XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 30.01.2013 01:41:58

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Отг: Разпалки за огън

Ако потопите памука във вазелин няма ли да стане? Аз все му се каня на този вариант ама не съм стигнал до него. Сега зимата сложа няколко кубчета от спиртните разпалки за печка и съм готов.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#62 30.01.2013 08:54:32

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

миро, сигурно ще става във вазелин, но ще е по-капризно при носене /по ще цапа/.
парафинът, като истине, се втвърдява и може да си го носиш директно в джоба, ако искаш.

Офлайн

0

#63 30.01.2013 09:01:23

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

Галимунди написа:

То за това и аз се сетих, ама моя пчелар ми прати черен восък. Въпроса е знае ли някой къде в Бургас има такъв магазин. Май трябва да звънна направо на Лионсио, той няма как да не знае.

Щом е восъкът е с цвят различен от жълт това означава, че просто не е пречистен (преварен), а е оставен с различни примеси. Ванка, постави восъкът и някаква тежест в тензухено вързопче, като същото го потопи в по-дълбок съд (за технически нужди  wink )  с вода. Кипни водата, при което восъкът ще изплува на повърхността, а "боклуците" ще останат във вързопчето на дъното. Изчакай водата да изстине за да се стегне восъкът и тогава го извади от разтвора. Успех!  smile

Офлайн

0

#64 30.01.2013 11:42:31

Flint
Редови

Регистриран: 27.07.2012

Ийон Тихи написа:

При последния поход на платото, Галин (Relax) даде много добра идея - да топим дамски тампони в пчелния восък. Идеята е ценна, тъй като ако памукът не е добре пресован, восъкът се просмуква в цялото топче и не оставя пухкава част, която да хване искрата на феророда и да подхване първоначално огъня. Тампонът притежава и още едно предимство - има връвчица, за която може да бъде хванат и потопен наведнъж във восъка.

Пчелният восък и дамските тампони верно са много полезни неща. А това, че могат да се използват и по друго предназначение, ги прави още по-ценни.
С тампон също успешно може да се запуши огнестрелна или прободна рана (да не дава Господ, де).
От пчелен восък пък си отливам свещи. В ограниченото пространство на палатка или землянка не е добре да се ползват парафинови свещи ИМХО. Парафинът е на петролна основа, а производителите добавят олово във фитилите, за да изгарят по-бавно. Така че, свещи собствено производство от чист пчелен восък му е майката. Освен това, пчелният восък има антисептични свойства и може да се използва при рани, възпаления, инфекции и даже успокоява сенна хрема.

Офлайн

0

#65 30.01.2013 12:18:52

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Дуви неговите памучни топчета, овапцани с вазелин ги носи в кутийка от шоколадово яйце. Събира към 10-ина, ако не и повече, а огън сме палили с едно такова топче и ферород- гореше достатъчно дълго, за да запали клечките и не се наложи да полваме друго. После каза, че ще ъпгрейдне кутийката с такава от друго шоколадово яйце, има едни тройно по- големи, не на Киндер Сюрприз. Та нито се цапаш,нито те се цапат. smile
Преди време бях писал за един пакет кръгли въгленови пресовки за наргиле. Пробвах едно такова и се оказа покрито цялото с лесно запалим слой- като кибритена клечка. Въглена се запали за около секунда- две с яко съскане и после си тлееше без да се разпада.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#66 30.01.2013 16:04:49

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Yavor написа:

...
Преди време бях писал за един пакет кръгли въгленови пресовки за наргиле. Пробвах едно такова и се оказа покрито цялото с лесно запалим слой- като кибритена клечка. Въглена се запали за около секунда- две с яко съскане и после си тлееше без да се разпада.

Ето как изглеждат въгленчетата за наргиле. Запалват се наистина доста бързо, като поддържат жар дори и без раздухване за повече от 10-15 мин.

nar%2520003.jpg

Удачен вариант за ползване за "нашите си" работи - за стартиране на огън...

[video][/video]

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#67 30.01.2013 16:32:37

Flint
Редови

RELAX написа:

Удачен вариант за ползване за "нашите си" работи - за стартиране на огън...

RELAX, пробвал ли си дали тези въгленчета хващат от искра от ферородна запалка или от кремък? Бях взел със същата цел подобни въгленчета (само че плоски като хапчета) от един църковен магазин. Поповете ги използвали за тамяна в кадилниците. Мани дето не хвана от феророда, ами с газовата запалка го мъчих към 5 мин и пак едва зацепи.

Офлайн

0

#68 30.01.2013 18:06:41

RELAX
Модератор

Предвид структурата си са доста хигроскопични. Съхранявани на достатъчно сухо място се палят от феророда и както посочи и Явор имат активно в-во по повърхността, което разнася запалването по целият въглен. С кремък и чакмак пробвах - без положителен резултат. Варианта е ферород + памук = запалване на въгленчето. Полезното тук се изразява в продължителното горене и запазване на активен въглен (10-15 мин. +)

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

Офлайн

0

#69 31.01.2013 14:44:19

Flint
Редови

Абе както се казва, много глави мислят по-добре от една wink
Покрай тестовете на RELAX се замислих, дали не е възможно да "модифицираме" въгленчетата така, че да припалват и от искра на чакмак. Например да ги оваляме в нещо по-леснозапалимо. Снощи проведох няколко експеримента с едно определено вещество и резултатите са... хм... нееднозначни.

Въгленчетата се запалваха без проблем, но пък веществото пламваше прекалено бурно и ме пърлеше тук-там. Пробвах и обратно - кремък върху чакмак, но долу-горе беше все тая. Най-накрая си дадох сметка, че ако всеки път си паля огъня по тоя начин, скоро ще замязам на голо мексиканско куче и реших да търся друг вариант.

Мисля си за смес от калиева селитра и дървени въглища в съотношение 70/30, по-едричко смляно и без добавена сяра. Предполагам, че ще гори доста по-спокойно, но нямам селитра да пробвам.
Какво мисли целокупното бушкрафтърско общество по въпроса?

Офлайн

1

#70 31.01.2013 15:58:25

RELAX
Модератор

Flint написа:

Абе както се казва, много глави мислят по-добре от една wink
Покрай тестовете на RELAX се замислих...
Мисля си за смес от калиева селитра и дървени въглища в съотношение 70/30, по-едричко смляно и без добавена сяра. Предполагам, че ще гори доста по-спокойно, но нямам селитра да пробвам.
Какво мисли целокупното бушкрафтърско общество по въпроса?

Мога да ти изпратя калиев нитрат за пробите, имам достатъчно ...  wink

Офлайн

0

#71 31.01.2013 17:34:35

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Нитратът е хигроскопичен и неподходящ по таз причина wink По-добре с калиев нитрИт (KNO2) или с перманганат да се пробва. Цигарените хартийки май са напоени с нещо такова.

Офлайн

0

#72 31.01.2013 20:34:36

Flint
Редови

Благодаря за предложението, RELAX! Първо ще проверя на местна почва, че ме светнаха за един магазин за реактиви и една друга фирма за лабораторни химикали. Дано да излезе нещо, защото мисля да си правя и прахан и ще ми трябва и за там.

@Ludipipo Това е идея за хартийките. Разтварям селитрата в гореща вода, напоявам парче салфетка примерно, изсушавам и пробвам с чакмака. Даже и дървени въглища може да не трябват.

Офлайн

0

#73 31.01.2013 20:59:21

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Няма ли да попушва повечко? smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#74 31.01.2013 21:51:15

Flint
Редови

Yavor написа:

Няма ли да попушва повечко? smile

Със сигурност ще попушва, но за кратко - колкото да запали увития в хартията въглен. То не се знае дали изобщо ще стане така, както го мисля, но долу-горе такава е идеята.

Офлайн

0

#75 31.01.2013 22:14:24

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Flint,
селитрата се разлага от температурата! По-добре наръси селитра по влажна салфетка и остави да изсъхне, но не нагрявай над 50*С.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff