Аз съм все още тук. Моят Интернет приключва след 15 дена.
В моето село старите хора трябва да отидат до магазина до 8:30 сутринта и по-младите нямат право да излизат навън преди 8:30, но сега това правило започнаха да не го изпълняват.
Парите е ясно че ще свършат без работа.
В Провадийското плато сме на същото ниво, само че нямаме барикади и карантини все още, не даваме и 1,50 СМС-си че ще излизаме навън. Хляб има за сега, за струпване на тълпи хора закон нямаме.
Интернета, тока, водата и ТВто ще бъдат спрени скоро, възможно е на 99%. Днес ще изучавам храните, ще добавям ново меню и ще махам старо меню в хранителният си режим.
В Източна Африка страдат от нашесвтие на скакалци. Четох че вече в Европа има пшеничен хляб с 300 скакалци.
Храна? Мисля че трябва да наблегнем първо в изучаването на полезните и безопасни храни, които са около нас в България. Няма да уча как се яде кокосов орех или какво прави и яде Беар Грилс в пустинен остров. Ще уча само за храните около мен. Например виждам навън глухарче, цъфнали дървета, скакалче, охлювче, яйчице на домашна кокошка или на врабче, ''змийче", трюфел, зайче, чакалче, много билки, див чесън, "диво жито" и много други храни които зная че се ядат и повечето са в градината и ще уча първо за тях.
Вода? Набавянето на вода без опит може да става чрез стара чушмичка която не е пипана с години или от извиращо поточе и преди това __може да се превари водицата__. Преди два месеца с каручката за сенце, намерих влажна почва в близост до мястото за косене на сено, надежден признак за наличието на вода. В Провадийския каньон шанса за намирането на вода е 90%, мисля че поради високите хълмове започващи от 40м до 330метра надморска височина. Опа забраявих за Провадийската "река".
Огън? Това вече става сложно, признавам си и аз не съм подготвен. Опитът ми със триене на две пръчки (hand drill) е усвоен на 50%.
Подслон? Никога няма да спя в пещера, защото при гръмотевична буря светкавиците обичат да влизат в пещерите, същото е и при отворен прозорец на къща. Подслона ще се изучи в последствие с опити и провали и без дебели книги, той е на 4-то място.
Накрая инструменти? Естествен съд, Нож от желязна руда, стъкло от вар и кремъци, лъкове, въжета.. асболютно много инструменти могат да се изобретят от естествени материали, работи от модерни свят долу-горе без телефони и хладилници.
.
За мен листът е следния
1. На първо място е изучаването на храната
2. Водата
3. Огъня по примитивни методи
4. Подслона
5. Всички полезни инструменти нужни за усвояването на 1. Храна, на 2. Вода, на 3. Огън, на 4. Подслон и други полезни инструменти
.
Това си е наистина сложно начинание. Като се има в предвид и прибавянето на други важни части в списъка на оцеляването на човека. Като 6. Образование на децата. 7. Разговаряне. 8. !?
.
Бях ли полезен този път? Все ми едно кой ще ми спира достъпа за форума, нямам да имам интернет скоро.
Да сте живи и здрави всички!