Положението със здравните осигуровки може да се обобщи с две думи - умиране има, отърване няма. Не съм експерт в тая област, просто ще споделя личен опит.
От години насам предпочитам да си плащам за прегледи, направления и прочие. Лично решение. Преди около 2 г. си казах, че след като така или иначе си плащам на място, мога да си спестя здравните осигуровки. След няколко месеца получих писмо от общината, в което ме уведомяваха, че съм изгубил здравните си права и да съм отидел да решим проблема, че ставало страшно и т.н. Отидох. Казах, че ми е ясно, че съм изгубил здравните си права, но нямам нищо против - аз спирам да им плащам, те спират да ме осигуряват и всичко е OK.
Да, ама не. Не можело да не съм здравно осигурен. Единственият начин бил, ако съм отсъствал повече от еди-колко си време от страната и прочие. Викам "Е как да не може... нали точно затова ме извикахте - щото не съм плащал и вече не съм здравно осигурен. Значи може. И занапред няма да плащам и няма да съм осигурен и работата спи." Казаха ми, че ще си плащам, щото иначе... Споменаха разни приятни неща, между които и съдия-изпълнител. Та така, ся си плащам здравните като поп и продължавам да си плащам на място за прегледи и пр.
Относно самозащитата и защитата на имоти от крадци. Доста съм се интересувал от тая тема и това, което съм успял да разбера, може да се обобщи тоя път с една дума - забравете! Утрепеш ли някого, докато ти краде имуществото - панделата. Ако само хубаво го пребиеш, може да отидеш в панделата, но може да се отървеш и по-леко.
Самозащита - ако някой ти скочи например с брадва, може да го трепеш с голи ръце, тояга, нож или най-много с брадва. Съответствие на оръжията/силата или както там се води. Дори и да ти скочи с брадва, а ти го утрепеш с нож, много вероятно е въпреки това да отидеш в панделата. Ако ти скочи с брадва, а ти го застреляш със законно притежавано ловно или късо оръжие - пандела на 100%. Ако нападателят първо те наръга с ножа и ти (след като си получил раната) успееш да му теглиш куршума, вероятността да отидеш в панделата е само 90%.
Ся, изключения винаги има. Но да разчита човек на изключенията е умряла работа.
Това е, което съм успял да събера като информация. Не съм компетентен по въпроса, така че идея си нямам дали тая информация отговаря на истината.