windwarrior
Воден от принципа "И аз съм човек, и аз душа нося" вчера си направих ето този подарък:

Най-общо казано туристически часовник произведен от финландските гурута в компасите и измервателната техника Suunto (или както те само го величаят - outdoor wripstop computer).
В общи линии часовника има 3 основни режима:
- часовник (снимка 3) - в малкото второ екранче (точно под надписа алти/баро) може да се показват секудните, датата, температура, второ часово време, изгрев/залез за географската точка на която се намирате, хронометър. А може и да се остави празно - както е в случая
- алтиметър/барометър (втората снимка)/дълбокомер - може да се превключи само на алти, само на баро или на автоматичен режим. При автоматичният режим часовника усеща дали се движите и превключва между алти и баро. Пази информация за промените в налягането за последните няколко дни в графичен вид (снимка 2). В горният ляв ъгъл на екрана има 2 стрелки които показват промяната на налягането за последните 6 часа (тези стрелкички си стоят и в режим часовник). Има аларма "Буря" - часовника почва да писка при рязко падане на атмосферното налягане. Дълбокомера работи до 10 метра дълбочина
- компас - има възможност за вкарване на деклинацията на точката на която се намирате а също и възможност за "заключване" на определен азимут. Във втория случай в горният край на екрана се показва стрелка която ви показва с колко сте се отклонили от зададеният от вас азимут.
Часовника е пластмасов с алуминиев ринг на корпуса, каишката е от някаква гума от типа на неопрена. По данни от производителя е водоустойчив до 30 метра - но реални. В нета четох няколко ревю-та от хора които са се гмуркали до 15 метра с него без последствия, което мен ме урежда - рядко слизам под 5 метра. Друга хитра екстра е че има опция за заключване на бутоните. В общи линии засега часовника дори и надминава очакванията ми.
Минусите които намирам на първо четене са 2:
- минерално стъкло - макар и доста дебело предполагам че ще го надраскам за няколко месеца
- подсветка на екрана - доста слабичка, предполагам за да пази батерията.
Като цяло Suunto се известни с това че доста бързо "ядат" батерии (6-18 месеца в зависимост от ползването), което предполагам не е толкова странно при наличието на толкова допълнителни функции. Основните консуматори на ток са подсветката на екрана и компаса. Хубавото е че българският вносител дава и безплатна смяна на батерията в рамките на гаранционният срок - 2 години.
Това е - по нататък се надявам да мога да пусна и по-подробно ревю с истински снимки. Ако има въпроси - питайте [:)]
eVerRED
Ъмм... Искам да попитам за термометъра - какви са границите на измерване (напр. -10 до +40) и дали докато е на ръката ти се влияе от твоята телесна температура?
windwarrior
-20 до +60. А за влияенето от телесната температура - влияе се естествено, няма как [:)] В момента в стаята ми е +19, часовника показва +29.
Явор Аршинков
Със здраве да си го ползваш
windwarrior
Мерси [:)] Хубавото е че е с 2 години гаранция - при моят проблем с часовниците това е добра новина. А за след 2 години съм си заплюл батко му Suunto Elementum Terra

Надявам се дотогава да му е паднала цената, че засега режат глави с нея [8O]
MYM
Честито!
Да си здрав и да си го носиш скеф!
Не знаех че си се сдобил с това sunto, и за това ти предлагах книжката за observar.
windwarrior
Мерси [:)]
Между другото Шунтото доста точно предсказа подобрението на времето в София днес [8O] В момента показва 1019 hPa, с тенденция за рязко покачване през последните 3 часа. За последните три дена висотомера у нас показва между 559 и 567 метра т.е. грешката е рамките на 8 метра.