне, е добре да не са достъпни. За целта може да се затрупат с камъни. Така хем вятър няма да ги отвее, хем няма някое животно да разкъса плика с отпадъци и да попилее навред, хем и мухите няма да ги накацат.

Офлайн

  0

#7 27.05.2013 09:42:26

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1800

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,931

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

+ от мене, homedreamer. Това е важна тема. Само, че аз не се престаравам, честно казано. Половин километър е едната посока ми идва множко. Другото е, че вече има мокри кърпички, които се разлагат. До сега използвах обикновени такива и с лопатка затрупвах купчинките с пръст, трева, шума и клони. Хем правя компост, хем се елиминира проблема с мухите, хем се отбелязва мястото (за да няма погрешни стъпки и гневни изблици), хем на бръмбарите копрофаги ще си се ровят свободни в пирамидката необезпокоявани от сойки и косове!   smile


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  0

#8 27.05.2013 10:27:28

petergaitan
Редови
Репутация: 303

Регистриран: 27.02.2012
Мнения: 710

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

Много доба тема! Здравейте съмишленици, едно мнение и от мен.
Входа на палатката да е разположен наравно или малко по-ниско от задния край, за да не се трупа CO2 вътре.
Чувал съм и че посипването на пепел около лагера държи влечугите далече заради страха им от пожари, дали е вярно?

Офлайн

  0

#9 27.05.2013 10:43:48

The Mechanic
Редови
Репутация: 10

Регистриран: 01.12.2012
Мнения: 306

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

Аз като върл "ненавиждач" на "лайняната следа", когато бивакувам просто си нося едно пликче с негасена вар. Изкопавам си дупка, правя клекало отгоре от дърва и постилам дебел найлонов чувал в дупката който разпъвам с обръч от преплетени фиданки в горния край. Обръча го застопорявам в стените на дупката като забивам V-образни клечки. Сипвам варта вътре и си акам на воля. Не мирише. Не събира мухи. Не тече. Като си тръгваме просто си взимам чувала, връзвам го и го мятам в кофата за боклук като се прибера. Всичко вътре е абсолютно сухо, често почти на прах.


Произходът на инстинкта няма отношение към употребата му.
Въпрос на избор е, колко да ти е трудно.

Офлайн

  0

#10 27.05.2013 12:00:48

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1800

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,931

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

Хе-хе... Кире, що не си носиш една химическа тоалетна с тебе, тогава? Дано не ти се пробие чувалчЕто по пътя за контейнера...  tongue
В буша, такива концепции ми идват малко в повече, братле....
Че те изрежем с един минус!


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  0

#11 27.05.2013 12:52:59

The Mechanic
Редови
Репутация: 10

Регистриран: 01.12.2012
Мнения: 306

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

Буша ще се превърне в кенеф като го налазят група бивакари за по две седмици всеки на море/планина. Всеки с веруюто си. Отделно - това ме светнаха местните катерачи на Йосемити преди години. Не можеш да сереш където ти падне по маршрута който е дълъг 3 дни /за Носа става въпрос/, та те си носеха вар. После всичко е сухо, чисто и изхърлено на подходящо за целта място.


Произходът на инстинкта няма отношение към употребата му.
Въпрос на избор е, колко да ти е трудно.

Офлайн

  0

#12 27.05.2013 13:30:11

homedreamer
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 11.12.2011
Мнения: 294

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

petergaitan написа:

Много доба тема! Здравейте съмишленици, едно мнение и от мен.
Входа на палатката да е разположен наравно или малко по-ниско от задния край, за да не се трупа CO2 вътре.
Чувал съм и че посипването на пепел около лагера държи влечугите далече заради страха им от пожари, дали е вярно?


Има го като способ в много каубойски филми: правят кръг с пепелта от огъня около лагера и спят спокойни от влечуги...
Моята параноя ме е карала нарочно да мъкна чесън... Сигурно се излагам с настоящия пост, но скилитките ги мачках и хвъргах около мястото за спане...

Последно редактиран от homedreamer (27.05.2013 13:31:00)

Офлайн

  0

#13 27.05.2013 13:51:35

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1800

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,931

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

За катерачи - да! Кофти е да катериш стена осрана от горе до долу...
За туристи и биваци, обаче, това за мен са някакви теоретични постановки, които едва ли ще намерят практическо приложение. Пък и едва ли е нужно. Разбирам, човек да си събира фасовете и да си ги носи обратно- и аз съм го правил и препоръчвал, но да си връщаш лайната... Не го разбирам. От 30 години ходя по планините - трап за тоалетна съм виждал, и пейчица над него също, но чували с вар не съм и едва ли ще видя...
Гледам три плюсчета са сложени на постта ти. Това го приемам като пожелателен вот, но още на първата среща след една седмица чувалът с вар ще е най-много един.  wink

Това е някаква еко снобария, ама потресаваща такава!

Последно редактиран от Кольо (27.05.2013 13:55:15)


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  0

#14 27.05.2013 14:21:17

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

Дайте да не обръщаме темата на караница. Кой както си го кефи. Само за срането още не се бяхме фащали за гушите  :[


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#15 27.05.2013 15:01:07

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1800

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,931

Отг: Правила и съвети за избор на място за бивакуване и устройване на бивак

windwarrior написа:

Само за срането още не се бяхме фащали за гушите

big_smile  Ааа, Жоре, сакън! Ние се с Кирето си се тачим, бе?! Какви гуши? Просто докато си клечиме, (той над дупчицата с найлонче и варчица, аз работейки над купчинката и с лопатка в ръка) си мислим за тия съвсем не маловажни неща.
А, Куман каза, че у горъта и гладни чакали имало и за тех требвало да се мисли...   smile  *DRINK*


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff