XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#76 02.04.2015 17:42:30

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Отг: Rocket mass heater - зидана печка

smile ТЦ тц тц - никво уважение към диалектите... :Р хахаха (като повториш една правописна грешка хиляда пъти...)

smile Закрит тип ракетна печка...

Офлайн

0

#77 02.04.2015 18:20:36

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

"Аз ако мога с по-малко дървесина (па дори и клонки) да си осигурявам топлината за зимата, ще ми е по-добре, щото ще правя по-малко рейдове до гората. С по-малко дърва, ще постигам същия ефект. И няма да хамалствам с резачката, че после и с брадви, ами съвсем безшумно ще си изсуля една две каручки сухи клони... smile" Ми Борка ти можеш спокойно да си правиш пресовки от шума със стърготини и вестник / каша водна/
По повод на пушака, ми тя всяка печка пропушва по малко. даже тази на клипа пропушва странично от зидарията. smile

Офлайн

0

#78 02.04.2015 19:02:56

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Боре, толкова глупости си написал брат,  че направо ми се плаче. Горивните процеси не са ти сила - примири се и давай нататък. А това дето си го показал по-горе има толкова общо с ракетната печка, колкото аз със Нижински.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#79 02.04.2015 19:09:31

BPetrov
Хун

smile Ами научи ме... Нали затова е форума? Да се учим взаимно на някакви работи?
Ако смяташ, че не ти се пише тука пред всички, аз съм готов и на лични да си получа урока smile...
Ще ми трябват знанията, щото смятам и пещ да си правя...

Последно редактиран от BPetrov (02.04.2015 19:10:17)

Офлайн

0

#80 02.04.2015 19:23:46

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

Аз, като човек който 40 и кусур години се топля само на дърва, да кажа: няма начин с малко дърва да се стоплиш тъй, както аз ще се стопля с много дърва.
Ама дерзай, може и да откриеш топлата вода.

Memento mori

Офлайн

1

#81 02.04.2015 19:27:49

Галимунди

Не мога братле, много има за учене. Физика, химия, термодинамика, кинематика на флуидите... навремето си се насочил в друга посока, сега само с четене в интерминет не става.
Вече спорихме с онзи приятел за слънчевите изригвания и влиянието им върху  електропреносната мрежа. Човека чел в интернет и копи-пейст във форума, без да се замисли. Най-много ме издразни ако си спомняш репликата: "Аз на американските инженери ли ще вярвам или на твоите колеги..." След това със елементарна математика му/Ви доказах, че застава зад абсолютна простотия и какво? повярва ли ми той или някой от Вас? Таратанци. А подкрепи ли ме някой от тези дето разбират? - само гледаха сеир. 2 седмици след това Жу ми заяви, че е много притеснена задето е оставила синковеца си сам, а пък се ичакват слънчеви изригвания.
Затова най-добре ако не разбираш от някаква материя включвай  думички като: "До колкото разбирам", "Мисля", "Ако не бъркам" и пр. подходящи. Защото както си написал пост №74 излиза че заявяваш нещо. Ама то не е така.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

2

#82 03.04.2015 08:01:14

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Хората са го написали добре принципа на работа :
   "Как по-точно работи:
   Дърветата стоят изправени. Само долният им край гори. Огънят гори настрани/ навътре. Заради добрата термоизолация на горивната камера, тя се нагрява наистина силно (600-800 С).  Благодарение на това се образува силен конвекционен поток. Когато нагорещеният газ достигне металния корпус на печката, отдава по-голяма част от топлината си и рязко се охлажда, което го кара да се свие. Това довежда до понижаване на налягането след горивната камера, карайки печката да засмуква още по-силно въздух през отвора на горивната камера, създавайки собствена тяга и специфичен звук при работа. От там и названието и ракетна печка.
   Истинският трик на тази печка става във „вътрешния комин“ на горивната камера. Собствената тяга заставя постоянен поток от стаята да навлиза през отвора на горивната камера, увличайки огъня и пушека настрани/навътре в печката. Там е и мястото, в което, поради огромната температура, се извършва вторичното изгаряне на пушека и дървесната газ (отделяни при първичното изгаряне) и на 90% изчезват през комина при обичайните печки и камини.
   Удряйки се в нажежените стени на „вътрешният комин“, пушекът и дървесната газ изгарят и остава 99% водна пара и СО2, които обтичайки металния корпус отвътре, излизат през кюнеца."
-------------------
   Нататък нещата са опитни в истински условия . Не може безкрайно да се увеличава "варела" (добавяме и комина ...) , защото се увеличава и съпротивлението на изгорелите газове . Това намалява тягата общо казано (въпреки допълнителния вакум от горенето на ракетната печка ) . Прави са хората , че в блоковете не е проблем тягата , а за малка къща . Това е заради височината на комина . Колкото по-високо - по-добре .

-"Голямата тяга си има и минуси - топлото бяга през комина, затова има и клапи за регулиране . " - така е , обаче това не е голям проблем . Слагат се повече бурии или топлообменници въздух-въздух и готово .
Всъщност тия печки са добри защото има почти пълно изгаряне (както в оная с консервените кутии от блога на Стоян ) .
   На мен лично ми хареса примера със съчетаване на традициона печка с поставен варел отгоре . Така хем може да си готвиш , хем е закрито , хем е с ракетна печка отгоре . Допълнително тухлите отстрани се загряват и излъчват топлина като акумулираща печка . Това е главния проблем на отоплението - как да се съхрани топлината .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#83 03.04.2015 08:14:39

tonywoolf
Редови

Регистриран: 30.07.2014

Едно изпукване на горящо дърво ще разхвърли въглени из цялата стая. Това все пак е открит огън.

Офлайн

0

#84 03.04.2015 10:12:19

BPetrov
Хун

smile Галимунди, отношението ти ме обижда... Подценяваш интелекта ми. smile
Защо не опиташ да обясниш принципите, аз ще чета с внимание и ще знам какво да прочета по-задълбочено.
Поне препоръчай литература... (която всъщност няма значение дали ще чета онлайн или на хартиен носител)
smile Наистина почва да ми писва от негативизма и обяснения от рода - "Тва никога няма да стане".
Българското интернет пространство ще спечели много, ако мненията "НЕ, НЕ МОЖЕ, НИКОГА" се заменят с предложения как да се получат нещата... smile Па и не само интернет пространството... smile хахахах

Офлайн

0

#85 03.04.2015 11:04:54

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Не се обиждай Борко , наистина малко си ги смесил нещата и бъркаш понятията .... Няма значение де .
Преди време излезе една книжка за камини на български , преведена от западен автор - тя е добра отправна точка за четене .
Общо взето изпадаме в излишни теории . Най-лесно се изясняват нещата с опити . Може да се направи умален модел на такава печка - примерно две по-големи консерви една в друга ... hmm

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#86 03.04.2015 12:16:51

Галимунди

Боре, българското интернет пространство ще спечели много повече, ако вместо да превеждате глупости написани от някого когото нито познавате нито имате идея какъв капацитет е по дадената тема, вземете да помислите малко с главите си. Моята забележка беше, че вкарваш твърдения които не са верни - чел си ама не си разбрал. Няма нищо лошо в това че не си разбрал, но можеш поне да вмъкнеш едно "според мен".  Иначе излиза че всичко което пишеш е някакъв факт, а то не е. Ако не се направи забележка, някой може да приеме че всичко казано от теб по темата е истина и да сбърка. В случая няма да е фатално, но ако постъпваш по-този начин и по други теми... кой знае.

П.П. Не съм специалист по горенето на дърва, но си мисля че ако огъня не е обхванал цялата дължина на дървото няма опасност от пукане и хвърляне на въгленчета и искри. Просто няма как да "Пукне" към незапалената част. Ако има пукане то ще е радиално - следователно настрани и вътре в горивната камера или напред - което е отново в горивната камера.

П.П.П. Не съм съгласен че само с практика може да се научи нещо. Без теория практиката е... и обратно. На мен самия не са ми ясни някои положения от работата на тази печка, въпреки че съм що годе подготвен по горе споменатите дисциплини. Да не говорим че някои от обясненията на производителите ми се струват нелогични. Без да видя резултати от проведени тестове на температури и налягане в определени точки не мога да си направя заключение за работата на това съоръжение. Ама ще кажете работи - съгласен съм - работи при определени условия. Обаче как да се контролира, как да се осигури безопасност... всички тези въпроси трябва да се задоволят с отговора - Няма страшно тествахме го работи.

Офлайн

0

#87 03.04.2015 12:25:01

BPetrov
Хун

smile Кое точно не съм разбрал - няма ли да спестим време, ако ми обясниш...

И авторитетите ги определяме на база авторитетност според това дали ги познаваме или не? Или ги определяме на база резултати?

Съгласен съм, че избирането само на теория или само практика като отправна точка за развитие е грешно.
Съгласен съм, че съм пропуснал да пиша ТАКА МИСЛЯ АЗ... И в последното си мнение го заявих ясно.
Съгласен съм, че ако се разчита само на опит грешка и се каже - Ми работи, не означава, че работи ефективно и безопасно.

Сега остава ти да се съгласиш, че разговорът ще е градивен когато напишеш. "Борко не си прав в твърдение Х, защото... Всъщност правилното твърдение е У, защото... За това твърдение можеш да прочетеш в книжка Щ..."

smile Аз лично не съм авторитет в сферата и съм готов да се уча. Затова споделям тук във форума, за да чуя чужди мнения. Казвам каквото съм разбрал, като по никакъв начин нямам самочувствието, че това което съм разбрал съм разбрал достатъчно точно, ясно и с правилната терминология.
И повтарям - нямам нищо против да науча правилната терминология и в детайл нещата, за да мога да съм по-коректен в изказването си.

smile АЗ МИСЛЯ, ЧЕ, една печка от този тип, не е по-опасна от нормално кюмбе\циганско чудо и дори открит огън в гората...

Последно редактиран от BPetrov (03.04.2015 12:29:50)

Офлайн

0

#88 03.04.2015 14:42:20

Галимунди

BPetrov написа:

Пуши, докато се загрее скрития кумин (горивната камера).
Гори на страни не е точно казано - гори към горивната камера.
Целта е да има приток от коша към горивната камера.
Когато се разпалят дървата и се нагрее горивната камера, температурата бяга през нагрятия скрит кумин... И газовете се удрят в големия цилиндър който отдава топлината, понеже е метал... Така охлаждането на изгорелите газове става бързо, те падат по-ниско в горивната камера и излизат през ниско стоящ изход към кумина. Колкото по-удължен е пътя на изгорелите газове в помещението, толкова по-ефективно е отделянето на топлина. Проблем може да настъпи само при много влажна дървесина.
Всяка печка на дърва е опасна за пожар. Открит огън в гората също, но не спираме да ги ползваме. Не мисля, че е по-малко опасно от нагорещена до червено бурия.

Съгласен съм, че може да се мисли за съчетаване на нещата!
Проблема със стърчащите дървета от отвора може лесно да бъде контролиран с размера дървета който се ползва...
Ракетните печки са най-ефективни при употреба на клечки, разпалки и малки клони. Мисля, че ще имат още по-добра ефективност при ползване на пелети. Като поради ефективността на горенето си могат да ползват по-малко количество дървен материал за постигането на същата топлина в едно и също помещение като примерно кюмбе със същия обем. Това, че трябва да се поддържа една идея повече... не мисля, че е проблем.
Загубите няма да са много големи, защото първоначалното отделяне на топлина е в процеса на нагряване на металната повърхност на външният цилиндър (варелът)...
След като се постави кюнеца към кумина температурата на газовете вече са паднали и са по-ниски отколкото ако директно минаваха през тях. Това е и причината да няма толкова сажди в тези печки. Реално те също изгарят в горивната камера.
Аз ако мога с по-малко дървесина (па дори и клонки) да си осигурявам топлината за зимата, ще ми е по-добре, щото ще правя по-малко рейдове до гората. С по-малко дърва, ще постигам същия ефект. И няма да хамалствам с резачката, че после и с брадви, ами съвсем безшумно ще си изсуля една две каручки сухи клони... smile

Ами от къде да започна? Подчертал съм ти неправилните съждения. Като оставим на страна че газовете не падат, а се свиват и движат в определена посока - обикновено от област с високо налягане към област с ниско. Ракетните печки не са ефективни със малки клони и разпалки точно напротив. Друг е проблема, че обикновените печки не са ефективни с малки клони и разпалки. Просто обяснение - малките клони имат много по-голяма повърхност спрямо обема си от големите, т.е. ще изгарят много по-бързо от тях. Следователно ако сложиш едно голямо дърво, то ще гори по-дълго и ще отдаде повече топлина отколкото наръч клони със същия обем (в смисъл не съмарния обем на дървесината в наръча, а този който би постигнал като събереш клоните в сноп и ги навреш в горивната камера). Следваща неточност - пелетите не горят по-ефективно. Те просто са с по-висока плътност от обикновения дървен материал и са по-удобни за автоматизирано подаване в горивната камера - в случая под действие на гравитацията. Следващо неясно нещо е за обема на кюмбето и пелетите, ама както и да е. По нататък за кюнеца и комина нещо не разбрах в този случай не минават ли направо през тях или ги заобикалят газовете. И не е това причината за по-малкото сажди. Причината е че тази печка работи с изгаряне в излишък на кислород, за разлика от останалите видове при които се поставят дървата на порции и горят по цялата си повърхност. При втория вид за да регулираш скоростта на горенето и респективно температурата ограничаваш притока на кислород и горенето става в недостиг на кислород. При това се получава непълно изгаряне и потока унася неизгорели частици към комина.  И накрая но не последно като важност. С каручка клони ако мислиш че ще ти е по-добре отколкото с плътни дървета пак виж по-горе какво съм писал за обемите и повърхнината. Да не говорим че плътните дървета ще ги режеш механизирано а клоните най-вероятно не.

В крайна сметка докато писах това се сетих че може и да мога да ти дам нещо за четене. Колегите в службата на главния енергетик в която почнах работа на времето изготвиха един курс лекции за пещарите в завода. Сетих се за тях, защото до известна степен тази печка напомня на нашите пещи по това, че имаме постоянен приток на гориво и удължена горивна камера. Така че лекциите ще вършат работа, ако се абстрахираш от начина по който се отвежда топлината (обикновено това става с технологични потоци и вода, за производство на пара). Така че прати ми (пък и всеки който се интересува) имел адрес на ЛС и ще ти пратя лекциите. Обаче най-рано след Велик ден, защото изчезвам.

Офлайн

0

#89 07.04.2015 16:35:29

BPetrov
Хун

smile Пратих лично, ама не си отговорил още... smile

Офлайн

0

#90 07.04.2015 20:43:45

Галимунди

Щото съм на майната си. Като се прибера ще пратя лекциите. Писах че след Велик ден.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff