Привет! Исках да пусна един бърз туториал за "протектор" за нож и мисля, че тази тема е подходяща, за да не отварям нова единствено за това. Вероятно доста от вас са виждали този тип традиционни "калъфчета", най-чесно направени от кора.

Това наистина играе ролята само за протектор на острието, но аз го намирам изключително удобно за ножчета като тези на снимката - това са ножчета, които съм си направил специално за дялане и работа с дърво, не ги нося в гората, съответно нямат нужда от цяла кания, стоят ми на тезгяха в работилницата, за да са ми винаги под ръка, и намирам за удобно да имат такова малко и лекичко калъфче, което освен всичко друго се прави за минути и не струвва нищо.
Калъфчето на десния нож е правено от брезова кора и ми върши чудесна работа при почти ежедневно ползване вече повече от година, сега ще покажа накратко в снимки направята на калъфчето за левия нож на снимката.
Какво ни трябва - въпросният нож, ножица за изрязване на материала и, естествено - материал.

В случая аз използвам много тънка лента от ясен (като фурнир на практика), останала ми от друг проект, брезовата кора работи перфектно за целта, както и други гъвкави кори - от череша например, също и вътрешната кора от много дървета - ясен, бряст, липа, може разбира се да се ползва и някаква синтетична лента или дори картон.
За основата на калъфчето ни трябва лента с ширинатна на ножа, четири пъти по-дълга от острието, която сгъваме по следния начин - с краищата навътре към средата.

Може да изрежем лека извивка по формата на острието, не не твърде много, защото после няма да можем да "оплетем" добре калъфа.

След това ни трябва една тънка лентичка, с която ще "оплетем" всичко. За да зпочнем я изрязваме под ъгъл, за да даде начало на спираловидното навиване, и подпъхваме края в процепа, който се образува между двата слоя на калъфчето.

И след това просто навиваме спираловидно нагоре - една врътка от външната страна на калъфчето, една врътка от вътрешната (подпърхваме между двата слоя на "стените"). Достатъчно лесно е да се схване като го пробваме (ако не от първия, то от втория път
).

Накрая обикновено остава съвсем малко място за последно подпъхване на ленатата, като ще трябва да я изрежем, за да е по-тясна към върха. Промушваме за последен път между слоевете, отрязаваме това което стърчи и калъфчето е готово!

Последно две думи за завършване на калъфчето. В случая това от снимките, тъй като е от фурнир (който трябваше да накисвам във вода преждевременно, за да остане гъвкав) стана доста здраво и твърдо като изсъхна накрая и със сигурност няма да се "разплете" или нещо такова. На другото калъфче от кора завърших последната намотка с малко лепило, за да подсигуря края, тъй че преценяваме според ситуацията. Накрая може да го промажем с масло, восък или нещо друго по избор.
Този "кратък" туториал пак излезе по-дълъг, отколкото планирах, но се надявам да го намерите за полезен
.