А бе да ви кажа банда при нас на ранчото има един пич дето си е почти Оф да системата. Верно ползва електричество, щото му чувам радиото от 60 метра. Ама е такъв посурляк, че не ми се приказва. Гледа свине и кокошки. Пуска ги свинете да ровят околовръз, няма спасение от тях. Има още един бивш пандисчия, има и семейство Жена и малко момиченце. Има и един пич със жена си дето гледат една крава и ходи да събира данните на електромерите. От това се издържат. Не вярвам някой от трите случая да има здравна осигуровка или да плаща някакъв данък, ама ако настоявате ще питам следващата седмица.
Мисъл ми е, че това са хора, които нямат шанс за нещо по-добро и са принудени да излязат от системата. Тя просто не ги иска, защото са непродуктивни. Освен това, са хора ограничени интелектуално, с ограничени интереси и почти без социални контакти.
Не твърдя, че това е единствения начин да излезеш от системата, но не познавам други хора извън нея, а това, което виждам не ми харесва особено.
Кочевой е прав за земеделието и скотовъдството. Показателно за по-високата производителност на скотовъдството е че то се развива успешно в места с по-бедна почва. Освен това скоро четох една поредица на Пол Дохърти (историк и писател, препоръчвам), в която се описва преминаването от земеделие към овцевъдство в Англия и освобождаването на много селяни от работа. Може би не е най-добрия пример, защото въпросните овце не са гледани за месо, а за вълна, ама е показателно, че за обработката на земята се изисква повече човешки труд от колкото за гледането на добитък.
Боднах едно +че на Винда, да компенсирам отрицателните боцкания.
П.П. Борка, направи ли вече първия лък или още го сушиш оня салкъм? Щото в оф дъ с-мата може да ти трябва некво оръжие... я за лов я за защита.
Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов
Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката.
- Неандерталец