Пуши, докато се загрее скрития кумин (горивната камера).
Гори на страни не е точно казано - гори към горивната камера.
Целта е да има приток от коша към горивната камера.
Когато се разпалят дървата и се нагрее горивната камера, температурата бяга през нагрятия скрит кумин... И газовете се удрят в големия цилиндър който отдава топлината, понеже е метал... Така охлаждането на изгорелите газове става бързо, те падат по-ниско в горивната камера и излизат през ниско стоящ изход към кумина. Колкото по-удължен е пътя на изгорелите газове в помещението, толкова по-ефективно е отделянето на топлина. Проблем може да настъпи само при много влажна дървесина.
Всяка печка на дърва е опасна за пожар. Открит огън в гората също, но не спираме да ги ползваме. Не мисля, че е по-малко опасно от нагорещена до червено бурия.
Съгласен съм, че може да се мисли за съчетаване на нещата!
Проблема със стърчащите дървета от отвора може лесно да бъде контролиран с размера дървета който се ползва...
Ракетните печки са най-ефективни при употреба на клечки, разпалки и малки клони. Мисля, че ще имат още по-добра ефективност при ползване на пелети. Като поради ефективността на горенето си могат да ползват по-малко количество дървен материал за постигането на същата топлина в едно и също помещение като примерно кюмбе със същия обем. Това, че трябва да се поддържа една идея повече... не мисля, че е проблем.
Загубите няма да са много големи, защото първоначалното отделяне на топлина е в процеса на нагряване на металната повърхност на външният цилиндър (варелът)...
След като се постави кюнеца към кумина температурата на газовете вече са паднали и са по-ниски отколкото ако директно минаваха през тях. Това е и причината да няма толкова сажди в тези печки. Реално те също изгарят в горивната камера.
Аз ако мога с по-малко дървесина (па дори и клонки) да си осигурявам топлината за зимата, ще ми е по-добре, щото ще правя по-малко рейдове до гората. С по-малко дърва, ще постигам същия ефект. И няма да хамалствам с резачката, че после и с брадви, ами съвсем безшумно ще си изсуля една две каручки сухи клони...