XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#106 19.01.2017 20:52:45

gavra74
Редови

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Уеб-сайт

Отг: Разпалки за огън

Някой пробвал ли е през зимата вместо разпалка да запали бирен примус и отгоре да сложи мокрите дърва? Спирт и примус кажи-речи всеки носи. ако се ливне само спирта ще изгори бързо и дори няма да изсуши дръвцата.

Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

1

#107 19.01.2017 20:58:31

osobso
Сталкер

От: София
Регистриран: 27.05.2016

Okdalf написа:

Това прочете ли? http://xenos-bushcraft.com/blog/2010/08 … %be%d1%82/
От друга статия:
Във влажно време опитният бушкрафтър трябва да знае къде да намери прахан, разпалки, и сухо дърво, да може да подбере естествено укритие, където да поддържа огъня и в буря, и в сняг, и в дъжд, когато той е най-необходим.

Има много джобни наръчници с чиято помощ можете да се научите да разпознавате различните видове дървета, обръщайки внимание на листата, кората, пъпките, или начина, по който растат. Те обаче едва ли ще ви предоставят информация за качествата им в ролята на гориво – нещо много важно от гледна точка на нашите занимания.

Туй към мен ли е ?
Ако е към мен - горско чадо съм - ще си запаля огин. Ама много ме мързи и ако под ръка имам нещо лесно за палене - ще го използвам smile

In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

0

#108 19.01.2017 21:39:08

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Аз напоследък ползвам старо олио. Начи пържиш риба, вместо да налееш олиото от тигана в мивката и да я запушиш, хоп в едно пластмасово шишенце. Не хваща искра. Защото леките феакции вече са кондензирали в/у решетката на абсорбатора. Но веднъж запалено държи дълго и суши мокрите съчки. Справка - га ядохме "уфтсата" на Мътеница. Валеше гаден ситен дъжд от сутринта. Кога дойдоха каруцата с дървата имаше приличен огин. И всичко благодарение на малко шишенце със старо олио.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

1

#109 19.01.2017 21:44:43

osobso
Сталкер

Галимунди написа:

Аз напоследък ползвам старо олио. Начи пържиш риба, вместо да налееш олиото от тигана в мивката и да я запушиш, хоп в едно пластмасово шишенце. Не хваща искра. Защото леките феакции вече са кондензирали в/у решетката на абсорбатора. Но веднъж запалено държи дълго и суши мокрите съчки. Справка - га ядохме "уфтсата" на Мътеница. Валеше гаден ситен дъжд от сутринта. Кога дойдоха каруцата с дървата имаше приличен огин. И всичко благодарение на малко шишенце със старо олио.

И аз съм го пробвал - работи отлично. Само, че аз не го събирам в шише а направо го изливам горещо върху следващите дърва за горене да попие хубаво/това на вилата/.

Марк Твен

Офлайн

0

#110 20.01.2017 10:21:12

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

osobso написа:
Okdalf написа:

Това прочете ли? http://xenos-bushcraft.com/blog/2010/08 … %be%d1%82/
От друга статия:
Във влажно време опитният бушкрафтър трябва да знае къде да намери прахан, разпалки, и сухо дърво, да може да подбере естествено укритие, където да поддържа огъня и в буря, и в сняг, и в дъжд, когато той е най-необходим.

Има много джобни наръчници с чиято помощ можете да се научите да разпознавате различните видове дървета, обръщайки внимание на листата, кората, пъпките, или начина, по който растат. Те обаче едва ли ще ви предоставят информация за качествата им в ролята на гориво – нещо много важно от гледна точка на нашите занимания.

Туй към мен ли е ?
Ако е към мен - горско чадо съм - ще си запаля огин. Ама много ме мързи и ако под ръка имам нещо лесно за палене - ще го използвам smile

Ееех арменецо, пръста е по бърз от мисълта. Това беше отправено към предния пост, ма нъл душата не трай.
Та на темата, някой да се сеща що си нося свещи за торта или вулкани /пиротехнически/? Май само Миташки ми се радва.

Офлайн

2

#111 07.03.2017 19:52:13

treblinka
Редови

Регистриран: 05.11.2015

Колкото и да е мокро ,като разцепиш някое по дебело дръвце стигаш вътре до сухата част...Аз обикновено си нося само ферородна запалка и  разпалвам директно от федърстик или в най лошия вариант си нося малко парче т.н. fatwood(парче дърво напоено със смола одрязано от някой бор).Като настържа малко от него пали веднага от феророда.

Офлайн

1

#112 08.03.2017 19:41:47

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

Okdalf написа:

някой да се сеща що си нося свещи за торта или вулкани /пиротехнически/.

Щото като се залуташ в гората,може да ти дойде рожденния ден преди да се намериш.
В една такава ситуация дори и малките неща в живота(да си палнеш свещичка и да си пожелаеш нещо) повдигат духа smile

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

6

#113 08.03.2017 20:50:49

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Галимунди написа:

Всъшност тоя ситния беше трети ден под ред.Всичко беше натопено и мокро

Офлайн

0

#114 08.03.2017 20:53:03

Okdalf
Сръчко

Благодаря Бобаре. smile

Офлайн

0

#115 08.03.2017 21:10:21

osobso
Сталкер

Okdalf написа:

Благодаря Бобаре. smile

Така ще кажеш big_smile

Да знаеш хич не е бушкрафтърски да си носиш "вулкани", "черен пипер" или напалм big_smile

Последно редактиран от osobso (08.03.2017 21:20:07)

Марк Твен

Офлайн

0

#116 08.03.2017 21:19:43

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Аз съм класик и си ползвам опарафинени тампони за макиаж. В средата на ринга начупвам коричката, разнищвам, стържа и паля. Тампона хваща искрата веднага а парафина не позволява на памука да изгаря бързо и ми дава достатъчно време за да предаде огъня на гнезденцето а то на клечоряка за разпалки.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#117 08.03.2017 21:23:15

osobso
Сталкер

Кольо написа:

Аз съм класик и си ползвам опарафинени тампони за макиаж. В средата на ринга начупвам коричката, разнищвам, стържа и паля. Тампона хваща искрата веднага а парафина не позволява на памука да изгаря бързо и ми дава достатъчно време за да предаде огъня на гнезденцето а то на клечоряка за разпалки.

Опитай с  O.B. и дезинфектиращ гел за ръце на спиртна основа. Няма грешка wink

Марк Твен

Офлайн

0

#118 08.03.2017 21:37:37

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

osobso написа:
Кольо написа:

Опитай с  O.B. и дезинфектиращ гел за ръце на спиртна основа. Няма грешка wink

В магазина най-редовно правя демонстрации с такъв гел.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#119 08.03.2017 22:08:44

Okdalf
Сръчко

Браво бе, котки и кучета може а прасета не може. smile Чер пипер не може а гел може. Браво е на това учите младеЖта.

Офлайн

0

#120 08.03.2017 22:11:00

osobso
Сталкер

Okdalf написа:

Браво бе, котки и кучета може а прасета не може. smile Чер пипер не може а гел може. Браво е на това учите младеЖта.

Чер пипер не може smile Освен, че е вреден за стомаха и бой ядеш заради него. А за гела никой не се заяжда big_smile

Не, че не нося някоя "солница" с "чер пипер", ама мога да го обясня, като забравена от последния лов. И не я нося за разпалване, ами евентуално за рана. Не, че съм пробвал, ама твърдят, че така се прави. Дай Боже да не се налага да пробвам.

Последно редактиран от osobso (08.03.2017 22:15:37)

Марк Твен

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff