Здравейте Дружина!
Представям на Вашето внимание един опит за изработване на дръжка на нож- готово острие Мора 2000.
Дървената съставка е Карелска бреза- средна по твърдост дървесина. След като я разпробих централно, започнах напасването на гарда и петата. За уплътнение между месинга и дървото от двете страни изрязах и поставих елипси от естествена кожа. За залепване на частите този път работих с „минутна” епоксидна смола тип „двойна спринцовка”. Според мен, качеството на залепването е добро. За мое лично успокоение в горната и долната част на гарда и петата разпробих по 1 мм. отвори и в тях набих месингови телчета, за по- голяма здравина. В този случай вместо с ленено масло за импрегнация да дървото използвах Датско олио, три-четири слоя. Визуалният ефект е добър, също така отсъства острата миризма от лененото масло. За направата на отворите за шев на канията за пръв път използвах т. нар. „замби-вилици” с 1 мм. отвори на разстояние 4 мм. При правилната работа с тях- мека подложка под разпробивания материал, според мен имат творческо бъдеще. Отворите в общо около 8 мм. кожа станаха качествени, в сравнително правилна редица и от двете страни. Другото „ново” е нанасянето на акрилна боя в щампованата буква и по ръба на канията. Последва боядисване със спиртен байц, импрегнатор, ръчно полиране и работата е завършена. Неприятното в случая е, че при напасването на гарда и петата съм се разсеял и дължината на дървото се получи твърде къса. Наложи се и корекция преместване на лентата за закопчаване, защото не фиксираше добре ножа в канията. Поздрави!