XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#76 16.02.2013 14:40:46

anasazi
Редови

Регистриран: 16.05.2012

Отг: Идеята "Off-grid"

Умиране има, отърване няма!
Оня ден имаше заглавие, че пускат трупове от моргата само срещу заплатени здравни осигуровки. big_smile
И да, здравните са задължителни до гроб, и чисто теоретически, щом произвеждаш продукти и услуги дори и само за размяна, дължиш данъци И осигуровки, авансово, да не говорим регистрация като селскостопански производител, данъчни декларации и т. н.
Тук дискусията става доста политическа, но то е неизбежно, ние не искаме да се занимаваме с политика, но тя не ни оставя намира! big_smile
Всъщност, има доста хора "off the grid" в България и те са си доста добре. Това е единият успешен модел, а другите са клептократи и мутри. Тук говорим дали е възможен и трети път за развитие.

Офлайн

0

#77 16.02.2013 14:54:46

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

anasazi, данък дължиш върху доходите... а ако нямаш доходи? Ако си безработен, но искаш да ползваш здравни услуги - дължиш здравни осигуровки... а ако не искаш? Ако не работиш на договор и не извършваш дейност, която да ти носи доходи, не си длъжен да се осигуряваш.
А, да - осигуровките не се плащат авансово, а до 25-то число на месеца следващ месеца, за който се отнасят wink

Memento mori

Офлайн

0

#78 16.02.2013 15:20:28

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Борка, въпросът естествено има отговор, и тъй като се увъртя като пате в кълчища, ще те питам директно. Ти заявяваш, че искаш да си 100% независим от обществените услуги, осигурявани от държавата. Които услуги включват:

1. Здравеопазване - ако получиш перитонит (например), сам ли ще се оперираш пред огледалото или по-скоро ще изприпкаш до първата поликлиника ?

2. Образование - децата ти по наскални рисунки ли ще учат, или все пак ще ходят на училище ?

3. Вътрешна сигурност - ако група индобългари дойдат и ти окрадат овършаната реколта, а на теб за разнообразие ти направят главата на картина на Пикасо - ще идеш ли да подадеш оплакване в полицията, или ще махнеш с ръка и ще кажеш - случва се ?

4. Пенсионно осигуряване - както каза и Илиян, като почнеш да си опикаваш опинците, какво ще правиш ? Ще се тръснеш на децата си да те гледат ли ?

И така нататък в този ред на мисли.

Та идеята оф-дъ-грид ми харесва и на мен, и както казах - имам известни планове в тази насока. Но планове, които съм ги мислил и премислил не само от гледна точка "Колко хубаво би било ако..." но и от гледна точка бруталната реалност.

Извинявай за прямотата, но твоето са емоционални изхвърляния (и това ти го казаха няколко човека вече), които по никакъв начин не спомагат за развитието на темата и идеята. Това е личната ми позиция в качеството ми на редови юзър в този форум.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#79 16.02.2013 15:39:03

anasazi
Редови

Доходът се декларира, ако нямаш, не декларираш, здравните са задължителни, няма не искам, няма недей big_smile  (Не мога да гарантирам, но не мисля. че има друга такава държава в света, под заплаха от глоба и др. санкции да задължава хора без доходи да внасят осигуровки, които на това отгоре негласно са приравнени с данъците) Авансовите плащания са особено гадни, суми върху нереализирани още доходи, изчислени според нереални прагове. Дребен земеделски производител няма постоянен поток от доходи през годината по дефиниция, а дори и по турско са прибирали данъка по жътва, а не всеки месец.

Офлайн

0

#80 16.02.2013 15:52:28

ilianlp
Балканджия

anasazi,
хайде пак да ти кажа: Здравните осигуровки са задължителни САМО ако ползваш здравни услуги. Ако не искаш да ползваш здравни услуги (например не вярваш на лекарите) здравните осигуровки НЕ СА задължителни. Същото се отнася и за социалните осигуровки - ако не работиш по договор или не си самоосигуряващ се (фирмаджия smile ) НЕ СИ длъжен да внасяш осигуровка... което е свързано с евентуална бъдеща пенсия и т.н.....

Memento mori

Офлайн

0

#81 16.02.2013 15:57:51

steff_s
Редови

Регистриран: 13.07.2012

ilianlp написа:

Ако не искаш да ползваш здравни услуги (например не вярваш на лекарите) здравните осигуровки НЕ СА задължителни

Потвърждавам. Имам познат който от 18 години работи без договор взима си заплатата в кеш и не плаща здравни и социални осигуровки, както и данъци. Е, има някои странности - къпе се във фитнеса където ходи, на работа с колело ходи и ако се разболее не дай  боже си плаща, в пълен размер, ама важното е че не боледува често.

Офлайн

0

#82 16.02.2013 16:12:31

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

/offtopic

всеки може да се откаже от здравната система само с една "молбичка" и край на внасянето на здравни вноски. връщането става като си платиш здравноте вноски за последните 36месеца.

Офлайн

0

#83 16.02.2013 16:58:37

anasazi
Редови

Ха-ха-ха, де да беше така! Справка: Законът за здравото осигуряване:
www.nhif.bg/c/document_library/get_file?p_l_id=11203&folderId=11372&name=DLFE-103.rtf
чл. 33, чл. 34, ал 1, чл. 40 ал. 10, параграф 5
Безработният се осигурява от бюджета, докато получава обезщетение, след това е длъжен да подаде декларация 7 до 25 число на месеца последващ месеца на възникване на задължението (ако не - 500 лв глоба, член е 40, ал.5, т.2 от ЗЗО)
От здравната система можеш да се отъвеш с "молбичка" ако заминаваш в чужбина за повече от 183 дни за една календарна година.
[merge_posts_bbcode]Добавено: 16.02.2013 17:58:37[/merge_posts_bbcode]

anasazi написа:

член е 40, ал.5, т.2 от ЗЗО

Моя грешка: имах предвид чл. 104 , ал. 3 и 4

Офлайн

0

#84 16.02.2013 17:00:24

ilianlp
Балканджия

Офффф.
А ако не подадеш декл.7, губиш си здравните права...но пък не ги и търсиш. Тогава?

Memento mori

Офлайн

0

#85 16.02.2013 17:14:26

anasazi
Редови

Засега се минава между капките. Аз лично си мисля, че е по-изгодно да се подаде декларация, а после да не се плаща, такива са много, докато неподали декларации има глобени.
Това не е държава като държава, а територия, но за наш късмет, такава държава не е много ефективна. Я си представете, че всеки закон, всяка наредба, правило, административно разпореждане се спазват буквално, брутално и без пропуск?
Затова казах по-горе някъде, че БГ е по-подходяща за "off grid" съществуване, поне в Европа.

Последно редактиран от anasazi (16.02.2013 17:15:13)

Офлайн

0

#86 16.02.2013 22:20:36

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Винде, ето ми ги отговорите.
1. Здравеопазване - ако получиш перитонит (например), сам ли ще се оперираш пред огледалото или по-скоро ще изприпкаш до първата поликлиника ?
- От това нямам намерение да се откажа понеже не съм лекар и ще търся начини да плащам осигуровките на семейството си - прочети по-горе. Бих се отказал обаче от задължителните ваксинации.

- ще припечелвам за да си плащам здравните осигуровки за семейството.

2. Образование - децата ти по наскални рисунки ли ще учат, или все пак ще ходят на училище ?
- И на това отговорих. Домашно обучение. Интернет обучение и курсове. Децата ми ще учат на компютър.

3. Вътрешна сигурност - ако група индобългари дойдат и ти окрадат овършаната реколта, а на теб за разнообразие ти направят главата на картина на Пикасо - ще идеш ли да подадеш оплакване в полицията, или ще махнеш с ръка и ще кажеш - случва се ?
- И на това отговорих - не съм намерил решение още, но други колеги казаха - те така или иначе вършеят и в града дори няма кой да ме пази от тях... Гаранция срещу кражба - франция. Затова ще плащам данъци така или иначе... Да нямам задължения не означава да не плащам данъци... smile

4. Пенсионно осигуряване - както каза и Илиян, като почнеш да си опикаваш опинците, какво ще правиш ? Ще се тръснеш на децата си да те гледат ли ?
- Това, че аз или някой от моите сънаборници ще имат възможността да стигнат до пенсия е илюзия. Това означава да живея за да плащам допълнително пенсионно осигуряване... При пенсионна възраст над 60 години аз поне 5 години ще съм си опикавал цървулите.

Бруталната реалност я има и в Града... Просто аз искам да живея по-спокойно... На чист въздух, с чиста храна. Нямам илюзиите, че ще е лесно... И го казах това също няколко пъти. Не виждам кое точно е емоционалното?

Проблеми можем да изброяваме непрекъснато... Темата ще е градивна ако не се фокусираме само върху проблемите и колко било трудно, как това не може да стане, онова не може да стане... Целта на темата е да споделим възможни решения за преудоляване на всички пречки.

Последно редактиран от BPetrov (16.02.2013 22:22:43)

Офлайн

0

#87 16.02.2013 22:54:14

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

anasazi написа:

От здравната система можеш да се отъвеш с "молбичка" ако заминаваш в чужбина за повече от 183 дни за една календарна година.

Да де може, при желание, но не е препоръчително. Хубаво е човек да е здравно осигурен.
БПетров, личи си че нямаш деца.

Офлайн

0

#88 16.02.2013 23:59:47

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

А бе да ви кажа банда при нас на ранчото има един пич дето си е почти Оф да системата. Верно ползва електричество, щото му чувам радиото от 60 метра. Ама е такъв посурляк, че не ми се приказва. Гледа свине и кокошки. Пуска ги свинете да ровят околовръз, няма спасение от тях. Има още един бивш пандисчия, има и семейство Жена и малко момиченце. Има и един пич със жена си дето гледат една крава и ходи да събира данните на електромерите. От това се издържат. Не вярвам някой от трите случая да има здравна осигуровка или да плаща някакъв данък, ама ако настоявате ще питам следващата седмица.

Мисъл ми е, че това са хора, които нямат шанс за нещо по-добро и са принудени да излязат от системата. Тя просто не ги иска, защото са непродуктивни. Освен това, са хора ограничени интелектуално, с ограничени интереси и почти без социални контакти.

Не твърдя, че това е единствения начин да излезеш от системата, но не познавам други хора извън нея, а това, което виждам не ми харесва особено.

Кочевой е прав за земеделието и скотовъдството. Показателно за по-високата производителност на скотовъдството е че то се развива успешно в места с по-бедна почва. Освен това скоро четох една поредица на Пол Дохърти (историк и писател, препоръчвам), в която се описва преминаването от земеделие към овцевъдство в Англия  и освобождаването на много селяни от работа. Може би не е най-добрия пример, защото въпросните овце не са гледани за месо, а за вълна, ама е показателно, че за обработката на земята се изисква повече човешки труд от колкото за гледането на добитък.

Боднах едно +че на Винда, да компенсирам отрицателните боцкания.

П.П. Борка, направи ли вече първия лък или още го сушиш оня салкъм? Щото в оф дъ с-мата може да ти трябва некво оръжие... я за лов я за защита.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#89 17.02.2013 00:13:59

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

*ROFL*  Тц - не съм го направил още салкъма, ще карам на примки...

smile Интересно какво ще кажеш за хората които СА интелигентни (колкото и относително да е това), образовани са, имали са възможността да работят по специалността си, не ги мързи и въпреки това предпочитат живота на село и са готови да се лишат от "удобствата" на цивилизованите "градове"  за да живеят на село.

Относно това какво ще прави човек на село - си е въпрос на личен избор и дали природата му позволява. Ако земята е плодородна какъв е проблема да си гледа каквото му е кеф... От едната страна мера за добитъка и зеленчукова градинка, от другата страна овощна градинка, горичка, от третата рекичка с бостанче и тн... Ако природата позволява какъв е проблема - може и ицаревичак да се направи...

Офлайн

0

#90 17.02.2013 00:46:04

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Ми не знам Борка, не познавам такива хора. Споделям какви познавам само. Колкото за плодородната земя - ми не съм агроном, споделям само исторически писания, дедо даже не съм много сигурен дали са подходящи като пример.

Ама за лъка е жалко. Ако със същия ентусиазъм смяташ да реализираш и тази си идея...

А бе не мога да намеря снимка на ножа дето си го направил в ножарския форум.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff