XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#136 11.10.2017 19:29:57

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Отг: Разпалки за огън

Бе сега като се замисля не е трудно чак толкова, в пликчето винаги се намира някой плоски резени. Малка кутия от крем примерно Нивеа, уплътнен с памук тампони за почистване на грим и тям подобни.

Офлайн

0

#137 11.10.2017 19:51:16

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Кольо написа:

То като идея е готино, ама от практична гледна точка ми се струва трудно осъществимо. Чипса е чуплив и ронлив като... чипс, баси... Как да се съхран цял? В неква кутийка ли? Трудно ми се види, ама е идея.

и скъп. безумна идея:D дай да палим с 12 годишно уиски, ше гори сто процента. като аварийана разпалка, случайно ако някой си помъкнал в гората пакет с чипс да, ма иначе...

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

1

#138 11.10.2017 20:10:36

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Док прав си но да не забравим, че от всеки храст може де излезе заЯк. Нормална ситуация: излизаш с дЯцата на гора, и ще палите оГин за праджоли. Да ама мал шанс, цяла нощ е валяло. Но не щеш ли "ревльо" си носи чипс за разядка. И ето ти разпалката.  smile В случая кЕлеша ти помага.:D
пп Да не забравяме, че тук говорим за възможните разпалки.

Последно редактиран от Okdalf (11.10.2017 20:12:37)

Офлайн

2

#139 11.10.2017 20:37:29

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Прав е Владо. Това е принципа "Необходимост да се знае", а не задължително условие ...

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

1

#140 11.10.2017 20:49:42

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Kent написа:
Кольо написа:

То като идея е готино, ама от практична гледна точка ми се струва трудно осъществимо. Чипса е чуплив и ронлив като... чипс, баси... Как да се съхран цял? В неква кутийка ли? Трудно ми се види, ама е идея.

и скъп. безумна идея:D дай да палим с 12 годишно уиски, ше гори сто процента. като аварийана разпалка, случайно ако някой си помъкнал в гората пакет с чипс да, ма иначе...

Пепел ти на устата Васе. Уискито е 40 градуса стандарт и не става за палене на огън. Колкото до восъка четох и опитвах разни варианти... чистия пчелен восък не е този който може да се купи във вид на основи за пчелни пити. Той е компрометиран. Достатъчно е да пресметнете цената на основа по теглото, за да се убедите, че е по-евтина или съизмерима със цената на килограм пчелен восък нерафиниран. Това води до извода че е смесена със стеарин или нещо подобно. Чист пчелен восък може да получите само от производителя и това са далаците а не стопени пити. Свещите в църквите имат незначително съдържание на пчелен восък. Даже по-малко от основите за пчелите. Пчелите усещат разликата, ние не. Ако ви трябва истински восък търсете нерафиниран. Ако ви е все едно вземете си топено сирене с восъчно покритие и си играйте на воля. Може би помните какво парче восък пуснах в огъня на Чернелка. Беше от обвивката на топено сирене. В това покритие има значително съдържание на неидентифицирани мазнини. Установих го, като забравих кутия с такъв восък на слънце през лятото. Обаче не можах да измисля метод за разделяне на фракциите (без да ползвам ректификация, за която трябва да изграждам колона) Ако някой има идея как може да се направи по по-семпъл начин отворен съм за предложения. Тъй катато не го ползвам за отговорни неща (а само за импрегниране на обувки - "шпицарките" с които бях на Чернелка бяха яко пропити с такъв восък, конци за шев и разни кожени изделия) не се притеснявам че не е натурален. За отговорните имам лично рафиниран восък от далаци.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#141 12.10.2017 10:01:11

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Галимунди написа:

Свещите в църквите имат незначително съдържание на пчелен восък.

Дрън-дрън... Това са фейкове и хибридки на стеариновата мафия! big_smile:D
Някой форумни членове даже са участвали като доброволци в производството на такива в Н-ския манастир. Като кажеш, че искаш восъчни, ако в храма се продават такива - получаваш восъчни. Аконяма звъниш на Кольо и той те урежда с автентични и благочестиви вощеници. Амин!

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#142 12.10.2017 10:41:29

rossko
Редови

Регистриран: 06.12.2009

Всъщност не е ли грехота да се развалят свещи за да се извлече восъка им, а и да не е, то получения восък ще е доволно по-скъп.
Една восъчна свещ едва ли е под 50 ст.
Същото е и с восъчните основи.
На всеки пазар където производител на мед има сергия ще ви продаде и восък.
Ако няма в момента то на другия ден ще ви донесе.
Нагоре четох за нерафиниран восък, восък само от езици .. всъщност восък се събира от целия кошер - от запълнени пролуки, от сложени нарочно празни пчелни рамки, от остатъците при разпечатването на меда и от стари пити (проблема при тях е че восъкът е много малко и трудно се отделя).
При нас за да се получи крайният продукт /жълт чист восък/ минава през две обработки. Първо всички парченца восък /с мед, ларви, пчели и .../ се сваряват във вода. След като изстине восъка е на пита, но с все още много примеси. Тези питки се слагат в така наречена восотопка, където отново се разтапя и се филтрира през сито.

Офлайн

2

#143 12.10.2017 12:12:45

biolander
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 09.11.2011
Уеб-сайт

Роска, и ти си прав, ама моята сметка е друга. Преди години си купих 4 основи за около 3 лева (по спомен). Все още имам восък за каниите от тях. Магазинчето е на 100 метра от офиса. Нямам пазар наблизо, което ще рече, че обедната ми почивка е излетяла. Отделно е горивото. За по големи количества сигурно е по-ефтино да се обикаля, ама в моя случай....

Ти си длъжен да правиш добро от злото,защото то няма от какво друго да се прави - Робърт Пен Уорън
http://tzilkovi.wordpress.com
http://ostrieta.eu

Офлайн

0

#144 12.10.2017 13:33:20

Кольо
КорифееЦ

rossko написа:

Всъщност не е ли грехота да се развалят свещи за да се извлече восъка им, а и да не е, то получения восък ще е доволно по-скъп.
Една восъчна свещ едва ли е под 50 ст.

Не е.
https://www.stayaliveshop.com/%D0%A0%D0 … s%E2%84%A2

Последно редактиран от Кольо (12.10.2017 13:36:12)

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#145 12.10.2017 13:43:06

rossko
Редови

Регистриран: 06.12.2009

Аз говорех за църковна свещ от пчелен восък .. според мен трябва да гони поне левче

Офлайн

0

#146 12.10.2017 15:16:49

Кольо
КорифееЦ

Има и от 40 стотинки.

Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#147 25.10.2017 07:03:14

kyshe
Редови

От: Русе
Регистриран: 15.03.2017
Уеб-сайт

Моят восък пристигна. Когато остане време ще направя няколко свещи в кенчета от безалкохолно, за да станат като чаените.
IMG_20171021_074257.jpg

Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки.

Офлайн

0

#148 25.10.2017 09:52:03

Кольо
КорифееЦ

Честито! Какво ще използваш за фитил?

Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#149 25.10.2017 14:20:44

kyshe
Редови

От: Русе
Регистриран: 15.03.2017
Уеб-сайт

Мисля да е памучен конец. Правил съм с такъв преди и се получава добре.

Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки.

Офлайн

0

#150 25.10.2017 14:35:31

Кольо
КорифееЦ

Пробвал ли си с тъкан памучен фитил? Ако не си пробвай. Ако ще правиш свещите с такъв размер като кен, може да се окаже, че ще е по-подходящ.
http://prejdiikonci.eu/catalog/10608_fi … lampi.html

Ръдиард Киплинг

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff