XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.02.2013 21:15:47

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Еко селища

Част от идеята за живот извън системата предполага, че бягайки от пренаселените градове хората търсят спокойствие.
Това обаче поражда противоречие с приодата. Човек е обществено същество и зависи от общуването, комуникацията и срещата с други хора. И човек е силен когато не е сам, защото може да сподели неволята и радостите си.

Затова и набират сили малките еко кооперативи. Създават се екоселища в които хората споделят работата и взаимно си помагат и се допълват.
Едни са скотовъди, други земеделци, трети строители, четвърти ковачи, пети дърводелци...

За да не се лиши напълно човек от възможността да живее в общество търси съмишленици.

Има ли хора във форума които могат да споделят опит от такъв тип "комуни", кооперации или изобщо форма на събиране на група от хора желаещи да създадат екологично селище.

Офлайн

0

#2 11.02.2013 21:27:59

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Отг: Еко селища

Кооперативи е по-точно казано... Това известен в миналото период от развитието на човечеството познат като разменна търговия (бартер), а дали ще е еко е друг въпрос ...

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#3 11.02.2013 21:29:39

BPetrov
Хун

Ами за мен идеята е да бъде еко... АКо не е еко - се губи смисъла - алъшвериша със синтетики го правим и сега в града...
Въпросът е да има устойчиво развитие и мислене в тази посока...
smile Да вплетем идеята за дауншифтинга...

Офлайн

0

#4 11.02.2013 23:59:18

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

BPetrov написа:

Човек е обществено същество и зависи от общуването, комуникацията и срещата с други хора. И човек е силен когато не е сам, защото може да сподели неволята и радостите си.
.

Мда,забелязъл съм че някои от хората които мечтаят да се изолират в колиба в планината,нямат ясна представа как се отразява на психиката една такава изолация.

Офлайн

0

#5 12.02.2013 02:10:40

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Зависи какво имаш предвид под сам . Ако ти се подмятат някакви други животинки изкрай теб почваш да си им говориш . Даже и сам си говориш , не е страшно няма кой да те чуе . Проблема е ако след месец такъв начин на живот изведнъж ти се наложи да влезеш в по голям град с размерите на Пловдив примерно . Като те обгърне тълпата е някак си ужасно. Да не говорим че и коли има покрай теб . Да пази бог ако ти се наложи улица да пресичаш . В гората не ти се е налагало да стискаш , където ти се при***ае там го вадиш в града неможеш така . Егати ужаса и всичко святка ,мърда, бърза  , ужасно е .

Офлайн

0

#6 12.02.2013 09:42:14

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

аз познавам хора които живеят в гората...на студенец има поне 3-4 колиби с постоянно живеещи хора вътре.слизат до населено място само за провизии и пак се качват.изглеждат си съвсем нормални хора с които можеш да водиш нормален диалог.изолацията не те прави задължително луд,просто по-спокоен wink луди си има и в градовете и то повече

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#7 12.02.2013 10:35:33

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

А какво точно е "екологично селище"?

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#8 12.02.2013 10:46:34

homedreamer
Редови

Регистриран: 11.12.2011

Всяко село си е башка комуна. Има майстори, има пукници, има (ветеринарни) доктори и прочие...  "Изолирани" не означава задължително в планината. По-скоро е способност да се справят с несгоди при неблагоприятни природни условия. Вижте примерно какво става зимата и по Добруджа, като паднат преспите, а лятото - като пламнат стърнищата - хората сами излизат и се справят.

Офлайн

0

#9 12.02.2013 12:41:38

slu4ajna
Редови

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Уеб-сайт

Един мой познат проучваше идеята да си направят или да се присъединят към подобна комуна. Каза, че според това, което е видял и чул, след първоначален разцвет от няколко години, обикновено настъпвала деградация, впиянчване и апатия. Проблемът с децата и социализацията им в "голямото" общество бил сериозен. Или учели в близките градове и отказвали да се върнат да живеят в комуната, или отказвали да учат в градовете.
Предавам неговите думи и мотивите му той да не се хвърли в подобно начинание.

Аз, за себе си, като човек пораснал на село, мога да кажа, че не ми летят чак такива пеперудки в главата  като ми заговорят за селска идилия. Първия проблем са ограничените контакти, ако не пасваш в стадото може да се окажеш в жестока изолация. Вторият проблем е тежкият и обезличаващ труд, убийствен понякога. Капризите на природата могат да заличат с един замах това, което си градил месеци. Не знам колко от вас са се пробвали да отглеждат "еко" продукция, но мога да кажа, че ако няма хербициди, ще ви изпадат ръцете от копаене и плевене. Ако някой е копал 10 дк царевица през юни, ще ме разбере. Отделно са безкрайните болести по дръвчетата, по зеленчуците. Събиране в кофичка всяка сутрин на колорадски бръмбари от листата на картофите започва да писва по някое време:) И това при положение, че има топла вода, ток, хляб от магазина, купени дрехи. Не искам да си мисля ако се пече хляб, предат и тъкат дрехи, палят огнища.
Третият проблем е донякъде следствие от първите два. Условията на живот и тежката борба за оцеляване правят хората прагматични, примитивни и еснафи. По-лошото е, че в условията на малката общност няма къде да избягаш от "окото на Саурон". Аз лично се наложи да се откажа от карането на колело привечер извън селото, понеже майка ми разплакана ме помоли - цялото село говорело, че съм ходела да се срещам с таен любовник. Също така, познавам части на Стара планина по-добре от хълмовете и поляните покрай родното си село, понеже женската работа е в къщи и е срамота да хукнеш да се разхождаш по баирите... Също си спомням, че като заведох гаджето си на  гости в къщи (бяхме на по 21 години), майка ми категорично го настани да спи на ДОЛНИЯ ЕТАЖ на къщата, в стая от която се излиза през стая, в която спа баща ми! И въпреки това, комшийките разпитваха и поддумваха, да не съм се сгодила и една седмица махалата се занимаваше с това кой къде спал и наистина ли. Комично, но не за майка ми, която живее в тази общност и ако не иска да се върне разплакана всеки път като отиде за хляб, трябва да се съобразява с тях.

Дългичко стана, но това е моето мнение за селските прекрасности:)

Офлайн

0

#10 12.02.2013 12:54:43

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

гаранция ще има проблеми в едно изкуствено създадено селище,но все пак в обикновеното село живеят хората защото са се родили там,и всеки си е с неговата си гледна точка...докато при направено селище хората поне малко от малко ще са с еднакво мислене,поне за основните неща из селището.

бе не можах да се формулирам като хората ама май се схвана идеята ми  big_smile

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#11 12.02.2013 12:58:45

samotniq valk
Дразнител

Аз лично съм прекалено голям индивидуалист, за да ми допадне идеята за някакви комуни.
Жу е права за т.н. екопродукция.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#12 12.02.2013 13:11:01

BPetrov
Хун

Напълно съм съгласен, че не е лесно.... Със сигурност е и по-трудно отколкото си го представям... Но е устойчиво мислене!

Пичовете които се занимават с Перма култура казват, че - еко земеделието е яко мъкнене.

Не съм съгласен, че физическият труд те мачка по-малко от интелектуалния... Може да ти мачка егото и самочувствието, щото природата непрекъснато те поставя на мястото ти ти показва как нищо не зависи от теб.. Което може и ще е шок за хората които са свикнали на стъклено-бетонният балон на града... (като мен)

Ама един такъв здрав физически труд те прави по-здрав и издържлив и търпелив...
Тялото ти не залинява от седене на бюро или каране на кола, а заяква от това, че нонстоп работиш.

И на село поне за разлика от града - Навсякъде Непрекъснато има НЯКАКВА работа която ТРЯБВА и МОЖЕ да бъде свършена... Няма пари... ама то това е идеята извън системата... Да не си зависим от финансовата система - да зависиш само от себе си и благоволението на природата.

В никакъв случай не съм с идеалистичните мисли, че природата ще ме пощади... Ама и обществото в което живея сега не ме щади - така че реално изборът е - дали да предпочета природата и естественият път на нещата или синтетичната човешка среда.

Да живееш на село в днешно време не означава да се откажеш напълно от всички блага на цивилизацията. Има сателитен интернет, има соларни панели, има ветрогенератори... Дори дизелови агрегати които работят на биодизел може да се ползват.

Колкото до индивидуализма - да - това е нещо нормално, всеки си има собственото усещане за лично пространство - С добре проектирани екоселища нещата могат да се предвидят и нагласят според индивидуалните желания на хората. Ако не се кефиш на тълпи хора - винаги можеш да решиш че твоята къща ще е далеч от селото.
Обаче обществото винаги е полезно, защото може да се споделя работата и труда. Както са го правили на времето нашите баби и дядовци. Работиш на единия срещу това после той да ти работи на тебе...

И не всичко в този остарял морал е лошо... Поне за мен.

Офлайн

0

#13 12.02.2013 13:28:56

samotniq valk
Дразнител

Не знам... на мен екоселища тип комуна не ми допада. Първо самата идея за комуна ми се струва някак не особено привлекателна. А екоселища изобщо не го разбирам какво ще да е.
Лично аз със жената сме оставили града, живеем си на село, произвеждаме каквото ни трябва, имаме животни. Ама си пътувам всеки ден до града, да ходя на робота.

Офлайн

0

#14 12.02.2013 16:42:56

slu4ajna
Редови

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Уеб-сайт

Една друга голяма илюзия е за чистия въздух и тишината на село. Гостите ми са оставали потресени от гюрюултията, която вдигат кокошките, овцете и кравите. За миризмата, която се носи лятото - да ен говорим. Малко хора се сещат, че чашата истинско прясно мляко сутрин върви с лопатата за ринене и събиране на кравешките лайна. Ако искаш еко тор, ги слагаш в градината. Мирише ли - ужасно. За рояците мухи, които могат да те побъркат също малко хора се сещат. И за комарите на талази, когато не се пръска срещу тях. А половината година се палят печки във всяка къща, че и по две-три и понякога навън въздухът е толкова задимен, че чак главата те заболява. 
Сигурно има някакъв начин човек да живее   в хармония с природата, но това, което аз съм виждала на село е далеч от идилията. А може би ние сме кекави, не знам.

Офлайн

0

#15 12.02.2013 17:34:54

BPetrov
Хун

То в Бургас дето е голям град на улиците мирише на сажди... та на село ли?
Пф... smile Това не ме плаши!
Миризми... Чистата кравешка тор мирише хубаво... колкото и странно да ви се струва.
Като бях лапе баба и дядо работеха в ТКЗС и там имаше краварник... Свикнал съм с тази миризма и ми навява приятни спомени.
И прясно издоено мляко съм пил... не е за коментиране какво пием сега от магазините.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff