XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 26.11.2010 14:58:49

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Кания за нож

Меze

Значи, ножче №1 от снимката от както съществува си нямаше кания, а тъй като не е сгъваемо, да го разнасям насам-натам не е много безопасно, та рекох днес набързо да му скалъпя една канийка.
file.php?id=431

Избрах си следните материали:
като основен за канията - MDF (някои му викат ПДЧ май) - гръб от шкаф за по-точно.
Медна тел™ като пълнеж между двете плоски парчета на канията, за да има процеп за ножа и като закачалка за колан или друго.
проводник от LAN кабел, за зашиването на парчетата и телта.

kaniq1.JPG
kaniq2.JPG

По острието на ножчето очертах две огледални парчета с достатъчно място от страни, за да има къде да се пробият и прошнуроват, след това се защипват с чирак или друго удобно средство и се пробиват (аз ползвах бургия около 1,5-2 мм), освобождават се, телта се провира между плоскостите от страната където ще влиза дебелата страна на ножа, от другата тел не се слага, целта беше острието да влиза със значително триене в плоскостите, за да не изпада от канията произволно. След това канията се зашива с тънкия проводник, който се преплита в задбод върху ръба на канията, хем за красота, хем за здравина, хем за да не изпадне телта от там. на върха телта се показва и се оплита с проводника, по точи начин ако се дърпа ще се запъва в канията и няма как да се измъкне. от другата страна телта минава отвън, но пак е под проводника, като е направена кука, за да не се измъква.

Материалите са изцяло подръчни, даже не очаквах че ще получи, при положение че отделих около 40 минути за да я направя. Хубава кания ще стане с дебела кожа, яка връв (примерно от сърцевината на паракорд) и допълнителни глезотии като например заключване на дръжката с парче кожа с копче тик-так [:)] Ножчето влиза бая плътно и излиза с усилие, но това си беше и целта [:)]
Ако искаш добре свършена работа, свърши си я сам.


ops

Предлагам ти още по бърз и простичък начин. Материали, капак от кутияза обувки и скоч лента,изолирбанд или левкопласт/може и тиксоако си назор/.Изрязваш по формата на острието две парчета от картона. След това правиш "сандвич" от острието и картонените подложки и увиваш със скоч.
Бързо, удобно и почти евтино. Цвета го докарваш от цвета на скоча или вапцаш с маркери левкопласта.


Meze

Прав си принципно, за мойте боклуци и това ще е подходящо. Но за липса на кания има много причини - унищожаване, загубване, дори и за качествен голям нож. Та идеята ми е някой който си е правил кания за сериозен нож да сподели опит [:)]


cat

Meze вземи клон от някое дърво (най добре леска) малко по дебел от ширината на ножа, разцепваш го по средата издълбаваш по средата място за ножа изтъняваш от външната страна две телчета (най добре медни)стягаш ги и имаш готова кания. Направи я само сножа за които е за по голям кеф


GEGATA

Виж ти колко креативен може да бъде човек... БРАВО Meze !!! Хвърлете едно око и аз каква кания си нарпавих за ножа от грамофонна плоча:

dscoooo088.jpg
dscoooo069.jpg
dscoooo070.jpg
dscoooo071.jpg
dscoooo080.jpg

Ножа сам посмъртно не може да падне или извади сам от "канията"...
Днес ще се захвана да направя някаква хубава кания за едно ножче на баща ми, пак самоделно направено...


Dakota

Здравейте!Пиша за първи път тук.
Това е първата ми кания,но мисля,че излезе успешна:
1268160314_kuhn6013_DSC02740.JPG
а това е втората:
1268160314_wdmd3833_DSC02738.JPG
Не е сложно,просто ти трябват три неща:кожа,сухожилия(или по-здрав конец)и инструмент за пробиване на кожата


Стоян Стоянов

Добре дошла, Дакота! [;)]

Тия кании нещо индиански ми се струват. [;)]


Black Wolf

Малей-й, Дакотке, да ти пъръчам една?... [:P]

Хубавички са канийките, но с тези ресни не са особено практични. [:wink:] Това са си парадни кании.
Лично аз съм привърженик на естествената кожа (не си падам по кордурата) и не обичам кании с закопчалки, каишки ш пр. Първия ми нож, правен навремето от костенечкия майстор, на който много му се радвах, го загубих заради такава кания.

Затова лично аз смятам, че най-добрите кании са скандинавския тип
set.jpg
или ТОЗИ американски вариант:
image1.jpg?1151958146

http://www.bearwolf-reproductions.net/k … tacked.htm

Мисля, че последния тип кании са много удобни, защото хем са сигурни (ножа е прихванат и от колана), хем може бързо да се извади и става и за големи ножове).


Стоян Стоянов

Абе все съм се канел да потърся по-подробно, ама само с каненето съм си останал... Да взема вас да попитам: вътре в канията, срещу острието на ножа, поставя ли се някакъв по-специален материал. 'Щото точно срещу острието се падат (обикновено) шевовете на канията, а мойте ножове както все ги точа до бръснене, трябва само да клекна някъде, и ще преминат през тия шевове като през кисело мляко. [:)] И ще ми замине ножа.

Сигурен съм, че има някаква хитрост! [;)]


Dakota

Да,определено ресните пречат в много отношения.Но пък така ми харесва!А иначе съм използвала телешки бокс,не кордура.
Моделът канията от последния линк е наистина практичен и отдавна искам да си направя такава,но държа да е извезана,а все още срещам затруднения в изработката.

Относно вътрешната част,добавям трето парче кожа по възможност сурова.


rossko

една моя тема в друг форум Изработка на кания


Meze

Ей за това си говорим [8O] Евала.


RS

Другото решение за каниите е Кайдекса. Гегата няколко поста по-горе е разгадал общия принцип на направата на пластмасова/кайдексова кания.
Друг е въпроса, че на някой хубав нож с хубава дървена дръжка няма да стои добре, но за ножове от рода на Мора 2000 и другите с пласмасови или гумени дръжки си става чудесно.
Няма химия, няма терпентини и прочие неща, или обущарски инструменти. Идеално решение за хората, които търсят по-бърз резултат.
[:P]


windwarrior

Аз пък съм върл фен на Кайдекса (да не чуе Hobo [:)] ). Да, грозно, пластмасово но за сметка на това - функционално


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 26.11.2010 15:05:46

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Кания за нож

GEGATA

Еее, като не ви харесва Кайдекса е много просто. Просто вземате кожа, голяма колкото да покрие канията и с лепило за обувки или силикон се намазва цялото и внимателно се облепя канията. Резултатите са като на Dakota, но само, че отдоло не е кожа ми kydex...к'во по хубаво от т'ва ?!
Кмета на нета вижте какво намери:
v14a14.jpg
v14a13.jpg
v14a11.jpg
v14a8.jpg

Кой пак да ви реши спора, че е грозно ? [:D]
Че и за колана има дупка ...
Без закопчалки и най-вече - сигурно.
Сега аз се чудя от къде да взема кожа.


Black Wolf

Стояне, точно така е - слага се една вложка от по-твърда кожа, най добре сурова ако се намери. Така не се прорязва. Ако канията не е шита, а е хваната само с метални пулове, по принцип няма нужда от такова допълнително парче.


GEGATA

Не е задължително с метални пулове... болтове с гайки и 2 шайби от всяка страна на болта също ще свърши чудесна работа.


Dakota

Моите лични предпочитания са,когато се прави нещо стойностно-да се прави както си трябва!Хората преди нас са го измислили достатъчно добре,и в този смисъл,няма какво толкова да се измисля наново.Добре би било,ако можем да почерпим мъдрост от тях.Не,че съм против иновациите,в днешно време може да се използва широк диапазон от материали.Но аз си оставам твърдо почитател на традиционните похвати и материи.
Първата ми кания от преди 8-9 години,имаше метални пулове,но те бяха така некадърно поставени,че редовно ми изтъпяваха ножа.
Ако трябва да избирам бих предпочела шита кания.


GEGATA

Искаш да кажеш, че би предпочела кожата пред Kydex-a ? o.O
Ако трябва да изброяваме недостатъци и плюсове, кожата е с няколко идеи по-функционална. На нея може да се наточи ножа до бръснеща острота, след като е свършена работата с бруса, но кайдекса е много по-надежден (ако е направено кадърно) от която и да е кожена кания.


mechkolis

Кожената пък е по-красива =Р
А и кожата можеш да си я "стегнеш".


GEGATA

   

Кожената пък е по-красива =Р


Е като е по - красива виж няколко поста по-нагоре [;)]


mechkolis


   

Е като е по - красива виж няколко поста по-нагоре [;)]


Не, неее... Тези картинки не могат да ме убедят smile Друго си е да е от кожа. Тая кожа дето я слагат връз кайдекса за какво е - да скрие че вътре е от кайдекс, просто усещането е друго. Загрозява се картинката smile
И да беше кайдекса по-функционален, пак не бих си направил такава гавра с ножа. Просто за мен канията трябва да се гледа субективно. Така че, GEGA, и двамата сме прави [;)]


windwarrior

   

И да беше кайдекса по-функционален, пак не бих си направил такава гавра с ножа. Просто за мен канията трябва да се гледа субективно.

Мда, и ножа като изпадне от канията, все пак ти остава... красива кания [:)] Субективно погледнато с нея нищо не можеш да отрежеш... но за сметка на това може да и се полюбуваш [:)] Или да си я свариш на супа...


Dakota

Ако канията е направена кадърно,няма начин ножа да изпадне .


GEGATA

Същото важи и за Kydex-а, само, че делено на 2... Колкото и да е некадърно направен, все ще държи стегнато около острието.


Shady

Я кажете тоя Kydex от някъде може ли да се закупи в България [:?]


GEGATA

Има доста сайтове, от които можеш да си го поръчаш, но съм сигурен, че ако се поразровиш в мазето ще намериш някоя грамофонна плоча...гледай да не е на Бийтълс [;)] ! и после ако нямаш пистолет за горещ въздух, със една свещ нагряваш. Върши идеална работа (грамофонната плоча). Аз го направих по този начин, само, че с пистолет за горещ въздух (ускорява процеса...) и стана много добре.
Има само 2 недостатъка: напуква се и изкривява ножицата ако се опиташ да го клъцнеш когато не е нагрят предварително и става малко грозно с тия надписи по средата на плочата. Аз реших проблема като го облепих цялото в изолиращо тиксо - черно.


Shady

Гега ти нали ми праща снимки... ама аз от къде да знам че грамофонна плоча е направена от същия материал, да беше уточнил. На село грамофонни плочи има доста [:twisted:]


Стоян Стоянов

Грамофонните плочи не са от Кайдекс... те са винил. Нямат нищо общо с него. ЕТО къде се продава Кайдекс в БГ.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 26.11.2010 15:10:29

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Кания за нож

GEGATA

То, че нямат нищо общо - нямат ! Ама върши работа [:)] ! Поопражнявай се със грамофонните плочи, че като дойде решителния ден да си направиш кания от инстински Kydex да не ос*реш нещата [;)] !


windwarrior

   

Ако канията е направена кадърно,няма начин ножа да изпадне .

Дори ако обърнеш канията и ножа с дръжката надолу и тръснеш силно ? Ако е така, това е нещо ново за мен, и бих се замислил за кожена кания.


Shady

Благодаря Стояне, знаех за сайта ама като гледам само ножове и остриета... [:D] Въобще не съм видял за Kydex-а


GEGATA

http://knivesworld.net/index.php?page=s … &Itemid=25

@windwarrior, аз като си направих канията я вързах за върха с 5-6 метра канап и другия край го вързах за парапета на терасата. Пуснах я, стигна до 3тия етах (на 5тия съм) и отскочи до 4тия (нещо като бънджи, само дето без ластик). Ножа не мръдна от там, пък го изваждам без големи усилия. Бях сигурен, че няма да падне, но осъзнавах, че ако не съм направил нещо както трябва, ще се сбогувам с ножа си...


Dakota

windwarrior,канията се прави спрямо ножа.Разбира се ,размерите винаги трябва да се предвидят спрямо това,че все пак кожата се отпуска с времето.Нашите ножове не изпадат,защото влизат плътно!Просто е необходимо канията да се изработи по-стегнато.Когато ножа има гард,в горната част на канията се поставя предпазител във вид на кожена каишка,която се явява като допълнителен осигурител.


GEGATA

И ако се наложи да се изкара бързо... За мен kydex-a си остава най-добрия материал за кания, защото може да си го гънеш както си искаш и може да си правиш корекции когато си искаш и както си искаш (на лагерния огън да речем, ако нещо по канията се е развалило...).


Hobo

Сега да вържем змиите с темата. Може ли от змийска кожа да стане кания за нож? Не, че ме интересува, ама тез змии някак безпричинно влязоха в темата "Кания за нож". Та да им потърсим приложение. [:)]


Dakota

Всъщност ако решиш да облечеш нещо с нея,(пр.Kydex)може.Иначе,не.Змийската кожа е тънка и лесно се цепи,когато е неправилно ощавена.А майстори по щавенето трудно се намират.
Като цяло змийската кожа намира добро приложение в изработката на лък(използва се за покриване на лъка,с цел непромокаемост)и в изработването на гривни и украшения,за украса на чанти,обувки и др.
Group%201.jpg


UNIOR

Реших да си направя нова кания за Мората,и вчера прескочих до Фулмакс Габрово
и си взей малко кожа ,изрезки телешки гьон, но ми се струва малко дебеличка кожата около 4мм.а и доста твърда, та се чудех тези от вас който са правили каква кожа са използвали и с каква дебелина.Накакви съвети за изработката също няма да откажа [:D]
Спрял съм се на тези двата варианта.
но ще бъде без запалката, още си нямам.

Мора 2000
mora2kgundy1a.JPG
кания 2
Cricket_01.jpg


Shady

UNIOR и аз мисля да си правя същия дизайн кания като от първата снимка, струва ми се стабилна а и ножа влиза доста навътре в канията


BPetrov

и на мен първата ми харесва повече [:)]
Но ако ще работиш скъпа кания за мората - най-добре и смени дръжката [:)]
Дай я на майстор да ти я сдела фултанг с нанизана дръжка и си човека - после всяка кания ще си струва [:)]


Dakota

Значи и аз пазарувам от Фулмакс.4мм.кожа идва дебела,трудно се гъне и ще срещнеш повече затруднения в изработката.Купи си 3 мм.
Налагаш ножа върху кожата ,така че като легне да можеш да го загърнеш.И там,където се пада средата от вътрешната страна ,лекичко зарязваш кожата,да може добре да се сгъне на две.Шевът ти остава към острието,а тъпата част на ножа се пада точно към това зарязване.
След като вече си скроил канията,слагаш една подложка(около 1см) между двете страни,от край до край,там където ще шиеш до острието.Другият шев ти е по-скоро декоративен и няма нужда от подложка.Важно е да прешиеш пластината,където ще ти влиза колана,преди да пре минеш към залепяне и шев.След това лепиш и като изсъхне -дупчиш.
Ако нещо се затрудняваш,обади се.


UNIOR

Благодаря за съветите, този част със зарязването не ми беше известна [:-)]
Ше си взема по тънка кожа, оказа се че съм имал връзки във Фулмакс [:D]
Жената като ме видя да се прибирам с кожата и само дето не ми се скара че не съм и казал че ми трябва [:lol:]
А дръжката за сега не мисля да сменям, тази направо ми лепне за ръката.
Преди да я взема всеки ми разпрявяше колко била удобна и т.н. и аз все не вярвах,
но като я хванах, такава доволна физиономия съм направил че колегите от "Камартон" се расмяха [:lol:]
А иначе съм си набелязал едни ножлета от ножарския Форум , ама дай боже малко излишна пара и ще си ги поръчам [:-)]


Black Wolf

Слушайте Дакотката, тя майстори разни неща (прави и дърворезби), така че има опит. Наистина 4 мм. е много дебела.
Във въпросната киния ми се струва, че "драскалцето" така лесно може да се загуби (дори и при онзи вариант, когато му премятат сиджимката отгоре); лично аз не бих си го носил на канията на ножа.


BPetrov

На Хеджхогс каниите имат ластичка която минава през ухото на запалката и се залюпва през самия род... При такава - няма начин да се изгуби... Освен, ако не държиш канията в ръка и не изгубиш кянията барабар с всичко по нея и в нея.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#4 26.11.2010 15:20:30

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Кания за нож

UNIOR

По начало мислех да изработя джоб за магнезиева запалка, но тъй и като такава си нямам,
за сега канията нама да предлага такива екстри , благодаря за препоръките все пак:-).
Всъщност те размерите на блокчето ги има посочени, май ще и направя едно джобче [:D]

Исках да питам Dakota, от къде си пазаруваш дугите материали за обработка
на кожа, игли конци и др. Днес Прескочих До "Никис" и си взех промазан конец 1мм.
Но като попитах за сарашки игли ми казаха че нямат такива на бройка, и ми предложиха някъкава комплект, в който имаше само една такава игла.

п.с.
Чак сега видях сайта ти, има много интересни неща, ти ли ги изработваш всичките.


Dakota

Пазарувам от Хъдзън Бей,що се касае до сухожилията.Не ползвам конци,но ти можеш да си вземеш ленен конец,от тези дето шият дънките с тях.Купува се от магазин за копчета,платове и други шивашки материали-кинкалерия.Там ще си намериш и различни размери губерки.В Трявна се продават на бройка,не виждам причина и в Габрово да не е така.


Стоян Стоянов

Dakota, сухожилията естествени ли са, или изкуствени? Мен повече ме интересуват естествените де, щото на тях по им знам характеристиките. Виж изкуствените може и те да са добри, ама не съм виждал дори. [:)] И скъпо ли излиза да си ги поръчаш от там?

Аз зимата си играх сумати време да отделя сухожилията на едно прасе - пълна загуба на време! Вече нялколко месеца "съхнат" и все са си влажни и мазни. Явно нищо не става от тях, както каза Black Wolf. [:)] Сега съм си заплюл краката и гръбчетата на две яренца, дето баща ми гледа за месо (баси гадното прозвуча, ама... такъв е живота!). Надявам се от тях да излезе нещо по-свястно... все пак по-близо са до сърните и елените [:)]


Dakota

Изкуствени са,Стоянчо!Една стабилна макара струва от порядъка на 7-10 долара.Но доставката е скъпа.Излиза изгодно ако повече хора си направят една обща поръчка,та да си струва разходите.
Аз съм се опитвала да суша истински сухожилия,но излизат твърде рошливи,заради начина на хранене,който има българския добитък.Друго си,ако са от диво животно.
И пак не става от къде да е.Трябва да се вземат или от краката или от около гръбнака,там са най- дългите и дебели сухожилия.


GEGATA

Днес сутринта станах в 5.30 да го правя това чудо... направо да си го кажем... калъф за Форестъра ми заедно с кремъка. Дупки пробивах със Dremel 300, на 35 000 оборота с бургия 2.5 mm. Когато пробивах кожата пушек се вдигаше [:D] ... Ших го със ленен конец, на 2 ката. За кремъка... просто го дърпам и ми е в ръката. Сам няма как да падне, мога да се обзаложа...

dscoooo109.jpg
dscoooo108.jpg
dscoooo115.jpg
dscoooo114.jpg
dscoooo113.jpg

UNIOR, това може да ти е от полза - IMG_2617_ed.jpg


Dakota

Ми,добре си се справил!Само не можах да разбера,умишлено ли си оставил капачето да се застъпва от кремъка? [:roll:]
И един съвет,когато шиеш се стреми да скриваш възлите вътре.Да не остават да стърчат,защото лесно се протъркват и шевът ти може да потдаде.

п.п:Горе където съм писала рошливи сухожилия ,имах предвид трошливи.
И там където обяснявам за краката и гръбнака,не съм прочела преди това,че Стоян вече си има хабер,от къде се извличат.Та се е повторила информацията.

Ето от този сайт може да се поръчват качествени материали,за обработка на кожа:
http://search.3riversarchery.com/search?w=sinew


GEGATA

Просто бързах и не го обмислих внимателно... исках да видя крайния резултат [:D] ...


zdravkokomitov

Прощавайте,но нещо логиката ми куца и немога да разбера, защо се шие джоб за запалка , а не за заточващ абразив, на канията на ножа? Имам от магнезиевите блокчета, но я държа при сухия спирт.


mechkolis

Логиката е, че ако останеш само по нож, да можеш да си запалиш по-лесно огън, а не търкаш клечки докато пламнат smile Примерно раницата ти с целия инвентар да я изгубиш в някоя река или нещо такова.


zdravkokomitov

До сега раница не съм губил(пу пу....), но ножове и ръчни часовници, рачила и живарници доста (сваля часовника, изчистя си рибата, измия живарника, изпера рачилото и си тръгна...) добре че и намирам от време на време, забравени от такива като мен... И вчера си намерих един - MADE IN MANGAL... Все пак едно брустче или диамантена пиличка, каквато аз си нося заради затъпените тройки, би свършило много повече работа, а за запалките кибритите и тнт екстри, които не бодат и режат си има и джобове по дрехите. Едва ли това ще е причината...


mechkolis

Да се похваля и аз каква кания сърворих за времения ми бушкрафтерски нож:
p4130128.th.jpg
p4130134.th.jpg
p4130133i.th.jpg

Вътре е дървена, с кожени уплътнения, да не шава много много ножа. Още не съм я шил ама то лепилото си държи, пък и някак не си я представям с шев. Ножа няма как да падне, понеже резервната гума дето я нося през кръста го затиска [:lol:]
А това е за кукрито канията:
p4130132.th.jpg

С нея малко се омазах, каширах 2 слоя кожа, че имам само тънки парченца и малко се отплеснах в тактикъл командосията и я направих да се вързва за бедрото, пък и шева не стана както го мислех и с него нещо се оплетох, ама го прекарах през 7 слоя кожа и се уплаших да го завтарям наново 8O. Има си и спешъл закопчалка big_smile


UNIOR

Ей направо изтрепа рибата каква хайдушка кания си спретнал само екстра [:D]
А ножа , ей това е бушкрафт нож, кви са тея глезотииии за по 200-300лева,
щом ти върши работа и ти е удобен значи става [:-)] :-)
На мен не ми остава време да довърша моята, тази вечер мидля да доушия халките за колана,
надявам се ако жената не ме емне за нещо друго :-).


mechkolis

UNIOR, ножа си е супер, има седемдесе годишна история както си личи и по "изяденото" от точене острие, високовъглеродна стомана е и ако го забравиш месец без да го ползваш или смазваш си потъмнява, ама си държи ряз дълго време и рядко се налага да се заточва. Даже смятам да му мацна малко епоксидна смола между чирените и желязото че е зейнал един луфт от годините, ама няма да го шкуркам или лакирам, да не се загуби автентичния вид, то дървото с времето достатъчно се е импрегнирало [:mrgreen:] И си има отварачка за бири на дръжката - много удобно [:mrgreen:]


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#5 26.11.2010 15:26:05

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Кания за нож

Meze

много добре се е получило [:)] а за кукрито кое яке бастиса [:lol:]


UNIOR

Аз моята кания снощи в 00.30 я завърших, е не и сложех логото ама и това ще стане.
Снимки довечера, или ако сте добрички може и след обяд [:D]

mechkolis а в тази чантичка на колана какво носиш [:-)]


mechkolis

Meze, не е яке, ботуши бяха. [:mrgreen:]
UNIOR, давай да я видим, ама първо логото, както си му е реда...
А в калъфчето - бинокълче и компас в поход, край огъня лула и кесийка тутун smile


UNIOR

Воаляя... [:D]
Ето обещаните снимки за тези които са слушалии big_smile, тази вечер успях да направя и логото си , и тук си има тънкости, не е сложно но без подходящи инструменти става по трудно.
Канията е още мокра, като изсъхне добре остава само да и мина външния ръб на лентов шлайв за да го изравня.
Надявам се да ви хареса, крайния резултат [:-)]
253c.jpg
254T.jpg
255e.jpg
lubo

Много добре е станала канията,само да питам как точно направи логото.


mechkolis

Браво, чудесна е станала. Особено като го гледам тоз ситен бод в таз дебела кожа и ми настръхва косата big_smile
А как се носи, хоризонтално ли? Дали няма вероятност да се изхлузи мората?


UNIOR

Ще се носи хоризонтално,Бодовете ги маркирах с вилица big_smile, иначе ножа стои доста стегнато вътре,
измъква се след три, четери рязки тръсвания, но кожата е още мокра, като изсъхне ще стегне още.
А логото го направих с една стара отверка, върха на която беше силно заоблен,
прехвърляш рисунката с паус, върху мократа кожа, и после с отверката и малко то чукче.

Стоян не е трудно, иска малко време но може да я направиш както ти е най удобно.
Ти толкова неща си показал тук как си направил сам, че това няма да ти се опре изобщо.


Dakota

Бравус!


Стоян Стоянов

Абе замислих се нещо... Понеже искам да си направя кожена кания за Мора Класик 2/0 (както по-нататък и за Класик 2 и 2000), ме притеснява това, че тя е от карбонова стомана (разбирай - ръждавейка). Ако канията се намокри хубаво в някой дъжд или цопване във вода, то изсъхването й ще е доста бавно, а това ще доведе до постоянно ръждясало острие. Дали има някакво решение на проблема?


Meze

Импрегнираш кожата и не я държиш цопнала да попива, после и стига да поседи без ножа известно време и няма проблем. А и кожата по принцип съдържа някаква влага в себе си.


Black Wolf

Масълце Стояне, масълце. [:wink:] Аз сега пробвам бадемово масло (купува се в аптеките), за да не мирише гадно - поне така съветват някои нашенски ножари, които правят ръждавейки. [:P]
То в кожената кания може и потта от тялото да проникне, като ти е дълго на кръста. Затова сигурно навремето каниите на нашенските ножеве са били с дървена основа, облечева с кожа отгоре.


Dakota

Имам си нов нож за дране и вчера мъжът ми му направи кания:
1271835441_jyvm4647_21042010007.jpg
1271835538_opfq0592_21042010.jpg
1271835453_qiyg9598_21042010002.jpg


npopov

Изглежда семпла и солидна! Браво на мъжа ти.


UNIOR

Харесва ми , поздрави за новата придобивка [:-)]


Dakota

Е,аз естествено се разсумтях,защото не и е сложил ресни,ама хайде ще простя този път.
Между друго за първи път изпробваме по едър шев с восъчен конец.Става.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#6 26.11.2010 15:30:42

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Кания за нож

Nikolay

Един въпрос - ако искаме да си направим кания от къде да се сдобием с кожа?


ilianlp

И още един въпрос:- какво лепило използвате - моментно или от рода на хелметекс?


Dakota

Ники,купувам си кожа от завода "Фулмакс"-Габрово.Ако ти трябва парче,кажи колко и каква дебелина,ще ти пратя,стига да имам.Иначе можеш на местно ниво да потърсиш някави обущари,при тях също се намират кожи.
Илиане,ползвам хелметекст/вект,иначе можеш да си направиш лепило от смола и пацулки [:P]


Nikolay

Благодаря, Дакота, но за сега няма да правя кания - най-малкото нямам подходящ нож [:D] Просто ви чета и се замислих, че нямам никаква идея от къде да взема кожа ако ми трябва.


ilianlp

За хелметекса те разбрах, работил съм с него, ама какво е това "пацулки"... [:?]


Dakota

Иначе казано някакъв вид лайнющища(да са сухи).Е,ако те е гнус и ти се наложи да лепиш нещо насред гората,ползвай пепел от огъня. [:wink:]


ilianlp

И още няколко въпроса, моля: Как става обработката на канията със спирт? Трябва ли да е много плътна около ножа? Как се нанася спирта - топи се цялата кания с ножа или се нанася с тампон. След като изсъхне, освен че заема формата на ножа, като цяло свива ли се, отпуска ли се или остава същата(имам в предвид плътността на влизане на ножа). Благодаря предварително! [;)]


UNIOR

Защо спирт? Аз ползвах чиста водица когато оформях канията.
Преди това бях маркитал линията на бодовете с химикал, после като се опитах да почистя със спирт, кожата леко се напук в горния слой.
След като заших канията, я потопих във вода, за около 20/30 мин.
след което поставих ножа и оформих по него, оставих я да исъхне както е с ножа вътре два три дена кокото повече по добре.Но ако ножа е от ръждаемите трябва да се погрижиш за острието предварително да бъде изолирано. А в събото я импрегнирах с восък и терпентиново масло и вече е бетон [:D] .


ilianlp

Благодаря UNIOR [;)]


UNIOR

Ето какво сътворих за моя Викторинокс още не е готова до край, но не се сдържах да ви покажа ,остана само да я импрегнирам,но това ще почака малко че не ми остава време за тази операция.
Не стана идеална, но се преглъща за втората вече знам какво и как да направя.
258w.jpg
257c.jpg
259u.jpg
261g.jpg

Shady

Браво UNIOR , добре се е получило калъфчето , верижката на ножчето можеше да я направиш с по-интересна плетка , ако искаш пиши ЛС да ти дам няколко линка, ако искаш разбира се , не че и така не е функционална верижката [;)]


Black Wolf

   

Не стана идеална, но се преглъща


Според мен си е съвсем добре - хубаво калъфче е станало.


mokriq

браво! табиетлийска работа..


Meze

Щом на това му викаш, че не е идеално, идеалното сигурно трябва да е неземно [8O]

Страхотна калъфка, майстор си! Нищо и няма [:D]
Ако искаш добре свършена работа, свърши си я сам.


UNIOR

ПуПу да не му е уроки на майстора [:D]

Благодаря ви още веднъж [:-)]


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#7 26.11.2010 15:35:27

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Кания за нож

Black Wolf

Кажи каква кожа си използвал, какъв конец... [:wink:]
между другото, не е зле да обработиш крайщата на кожата (по кройката), за да не се разръвфа. Има разни смеси с лепило и др. съставки. Имаше рецепти на ножарския форум.


UNIOR

кожата е телешки бланк около 3мм,същата от която направих и канията за мората по горе, но е доста дебела за целта мисля че около 2мм ще е по подходящ,конеца е плетен восъчен 1мм мисля че се води.
Тъкмо търся някаква "рецепта" за обработка на крайщата , ако имашнещо под ръка като инфо няма да се разърдя [:-)]


anjsan

UNIOR , как обработваш кожата за да й придадеш такава огъната форма и откъде си купуваш такава кожа ?


Black Wolf

Ето в този линк е описано.
Способа на Дедо Благо е най-лесния - малко грубоват, но не изскава почти никави пособия и химикали. [:P]
А има и някакво простичко лепилце, там беше споменато; не знам, не съм ползвал такова.


UNIOR

уфффф чак сега видях че си ме питал , извинявай anjsan
Значи как става обработката на коЖата за да достигне тази иначе толкова зашеметяваща форма [:-)]
Похвата е почвече от елементарен, вода вода и калъп от фибран :-), за съжаление не направих снимки в процеса на изваботка,затова ще се опитам да обясня на кратко.
Аз използвах телешки бланк 3/4мм дебелина, предварително изтъних(процеса се нарича изтрашване)до около 3мм. дебелина по цялата площ.От едно парче фибран изрязах формата на нощчето като към размера добавих някоко милиметра за дебелината на кожата.Накистах кожата във вода за 12/20 мин. след което я наложих върху ножа директно, грубо оформих с пръсти и веднага я притиснах с калъпа от фибран това имах подръка ими се стори подхобящо,пристегнах между две дъски със стеги и последва най трудната част, Чакането.Принципно едно денонощие е достатъчно за да изсънхе достатъчно зада запази формата си, но ако искате оставете наколко дена да съхне, най добре. След което следва лесната част, разане, лепене, шиене.
За следващото калъфче ще се постарая да напрвя снимки от процеса на изработка.

Поздрави на всикчи и още веднъж се извинявам за закъснелия си отговор.


vanjo

Скромният майстор на кожата (UNIOR) изработи ето това творение е за моя милост:
IMG0027A.jpg

Поклон за майсторлъка и търпението.


samotniq valk

Поздрав на майстора и честито на собственика [:)]


Стоян Стоянов

Много добро! UNIOR, ставаш все по-добър! [;)]


UNIOR

Мерси момчета старая се, радвам се че ви харесват нещата които успявам да изработя [:-)] :-)


DarkWolf

http://knivesbg.com/index.php?option=co … &Itemid=29
И
http://www.messerforum.net/showpost.php … ostcount=1
Тия дни реших да си освежа кукрито ми (: Направих му нови чирени за дръжка, че старите първо не бяха напаснати добре, второ бяха тънички и не даваха добър захват, и трето миришеха гадно [:D] След като свърших с дръжката, дойде ред на канията По принцип ночето си беше без такава, и реших, че е крано време да му направя нова. Попаднах на горните, търсейки някаква идея, която да послужи за основа на коцепцията за канията му. Лошото е, че цялата предница на острието му трябва да минава през цялата кания, което значи, че трябва да я направя бая широка. Или просто да измисля някакъв нестандартен начин за вкарването на кукрито вътре, примерно отгоре...
Автентичките кании на кукритата не ме устройват защото са обемни и тежки(то самото ми кукри е близо кило, ако му добавя и още половин кило дървена кания обкована с метал, става дявол на магаре. От друга страна пък трябва да намеря много дебела кожа, за да мога да съм сигурен в здравината ѝ.
В общи линии се самонатиках в задънена улица, както виждате. Някой някакви креативни идеи?


zoso

Относно канията за кукрито - Виж това: http://picasaweb.google.bg/118245738439 … 9604573426
Няма начин, ще трябва да я направиш малко по-широчка. Колкото по крив ножа, толкова по-широка канийка [:)]


DarkWolf

Твое ли е кукрито? От каква стомана си го направил и в масло ли е калено, ако да? И не ръждясва ли?
Иначе да, май ще е нещо такова, но наличната ми кожа май е по-тънка.


zoso

Не е мое кукрито, нито аз съм го правил. http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=1847 за повече инфо.


samotniq valk

Опитах се да си направя канийка на Викторинокса и ето какво се получи
http://samotniqvalk.snimka.bg/other/raz … 9.20317651


Dakota

smile


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#8 26.11.2010 15:38:56

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Кания за нож

UNIOR

Е доиде време да покажа какво спретнах на Еfond, за неговия викторинокс и фенерче.
направен е за модела Хайкър, но е подходяш за всики модели с неговите размери.
Надявам се да ви хареса :-).
020855346.jpg

ето и останалите снимки
http://efond.snimka.bg/bulgaria/kalyf.538069.20855346

Снимките са направени от Ефонд като същия служи и като манекен [:-)]


Стоян Стоянов

Какво да кажа: всеки път надскачаш себе си! [;)] Кога ще защитиш майсторска титла? Сериозно! [;)]

Между другото, би било полезно да споменеш това-онова за източниците, които са ти се сторили най-ценни, когато си търсил информация, от която да се учиш. Казвам го като заинтересован, защото имам няколко проекта за мои кании и други дреболии, но все не мога да се наканя да намеря нещо в Интернет, от което да науча основите и хитринките при работа с кожа. Виждам хубави шевове правиш. Точно тях би ми било най-полезно да науча!

Поздрави!


samotniq valk

UNIOR, поздравления! Отново мнного добра работа. Между другото от къде се снабдяваш с кожа?


Dakota

Браво UNIOR!Чудесна изработка!Време е да започнеш с поръчките! [:D]
Честито на Ефонд!


Black Wolf

UNIOR, отлично е станало! Вече си направо професионалист.


UNIOR

Благодариммм благодарим :-), радвам се че ви харесва,
ама чак пък професионалист не съм, има още леб да пуфкам [:D]
Кожата я купувам от "Фулмакс" в Габрово, имам късмета че сами под ръка.
Стоян относно шевовете, това най е лесната но и най пипкава част, главно съм гледал от нашите ножарски форуми и съм експериментирал.
А скоро ще ви покажа и други красоти, не са свързани с ножове но пак са от кожа [:-)]


UNIOR

Ето и обещаното, нее за нож но пак е изработено от кожа
Първата такава табелка направих за свадбата на брат ми наскоро.
И явно се хареса, и скоро ми се обадиха познати с желание да изработя и за техени приятели.
2573955W.jpg


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#9 03.12.2010 09:27:28

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Кания за нож

UNIOR  ти ги правиш хубави каниите , я кажи поръчки приемаш ли за изработка на кании примерно и каква ще е цената ?


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#10 08.12.2010 23:17:48

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Кания за нож

От доста време бях решил да се пробвам да си направя кании на ножовете. След като Дакота беше така любезна преди няколко дни да ми изпрати малко кожа и изкуствени сухожилия, за което съм й благодарен, се заех за работа. Първо опитах да направя на Мора Луна, защото тези пласмасови кании ме дразнят. Като модел се получи добре, но... не премерих вярно и се оказа тясна и острието не влиза. По точно влиза идеално, но реже шева, защото не предвидих място за ивицата кожа, която се поставя като гард. Когато поставя този гард, просто не оставя място. Затова захвърих първия си неуспешен опит и се заех с втори.
Реших да сменя старата кания на ловния ми нож, който имам вече десетина години. Канията си вършеше работа, ама хайде да се пробвам на него. И ето какво стана
021696476-thumb.jpg
021696477-thumb.jpg
021696479-thumb.jpg


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#11 09.12.2010 02:09:19

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Кания за нож

Бива. smile Нали не си забравил да сложиш вложка?


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#12 09.12.2010 12:03:25

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Кания за нож

Като за първи сериозен опит, май не съм се изложил много smile  Има си и вложка. Макар че лично аз предпочитам този модел кании.
http://www.pushka.eu/show_pics.htm?idpics=1875
Старата беше такава и мислех и тази да я направя същата. Ама реших да се правя на майстор и да опитам нещо ново. Сега ми е малко неудобна, но може и да е до навика. Все пак съм свикнал с другия модел.
Шева вярно че е малко неравномерен и по едър, но не ми се чакаше да стегне добре лепилото и пробивах преди да се залепи добре. А кожата е доста дебела и трудно се огъва, та си беше трудно с пробиването и маркирането. С шило се оказа абсурд, затова пробивах с чук и пирон. Доста е ефективно. Ама нали бързах да стане... Но пък със сухожилията се работи идеално и става хубав шев. Мисля да продължавам с опитите, има още ножки за обличане smile
Едва ли ще си купя нож с по тънко острие от Мора Луна, но пък кой знае, може и да си взема.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#13 09.12.2010 12:38:41

Dakota
Редови
Репутация: 16

Регистриран: 15.02.2010
Мнения: 363

Отг: Кания за нож

Виж сега.Като намажеш двете страни ,които ще лепиш с лепилото,изчакваш пет минутки,малко да дръпне.Чак тогава ги залепяш  една за друга.Няма мърдане,после.Ако лепиш докато е  още прясно намазано ,освен,че има да чакаш,но и няма да се залепи качествено.
Понякога и аз срещам затруднения с по-дебелите кожи,но ги затягам е менгемето.
Да млатя и да пробивам на ръка,отдавна не се занимавам.Ползвам зъболекарска машинка с тънко свредло.
Тези пък кании,които си показал,се шият далеч по-лесно,защото не ти се налага да заластяш кожата при сгъване,а само да я наложиш.

Съветвам те ,докато се научиш как да изкарваш точната кройка,първоначално да скроиш модела от някакъв по-твърд плат.За да не егмосваш кожа wink


"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

  0

#14 10.12.2010 00:45:29

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Кания за нож

Кания за Мора Луна. Втори дубъл
Продължавам с опитите да се правя на сарач и да ви досаждам smile
Като се опитах да спазя накои съвети, които ми дадахте, се заех отново с луната на мора. И ето какво се получи
021706160.jpg
021706161.jpg
021706162.jpg
021706163.jpg


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#15 10.12.2010 08:22:57

UNIOR
Редови
Репутация: 1

От: Казанлък =>>> Габрово
Регистриран: 26.03.2010
Мнения: 120

Отг: Кания за нож

Много добре , то майката му е практиката  big_smile
Само дето си объркал копчето малко ама то това бЯл кахър  smile
третата кания ще е перфектна smile  smile


Русен Мочуков

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff