XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 26.11.2010 16:06:20

RELAX
Модератор
Репутация: 1543

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,676

яз."Тича"2010г.

В края на м.август т.г. под голямото настояване на брат ми решихме да отидем за няколко дена на яз."Тича", като идеята не беше толкова заради риболова, а просто така - да си починем. Направихме списъците, напазарихме и започна голямото приготвяне и подреждане на багажа. Принципът ми при такива 3-4 дневни излети е нищо да не липсва и всеки от нас да се чувства добре в природата - с необходимите удобства. Понеже решихме да използваме само един автомобил /за икономии/ трябваше да се съобразим с обема на багажа, а той не беше никак малък. Като споменах удобства - легловата база предоствавих аз - голяма 6 местна двуслойна палатка с три спални помещения, предверие и тента, която палатка си купихме с жена ми през "социалистическо" за доста пари, мисля че се казва "Родопи". Цели 20 год. ми е служила доста добре, сега само плата  от вън е малко избледнял, но още държи на дъжд и вятър. Та, багажа ни включваше палатка, сгъваема маса с четири стола, два шезлонга, одеала, възглавници, хамак, петромаксова лампа, туч от печка, малък кюнец, две гърнета за боб, скара за огъня, хладилна чанта, дрехи, провизии и мнооого бира. Така изглеждаше Аудито в "походно" положение:

                          021080688-big.jpg

                                021080831-big.jpg

Както и да е - потеглихме, като с нас имаше и малък "навигатор" - племенника ми, с жадни за приключения и гледки очи. Решихме първо, попътно да спрем на стената на язовира, тъй като на малкият щеше да му е много интересно, а и брат ми не беше я виждал. Ето каква гледка се открива от нея:

                           021080703-big.jpg

                       021080708-big.jpg

                         021165736-big.jpg

Това на третата снимка е задната част на стената, там от където изпускат водата и тръгва малка рекичка вливаща се в р.Камчия.

Изненадващо до бариерата на стената имаше "паркирано" явно от доста време това чудо на техниката:

                       021059690-big.jpg

След "огледа" на стената на язовир "Тича" продължихме по хубавият път, който се вие покрай очертанията на язовира и се откриват страхотни пейзажи:

021416746-big.jpg

021416732-big.jpg

021416776-big.jpg

021416762-big.jpg

Характерното за природата около този язовир е, че от страната на гр. Велики Преслав бреговете са по-открити и има само малко и дребна разтителност, тук-там по някое самостоятелно дърво. Особено през лятото от тази страна е убийствено за бивакуване поради липсата на каквато и да е естествена сянка.

Докато от страната на гр. Върбица положението е коренно различно. Наличието на смесени гори и факта, че стигат почти до брега, прави тази страна на язовира много по-привлекателна. На места гората е почти девствена и се откриват чудесни места за бивак направо в гората или на някоя скътана полянка.

От друга страна разстоянията за достигане до тези места са двойно по-големи отколкото до откритите, за които споменах. В крайна сметка всеки избира.

Именно към едно от тези места се бяхме насочили и ние, след като го беше открил наш приятел и цяла вечер описваше удобствата му, а именно - близко до асфалтов път, близко до населено место /селото е на 1.5 км./, на 30 м. от брега - каменна чешма с постоянно течаща студена питейна вода, а самото место предлагало изграждането на бивак направо в гората, като през целият ден палатки и автомобили са на сянка. Ето така изглеждаше вече сглобената палатка на сянка:

                                021443975-big.jpg

След открихме въпросното кътче се заехме с облагородяването на бивака. Първо направих огнище, като за целта, както споменах по-горе, бях приготвил чугунен туч от стара печка и малък кюнец. Избрах подходящо място, и тъй като терена към брега беше скосен, това ми помогна по-добре да направя импровизираната печка - предната част на огнището излизаше почти на нула на терена, а задната вкопах с помощта на малка лопатка. Съобразих ширината на туча и така направих изкопа, като в най задният му край поставих и кюнеца. Получи се идеална импровизирана печка:

                              021443967-big.jpg

                                      021443968-big.jpg

                                      021443974-big.jpg

Бързах да направя "печката", защото неизменно на такива места няма по-вкусно нещо от приготвена бобена чорба в гърне на огън. Особения вкус и аромат може би идват от целодневното варене на боба и явно от това, че в него сякаш "попива" част от пушека от огъня. Както се вижда едното гърне е без капаче, заради което на брега намерихме подходящ плосък камък, който след щателно измиване свърши чудесна работа и замести липсващото капаче.
Докато боба се готвеше, второто и важно нещо беше, да направя импровизирана чешма за по-лесно миене на ръце и посуда. Бях намерил от някъде малко пластмасово кранче и реших да го монтирам на капачката на 11 литрова туба от минерална вода. След сравнително прецизно изрязване на концентричен отвор в капачката /малко по-малък от диаметъра на резбата на кранчето/ се опитах и завих това кранче на капачката. Стана сравнително здрава зглобка.

След това се заех с изработване на поставка за "чешмата". На близко до "кухнята" дърво привързах напречно част от сцепен клон и след това странично прикрепих други два клона, които в предната си част се доближаваха. Така се оформи нещо като пресечен трапец с широката част към живото дърво. С въженце направих от долната страна на "люлката" няколко напречни линии, зада може тубата да ляга върху тях, без да пропада. В предната част на тази конструкция забих в земята две чаталчета, зада подпират и регулират височината на тубата. По-късно ми хрумна идея да направя от страни и импровизиран рафт за посуда от сухи и оплетени като рогозка пръчки. Ето какво се получи:

                                     021443978-big.jpg

                                           021443979-big.jpg

Пропуснах да кажа, че в горният край на тубата изрязах капаче с прорези от трите страни, така че при пълнене може да се отваря, а след това да се затваря, зада не се замърсява водата с листа, прах или някакви гадини, което капаче се вижда на снимката.

Ето и малко снимки на кранчето, капачката и тубата, които направих след като се върнах и модифицирах кранчето с алуминиева гайка от вътрешната страна и "О" пръстен от външната страна. Това се наложи, защото при походното изпълнение, от зглобката малко капеше и се губеше вода.

                                            021444446-big.jpg

                                   021444448-big.jpg

                                            021444650-big.jpg

Вечерта дойде бързо, боба се беше сготвил, а аз започнах да чувствам умора, но и удовлетворение от дейностите по правенето на всички тези неща. Тогава дойде време за приготвяне на неизменната салата:

021058144-big.jpg
                                     Ето какво най-много ми пълни душата на такива места.
                                            Тишина, спокойствие и много красиви гледки.


021057192-big.jpg


021057201-big.jpg


021057205-big.jpg

Вечерта протече в сладки приказки край огъня и доволно похапване на вскусен боб от гърне...
                   На следващата сутрин ни посрещнаха впечетляващи красоти на местната природа:

                             

                              021443958-big.jpg

                              021443959-big.jpgДенят протече в активен риболов на  дребна плевелна риба, кълването беше стабилно, но епизодично...

                               021443957-big.jpg                                                    И резултата от нашият риболов.
                                   Няма нищо по-вкусно от прясно наловена и изпържена риба:

                                    021444485-big.jpg
Ето го и малкият навигатор, моят племенник в положение преди заспиване в неговото отделение на палатката, за което брат ми каза, че пилича на спане в хотел поне три звезди... big_smile

                                    021443955-big.jpg
Зад палатката при един от обходите видяхме и това красиво природно творение, което е с големина надвишаваща кибритена кутийка:

                                   021443976-big.jpgТретият ден протече в мързелуване, почивка и малко риболов. Аз започнах да обмислям направата на полеви душ и там ми се избистри една идея, която догодина ще изпробвам и ако даде резултат, естествено ще я споделя с коментари и снимки.

Сега съжелявам за няколко пропуснати от фотоапарата хитринки. Става въпрос за направената около палатката и целият бивак СОТ /сигнално охранителна техника/. Ще опиша колкото мога - представлява ограден периметър /според предпочитанията/ със сравнително здраво рибарско влакно или въженце, на височина 30-40 см от земята. На въженцето през известно разстояние се поставят рибарски звънчета. Ефекта е безотказен - сигнализира за преминаването на всякакви животни, а и на хора не "прощава". Задължително се оставят и един или два прохода, които знаят само бивакуващите.

Второто, което не се сетих да заснема е походният хладилник. Прост метод с поразителен ефект. На най-сенчестото место около бивака, по възможност което се огрява най-малко време от слънцето се изкопава дупка с приблизителни размери 60 х 60 х 60 см. Ако има под ръка /или специално подготвени/ листи стиропор или фибран с р-ри 60 х 60 х 1 см. се поставят в изкопаното пространство на стените, на пода и един лист, който ще служи за капак на хладилника. В моят случай такива липсваха, затова само изкопах дупката и след това я покрих с калъфа на палатката. Върху него поставих всевъзможни ненужни за през деня връхни дрехи, като - якета, шуби, фланели и др. Най-отгоре всичко покрих с прясно насечена вършина, която намерих на място - явно останала от предишните бивакуващи.

В "уреда" се поставят всички продукти, вода и др., които искаме на следващият ден са вече охладени. Вечер цялата "шапка" заедно с капака се отстраняват и така "хладилника" остава отворен през цялата нощ. През това време той се охлажда от външната температура и от падналата роса, която около водни басеини е в доволно количество.

Сутрин задължението на първият станал от сън колега е просто да покрие "хладилника" с "шапката", която описах по-горе и така, ниската нощна температура се задържа през целият ден в изолираната вътрешност. Ефекта се усеща най-осезаемо през знойните обедни и следобедни часове, когато след като извадиш от там поредната биричка - установяваш, че за секунди се е "изпотила".  tongue  Това го снимах:

                                 


                                          021443954-big.jpg


Така бързо изминаха дните. Трябваше всичко да натикаме по обратния ред в колата, което се оказва доста по-трудно упражнение от това при тръгването, въпреки че вече по-голяма част от продуктите ги нямаше. Винаги става така...

Успяхме някак си, изпихме по една изпотена биричка и тръгнахме обратно за Шумен с приятна носталгия за чудесно изкараните дни. А това е последната гледка от язовира:

021058162-big.jpg


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#2 26.11.2010 16:21:16

xenos
Modern Abo
Репутация: 773

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,690
Уеб-сайт

Отг: яз."Тича"2010г.

Браво, RELAX! Хубави снимки, хубав разказ! Напомни ми за едно мое ходене на същия тоя язовир преди.... 8-9 години май стана. smile Аз, брат ми, кърстника ми (тогава още не) и неговия брат. Беше през юли, и ние имахме неблагоразумието да се установим именно на Преславския бряг, където няма и една тревичка за сянка. smile Добре, че основната причина поради която отидохме, беше да пробваме една десантна лодка с размери 6 на два метра, и около половин метър висока! Истински кораб! smile Нивото на водата беше паднало доста, и имам чудесни спомени от обикалянето с тая лодка по отсрещният, обрасъл с гори бряг, където направо си се чувстваш като във фиордите на някой северен океански бряг. smile

С доста неща сте експериментирали! Браво! Пълноценна почивка! smile

Поздрави!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 26.11.2010 20:12:39

efond
Редови
Репутация: 66

Регистриран: 29.04.2010
Мнения: 356

Отг: яз."Тича"2010г.

Браво , супер разказ

Моля те , пусни рецептата на боба smile

Офлайн

  0

#4 27.11.2010 09:36:04

RELAX
Модератор
Репутация: 1543

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,676

Отг: яз."Тича"2010г.

efond, боба в чисто мъжка среда е пълна импровизация. Първо – гърнето от вътре трябва да е „гличосано” – това означава, че трябва да е обработено с някакъв вид грънчарски емайл /те си знаят/, но трябва да е лъскаво от вътре. В гърнето се слага най-много 1/3 от вместивмостта му измит и почистен бял, шарен или черен боб /фасул/. След това се нарязва на ситно лук, моркови, пипер /зелен или червен, или от двата вида/, щипка захар, малко сол, черен пипер, щипка чубрица, щипка босилек  и щипка джоджен. Захарта е много важна. Това е от към подправките. Студена вода до горе на гърнето, кафена чаша олио и чак тогава се пали огъня под гърнето. Огъня трябва да е "плавен, нежен" в началото. В близост до огъня или на туча се слага съд с вода /джезве, канче или тенджерка/, които да се топлят с температурата на  гърнето. Най важното правило - В ГЛИНЕН СЪД НИКОГА НЕ СЕ ДОЛИВА СТУДЕНА ВОДА, КОГАТО Е НА ОГЪНЯ!!! Ако стане тази грешка – просто намираш дъното на гърнето паднало във огъня, боба е изтекъл и огъня от течността на боба е изгасен! Така че, долива се вода от вече темперираният допълнително поставен на туча съд. Така боба си къкри цял ден - извира, изкипява, а ние доливаме вода, така че нивото винаги да е до капачето. Ако огъня изгасне не е проблем - разпалваме го и готвенето продължава. Не е необходим интензивен огън - достатъчно е дори да има само активна жива жар. В края, който обича люто може да добави люта чушка или лют /сладък/ червен пипер. Не е препоръчително да се слагат домати или пюре от тях, защото вече готовата гозба бързо се разваля - не е трайна. Това се получава от киселинността на този вид продукт. Боба, както писах по-горе поема по някакъв специфичен начин аромата на пушек от огъня и става неустоимо вкусен. Няма нищо общо с домашно приготвеният. Накрая може допълнително да се овкуси с шарена сол и да се сервира с препечени на туча филии хляб. ДОБЪР АПЕТИТ!


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#5 27.11.2010 13:16:47

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 662

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,514

Отг: яз."Тича"2010г.

Браво, напълни ми окото. Аз кой знае защо бях убеден, че язовира /целия/ е забранен за къмпиране и преследват, щото един път ни бяха изгонили от онова място с бойната машина. не ми дадоха дори да снимам. Догодина ще пробваме мястото, мисля с гугъл земя и руските карти ще ...ако не го намеря поне някой подобно. Благодаря отново и поздрави.


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Онлайн

  0

#6 27.11.2010 20:46:21

RELAX
Модератор
Репутация: 1543

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,676

Отг: яз."Тича"2010г.

Kent, аз съм насреща! Ако решиш, мога да ти покажа много атрактивни места около язовира, на които да си изкарате предоволно. Поздрави!


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#7 27.11.2010 22:04:29

Linderman
Редови
Репутация: 1

От: Добрич
Регистриран: 24.10.2010
Мнения: 61
Уеб-сайт

Отг: яз."Тича"2010г.

RELAX написа:

efond, боба в чисто мъжка среда е пълна импровизация. Първо – гърнето от вътре трябва да е „гличосано” – това означава, че трябва да е обработено с някакъв вид грънчарски емайл /те си знаят/, но трябва да е лъскаво от вътре. В гърнето се слага най-много 1/3 от вместивмостта му измит и почистен бял, шарен или черен боб /фасул/. След това се нарязва на ситно лук, моркови, пипер /зелен или червен, или от двата вида/, щипка захар, малко сол, черен пипер, щипка чубрица, щипка босилек  и щипка джоджен. Захарта е много важна. Това е от към подправките. Студена вода до горе на гърнето, кафена чаша олио и чак тогава се пали огъня под гърнето. Огъня трябва да е "плавен, нежен" в началото. В близост до огъня или на туча се слага съд с вода /джезве, канче или тенджерка/, които да се топлят с температурата на  гърнето. Най важното правило - В ГЛИНЕН СЪД НИКОГА НЕ СЕ ДОЛИВА СТУДЕНА ВОДА, КОГАТО Е НА ОГЪНЯ!!! Ако стане тази грешка – просто намираш дъното на гърнето паднало във огъня, боба е изтекъл и огъня от течността на боба е изгасен! Така че, долива се вода от вече темперираният допълнително поставен на туча съд. Така боба си къкри цял ден - извира, изкипява, а ние доливаме вода, така че нивото винаги да е до капачето. Ако огъня изгасне не е проблем - разпалваме го и готвенето продължава. Не е необходим интензивен огън - достатъчно е дори да има само активна жива жар. В края, който обича люто може да добави люта чушка или лют /сладък/ червен пипер. Не е препоръчително да се слагат домати или пюре от тях, защото вече готовата гозба бързо се разваля - не е трайна. Това се получава от киселинността на този вид продукт. Боба, както писах по-горе поема по някакъв специфичен начин аромата на пушек от огъня и става неустоимо вкусен. Няма нищо общо с домашно приготвеният. Накрая може допълнително да се овкуси с шарена сол и да се сервира с препечени на туча филии хляб. ДОБЪР АПЕТИТ!

Брат , недей така , ше ми докараш язва ... познаха да се отделят едни слюнки , едни стомашни сокове big_smile Евала!

Офлайн

  0

#8 28.11.2010 00:40:44

RELAX
Модератор
Репутация: 1543

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,676

Отг: яз."Тича"2010г.

Linnderman, вярвай ми че всичко това е истина, брат !


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#9 28.11.2010 18:30:25

Miro
НещоНамирач
Репутация: 216

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 863

Отг: яз."Тича"2010г.

RELAX, напълни ми душата, а Жената се успокои  big_smile , защото има и други "луди", като видя Аудито.  wink

Офлайн

  0

#10 29.11.2010 18:58:22

RELAX
Модератор
Репутация: 1543

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,676

Отг: яз."Тича"2010г.

wink


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#11 13.01.2011 12:06:38

АТИЛА
Новодошъл
Репутация: 0

Регистриран: 05.01.2011
Мнения: 1

Отг: яз."Тича"2010г.

Браво RELAX. Много е удобно това място. smile Ние също бяхме там, заварихме лагера  и направихме баня.

Офлайн

  0

#12 14.01.2011 23:14:14

RELAX
Модератор
Репутация: 1543

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,676

Отг: яз."Тича"2010г.

Радвам се че ви е харесало. Разкажи нещо повече, как направихте банята и къде? /Събирам идеи/


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#13 04.08.2011 13:06:30

bobikrastev
Новодошъл
Репутация: 0

От: Варна
Регистриран: 04.08.2011
Мнения: 1

Отг: яз."Тича"2010г.

Здравей,
отдавна планираме със семейството да ходим на палатка край язовир и след като видях твоя чудесен разказ с прекрасни снимки вече съм решил да е на яз. Тича. Следващата седмица съм в отпуск и смятам да сме там за два-три дни.
Бих те помолил да обясниш по-подробно къде точно е мястото за бивак - това че има чешма е много удобно, особено когато има малки деца. Благодаря предварително.

Поздрави
Борислав

Офлайн

  0

#14 04.08.2011 16:58:08

RELAX
Модератор
Репутация: 1543

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,676

Отг: яз."Тича"2010г.

Написах ти на ЛС подробно как да стигнеш до мястото - дано да ви хареса и след това очакваме разказче и много снимки! smile


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#15 05.08.2011 19:47:13

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: яз."Тича"2010г.

А бе аз нещо не разбрах, само мъже ли бяхте, щото като гледам как е натоварена колата, едва ли е имало място за жени.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff