XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 09.02.2013 23:34:03

Flint
Редови

Регистриран: 27.07.2012

Отг: Rocket mass heater - зидана печка

Потърсих да разбера как се обяснява това, че от комина излизала само пара и CO2. Попаднах на тази статия в Examiner:
http://www.examiner.com/article/rocket- … -the-world

Пишат следното: "С rocket stove heater-а цялата топлина се запазва в дома ви, вместо да излиза през тръбите навън и няма дим, като при печките на дърва, където коминът бълва пушек. От изпускателната тръба на rocket stove излиза CO2 и пара. Всичкият пушек се изгаря отново и отново в горивната камера дотогава, докато не остане нищо друго освен пара и CO2."

П.П. Баси, докато четях видях, че Examiner имат куп статии за self sufficient living и off grid living:
http://www.examiner.com/topic/self-suff … g/articles
http://www.examiner.com/topic/off-grid-living/articles

Офлайн

0

#17 10.02.2013 13:10:41

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Днес вече ми дойде на ум каква е причината за пълно изгаряне. Флинт е написал, че димните газове "отново и отново" влизат за изгаряне. Изкьорих си очите да търся отвори за рециркулация на димните газове, обаче няма. Гледах внимателно и клипчетата как се правят такива печки и пак не открих. Според мен тайната е в "комбустера". В обикновените печки след като излязат от зоната на горене димните газове започват да се охлаждат и процесите на вторично окисление рязко намаляват. Комбустера обаче принуждава газовете отново да се загреят и така стимулира доокислението на увлечените въглеродни частици които правят дима черен.

Flint написа:

rocket-mass-heater-diagram.png

Не ми е ясно какво и е ракетното на тази печка (сигурно защото изтегления пламък прилича на излизащия от сопло), но смятам че ще е много икономична. Но в никакъв случай не мога да се съглася, че има нещо общо с пиролизните котли. При тях кислорода се контролира много прецизно, докато в тази печка е точно обратно. Горенето става в излишък на въздух, което способства за пълното изгаряне на горивото. Икономията и високото КПД идват от по-дългия път на димните газове и пълното изгаряне. Друго също важно нещо за икономичността е горивната камера. В обикновените печки (и в пиролизните котли) дърветата се слагат целите в горивната камера. При тях горенето се регулира чрез постъпващия въздух. С цел да се удължи времето на изгаряне, обикновено те работят при недостиг на кислород. От там и саждите и катраните в комина. В тази печка дървата горят само в единия си край. Навлизащият въздух изтегля пламъка от ствола на клона. Горенето става при излишък на кислород и изгарянето е пълно (допълнително и в комбустера)

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#18 10.02.2013 13:53:24

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Няколко въпроса:
- окислението на въглеродни частици не означава ли горене?
- Каква е ролята на изолацията? Ако идеята е да се увеличи температурата на газовете в двойната камера - защо да изолираме? (Нали ракетният ефект се получава точно от повторно възпламеняване на самите изгорели газове - при температура над 560 градуса по целзий?)
- В клипчето по-горе говорят за търсен ефект на турболенция... (нали завихряне значеше това нещо?) Значи ако завихрят изгорелите газове - допълнително им удължават пътя и така отдават топлината по-пълноценно... Правилно ли съм разбрал?

Моето мнение относно КПД-то на този тип печка е, че се използва максимално топлината на изгорелите газове когато минава през пода вместо директно да се изнизва вертикално. Спестява се нуждата от водна риза, като тя е заменена от въздушна риза, няма нужда от радиатори, няма нужда от водна помпа, няма нужда от авариен клапан или електричество. Роля на разширителен съд играе самата камера за вторично изгаряне, а ролята на радиатор външната стена на камерата, като освен това глиненият или тухлен под играе ролята на акомулираща печка.

Офлайн

0

#19 10.02.2013 16:02:49

Flint
Редови

Регистриран: 27.07.2012

Не знам пичове, хич ме няма по инженерните науки. Знам само, че изолацията на горивната камера е точно с цел да се поддържа високата температура и да се постигне пълно изгаряне. За пълното изгаряне допринасяли по някакъв начин и ъглите в конструкцията, които "разбърквали" газовете. Ама дали има някаква циркулация... *DONT_KNOW*

Офлайн

0

#20 10.02.2013 16:55:36

Bones
Редови

Регистриран: 25.03.2012

Освен, че дава нужната за най-пълно изгаряне на горивото температура, горивната камера създава и нужната тяга, която движи горещия въздух и засмуква свеж кислород за процесите на горене. От там идва и името - ракетна печка.

Офлайн

0

#21 10.02.2013 18:50:58

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Колеги имаме тема за самоделните газови инсталации , мисля че мястото и е в този раздел

Офлайн

0

#22 10.02.2013 21:58:59

Галимунди

Не мисля, че е за самоделните газови. Това си е баш лесна печка за в трудни условия. По-скоро е за "Извън системата".

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#23 10.02.2013 22:24:15

кочевой
Редови

Имах предвид в раздела за енергия ,а не в конкретната тема

Офлайн

0

#24 15.02.2013 19:58:48

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

20130215_185947.jpg20130215_185926.jpg

Офлайн

0

#25 15.02.2013 20:21:37

steff_s
Редови

Регистриран: 13.07.2012

Прочетох текста на картинката и ме наведоха на някои мисли - какво правим, ако изолацията на коминното тяло под пода се наруши - зер по цял ден ходим, изпускаме неща на пода и т.н.
Отравянето с въглероден монооксид е необратима и неусетна история.
С горното не отхвърлям тази конструкция, някой да не ме разбере грешно - може би е нужно коминните тела под пода да са по масивни и с по - висока плътност.
Аз мисля, че най - подходящ материал е чугунът, има много предимства продължително топлоотдаване, здравина, дълговечност.

Офлайн

0

#26 15.02.2013 22:13:44

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

Интересно ми е какво е горивото. По подобен начин си топля спалнята, само че не минава под пода, а минават кюнци през стаята - 7 бр. На 2 месеца чистя кюнци, защото се губи тягата, поради насъбралият се нагар. Горя дъбови и букови дърва. СУХИ.

Memento mori

Офлайн

0

#27 19.02.2013 22:51:54

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

Разцъкайте тук, има интересни неща по тази и други теми.  wink

Офлайн

0

#28 19.02.2013 23:25:30

Галимунди

Илиански направи си реактивна печка с комбустер. Гледах едно време едни чешки печки с подобна система. Горенето става в един цилиндър в средата, димните газове се вдигат нагоре после слизат надолу и се "отъркват" в горивната камера, където отново им се добавя топлина, за да се доокислят. Натрупването на нагар означава непълно изгаряне на горивото.

Както вече споменах по-горе, далаверката при тази печка е, че горивния процес е в излишък на кислород, но в последствие голяма част от топлината на димните газове се утилизира, поради по-голямата топлообменна площ.

В нормалните печки и в промишлените, много внимателно се следи излишъка на въздух. При домашните е по-скоро за да горят по-дълго с едно зареждане, докато при промишлените е заради икономии на гориво. Много голяма част от топлината внесена с горивото в системата си отива с димните газове. Ако не се подържа висока температура на димните газове обаче се получава слаба тяга на кумина и печката пуши. Промишлените печки имат димни вентилатори (димососи), но домашните нямат. При това положение се получава следното. Зарежда Илиански печката и за да гори цяла нощ та да не става към 2.00 да я допълва намаля постъпващия въздух. Понеже и димния път е удължен и топлоотдаването е увеличено, а постъпващия въздух ограничен, горенето става при недостиг на кислород, при което се образуват много сажди. Поради ниската скорост на димните газове (поради малкото количество постъпващ въздух), саждите се отлагат по хоризонталните участъци. Колкото и да са сухи дървата влага си има. Тя се изпарява при горенето, но поради голямото охлаждане в димоотвода (дългите кюнци на Илиански) започва да кондензира в по-хладните места и с въглеродния оксид образува въглена киселина и му прояжда кюнците.

Може да ви се струва смешно, но за да подобрим тягата на някои печки се е налагало да изолираме кюнците с каменна вата. Обикновено това са печки с водни ризи разбира се. Но това подобрява тягата на кумина и намалява натрупването на сажди (особено, когато димоотводите не са достъпни за често почистване  - вградени).

Офлайн

0

#29 21.02.2013 22:10:53

кочевой
Редови

Тази печка за мен има няколко основни недостатъка :
Отоплява само едно помещение и е сравнително обемна . Заема място.
Малката горивна камера иска ситни дърва и по малко . Един дежурен печкар да рънчи и слага поне докато не нагрее достатъчно тухлената част .
  Гори само със сухи дърва , сурови или влажни са проблем .
  Няма достатъчно капацитет за голяма водна риза . Ще стигне за един 80 л боилер . И то вечерта се къпеш с топла вода ,сутринта се бръснеш със студена .

Офлайн

0

#30 21.02.2013 22:33:40

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Кочевой, за да се къпеш с топла вода сутринта като видиш че водата в парното изстива или пада под 60 градуса затваряш бойлера. Може и вечерта преди да си легнеш да затвориш серпентината а другия вариант е автоматично управление на серпентината излиза към 120лв.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff