XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 16.02.2013 15:39:27

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Наръчник за оцеляване за всеки млад търсач на приключения

Днес видях в книжарницата тази... не бих казал книга, защото това е някакво... нещо с размерите и обема на църковно календарче. Да, точно толкова е голямо и е 64 стр. (32 листа).
http://www.stenobooks.com/product/383/n … henia.html

Съдържанието не го коментирам. Всеки от активните членове на този форум може да напише (скълъпи) тази книжка. big_smile
Предполагам, че някои от форумците ще се справят и значителрно по-добре. wink

Порази ме цената. За това искат почти 7 лева!  o_O

Същото се предлага плюс "плосък стовмнен сървайвъл нож"... Последното уви не знам какво точно означава.  big_smile
http://www.stenobooks.com/product/387/n … -nozh.html

Същото издателство предлага "Наръчник за оцеляване". Може би е със същия обем и размери...
http://www.stenobooks.com/product/293/n … avane.html
Като гледам, това просто е един по-стар вариант на същото печатно произведение.
О, да! Първото е преработено и допълнено издание на това.  big_smile

Рецензент е известният експерт по оцеляване проф. д-р Н. Овчаров.

Някак си аз може да съм тъп, ама... Не мога да разбера как можеш да сложиш неща, които ще намериш в който и да е наръчник (използвайки съответни илюстрации, известни на всички), това да е няколко листа и да искаш 7 лева за това!?!
За нещо, което човек може да скалъпи за два часа?!

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#2 16.02.2013 15:53:05

steff_s
Редови

Регистриран: 13.07.2012

Отг: Наръчник за оцеляване за всеки млад търсач на приключения

Black Wolf написа:

И не само - пише, че е рицар - тамплиер  big_smile  tongue  *JOKINGLY*

Офлайн

0

#3 16.02.2013 15:56:02

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

Пак като не е Р.Овч. big_smile big_smile big_smile

Memento mori

Офлайн

0

#4 16.02.2013 16:36:50

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Black Wolf написа:

Тоз нашия Индиана Джоунс  ли е?

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#5 16.02.2013 18:40:05

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Ми да се съберем и ние и да издадем "Проверени в практиката трикове за оцеляване в условията на пикник". Ще я натепаме с рецепти на аутдоор манджи, ще натураме снимки на суджуци и луканки нарязани на тънко с последна мода бушкафтърски ножове, огнища с шишчета и висящи от триноги канчета с боб от консерва и ще й искаме 5 кинта. Ще избием рибата...
ПП. Това верно е идея и почвам да работя по нея веднага.
Бобъре, ще ти изтипосам типито на корицата с обща снимка на форума пред него.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#6 25.02.2013 17:29:46

Garga
Редови

От: гр. Перник
Регистриран: 10.06.2012
Уеб-сайт

От доста отдавна ми се върти мисълта за нещо, като джобно издание на такъв наръчник. Разбира се със синтезирана важна информация - растения, следи, възли, знаци, примки и т.н., а не локуми.
Трябва да се измисли нещо.... мдам!

Defiance of life is existence.

Офлайн

0

#7 25.02.2013 18:03:49

The Fox
Редови

От: Русе
Регистриран: 03.10.2012

То да се навие някой да я напише па може да се издаде без пари от тея конкурси за нови автори.

Enjoy life. There's plenty of time to be dead.

Офлайн

0

#8 25.02.2013 18:05:24

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

По-добре един или няколко файла с полезна информация и картинки оптимизирани като за ГСМ. Вече смартфоните не са екзотика и всеки може да го използва. Ако се направи с индекс и кръстосани връзки ще стане бърз и удобен.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#9 25.02.2013 18:08:27

The Fox
Редови

От: Русе
Регистриран: 03.10.2012

Може но на книгите не им свършва батерията

Последно редактиран от The Fox (25.02.2013 18:08:35)

Enjoy life. There's plenty of time to be dead.

Офлайн

0

#10 25.02.2013 18:44:07

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

а пък като е научиш ше си палиш огъня с нея  big_smile
типито го отстъпвам за предната корица  8)

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#11 25.02.2013 21:37:40

Галимунди

The Fox написа:

Може но на книгите не им свършва батерията

Така е, обаче е по-вероятно да си забравиш книгата отколкото телефона. Или да кажем внезапно се оказваш в критична ситуация, едва ли ще звъннеш на някой да ти прати книгата, че ти е много нужна. Ако имаш обаче мобилен интернет (а и дори да нямаш предплатен), можеш да си я изтеглиш.

Да не бързаме да отричаме технологиите, в края на краищата благодарение на тях си споделяме тъпотиите.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#12 25.02.2013 21:54:10

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Garga написа:

От доста отдавна ми се върти мисълта за нещо, като джобно издание на такъв наръчник. Разбира се със синтезирана важна информация - растения, следи, възли, знаци, примки и т.н., а не локуми.
Трябва да се измисли нещо.... мдам!

Ако някой се навие да компилира нещо смислено като наръчник джобен формат (защо всички гледаме към Стоян ?  big_smile ) - аз се наемам с главоболията около преговорите да го издадем в ограничен тираж на смислена цена. Един мой познат издаде книга в малък тираж, та ще мога да ползвам информация от него.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#13 25.02.2013 22:22:53

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

smile То хубоу, ма що така не ми се вмества в краткосрочните планове такава инициатива? wink Някой ден и до там може да стигнем, но няма да е утре или вдругиден...  *PARDON*

П.П. Па и тъй като погледна на себе си отстрани, ми се чини, че не съм от най-"кратките" хора. Много обичам да обяснявам, и да навлизам в подробностите. Някак ми се струва, че няма да изпитам удовлетворение от джобни стенографски издания. smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#14 25.02.2013 22:36:05

Галимунди

Правенето на книга е най-лесната работа. Всеки може да си направи.
Най-лесното нещо е да се разпечата на Word във вид на брошура,с 12-16 страници на кола и след това да си го подвърже. Това е най-лесния проблем за решаване. Съдържанието вече е друго нещо. Умението да отсееш важното от пълнежа е трудното. Именно затова предложих файл с индексация на главите и препратки. Така хем няма да се  губят важни подробности, хем ще е общо взето достъпно за болшинството. А за тези, за които не е удобно да ползват файл, лично ще спретна книжките.

Офлайн

0

#15 25.02.2013 22:41:26

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

xenos написа:

smile То хубоу, ма що така не ми се вмества в краткосрочните планове такава инициатива? wink Някой ден и до там може да стигнем, но няма да е утре или вдругиден...  *PARDON*

Товарищ, ако партията казва - трябва, значи- трябва. Предполагам знаеш значението на термина "китайски доброволец"  big_smile  Па и не е казано че трябва утре да стане. Могат да се набележат основните раздели и за всеки раздел да има отговорен другар (по желание, без да се посочваме) който да обобщи наличната информация от форума и блога. Респ. книжлето ще е плод на "Творчески колектив, под общата редакция на xenos".

xenos написа:

П.П. Па и тъй като погледна на себе си отстрани, ми се чини, че не съм от най-"кратките" хора. Много обичам да обяснявам, и да навлизам в подробностите. Някак ми се струва, че няма да изпитам удовлетворение от джобни стенографски издания. smile

Важното е да успеем да се вместим под 300 страници.

А сериозно - ако мислите че в идеята има хляб, дайте да я доразвием. Естествено - изцяло за вътрешна консумация на съфорумците.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff