XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 16.11.2010 09:43:58

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Съдове за носене на вода

BPetrov

Привет,
Да отворя една темичка. Като си разсъждавах преди месец два за различните възможности и поради липсата на опит стигнах до няколко алтернативи, но ми се ще патили хора да споделят.
Напоследък тотално съм се отвратил от синтетиката... където погледна виждам петролни субпродукти. От друга страна обаче, много ми харесва идята за манерка. Формата на манерките много ми допада. Дали сте чували за манерки тип военна но от метал? Продават ли се? Цена?
Също така търсейки из видео клиповете на ЮТуб попаднах на едно видео в което много хитро бяха измислили транспортирането на мини котлонче заедно с манерката.
Ще се опитам да го опиша, а по-късно и да намеря филма. Става дума за стандартна военна манерка с канче в което влиза манерката. Разликата е, че има второ канче което е с изрязани дупки по него. Реално канчетата влизат едно в друго, най-отдолу е канчето с дупки което играе ролята на печка, второто съд за загряване на вода и здрава пластмасова манерка. Струва ми се, че този вариант за хората фенове на манерките ще им спести голям огън когато не е нужно и носенето на допълнителна хобопечка. На пръв поглед изгеждаше, че второто канче не отнемаше повече от няколко милиметра във височина в кобура на манерката. Теглото не вярвам да е кой-знае колко по-голямо.
Само ми дайте 15-тина минути и ще се постаря да покажа видеото.
Поздрави!
Борката

Hobo

Борка, това е комплект от американската армия. Сроян има такава. Само да отбележа, че манерката е пластмасова. Ако те интересува българска алуминиева манерка, кажи. И аз търся, та като/ако намеря нови, неизползвани, да купя и една за теб? Един литър са българските без никакви екстри освен термо изолацията. В по-старите е обвита в шаяк, а в по-новите с някаква имитация на дърво. Есента струваха по 3лв. Сега не знам, но по електронните тържища им искат 5-6 лева. Явно са поскъпнали!

Shady

Боре такава военна манерка (не съм сигурен дали е една, май и у братовчед ми съм мяркал, но може и да се лъжа) имам на село. За съжаление е само тя без канче, метална е и си има плат в който се слага и съответно се носи на кръста. Тая събота ако си ходя ако искаш да я снимам и да пусна снимки [;)] Поздрави!

ops

Тук се продава точно такъв комплект на отвратителна кожодерска цена от 112 лева. Мисля си че за тази цена трябва да има и походен хладилник към нея!!!!
http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=100

в ebay.com се харчат за около 10-12 долара комплекта.

BPetrov

Ето го клипчето - Гледайте след 7:40 мин. Тук показват Налжин бутилка - прозрачна манерка. Ако може да погледнеш Хобо, да кажеш за същата ли става дума?

Благодарско за бързите отговори - Снимките ще са интересни определено. И дали някой който е ползвал такава може да сподели - здрави ли са, лесно ли се огъват? Пластмасовите ми се видят стабилни...

Иначе нагоре писах за алтернативи... Та да си довърша мисълта.
Другата ми алтернатива е алпинистка бутилка. Пак метална ако не се лъжа. Но нямам идея дали са издържливи. От тези дето приличат на термос със капачка с дупка за закачане на карабина.

ops

БПетров издръжливи са алпийските бутилки но много се вмирисват, ако по-погрешка напълниш с някакво безалкохолно или друг вид "промишлени" боклуци.

BPetrov

Това не важи ли и за манерките?

ops

Аха и за тях важи! Алуминиевтие могат да се поизмиришат с някоя и друга химическа магия, но пластмасовите направо ги хвърляш!

Hobo

@ops
@BPetrov

Това е модела. Продава се за 16 до 18 лева. Защо е толкова скъп в stayalive.com, не знам. Може би защото е в комплект с още други неща.
Манерката е пластмасова. Аз бих предпочел метална. Зимно време водата замръзва и метална манерка е лесно да се размрази до огъня. С пластмасовата нещата са сложни.

BPetrov

663693.jpg
Ама това ми се види мизерно и грозновато... Сигурно върши работа... ама... Май е и бая употребявано...

Hobo

Относно алуминиевите манерки. Когато се ползват се ползват. След употреба просто се съхраняват задължително с отворена капачка. Така не хващат никаква миризма. Пластмасовите манерки поемат много по-лесно миризма от течностите спрямо алуминиевите.

Който не вярва да купи бутила бира или швепс в пластмасова бутилка. След като я изпразни да напълни вода и след няколко часа, дори денонощия да пробва. Вкуса на водата е същия като на напитката, която е стояла в бутилката преди водата.

Hobo

@BPetrov

За такава манерка ти говоря, но търся чисто нова. Във всички случаи е по-добра от пластмасовата американска манерка.

ops

Хобо и аз предпочитам алуминиевата поради същите причини и добавям само, че и лятно време като я потопиш в реката, водата бая бързичко се охлажда в нея.
А за кожодерската цена в магазина също нямам обяснения при условие че печката и канчето в комплект ги продава за 45 лева, което си е пак кожодерска цена за две щанцовани и нитовани Al листчета.

Стоян Стоянов

Тук е момента да ви запитам, колко от вас са имали и ползвали "отвратителната" американска пластмасова манерка?! Щото аз я имам от 2 години поне. Сипвал съм всякаква вода в нея. Не хлорирана от чешмата... от сняг, локви, язовири и реки. Забравял съм я вътре. Използвал съм хлорни таблетки. Айде човека с най-чувствителният нос или небце да дойде да я помирише или опита водата от нея. Мога да се обзаложа за резултата.
Виж бира и безалкохолно не ми е минавало през ума да наливам. Чудя се как на вас ви дойде. [:)] Аз лично съм много доволен от моята манерка. Не знам вие от какви китайски подобия сте си натрупали опита, но...

ops

Ъ-ъ-ъ, Стоянски колко пъти си ползвал българска манерка от терафталат? Не е американска и е за 3 лева стари пари!
Извинявай за запъването, но!! Оцеляване не значи made in USA Arm !!!!
А до пластасовите средства предпочитам бутилки за еднократна употреба и след това на рециклаж! Извинявай но манеркатати е станала развъдник на алл бацилен за тези 2 години!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 16.11.2010 09:50:43

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Отг: Съдове за носене на вода

BPetrov

И има ли двойното канче отдолу? Основното и допълнително като походна печка?
Когато нямаш какво да кажеш, кажи нищо.

Hobo

Няма нужда да е китайска или американска. Пластмасата си е пластмаса. Поема вкусове и миризми. Затова и пластмасовите бутилки са за еднократна употреба. Просто трябва да повярваш и че съвременния американски десантчик е за еднократна употреба. Никой не го интересува на какво ще му мирише манерката след първата мисия. Самия той ще се е умирисал вече.

Ако не вярваш, сипи нещо различно от вода. Например швепс, бира, вино или ракия. Дръж течността два дена и след това разкажи след колко дена се е отмирисала твоята US пластмасова манерка. Тайно ще ти кажа, че и българските алуминиеви манерки по устав са само за вода. Обаче много високоградусни течности са поели и въпреки теорията доста бързо са се отмирисали. Иначе голяма част от армията щеше да е в ареста, но това е една друга секретна тема.

С китайски манерки нямам опит!

@BPetrov

Американската манерка се състои от следния комплект. Пластмасова манерка. Метално (не знам от каква сплав) канче около 500ml. Манерката влиза в канчето, а канчето влиза в метален спиртник за сух спирт. Всичко това се опакова в някакво подобие на плат. Нов комплекта струва 16-18 лева. Втора ръка е по-малко но не е препоръчително, защото не се знае какво е държал в нея брата афроамериканец, американски войник, и на какво мирише в настоящия момент манерката. Можеш да си позволиш second hand манерка, но ако лично помиришеш преди да платиш. Което изключва online покупки на втора ръка US манерки. Ако миришат на нещо, никога няма да се измиришат!

Напоследък се забелязва рязък скок на цените. Явно магазинерите искат да компенсират по-ниската печалба от ниския оборот с по-високи цени. Може би е заради кризата! Избора дали да купиш скъпо сега или по-евтино след кризата е твой!

windwarrior

Аз лично от около година ходя само с кемъл бек, доста по-удобно е. Иначе "алпинистките" алуминиеви бутилки като ТАЗИ на Laken, вървят по 10-15 лева в туристическите магазини (за еднолитровата говоря). Имах 2 такива, едната я подарих, другата я мъкна празна понякога, ако се наложи да кипвам вода в нея.

Стоян Стоянов

Въпреки, че не отговорихте на въпроса ми, ще взема пак да коментирам:

ops, оцеляването не е USA Army, това точно на мен няма защо да ми го обясняваш. Но също така не е и БГ Армия. Сигурно си мислите, че просто се заяждам, или съм засегнат, щото съм се прецакал да си купя американския (който всъщност е немски или австрийски) боклук. Не, не е за това. Аз се чувствам длъжен да се включа, за да не позволя нещата да кривнат в посока вманиачаване и фанатизъм. Като цяло сигурно сте забелязали, че много трудно казвам "това не струва". Предпочитам да казвам кое е достатъчно добро и практично. Трябва нещо наистина да не е подходящо, за да кажа, че "не става". С тоя тип манерки не е точно така. Не случайно сме ги забелязвали и във филмите на Беър, и на Миърс и на Страуд (да не говорим за всички други източници по темата).

Не, спестете си отново обясненията за маркетинг, реклама, еднократност и т.н. Аз съм примера, че манерката става. Не знам защо за някаква си миризма се хващате. Водата сред Природата за мен е необходимата течност. Пил съм такава, която удря на пушек, на риба, на тиня... И на лайна да удряше, ако съм сигурен, че е безвредна, пак щях да я изпия. Това с мириса не ви ли се струва прекалено "градски навик"? Нали "към Дивото" се връщахме? А че манерката ми не е "развъдник на ал бацилен" би го потвърдила всяка РИОКОЗ.

Още веднъж: не изпадайте в крайности и оставете на четящият правото на избор между подходящи и работещи неща. Това, че вашият избор е едното, не значи, че за някой друг не може да е другото. И не значи, че за него това няма да е по-доброто или по-практично решение.

Сега за любителите на крайностите в естествените материали и решения: вземете си традиционна бъклица или бъкел. А още по-добре - намирате здраво дърво по избор, един нож за лъжици (дето продават циганите) и си издълбавате две копанки. После ги пристягате с малко ремъци и залепвате пролуките с борова смола или брезов катран. [;)]

Явор Аршинков

Аз от мойта "американска манерка " съм си много доволен кой каквото иска да говори.
Имам и една алуминиева с две канчета едно в друго и тя е много удобна нищо че е на сто години, довечера ще гледам да я снимам и да я покажа.Поздрави

Black Wolf

Имах една алуминиева кръгла манерка, българска (точно като тия по каубойските филми [:P] ), купувана по време на соца. Преди 15-ина години ми я откраднаха жители на с. Железница...
Добра работа вършеше.
Сега използвам манерка за еднократна употреба, т.е. шише от мин. вода. [:D]

MYM

Ежедневно ползвам аломиниево шише, подобно на алпиниските ботилки показани по-горе.
На по-дълги преходи си вземам шишето + колкото си намисля еднолитрови пласмасови ботилки от бира(тъка лесно се намества тежеста и обема на раницата).
При ходене на палатки вземам 2 мяха които естествено се пренасят празни и сгънати за да не заемат място в багажа. Като направим лагера се пълнят (ако има от къде) и се ползват за пиене, миене и тн.
Ко е е по-добро не знам! Това е моето решение на проблема с водата.

Black Wolf

Един приятел има такъв мях за вода (1,5 л.); наистина е удобин за транспортиране, но май в един момент започва да понамирисва водата в него.

vanjo

Кожени мехове, могат да се намерят по ловно рибарските магазини и в някои магазини за туристическа екипировка.Изглеждат ето така:
p1430b.jpg
.
В момента алуминиеви манерки има в тук. Не зная до колко цената ви устройва. Аз самият ползвам алуминиеви бутилки от 15 години и повече години, това което е казал Hobo, как се съхранява алуминиева бутилка е вярно. За по-дълги престои в планината ползвам и една сгъваема туба от 15 литра.

TRS

Аз съм със една пласмасова 1л американски тип ... взех я с нещо като сумка и включваше още малко термосче и алуминиев съд ... някакъв комплект втора употреба от гръцката армия май. http://www.max-fuchs.de продават същите сумки ама не съм питал по колко.

Допълнително съм я натъпкал със 10 м алуминиево фолио ,нож,сгъваем трион,отвън съм окачил монокъл и сгъваем нож плюс два относително надеждни карабинера,а в самия съд малко сух спирт ... кит за палене и може да побере още алкохолна печка със малко шише за гориво.
Взел съм и една бутилка 1л за колело за 2 лв която върши същата работа като тези за 25лв по туристическите магазини ... тя е за в раница ... още нямам раница обаче [:D]
От Плюса си взех и една метална чашка Инокс за 3 лв.
Имам и едно пласмасово шише 0.5 л което ми дойде безплатно понеже е рекламно [:lol:]
Засега съм на туй дередже със водната екипировка.

BPetrov

В търновският военен магазин до мола продават една алуминиева манерка българска. Най-вероятно запасна. Продават също и пластмасови манерки тип американски, но без метални канчета. Манерките са поставени в американски тип кобурче за манерка. Цветовете които имаха са бежови. Цената на последната българска манерка е 3 лв. Другите бяха около 4-5 бр. струваха 16 лв.

Не си купих, защото алуминиевата ми се видя старичка, а пластмасови... вече казах.

Бат Стоян е прав - нека всеки си избере каквото му харесва. Просто аз съм преценил за себе си, че нефтни субпродукти съм принуден да потребявам, поне сега когато имам алтернатива, смятам да избера метал. Не, че в производството на алуминий и транспортацията му не е намесен нефт...

Явор Аршинков

Ето моята първа манерка http://picasaweb.google.com/musalabg1/20090729#, след дълга употреба я замених с американската с канче.Самата манерка побира 1 литър течност, малкото канче е с вместимост 0.500, голямото 0.800, тази е дядото на американските [:D] big_smile

Стоян Стоянов

Аршинков, между другото е много хубаво комплектчето. Един термо-чохъл само му трябва и си е 6 точки. [;)]

BPetrov

Много е яка smile!!! Кърти мивки! [:)] Защо си я заменил?

Явор Аршинков

Благодаря, БПетров смених я точно заради чохъла тряваше ми модел за да си ушия един за нея, и за това си купих американката и от тогава все си я шия. Незнам Стояне как е с твойта но мойта като я напълня с вода и я кача на колана и увисва малко дали е заради по тесния колан незнам. Гледам на Беър неговата има връзка чак през рамото обаче тази връзка е вързана за колана [:?:]

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#3 16.11.2010 10:02:49

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Стоян Стоянов

Много добре си стои моята, дори на колан, който е по-тесен от стандартният текстилен военен. Не знам защо се получава така при теб. Може би различен модел или производител?!
Ето на ТАЗИ снимка си личи как ми стои. Пълна при това.

ops

Стоянски навит съм на идеята за РИОКОС, да тестваш двугодишна употребявана манерка за бацили, особено по винтовата резба на капачката, гърлото и драскотините. А понеже си грамотен човек ти предлагам два линка за четене, касаещи употребите на различните пластмаси ползвани при многократно за хранителни продукти и течности, които не се обясняват по популярните филмчета на Беър Грилс и Миърс.
http://natisparite.com/?p=21
http://ecomedia.bg/doctor-eco/waste-che … ticle/3607

Явор Аршинков

С двоен колан ли си на тази снимка в смисъл един за панталоните и един за инструментите

Стоян Стоянов

Браво ops! Това вече е един сериозен довод. Другите, извинявай, ама ми звучаха някак... капризно. Сега... да не говорим на изуст, това е манерката. Кажи ми от каква пластмаса е, че да определим степента на вредата. За имитации няма да говорим.

Знам, че съм грамотен, ама не знаех, че ми личи! И понеже съм такъв, си правя простата сметка колко често и какви количества вода изпивам от тая манерка, и каква е вероятността това да е по-вредно от химиите, с които са пълни храните, които ежедневно си купуваме от магазина. Може и да се лъжа, ама май вредата е нищожна. Сега ако си пуснем и линкове за вредата от тютюнопушенето, мазните храни, алкохола, белия хляб, солта и захарта, баси столетниците дето ще станем. [:)]

Шегувам се! Но иначе няма да си кривя душата. Аз не казвам, че ТОВА Е манерката. Просто казвам, че добър вариант. Наистина бих я сменил за алуминиева или стоманена, ако си намеря такава, която да пасва към канчето и калъфа на сегашната ми. Те са ми наистина страшно практични и не ми се ще да се отказвам от тях.

Колкото до РИОКОЗ - бих тествал моята манерка само при условие, че занесем и една поне двугодишно употребявана алуминиева. Ако си мислиш, че по нейното гърло няма драскотини пълни с микроби - много се лъжеш. Особено пък ако има и корково уплътнение. В такива случай често флората е забележима и с просто око. [;)] Стерилните неща обикновено се запазват такива в специални пакети, които дори си имат срок, в който могат да се считат за такива. Всичко друго е покрито с бактерии, да не се заблуждаваме. Въпроса е дали и колко са вредни.

Стоян Стоянов

@Аршинков: Коланът е единичен, кожен, не особено широк.

ops

Стоянски единственият ми аргумент за алуминий че мога да го изваря или мина през огъня, пластмасата заради драскотините и фабричните микропори образувани при леенето / а се образуват защото не се полират формообразуващите елементи до гладкост 0, а до гладкост 14-18 в които се капсоловат всекакви гадове и бактерии.
Не исках да ставам обстоятелствен но това е дереджет, а не се прави щот високата гладкост струва доста пари.
За това се ползва PET преформи с гладкост 0 преди издуване на бутилките за еднократна употреба
Т.е. една препоръка към народа като си подбира пластмасови бидончета, шишета, манерки и прочее - гледайте да са максималногладки стените на съдовете от всекакъв вид пластмаси.
Удачен вариант за санирае на пластмаса е силно UW облъчване за около 7-12 мин. но малка подробност - само три вида пластаса пропускат UW.
Другият вариант е микровълновата фурна, но там е въпрос на късмет дали ще оцелее шишето.

Относно твоята манерка виж някъде по дъното какво е щанцовано, примерно PP, PET, HDПE, PVC, или нещо подобно.

Стоян Стоянов

Защо да не искаш да ставаш обстоятелствен ops?! Мен точно това ми харесва. По-убедително звучи.

Моята манерка снощи толкова я оглеждах да намеря посочените букви или поне цифричка, отговаряща на номера на пластмасата... Уви, не успях. [:(] По едно време ми се стори, че забелязвам нещо на вътрешната страна на капачката, но било зрителна измама. [:)] Затова те запитах, след като си се интересувал от тия неща, можеше да си чувал.

Между другото нали споменах, че съм забравял вода в нея за доста време. По някаква ирония точно сега съм го направил пак. [:)] Снежна вода със осезателен мирис на пушек, която разтопих при последната ми разходка (в неделя). Викам си: "Е сега ако не се е умирисала, няма кога..." Изплакнах я стабилно със чешмяна вода и не остана и следа от миризмата! Това само като пример за това, че не винаги пластмасата лови бързо и трайно миризми.

Всъщност забравих да кажа и друго по темата. Другият "съд", който ползвам за носене на вода е хидратираща система "Platypus". Виж за нея вече съм чел, че не е от "опасните" пластмаси и няма емисии във водата.
platypus_bigzip.jpg

Стоян Стоянов

Всъщност сега като се размисля над тая гладкост 0, в акъла ми изникват едни странни въпроси. Да се върнем към не чак толкова далечното минало, когато дедите ни са живели по-близо до природата. Съдовете, в които са си носели водата на полето, в гората, че и в къщи са били основно мехове (от кожа), дървени бъкели, стомни, бъклици и менци. Айде менците и стомните може да ги изключим донякъде, ама останалите дали са били с гладкост на стените 0 и дали не са предлагали чудесно място за развитие на бактерии? Все пак е дърво ръчна изработка, пълни се с нехлорирана вода, едва ли се е третирало с нещо си, носело се е по горещи места. И това постоянно.

Май прекалено далеч стигнахме с тая антибактериалност. Всичко вече ти е антибактериално: антибактериални пасти, антибактериални салфетки, антибактериални тоалетни хартии, антибактериални сапуни, душгелове, шампоани, антибактериални стелки, антибактериални кюлоти... абе има ли нещо което да не е вече антибактериално? Мечешка услуга обаче ще ни изиграе всичко това ми се струва. Бактерии, които по времето на дядовците ни са извиквали само една пъпка на дупето на малко дете, сега могат да тръшнат някого в интензивното.

Такива неща си мисля!

BPetrov

Еми има дървесини, които имат антибактериално действие. Брезата мисля беше такава.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи нищо.

ops

Стоянски погледни на ръбъ по резбата на гърлото! мисля че там са я щамповали трябва да има и година на годност до колкото успях да разбера от търговските сайтове.
А май наистина се закопахме съвсем като маниаци на тема чистота и здраве, но пък тъй се изясняват поне нещата!
За дървените бъчви няма как да е имало микроби [:lol:] просто още не са им бил известни на прабабите и дядовците lol. Но дървесината както Петров отбеляза има известни антисептични свойства! Но пък се сещам за онова скъпо мухлясало сирене [:lol:]
Относно хидрантните система съм малко резервиран, но требява да пробвам, а и би трябвало да не са развъдници на гадове?!
Върти ми се една тъпа мисъл из главата, че от толкова много антибактериални "имунизации" сме си загубили естествената имунна защита от най обикновени инфекции. Може би по времето на прадядовците точно тези мухлясали бъчки, бъклици и купанки да били източника на "имунизация" за времето си?!

Hobo

В казармата манерките бяха алуминиеви. Периодично ни караха да ги чистим с пясък. Сипва се непълна кривачка пясък в манерката. Долива се малко вода. Завива се капачката и започва едно яко друсане все едно да се разбие кисело мляко в пластмасова кофичка.

След това се изсипва пясъка и се изплаква обилно с вода. След почистване манерката блестеше отвътре като да е току що произведена и дори да имаше някакъв дъх преди почистването той изчезваше. Предполагам това упражнение сме го правели точно, за да премахнем плесените и гъбите. Може би и окиса след евентуална неправилна употреба. Например да сипеш вътре вино и не те хванат.

Ако се случи да не ги ползваме известно време задължително ги изпразвахме и ги съхранявахме в мешките с отворени/отпушени капачки.

Стоян Стоянов

Така и не намерих някакво обозначение за вида пластмаса на манерката ми... вероятно 'щото няма. [:(]

BPetrov

Я пак да запитам, от къде мога да си закупя такава и на каква цена? Едвам ме нави, вече и на пластмаса съм склонен.
Инак си харесах една метална. Марката е СИГГ.
Ето тук можете да я видите...
http://www.sigg.bg/bg/steel-works?filter=0.6&sort=
Уви сумата от 52 лв. е крайно непосилна за студентските ми възможности. Накрая, ще се ядосам и ще ида до военният и ще взема алуминиевата или за 10-15 лв. алпинистско шише. Но и двете няма да са толкова удобни както манерката с канче. Пък вода пия непрекъснато.
Поздрави!

vanjo

@BPetrov
Мисля че само чашата е стоманена, но не и бутилката. По принцип има октагонални бутилки дето приличат на манерки например това. Вместимоста на тази бутилка 0.6 литра и това предполага доста малка чаша (канче), ако нямаш и друг съд за пренасяне на вода при по-дълги преходи в планината това количество вода може и да не ти стигне до никъде. От поста ти не става ясно къде ще носиш манерката/ бутилката на кръста или в раницата. Това на SIGG изглежда много красиво, но не бих дал 52 лв. за 0.6л вместимост. За тези пари можеш да си купиш и още нещо за планината [;)]

BPetrov

Ами, аз не съм много голям планинар. Говоря за града. Просто имам нужда от по екологична бутилка. Ако може да се ползва и в гората, още по-добре.
Манерките изглеждат яко, но те са сякаш за по-диви местности...
На мен ми е писнало като ходя от университета до родния град и обратно да мъкна водоноска от пластмаса. Та затова реших, че ще е двоен удар, ако си взема някаква манерка дето може да се сложи и на кръста и в чантата.
Това на Примус никак не е за изхвърляне. Само, че ми е малко. Минимума ми е половин литър. Щото с 400 мл няма да отрая 5-6 часа път.
Червения октогонал на Лакен не е лош. Ще проверя в местните магазини има ли го.
Поздрави!

Офлайн

0

#4 16.11.2010 10:07:24

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

vanjo

Не зная от кой край на Българията си в София продуктите на Laken се продава от ekipirovka.com, но има подобни и на ferrino в магазини стената.
image_1998_1468_full.jpg

BPetrov

Ето това си купих.
В сиво е. Удоволетвори изискванията ми [:)] Сега въпросът е - как е адекватно да го почистя преди първото ползване? Мисля, че е с някакво защитно покритие, да не поема аромати и вкусове.

vanjo

Правилно мислиш от вътре е с полимерно покритие. За почистването напилни 1/5 от обема с топла вода малко веро и парченце от домакинска гъба колкото орех приблизително. Необходимо е гъбата в сухо състояние да може свободно да изважда от бутилката. И почва едно усилено друсане на водата и верото заедно с гъбата вътре след това обилно плакнене и си готов.

BPetrov

Ооо ми то какво излиза, аз пак съм си купил пластмаса...
Да му таковам таковата... смятай... и в алуминиевите бутилки ли ги крият вече? Това ще рече, че аз тази бутилка няма да мога да я нагрявам... Пу да...
В понеделник ще си купя манерката!

Ваньо, благодаря много за съвета - ще го свърша това нещо. Поздрави!

vanjo

Не се кахъри първото ми бутилче така замина беше пълно на 1/2 и отиде та се не виде след близка среща с лагерният огън има си чалъм ако бутилката е пълна до горе и си махнал тапата можесх да си стоплиш вода без грижи само дето боята отгоре си заминава. То така и в пластмасова бутилка можеш да си стоплиш вода [:)]
Виж тук

vanjo

Щях да забравя и в хартиена чашка става

Miro

Честито BPetrov, за почистване можеш да използваш таблетки за студено стерилизиране, провери в някой магазин за бебешки артикули.

BPetrov

Миро - благодаря, а как се ползват?

Miro

BPetrov, последният път когато ги ползвахме беше преди 5 г. [:D]
виж тук

BPetrov

Мерсаж, утре ще видя дали е отворен военният, ако е, направо ще дезинфекцирам и двете бутилки. [:)] Благодаря!

windwarrior

vanjo, човече ти уби всичко детско в мен, сега като проверих Лакен-а видях че вярно е с пластмаса отвътре... [8O]

vanjo

И не само Laken и Ferrino, Camp дори Primus са със пласмасошо покритие от вътре. Както казват сърбите "ово е станрт" даже китайските реплики са с пластмаса. Идеята на тези бутилки е да са леки и здрави не блестят с термоизолационни качества, тоест ако искаш стомана тогава си взимащ термос на SIGG тогава всичко е наред. Така се полува защото още никой не поствал ревюта на разни стоки.
ПП. Без Стоян разбира се [:)]

Hobo

Това е истината! [:)]

BPetrov

Хобо [:)] хихихи - Стискай палци да не са я продали [:)] Че запазена изглеждаше, пък боя всякак се слага [:)]

Hobo

BPetrov, да не се разочароваш пак, предварително те информирам, че тази армейската, която си харесал най-вероятно ще тече от капачката. Има едно корково уплътнение, което или не държи, или всеки момент ще се раздроби на парченца. Не е болка за умиране. В магазините по 1 левче продават коркови подложки за сервиране от които можеш да си изрежеш. Става и от вътрешна гума. Има и модели с гумено уплътнение. Те държат дълго, но не знам ти какво ще уцелиш.

Офлайн

0

#5 16.11.2010 10:15:54

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

BPetrov

Модернизации ще има, то е ясно. Смятам да полирам отвън и да дезинфекцирам отвътре [:)] Пък капачката може да се намерят от някъде разни уплътнения каучукови
Само да работи магазина. Ще кажа на какво съм попаднал, а ако не манерката, то поне ще купя хапчета за студена дезинфекция.
Някой има ли представа дали мога да наливам гореща вода в бутилката или не е желателно? (говоря за алпинистката бутилка с покритието) - В някои сайтове казват, че трябва бутилката да се изплакне след стерилизацията с преварена вода, но не пише веднага след като е преварена или изстудена преварена вода...

vanjo

Спокойно можеш да наливаш гореща вода в алуминиевите бутилки.

windwarrior

Хм, оставам с впечатлението че някой от stayalive.com, доста редовно чете този блог и форума към него, и съобразяват предлаганите стоки в магазина си с мненията тук. Ако е така - поздравления, изключително професионално отношение.

П.С. Повода да напиша горното, е че на сайта им рекламират скорошна доставка на американска армейска манерка с канче и чохъл (същата като на Стоян). Остава да видим на каква цена ще дойде.

Shady

И аз нея чакам , дано да не е някаква космическа цена...

vanjo

Така сега малко да обобщим темата:
Най-екологичните бутилки са стоманените. Такива бутилки се произвеждата от
Кlean Кanteen, Earthlust и други.
K64WSSL_cart_preview.jpg

Предимства:

здрави
      лесни за почистване
      100% подлежат на рециклиране
      не съдържат никакви токсични материали

Недостатъци:

само цената [:)]
      липсват на българският пазар

Алуминиеви бутилки (алпийски/ манерки)
Предимства:

Сравнително здрави
      Прилична цена
      Тегло
      налични на българският пазар

Недостатъци:

Съдържат токсични компоненти
      Изискват внимание ако загряваме вода на открит огън
      По-лесно се повреждат от стоманените

Пластмасови бутилки
Предимства:

Ниско собствено тегло
      Има ги навсякъде
      Могат да се сгънат при необходимост
      Някои от тях могад да се ползват за пречистване на вода по метода SODIS

Недостатъци:

Токсични
      Замърсяват околната среда

Заключение
В този пост не описвам бутилките от стъкло, както и изделия от кожа (мехове)
Защото те най-рядко се ползват при излети сред природата. Все пак ако сте загрижени за вашето здраве и това на оклната среда най-логичният избор са стоманените бутилки, те са и най-добрата алтернатива на стъклото. И накрая да добавя, че този форум е посветен на темата за бушкрафта и някои аспекти на това как да останем живи в критична ситуация. В крайна сметка знанието е това, което ни помага по време на криза.

Стоян Стоянов

Между другото имам една яка стоманена руска манерчица, ама само половин литър, а и тежичка. [:(] Виж за алкохолец е идеална. [;)]
0053-tools.JPG
(...в центъра.)

BPetrov

Манерката е купена - Отново арми шопа. Хората от Велико Търново могат да намерят доста интересни неща там. Има и военни алуминиеви канчета.

Така сега за манерката - не е от тези с коркова тапа. Капачката покрива отвора и е на винт. Липсва гумено уплътнение, но съм сигурен, че ще мога да намеря подходащо.
Гола е за съжаление и няма как да я нося. На тоя етап първо, ще мисля как да я почистя, после ще търся начини да я транспортирам. Най-вероятно, ще купя кожа и ще и направя калъф, но чак като намеря канче по мярка.
Ще я почистя с пясък и веро. После студена стерилизация и вряла вода. Отвън смятам да полирам до матово, да няма много ярък отблясък. После, канче дето да я обгръща и по американски модел, но в кожа [:)] хихих [:)] Здраве да е...

Някой да иска да купи алуминиева алпинистска бутилка? [:)] хихихи [:)] Бъдете опортюнисти - Възползвайте се... :Р

windwarrior

@vanjo - а какво ще кажеш за налгеновите бутилки ?

wanderer

ВИЖТЕ И ТЕЗИ

windwarrior

MOLLE кемъл бек. Много прилична цена. Не върши почти никаква работа ако нямаш съвместима с нея МОЛЛЕ раница.

Апропо, повечето модерни туристически раници са пригодени за носене на кемъл бек (вътрешен джоб за мехура, отвор на гърба за маркуча, прикрепваща система на една от презрамките за мундщука)

wanderer

А манерката на добра цена ли е? /пак в този сайт,дето е кемъл бегъ//

windwarrior

Като за без алуминиево канче - скъпа ми се вижда (лично мнение)- цената от производителя е 4,90 евро и то за единични бройки ЦЪК. За толкова пари ще си вземеш маркова еднолитрова алуминиева бутилка. Ако не ти е на зор, изчакай да видиш на каква цена ще внесат същата манерка с алуминиевото канче (като на Стоян) от stayalive, доколкото разбирам чакат доставка всеки момент (пише края на Януари 2010)

http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=171

Hobo

Никога няма да разбера защо нормален човек си купува камел бег. За армията ми е ясно. Но там е по задължение. На никой не му пука дали ще пиеш жабуняк или вода с вкус на гнус. Важно е да се изпълни бойната задача.

Обаче за цивилен човек да подражава без много да му мисли ми се струва, най-меко казано, глупаво. Вие какво ще кажете? Моля не преразказвайте чуждоземски сайтове, нито филмчета с кукловодите. Бих искал да чуя оригинални мнения на хора ползвали обикновена манерка или шише за вода и камел бег.

windwarrior

Аз съм един от тия оригиналните [:)] До преди малко повече от година ходех накичен с манерки (когато съм на планина винаги нося поне 2 литра вода със себе си) от горе до долу. Не ми е пречело кой знае колко, пък и нямаше алтернативи.

Преди около година реших (от глезотия а и повлиян от статията на Стоян) да пробвам кемъл бек, защото си купих 25 литрова раница Дойтер с такова отделение (трябваше ми за други цели, просто нямаше друга подходяща). След първото излизане с тази раница, веднага си продадох старата Ташевка (Кентавър 60+10) и си купих новата - същият модел но пригодена за кемъл бек. От тогава не излизам без него. Причините:

1. Манерките си ги държах в страничните долни джобове на раницата (то другаде няма и къде) - защо не си ги държах на колана на панталоните смятам че е ясно. За съжаление джобовете са доста плитки и една манерка преживя падане от Сопотският лифт (и не се спука [8O] хем беше пълна и тежка). От тогава им сложих карабинери на капачките и почнах допълнително да ги закопчавам за страничните компресионни ленти. Респективно за да пия вода трябваше или някой да разкопчае бутилката и да ми я подаде, или да си сваля цялата раница за да си я взема аз. С кемъл бек-а това ми е спестено.

2. Когато са полупразни манерките ми развалят баланса - първо защото водата се плацика вътре, второ защото са ниско и далеч от гърба ми. Водата в кемъл бека не се плацика, той е разположен високо и близо да гърба ми.

3. През зимата водата в манерките (особенно металните) има гадното свойство да замръзва (няма как физичн закони [:)] ). При кемъл бека, който се намира във раницата това е доста по-трудно (е, трябва си и чохълче за маркуча иначе замръзва в мундщука).

4. Не намирам абсолютно никаква разлика във вкуса на водата от кемъл бек и от манерка. Може и да има, ама когато съм се запъхтял по баира някак си не ми прави впечатление [:)]

Горното са лични впечатления, сигурен съм че има поне толкова доводи и против ползването на кемъл бек, но на мен ми е удобен и смятам да продължа да си го ползвам.

П.С. Единственото ми притеснение е какво ще стане ако кемъл бека се спука докато ми е в раницата. То е ясно какво ще стане де, ама да се надяваме че няма да се случи [:?]

Явор Аршинков

Магазин Камуфлаж в София продава манерки с канче в чохъл Аз моята от там си я купих цената и е 18 лева и съм много доволен

Офлайн

0

#6 16.11.2010 10:23:34

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Стоян Стоянов

Hobo, за да разбереш какво кара някои хора да си купят кемълбек, май трябва да си от тези хора! [;)]

windwarrior е цитирал собствени впечатления, които аз подкрепям. За себе си лично мога да добавя, че аз продължавам винаги да нося манерка. Поради специфичното (и страшно практично) закопчаване към колана, тя не се блъска по хълбоците ми и не виси насам-натам, така че практически забравям че е там! За кемълбека мога да кажа само, че това е най-практичният и удобен начин да нося практически незабележимо още 2 литра вода със себе си! Като се прибави и факта, че имам моментален достъп до нея, дори в движение - какво по-хубаво?!

Това с миризмата на кемълбека ми се струват градски (или горски [;)] ) легенди, а може пък да са плод на нечия немърливост или незнание за начините на подръжка на кемълбек, особено пък ако той е и някакъв стар и не особено качествен модел или марка. Водата в моя никога не е миришела! Никога не е имала "пластмасов" вкус! Може би защото се грижа за него, като след всяко ползване го промивам добре с хлорирана вода (има си таблетки за студена дезинфекция), разпъвам го на специална рамка (щото моя се отваря нацяло в горната си част) и го изсушавам добре. Пък и да не беше така, вкусът на водата никога не ме е притеснявал. За мен важното е да е безопасна за пиене.

vanjo

@windwarrior
Относно налгеновите бутилки 7-8$ за 300-400 мл пластмасова бутилка (от коополиестер) ми се струва безмислено (уверение от производителя че е BPA free). Самите NALGENE предлагат и стоманени бутилки. Лично аз не бих дал пари за такава бутилка.

erik1001

От "остани жив" са получили манерките, довечера щели да им сложат цени.
Стояне, не искам да се заяждам, но предполагам много хора не знаят, а и ще им е интересно, пише се немАрливост, идва от старата дума немара, а не от мърльо, надявам се разбираш защо те поправям и няма да се обидиш.;)

Стоян Стоянов

Е, то тук дефекта може да се превърне в ефект! Както думата очевАден. [:)] Все пак не съм филолог. Обучавал съм се в съвсем друга насока. Ако знаех всичко и всяка дума в Българския... [:)] А и Дай Боже всеки да знае граматиката и правописа поне колкото мен! [:P]

Hobo

Никога няма да разбера защо нормален човек си купува камел бег.

@Стоян
Така написано звучи кофти наистина. Под нормален имах в предвид цивилен, а не военен. Къде съм блял като съм писал, не знам. [:(]

Shady

http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=180

BPetrov

[:)] Еми на... Навреме, но не за мен [:)] Сумата е цифра, а и вече с 2 бутилки... остава да стана колекционер [:)]

Hobo

Тапата найлонова ли е или бакелитова? Някой знае ли? Също дали отвътре има пластмасов слой?

Shady

Те намериха какви цени да им сложат... Аз най-вероятно ще си взема същата (пластмасовата с канчето) на половин цена от пазара. Чисто нови са и не са използвани, преди са се съхранявали по складове. Ако някой се интересува мога да му взема. Да пише ЛС за да не се отклоняваме от темата [;)]

Явор Аршинков

http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=171 Удариха двойна цена с тази манерка. В София на 18 лв, При тях 34 лв.

BPetrov

А дали няма руски военни манерки съвременни? Това също ми е интересно. Братушките все ги забравяме, пък техните продукции не са по-малко дурако устойчиви... Някой да има инфо?

Hobo

Снимката на стр.4 е съвременна руска армейска манерка. Ех, тази е доста смачкана и я пуснах за шега. [:)] Вместимостта на руската армейска манерка е 1л и е боядисана с армейско зелена боя. Чисто нова в Русия струва горе, долу колкото нова българска армейска манерка (2-3 лева). Не знам някой да ги внася, затова ако имаш познат там, можеш да му поръчаш.

BPetrov

Днес гледах Девета рота - руски военен филм за войната в Авганистан. Та там видях, че имаха канчета тип американска манерка. Но не знам каква е цаката...
Ти знаеш ли, че моята манерка май е от руските по таз логика?

Hobo

Твоята боядисана ли е? Само руските са боядисани. Българските не се боядисват. По-старите са алуминиеви с калъф от шаяк. Сваля се лесно и бързо. Даже повечето калъфи са ги изяли молците и често манерката се предлага без него. Без калъфа манерката е лъскава, бяла (алуминиева [:)] ). Капачката е алуминиева на винт и има корково уплътнение, което вече е остаряло и в повечето случаи не държи и даже в някои се е натрошило и го няма. По-новите са също алуминиеви, но покрити с нещо, което пунтира дърво. Цвят като дървен фурнир. Не може да се сваля, както е с шаячния калъф. На всички капачките са свързани с манерките посредством верижка. Верижката се различава по изпълнение в различните години на производство.

И аз съм виждал руски манерки, плоски с канче в комплект. Тези не са на масово въоръжение. Не знам дали са за спецназ или за войниците в Авганистан. Ако някой знае повече подробности да каже.

cat

Санди от кой пазар,пиши че и аз изкам да си взема

Офлайн

0

#7 16.11.2010 10:27:08

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

purulent

Здравейте на всички.Адмирации на Стоян за чудесния му блог,който ме кара да се чувставм щастлив че събира съмишленици и дава толкова полезна информация.А по темата : ето в какво аз си нося вода в страничния мрежест джоб на раницата
grolsch.jpg
много ми харесват този тип запушалки,обичам да пия от стъкло(най–малко се променя вкуса на водата) и тази бутилка е от някакъв вид много здраво стъкло-изпускал съм я на асфалт от около метър и половина и нищо и няма.Разбира се винаги може да се счупи,което с малко по-голямата и тежест са двата минуса.Скоро може да се обзаведа с едно алуминиево шишенце.

slu4ajna

А тези не са ли малки и не тежат ли????

vanjo

500 мл. събират но са доста тежки.

purulent

eee,чак доста,не са толкова тежки.Много им е дебело стъклото,което ги прави тези бутилчици доста термоизолирани.Запазва се водата дълго време хладна в тях.

vanjo

В сравнение с 1 алуминиева бутилка си е доста, но пък е стъкло и с тази ретро тапа. Но оргиналното съдържание е супер [:)]

purulent

Хрумна ми нещо току що и реших да го споделя,току виж съм дал полезна идея на някого от форума.Мислих си за моята любима бутилка за вода и дойде прозрение как да елиминирам единия и минус-това че е потенциално чуплива.Имам си село,имам си и баба [:)] ще и дам да ми наплете цялата бутилка с вълнена прежда и така ще има 2 ползи-няма да се чупи и допълнително ще е термоизолирана.Забравих-и ще е уникална [:)]

vanjo

Не си мисли, че дамаджаните с оплитане не се чупят smile. За уникално така е

georgetg

Защо от вълна? По практично няма ли да е от паракорд [;-)]

purulent

Ваньо,те дамаджаните не се оплитат с вълна,ами с пластмаса или камъш.Аз лично съм чупил дамаджана и то от съвсем ниско изпускане.Явно е до използваното стъкло,както писах по назад,тези бутилчици са изключително здрави и без допълнителна защита.

georgetg а защо от вълна съм написал-топлоизолационен материал е,мека и дебела е за защита на бутилката и не на последно място-има кой да ми я направи.Ехх този паракорд [:)] smile не съм се снабдил още с такова въженце и не мога да плета с въженца,иначе има много добра логика ако мислим за едно и също нещо-ако тази плетка може да се разплита и ако ти потрябва въженце-разплиташ от бутилката и си готов.А ако не е това логиката ти май не е практично.

georgetg

Това е логиката [:-)] Иначе за вълната, като изолация - ок, просто се замислих в друга посока :-). В смисъл - всички знаем за качествата на вълната, просто практичността в този случай малко ми убягва...или по-скоро съм скептичен:-)
...а комбинация калъф за бутилка от неопрен, с оплетка от паракорд как ли би изглеждало...

slu4ajna

Всъщност, какво им е на пластмасовите бутилки от минерална вода?

purulent

Нищо им няма,въпрос на вкус.Аз например не обичам да пия каквото и да е от пластмаса

pecheniq

И аз съм с такава бутилка ,даже и направих калъф!Ето малко снимки :
http://pecheniq.snimka.bg/hobby/ocelqva … 7.17634128

Meze

Алуминиеви български манерки имам цели три [:lol:]
Едната е от дядо ми, има му ги инициалите издраскани на нея, капачката е с гума от вътре, явно корка е заминал още тогава. Но не е с вместимост 1 литър, защото е стабило очукана. Няма никакво облицоване.

Другата също е гола, но доста по-запазена, наскоро я измих и и сложих гума вместо корка.
Третата е на бащата, седи на вилата, облицована е с вълнен зелен плат, но има тук-таме проядено от молци...

Това за пясъка не го знаех, а е наистина ценен метод за такива стари манерки [:)]
Може да бастисам една - да я изрежа в най-широката част и да и изравня дъното, полученото канче би трябвало да се навира на другата манерка без проблем. Само дето няма да има дръжка...

Shady

В Stayalive сайта са пуснали нови манерки, има и с вместимост 2литра , за около 20лв ако не се лъжа [:)]

Офлайн

0

#8 16.11.2010 10:31:22

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Hobo

Хе хеей! Най-после си намерих чисто нова войнишка манерка. С етикетчето. От стария модел е. Алуминиева с калъф от шаяк. Никакъв найлон, нито отвътре, нито отвън! [:lol:] Щастлив съм и исках да споделя снимки, но няма пълно щастие. Фотоапарата без батерии... Както и да е, ще я снимам друг път.

Докато търсех в нета някаква снимка подобна на моята манерка в ей този форум попаднах на това бижу. Те това е природен продукт. [:)] Манерка от кратуна. Ползвали са ги едно време нашите дядовци.
100_2481.jpg

//edit
Ужас! Този юнак не знам какво заслужава. Направо е похабил цялата работа с найлоновия конец на тапата!!! [:mrgreen:] [:mrgreen:] [:mrgreen:]

Стоян Стоянов

Аз бих направил връв от влакна на коприва, но човека може и да не знае как. А и в града (евентуално) не всичко се намира. [:)]

Black Wolf

И запушалката трябва да е от какаляшка... [:mrgreen:]

Meze

Преди n-брой години бях ходил до Рожен на екскурзия и от там бях купил кратуна от една жена. Само че дръжката и беше права, без повторно удебеление на горе. Та разрязах я, извадих и семената и 1-2 години садихме кратуни в градината. Пълнил съм я доста с вода, но колкото и да я плакнех водата винаги оставаше с един "тиквен" и лигав вкус. Накрая я оставих и се разсъхна, вдлъбна от едната страна и сцепи. Още си я държа някъде, не знам точно къде е. От реколтата ми останаха две кратуни, една голяма и една по-малка, не съм ги рязал и са си здрави и непокътнати. Имаше повече, но като ги откъснах някои от тях не изсъхваха като хората, загниваха и се вдлъбваха и в крайна сметка нищо не ставаше от тях. Може би не е лошо да се преведе обяснението от този форум: http://www.wilderness-survival.net/foru … php?t=2077

Black Wolf

Баба ми използваше кратуни, шзрязани от една страна като черпак. Имаше и големи, и малки. Като се спукаха, ги шиеше с игла и конец и пак можеше да се гребе с тях (макар че малко капеха).

Между другото, в селото на баба ми на това (кратуна с разширение) му викаха гарда, а кратуната е само кръгла с равна (тънка) дръжка. [:wink:]

Shady

Мда и на мен едната ми баба на село все още си ползва такива кратуни лятото. [:)]

Black Wolf

Всъщност знае ли някой откъде мога да намеря кратуна, непробита, кръгла с диаметър ок. 10 см. От доста време търся, даже купих семена на някакви декоративни кратуни [:P] ама кой ще се занимава да ги сади...

Meze

Отиваш в някое село дето се очакват туристи, все ще има [:)]
Иначе ако имаш най-малкото балкон и една тенекия от сирене, спокойно можеш да си отгледаш реколта кратуни smile(тенекията се пробива с шило на 5-10 см. от дъното от страни на няколко места, да диша пръстта)

Nikolay

Black wolf,в големите градове и по пътищата има баби и дядовци, които продават разни домашни произведения. Питай някой такъв и може да ти излезе късмета.

Декоративните кратунки обаче няма да станат дори да ги насадиш. Стават много малки и не вършат работа освен за украса.

anaconda

В магазините за български сувенири може да има,но не знам дали ще са подходящи за целта.

cat

Засейте си бе хора продават семена . Става и в кашпа на терасата, Хобо ти си човека засей си на терасата.

manimani

Имам една алуминиева манерка от едновремешните, но е ползвана.

Hobo

Купих си перфектна чисто нова армейска манерка. От тези с бакелитовото изолационно покритие. За 2лв! Не бе писано да и се радвам дълго. Капачките на тези манерки са от мек алуминий и трябва много внимателно да се навиват или развиват, защото и при най-малкото изкривяване и резбата тръгва на криво и ако се напъне малко, веднага се разваля.

Та попадна манерката в чужди ръце и вече нямам резба на капачката. Тъкмо да я изхвърля тази манерка и се сетих да опитам с коркова тапа. Обикновена от бутилка вино. Тапата заспа и сега даже се отваря и затваря по-удобно отколкото с оригиналната си капачка. Промуших напречно тапата с игла и конец и я вързах за оригиналната верижка.

Стана като на фронта: Бързо, лесно и евтино! [:)] Vanjo ми каза, че тапа от шампанско също пасвала много добре, а и изглежда по-добре, но нямам, за да пробвам.

samotniq valk

Кемълбек-а, сигурно е удобен, но той е предназначен единствено за военните и само там има реално приложение. Това е приспосибление даващо възможност на войника да пие вода в движение по време на походи, когато строя не трябва да се разваля и не може да почиваш, когато ти се искаа ръцете ти са заети да мъкнеш пушката и друго военно снаряжение. Идеален е за 30 км марш на скок с пълно бойно снаряжение. Който е бил войник знае за какво става дума. Практичен за бойни мисии в пустинята. Всъщност това е основното предназначение на кемълбек. Но при обикновен туризам, просто е безсмислен и ненужен. По време на туристически поход винаги може да надигнеш манерката или бутилка с вода.

windwarrior

Хм, ти къде си държиш манерката по време на поход ?

Офлайн

0

#9 16.11.2010 11:00:20

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

samotniq valk

Всъщност нямам истинска манерка. Ползвам еднолитрова пластмасова бутилка от бира, която нося в стара противогазна торба, заедно с някой друг сандвич и други дреболии в нея. Много ми е удобно.

windwarrior

А раницата къде я слагаш ?

cat

Аз съм сигнал до един извод,съд за носене на вода трябва да е на достъпно място т е манерка на кръста. Да сваляш раница и да ровиш за бутилка сие неудобно и трудно, обаче кой как му харесва.

samotniq valk

Раница, мешка се слага на гърба, разбира се. Първо се премята торбата и след това раницата се слага на раменете. Двете не си пречат.
Противогазната торба си е доста удобна. Пак ти е почти на кръста и винаги имаш достъп до нея, дори и в движение. Няма нужда се спираш и да сваляш раницата

windwarrior

Раница 60 л. с кръстни колани + манерка на кръста ? Как става тоя номер ? [:roll:]

samotniq valk

Раница 60 л. с кръстни колани + манерка на кръста ? Как става тоя номер ? [:roll:]

Ами става с малко практика и мисъл. Ако е с допълнителна торба, нищо не пречи кръстния колан да се закопчае под ремъка та торбата. А ако само манерка, коята се окачва на колана, може спокойно да си я окачиш на самия кръстен колан на раницата, като си направиш някакво приспособление на него.

windwarrior

Раница, мешка се слага на гърба, разбира се. Първо се премята торбата и след това раницата се слага на раменете. Двете не си пречат.

И ти твърдиш че човек с противогазна торба, преметната под раницата, и мандахерцаща се нагоре-надолу няма да предивика иронични усмивки. За сметка на това аз ще предивикам бурен кикот в околните, ако се появя с кемълбек, който седи на удобно място в раницата ми, не ми пречи, не ме бие по задника докато ходя и мога да пия вода от него бързо и удобно ? Оу, ай бег ту дифър, както казват англичаните [:)]

cat

На колана на раницата на теб да обяснявам как става е излишно смятам [:-)]

samotniq valk

и какво смешно има в една допълнителна зелена брезентова торба, в която освен вода, може и други дреболии да си сложищ, да са ти под ръка?
без да оспорвам предимствата на кемълбека, той просто е ненужен в гората. ако мага пак да цитирам същия автор - "чечако" [;)]

windwarrior

Пробвал съм го, не ми е удобно. Единственото смислено място което успях да намеря за манерките е в страничните джобове на раницата. Но пък както каза и ти, там са трудно достъпни и всеки път трябва да моля някой да ми ги подава, или да си свалям раницата за да си ги взема сам. Предпочитам да развеселевам околните със смешния си кемъл бек [:)]

@samotniq valk - и какво смешно има в една пластмасова торба, която си седи в раницата и ти позволява бързо и лесно да пиеш вода ?

Аз не съм си позволил да наричам смешници хората използващи манерки, пластмасови бутилки и пр. Това им е удобно - това ползват. И въобще винаги съм се дразнал от изказвания - аз правя така и така, а всички които правите иначе сте балъчета и нищо не разбирате.

samotniq valk

Въпрос на лични виждания и удобства, разбира се. Проблема на съвремения градски човек е, че дори и навън сред природата не му се иска да се лишава от удобствата на съвремената цивилизация, които освен всички предимства, имат и склонността да ни изнежват и да губим елементарни навици. Затова и процъвтява бизнеса с всякаква екипировка за оцеляване, често пъти съвсем ненужна и безсмислена

cat

На кой как му харесва и му е най удобно. Аз 60л раница нямам най вероятно няма и да имам 20/30 ми стига дори за няколко дни, но имам представа такво е 60л раница с нея на гърба всичко е трудно така че има резон за кемълбека,на мен ми харесва манерка, на друг бутилка на трети кемълбег на мой приятел му харесва мях така че.....

Офлайн

0

#10 16.11.2010 11:03:58

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

windwarrior

А иначе и аз съм тичал 12 км с пълно бойно (30 км не съм, все пак бях ракетчик, а не кашик [:)] ), и не пазя много добри спомени от дрънкащата по мен амуниция. Може и да е било щото е нямало кой да ми покаже как да я прогоня правилно, но все още ярко си спомням как паласката с пълнителите ме биеше през м*дите при всеки подскок [:)]

За плакненето на ръцете от кемъл бек - има си пиниз [:)] Стискаш с пръсти вентила и той си пуска вода като нормална чешмичка. След това преплакваш вентила с водица и пак е готов за смучене.

Ние с манерките сме по-първични и ползваме природните ресурси за всичко, което можем, а вие по-технологичните си ходите екипирани за всяка нужда. [:)]

И аз все повече се убеждавам в това. Явно това обяснява и защо мъкна толкова багаж с мене. Но това че имаме различни виждания, не е повод да се подиграваме едни на други, нали [:)]

Както каза и ти, в планината се ходи за удоволствие, дали ще е с манерка и гумени галоши или с кемъл бек и обувки с Гор-текс. Просто ми се ще да запазим позитивен тон в дискусиите.

Black Wolf

Дедите ни само манерки и кемълбеце са имали... [:mrgreen:] Имали съ бъклици! [:P] Може би Хобо ще си спомни тази подробност и ще ни обясни, че хубавата бъклица е по-добра и от манерката, да не говорм за модерния кемълбек. [:mrgreen:] [:mrgreen:] [:mrgreen:]

Сега да попитам за съвет. Имам една манерка, българска, която по принцип е чисто нова, със нов чохъл и пр., но се е въргаляла сигурно 30 г. в някой склад. С какво да се почисти и дезинфекцира отвътре?

Hobo

С пясък. Бях го описал, но да те улесна, ще повторя. Слагаш кривачка пясък в манерката и малко вода. Затваряш и джуркаш яко. После изсипваш и промиваш с вода. Пясъка сваля целия повърхностен слой, като пясъкоструйна машина и всички окиси, плесени и гъби, ако има такива.

Но щом е чисто нова от склад не би трябвало да се притесняваш. Аз моите само ги промих с гореща вода от чешмата и течен сапун. Не ми е станало нищо до сега, а ги ползвам ежедневно. Това с пясъка е за силно окислени, плесенясали или гъбясали манерки.

П.С. Да те предупредя. Понеже е нова, ако капе от капачката не бързай да уплътняваш и не стягай много. Изчакай да се напои добре корка в капачката с вода и всичко ще си дойде на място.

samotniq valk

Всъщност хубавата бъклица е по-добра от манерката за съхранение на вода, но има един голям недостатък. Прекалено е тежка за носене. А и вече почти не останаха майстори, които да я направят качествено.

Kent

Ползвам пластмасово шише от 0.5 л. Кемълбека е според мене, ако тичаш над 70-се километра без да спреш ...и то за да не да не губиш темпо, докато спреш и вадиш шишето. Тичал съм около 50-се /Варна -Толбухин/ и то отдавна..., само де, тъй че не експерт... А, къф е кеф да се напиеш от планинския ручей при кефско ходене, а не от пласмасвоия катетър няма думи...

mechkolis

Да си кажа и аз мнението: Имал съм кемъл бег, комплект с една раничка си го взех, удобен ми беше, когато си джитках с колелото. И то само в началото. После установих, че бутилчицата, па била тя и пластмасова, е по-добре за мен. В кемъл бег-а водата се сгорещява доста по-бързо, пък и както някой каза по-горе - гадно ми е да си пия лигите от маркуча, били те и собствените [:lol:]

Black Wolf

Напълно съм съгласен с Б. Петров. Снощи исках да напиша нещо в този дух, но ми се спеше и прецених, че ще изтърся нещо несмислено. [:mrgreen:] Той го е казал много добре.
Наистина, събралисме се не да си гомерим, а да спаделяме опит и информация.

Както повечето неща на този свят, различните методи си имат свои плюсове и минуси. Не съм виждал кемълбек на живо, но сигурно си има предимства (по-голямо количество, като се изпразни може да се свие и прибере). Общо взето, той е съвременния вариант на едновремешния мях. Аз много отдавна замислям да се взема едно мехче, защото като е празно може да се свие до сравнително малък размер. Но нещо тези испанските от една страна са скъпички (поне за мен), от друга не знам калко са здрави и дали водата се запазва достатъчно добра на вкус вътре.

В интерес на истината, аз почти не ползвам съдове за вода, защото повечето време лагерувам стационално, така да се каже, на разстояние 10 мин. от водата. И за мен съдовете са (чанти с) двулитрови пластмасови шишета и туби от 5 л. Защото "ходенето за вода" е набавяне на минимум 20-30 л. поне 2 пъти дневно. А иначе не нося нищо - пия направо от водта - поток, изворче... Имам разбира се една манерка (алуминиева, кръгла - купена ок. 1980 г.), взех си наскоро и една стара-нова армейска (за която попитах по-горе) - та това е. Имам желание все пак да пробвам мехчетата.

Това е. Добре е да не се препираме за щяло и нещяло и да си зачитаме мнението взаимно.

MYM

В началото на темата писах че ползвам мях.
Моят си направих от вътрешноста на картонена кутия пълна с вино.
Стана много удобно, според мен. Не заема място не тежи а когато го напълня хваща нат 5 литра. А дори не очаквах че ще изкара повече от 1-2 излизания.

Black Wolf

Дай подробности какви са тези кутии с вино (не съм наясно) и отвън как си го направил. Предпологам, че си го сложил в някакъв калъф, торбичка или нещо такова.

Nikolay

Ползвам най-обикновено пластмасово шише. Нося около литър и половина до два литра вода за еднодневните походи. Ако има нужда може и повече. След време сигурно ще взема манерка, но за сега въпросът не е на дневен ред.

След като го споменахте - бъклицата също е вариант, но трябва да признаем, че отстъпва на съвременните манерки и дори на обикновените пластмасови шишета. Показателно е че днес овчарите например масово носят вода в пластмасови шишета или манерки(ако имат) - просто са по-удобни и надеждни. Много рядко, да не кажа никога, може да видите овчар да си носи водата в бъклица или стомна. Пък и бъклицата се свързва с други течности, а не толкова с водата [:)]

Офлайн

0

#11 16.10.2010 16:36:18

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Ето какво ми показа един приятел - оригинална руска водка "Пехотная" в манерката в коята я виждате. Закупил си я от там и много се гордее с нея. Има и "топъл" печат върху канапа и всичко е автентично.

021051778-big.jpg

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#12 31.10.2010 07:54:14

tirex
Редови

От: Хасково
Регистриран: 05.12.2009

Да  се похваля получих като подарък от GB един чудесен camelbak с термо изолация 3лт. - http://translate.google.bg/translate?hl … 26prmd%3Dv

Офлайн

0

#13 31.10.2010 07:57:58

tirex
Редови

От: Хасково
Регистриран: 05.12.2009

Модела е hotshot-3lt.

Офлайн

0

#14 31.10.2010 14:10:49

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Супер - с термоизолация на маркуча, т.е. ще можеш да си го ползваш и зимата без да замръзва, широк и удобен отвор за наливане, D-rings да си го закачиш към раницата. Много добро. Със здраве да си го ползваш smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#15 31.10.2010 18:41:13

AleX_86
Редови

Регистриран: 13.05.2010

tirex, честито аз имам два модела кемълбек hotshot 3L и thermobak 3L и ако трябва да съм честен са най-доброто от екипировката ми изключително здрави и удобни(ако тръгна да ги хваля форума няма да ми стигне  smile  само аз си знам през какво са минали...) Със здраве да го ползваш.  smile

"I am wrath. I am steel. I am the mercy of angels."

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff