XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 21.02.2013 23:23:39

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Отг: Rocket mass heater - зидана печка

кочевой написа:

Тази печка за мен има няколко основни недостатъка ....

А бе аз за чий грездей си чупя пръстите да пиша суперлативи, като никой не ми ги чете.  big_smile

Веднага те оборвам за цитираните недостатъци:
1. Не е задължително да се отоплява само една стая. В клиповете и в схемите се вижда, че може да се изгради печката така, че комбустереа да е в двете стаи - вграден в стената. Освен това димоотвода не е ограничен само в една стая.
2. Печката наистина заема доста място, но ако се замислиш по-голямата част от нея е маскирана като канапе (легло), каквото така или иначе ще си имаш в стаята. Ако не искаш да е легло, може топлообменника да го направиш на подово отопление.
3. Малката горивна камера не е толкова малка ако сравняваш действието и с това на печка обикновена с тип камина. Ако си виждал горивната камера на котел с пелети сигурно тази изглежда огромна в сравнение с нея. За тези които не знаят, горивната камера на такъв котел е с размири колкото на две по-големи шепи събрани. Няма нужда от повече, защото горивото се подава непрекъснато чрез шнек или от собственото си тегло (когато бункера с пелеи е на тавана - на сестра ми в Германия е така). Ми тази система много прилича на примера с пелетите. Бодваш клонките и те си се донатикват под собствената си тежест.
4. Дежурен печкар - няма да има нужда, ако се направи нещо като бункер, който да се захлупва върху горивната камера, пълен с надробени клонки. Твоята критика ме провокира да се замисля - може да се регулира въздуха, но не входящия - няма как да запушваш горивната камера със стърчащите от нея кони, но можеш да сложиш клапа на кумина, и да намалиш тягата, респективно разреждането в печката. Така ще гори по-бавно горивото и ще стига за по-дълго време. Обаче клапата трябва да има ограничител, за да не се получи връщане на дима в помещението. Трябва да се гарантира посоката на движение на димните газове.
5. Мокри дърва?! - ми те и за нормалната печка са проблемни. Я питай Илиан от Троян със сухите дърва какви проблеми има... Не съм се интересувал от процентното съдържание на вода в дървата, ама само си помисли за следния факт - 1 кг кокс дава 8080 ККал/кг. 1 кг вода за да премине от течно състояние в парообразно има нужда от 550 ККал/кг. Само за фазовия преход. Не говорим за затоплянето от ?? до 100 градуса. Тази топлина се осигурява от горивото. За тази печка особено наистина мокрите (суровите дърва) са проблем, защото идеята и е да усвои голяма част от топлината чрез разните топлообменни повърхности (легла, дивани и др.). Ако има много влага в горивото, при охлаждане на димните газове, ще започне кондензация на парите и проблемите са налице.
7. Водна риза - не се предполага да има. Това е оф дъ грид печка. Няма помпи, няма тинтири минтири. Може разбирасе да се приспособи някъв варел обтичан от димните газове, ама няма да е като истинска печка с водна риза. Освен това, се предполага постоянно да има гориво в камерата. При това положение водата ше си е топла през цялото време през което има пламък.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#32 22.02.2013 00:07:27

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Помпите при водните ризи не са задължителни . Съществува си естествен кръговрат  топлото се издига на горе студената на долу .   В къщи е така двете горните стаи с радиатори + серпентина за боилера ,но и той е на по високо ниво от камината . Долните стаи едната от камината ,другата с кюнците както при Илиян . По самите кюнци не трупа толкова сажди колкото пепел , така дърпа .
Виждал съм такава с пелети ,но пелетите са ситни фабрично а дървата ще трябва да ги цепя и режа аз.
[merge_posts_bbcode]Добавено: 22.02.2013 01:07:27[/merge_posts_bbcode]

Илияне колко ти е разтоянието от розетката на кюнеца до върхът на кумина ?

Офлайн

0

#33 22.02.2013 08:18:50

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

Около 5 метра... не по-малко  *SCRATCH*

Memento mori

Офлайн

0

#34 22.02.2013 08:58:07

ilianlp
Балканджия

Ще извините блестящите ми умения за работа с paint, но се надявам, че се разбира. С една печка топля две помещения, като едното си ес двойна квадратура.
631361515940.png

Memento mori

Офлайн

0

#35 22.02.2013 09:10:17

Галимунди

На мен ми се струва, че е  повече от 5 метра по-скоро 6-7. Илиански, според мен е от прекалено дълъг път на димните газове. Обаче една печка като тази чешката за която разправях по-горе може да е решение за проблема. При нея още в самата печка се получава нещо като комбустера на Ракетната и саждите се окисляват допълнително заради високата температура. Друго решение, за което можеш да помислиш е един циклонен филтър, непосредствено след печката. Така твърдите частици ще се задържат в по-голямата си част в него и няма да се отлагат по кюнците. Обаче ще се увеличи съпротивлението и ще тегли по-малко.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#36 22.02.2013 09:26:33

ilianlp
Балканджия

Ванка, мерси за идеите, ама вече съм решил: на лято си слагам камера с водна риза на 1-вия етаж по средата, правя я да прилича на камина  и качвам два радиатора на 2-рия етаж smile

Memento mori

Офлайн

0

#37 22.02.2013 11:54:21

Галимунди

Това е по-доброто решение наистина. Обаче оспамихме хубавата тема.

Офлайн

0

#38 22.02.2013 12:02:12

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Галимунди написа:

Това е по-доброто решение наистина. Обаче оспамихме хубавата тема.

Както винаги...  ;D

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#39 22.02.2013 13:03:54

Bones
Редови

Регистриран: 25.03.2012

[video][/video]

Корейци са хората. Целият канал е пълен с полезна информация. Лично за себе си съм решил, ако правя нещо, да е на базата на това по-горе. Има още какво да се иска, но по-важното е, че позволява лесно интегриране на водна риза.

Офлайн

0

#40 25.02.2013 09:48:47

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Руските зидани печки са на такъв принцип . Кахлени им казват май ... Имам една книжка руска , купих си я от една антикварна книжарница преди време , вътре дават стъпка по стъпка как се зидат такива печки . Има различни схеми, материали, инструменти и т.н. Към момента не е сканирана и не мога да я покажа .

Това със серпентината не го разбрах много какво правят - термопомпа ли е нещо , какво е ?

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#41 25.02.2013 10:21:41

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

а ве тея корейци не може ли поне мистрията да им е като в целия свят.седя и го гледам тоя как се мъчи ама НЕ трябва да е на обратно  *WALL*

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#42 25.02.2013 10:29:16

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

Аз не можах да разбера ( може да не съм видял) как се чистят тия печки, от пепел и нагар по кюнците.

Офлайн

0

#43 25.02.2013 14:07:12

parev
Редови

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010

anjsan написа:

Руските зидани печки са на такъв принцип . Кахлени им казват май ... Имам една книжка руска , купих си я от една антикварна книжарница преди време , вътре дават стъпка по стъпка как се зидат такива печки . Има различни схеми, материали, инструменти и т.н. Към момента не е сканирана и не мога да я покажа .

Това със серпентината не го разбрах много какво правят - термопомпа ли е нещо , какво е ?

В сп. Моделист Конструктор бр2 от 1987 има такава
http://publ.lib.ru/ARCHIVES/M/%27%27Mod … 1987_.html

Офлайн

0

#44 09.05.2013 19:10:52

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

Аристикратична стара русенска къща wink (Калиопа)

8669bc7bbcb315c7.JPG

ff81003e43155af0.JPG

06b0acc409106f37.JPG

img6488cu.jpg

Офлайн

0

#45 10.05.2013 09:03:30

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Интересно и нагледно . Вероятно не е българска направата на тая печка . Май се пали и поддържа от едната страна , а част от димните газове се прехвърлят в другата стая . Кюнците са открити за по-голяма нагревна площ . Хитра работа . Интересно външно материала какъв е - мрамор,порцелан ?

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff