XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 09.12.2012 12:07:17

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Консумация на мърша

RELAX написа:

... - проблема е ако "заразено" месо се ползва за студено сушене - наденици, филета и т.н.
Авджилъка поне за това ни е помогнал - да знаем как се правят правиилните мезетата ...  wink

И аз имам спомен, че след като се върне от лов баща ми си пържехме мезета, но за луканките чакахме инфо от шефа на дружинката.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    0

#17 09.12.2012 18:15:02

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Консумация на мърша

Черния дроб ,далака и бъбреците са безопасни от трихинелоза . Тя е по мусколите - месото . Проби се взимат от диафрагмата и бузата - дъвкателния мускол . В черния дроб обаче има други паразити , по белия също . Консумацията на сурово не изследвано месо си е като непознати гъби -риска е огромен . Най-сигурната термообработка според мен е в херметическа тенжера на пара .

Офлайн

    0

#18 11.12.2012 12:44:03

Bones
Редови
Репутация: 8

Регистриран: 25.03.2012
Мнения: 123

Отг: Консумация на мърша

Проблема с паразитите (ако няма къде да се изследва месото) може да се разреши с продължително и дълбоко замразяване, последвано от солидна термична обработка. Метода работи без забележки, а някои дори го препоръчват при производството на сушени мезлъци.

Офлайн

    0

#19 11.12.2012 20:56:57

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Консумация на мърша

Сори ама фризиранито дори и на -24 не усмъртява бацила.  ;D
Мезелъка се фризира за да се обезвлажни, ускори процеса на сушене.  *YES*

Офлайн

    0

#20 12.12.2012 02:44:26

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Консумация на мърша

Доколкото си спомням според авторът на "Наръчник по оцеляване на САС" Джон Уайзман 30 мин. варене е най-сигурната термична обработка на месо. Друг е въпросът че може да се заразиш докато транжираш животното. Някой знае ли дали при силно равалено месо е възможна някаква химическа промяна в месото която чисто химически да те натрови,не самите микроорганизми?

Офлайн

    0

#21 12.12.2012 05:38:05

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Консумация на мърша

Токсини може да се отделят при гнилостните процеси и от самите микроорганизми, микроби, червейчета.
30 минути - в херметична тенджера и пак му е малко smile

Не знам за какъв тип зараза говориш. Но задължително инструментите за разфасоване на дивеча и приборите с които се храниш трябва да са различни или старателно почистени И ДЕЗИНФЕКЦИРАНИ!!!.

Ловците не ползват един и същ нож за коленето, дрането и за хранене. Не напразно се е развила традиция да се носи ловен комплект от ножове.

Последно редактиран от BPetrov (12.12.2012 05:39:14)

Офлайн

    0

#22 12.12.2012 08:39:33

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Консумация на мърша

Скоро гледах в едно филмче един спец да яде ларвите от труп на умряло животно . Само главичките каза , че били лоши (може би вредни) .... Тия ларви дали са добри за корема , т.е. няма ли в тях бацили и други такива гадове ? Хранят се от разлагащо се месо , а самите те стават за ядене ... странна работа .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0

#23 12.12.2012 09:14:05

Flint
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 27.07.2012
Мнения: 493

Отг: Консумация на мърша

anjsan написа:

Скоро гледах в едно филмче един спец да яде ларвите от труп на умряло животно

Тия ларви (бели червеи, куртове) имат и друго, много полезно приложение. Използват се върху големи и трудно заздравяващи рани. Куртовете почистват раната перфектно и тя заздравява удивително бързо. Предполагам, че освен механичното почистване, отделят и някакви вещества, които подпомагат процеса. Разбира се, не е препоръчително ларвите да се вземат от коя да е мърша, намерена на пътя, щото може да си лепнем някоя инфекция.

Офлайн

    0

#24 12.12.2012 09:37:30

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Консумация на мърша

А някой знае ли какви са тези червени червейчета, дето се въдят в костура и бялата риба?


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    0

#25 12.12.2012 13:40:45

Bones
Редови
Репутация: 8

Регистриран: 25.03.2012
Мнения: 123

Отг: Консумация на мърша

Okdalf написа:

Сори ама фризиранито дори и на -24 не усмъртява бацила.  ;D
Мезелъка се фризира за да се обезвлажни, ускори процеса на сушене.  *YES*

Здравей! Старая се да пиша само за неща, за които имам опит от първа ръка или вече многократно потвърдена информация. Както повечето знаят, един от най-опасните и разпространени паразити по дивеча е Трихинелозата. Същият се унищожава напълно след две седмици на дълбоко замразяване. Преди малко проверих и в мрежата, за да съм сигурен, че не съм написал нещо подвеждащо.

За тези, които евентуално ще пробват метода е важно да се знае, че се замразява при температури от - 30 градуса по Целзий. Това е общо взето. Отворих и учебника по медицина. Инфото също се потвърждава.

Офлайн

    0

#26 12.12.2012 16:32:03

RELAX
Модератор
Репутация: 1525

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,652

Отг: Консумация на мърша

Галимунди написа:

А някой знае ли какви са тези червени червейчета, дето се въдят в костура и бялата риба?


Галимунди, може би имаш предвид Филометроидозата (Еustrongylides excisus).

                         %25D1%2587%25D0%25B5%25D1%2580%25D0%25B2%25D0%25B5%25D0%25B8.jpg

Ето малко информация от мрежата:

"Цикъла на този паразит е следния: Полово зрелите, оплодени женски на тези нематоди се локализират под кожата, често в основата на перките и в самите перки на засегнатите риби, като задния им край се подава извън кожата (дължината им е от 3- 4 до 10- 12 см). Освободените от тях ларви се локализират в различни Копеподи (зоопланктон), където претърпяват развитие. Рибата се инвазира при изяждане на опаразитени копеподи. Освободените в червата и ларви преминават през чревната стена в телесната празнина, след което се локализират във въздушния мехур, където става оплождането. Оплодените женски се локализират в гореспоменатите места. Оптималната температура за развитието на този паразит е 16 - 18 градуса. Масово заболяването се наблюдава през пролетта и есента."

Аз съм го срещал само при хищните риби (костур, сулка, щука),  където този паразит се наблюдава предимно по гръбната мускулатура под формата на малки бели капсули. Рибата е преносител, а човека - гостоприемник. При термична обработка на рибата, паразитите измират, но чувството че консумираш такава риба е гадно и съмненията винаги остават. *SCRATCH*


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#27 12.12.2012 16:37:04

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Консумация на мърша

Така не се Заяждам. А сега ми изброй марки и модели на домашни фризери с температура под -20. И не искат за тях да си собственик на диамантена мина.
Не се Заяждам. Колко домакинства притежават или имат достъп до такава температура?

Офлайн

    0

#28 12.12.2012 17:31:28

bgpanev
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 18.08.2012
Мнения: 424

Отг: Консумация на мърша

Okdalf написа:

Така не се Заяждам. А сега ми изброй марки и модели на домашни фризери с температура под -20. И не искат за тях да си собственик на диамантена мина.
Не се Заяждам. Колко домакинства притежават или имат достъп до такава температура?


Преди малко премерих температурата във нашия хладилник фризер.При работеща машина на степен 3 показа -8,5 по целзии.Ми тя камера за шоково замразяване в колбасарските цехове е около -40

Последно редактиран от bgpanev (12.12.2012 17:33:27)

Офлайн

    0

#29 12.12.2012 19:23:05

Bones
Редови
Репутация: 8

Регистриран: 25.03.2012
Мнения: 123

Отг: Консумация на мърша

Okdalf написа:

Така не се Заяждам. А сега ми изброй марки и модели на домашни фризери с температура под -20. И не искат за тях да си собственик на диамантена мина.
Не се Заяждам. Колко домакинства притежават или имат достъп до такава температура?

Не виждам заяждане, когато има резон в написаното. Едва сега установих, че подобни температури са достижими само за промишлените фризери. Ако някой има по-мощни домашни, да споделя наблюдения.

Сега интересното. На втори прочит се оказа, че трите различни типа Трихинелоза - spiralis, nativa и britovi имат различна (логично) точка на "умъртвяване" при ниски температури. Спиралис, като най-разпространена сред домашните и дивите животни загива след 20 дни при −15 °C или три дни при −20 °C. Важно е да се отбележи, че парчетата месо не трябва да бъдат по-дебели от 15 см.

Трихинелоза натива е характерна за дивеча и добитъка обитаващ арктическите райони и наистина се явява силно устойчива към замръзяване, но при нашият климат това общо взето не ни засяга.

Трихинелоза бритови заема златната среда, но се убива чрез замразяване за 12 дни при - 25 °C или за месец при - 20 °C. Налага се извода, че не са чак толкова критични ниските температури, колкото периода на самото замразяване.

Горе - долу бих обобщил нещата така. Унищожаването на трихинелозата с висока температура е добре известно и няма нужда да се коментира. В случай, че решим да правим мезета от домашно или дивеч, при съмнения, 20 дни във фризера трябва да елиминират напълно спиралис. Натива, както споменах е строго специфична. Бритови също, но ако може да се направи бърза спекулация за 2 градуса разлика, то и обикновен фризер с темература на замразяване от - 18 °C трябва да се справи и с двата вида за период от един месец и дебелина на късовете месо под 15 см.

Та така. Дано съм бил полезен.

Офлайн

    0

#30 12.12.2012 20:12:17

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Консумация на мърша

RELAX написа:
Галимунди написа:

А някой знае ли какви са тези червени червейчета, дето се въдят в костура и бялата риба?


Галимунди, може би имаш предвид Филометроидозата (Еustrongylides excisus).

Да бе точно тая гадост имам предвид. Аз ги чистя най-внимателно, ама дето казваш винаги остава съмнението. А при мариноване дали няма опасност да оцелеят гадинките? Защото съм чувал за маринован костур, но не съм правил и ял по тази причина.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff