Илиански направи си реактивна печка с комбустер. Гледах едно време едни чешки печки с подобна система. Горенето става в един цилиндър в средата, димните газове се вдигат нагоре после слизат надолу и се "отъркват" в горивната камера, където отново им се добавя топлина, за да се доокислят. Натрупването на нагар означава непълно изгаряне на горивото.
Както вече споменах по-горе, далаверката при тази печка е, че горивния процес е в излишък на кислород, но в последствие голяма част от топлината на димните газове се утилизира, поради по-голямата топлообменна площ.
В нормалните печки и в промишлените, много внимателно се следи излишъка на въздух. При домашните е по-скоро за да горят по-дълго с едно зареждане, докато при промишлените е заради икономии на гориво. Много голяма част от топлината внесена с горивото в системата си отива с димните газове. Ако не се подържа висока температура на димните газове обаче се получава слаба тяга на кумина и печката пуши. Промишлените печки имат димни вентилатори (димососи), но домашните нямат. При това положение се получава следното. Зарежда Илиански печката и за да гори цяла нощ та да не става към 2.00 да я допълва намаля постъпващия въздух. Понеже и димния път е удължен и топлоотдаването е увеличено, а постъпващия въздух ограничен, горенето става при недостиг на кислород, при което се образуват много сажди. Поради ниската скорост на димните газове (поради малкото количество постъпващ въздух), саждите се отлагат по хоризонталните участъци. Колкото и да са сухи дървата влага си има. Тя се изпарява при горенето, но поради голямото охлаждане в димоотвода (дългите кюнци на Илиански) започва да кондензира в по-хладните места и с въглеродния оксид образува въглена киселина и му прояжда кюнците.
Може да ви се струва смешно, но за да подобрим тягата на някои печки се е налагало да изолираме кюнците с каменна вата. Обикновено това са печки с водни ризи разбира се. Но това подобрява тягата на кумина и намалява натрупването на сажди (особено, когато димоотводите не са достъпни за често почистване - вградени).
Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов
Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката.
- Неандерталец