Това звучи и изглежда много добре - в естеството си е затворен цикъл от растения и животни, които се поддържат едни-други. Помпата е с много ниска мощност и спокойно може да се захранва от един соларен панел. С такава система можеш да си доста независим
Последно редактиран от Zagy (01.05.2013 09:34:54)
С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне
Първоначално изглеждаше по този начин (като тази на филмчето): http://ibcofaquaponics.com/ Но в последствие реших да я доразвия и за това вкопах резервоара за рибата в земята с идеята да изпълнява функциите на съмп, а гроубеда го изместих малко в страни. Сега предстои да инсталирам втори гроубед и да се сдобия с нов по-голям резервоар за риба, който ще стои извън оранжерията и ще се използва само през лятото. За направата на системата съм използвал един ibc контейнер, разрязан на две (както е показано на филмчето), един полупрофесионален аератор, една градинска помпа за мръсна вода и нагрвател, който пускам само през зимата с таймер. Медията в гроубеда е керамзит. Наводнявам го на всеки два часа през лятото и по три пъти на ден през зимата. В гроу беда живеят ЧКЧ. В резервоара за риба за сега обитателите са само 5 златни рибки, които храня 2 пъти седмично. Системата е на около година. Миналата година беше пълна скръб, но все пак е затворена система и си има технологично време докато се задействат процесите, които я поддържат. Тази година си работи отлично според мен. Всички салатки и спанак, които засях пораснаха и са обрани. Тук си отгледах разсада за домати и физалис. Оставих един корен чери, който вече цъфти. Имам 5 корена краставици и може да сложа още салатки. Змислям се как да я направя off the grid, но това ще го реализирам, след като я завърша напълно Снимките не се виждат май. Ето линк към албума ми в снимка.бг: http://cheter.snimka.bg/other/aquaponic … 4.35517671
Последно редактиран от cheter (06.06.2015 06:24:02)
Определено смятам да слагам ядлива риба. Това до голяма степен е и целта на тези системи - комбинирано отглеждане на риба и зеленчуци. В книгите пише, че най-подходяща е тилапията заради поносимостта и към високите нива на нитрити и нитрати в системата, но тя е цихлид и има високи изисквания към температурата, поради което за нашите географски ширини не е подходяща за отглеждане на открито или в оранжерия какъвто е имоя случай, поради което съм се насочил към местни видове - шаран, сом и евентуално есетрови риби и дъгова пастърва. За сега номер едно е шарана. Предполагам, че каракудата ще е особено подходяща, но на мен не ми е от любимите риби и не смятам да експерементирам с нея. Но ако реша да живея off the grid например на 10 дка. парцел в близост до някое село, планирам кладенец и искам да имам и аквапоника, каракудата ще е моят избор Когато се натовари ситемата с риба обаче са необходими чести проверки на водата за Ph, и наличие на амоняк, нитрити и нитрати. Моята система е на вилата и нямам възможност да я следя повече от 2 пъти седмично, поради което смятам първо да я довърша и чак след това да я товаря с ядлива риба. Пък и като гледам как растат растенията с тези пет златни рибки, ако имам 10 шарана да речем ще ми трябват поне още три такива гроубеда. Ето линк към клипчето в youtube:
това реално е моята система към към момента, но малко поразместена. Поздрави!