XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 08.12.2012 13:23:38

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Консумация на мърша

Пускам темата заради интересната дискусия по "прогреса........"
Да обсъдим заедно кога едно месо е мърша и кога е годно за консумация без сериозен риск за здравето и бельото.
За много от познатите ми по религиозни , суеверни и други предрасъдаци всяко месо ,което не е от заклан,убито животно е мърша. В къщи консомираме месо и от животни умрели от инциденти , мълнии , Убранване - хранително претоварване , убити и недоизядени от хишници , смърти случай при раждане настинки и пневмонии и др.
  Не винаги околната температура е под нулата и не винаги откриваме трупа за един два часа след смърта.
В зависимост от околната температура месото се разваля по бързо или по бавно .
  Не ядем месо което си е "сменило цвета ,издава силна неприятна миризма , вече е червясало ,животното преди това е било третирано с каквито и да е медикаменти .
  Има случаи когато трупа е започнал да червясва около очните ябълки , лигавиците на устата и носа , аналния отвор ,но месото си е хубаво . Да не се бъркат , тогава е почнал да червясва трупа ,а не месото .

Офлайн

    0

#2 08.12.2012 13:36:16

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Консумация на мърша

Ми аз гледах скоро по НГ едно сериалче за странностите на хората. Та имаше там един, дето ходеше с колата по пътищата, и събираше прегазени животни. Няма да повярвате в какво състояние ги прибираше, готвеше, и ги ядеше. Язовци, различни птици, не мога да се сетя в момента какви ли не странни неща беше изредил. Конкретно язовеца, дето го видях, беше бая поседял в канавката, и казаха, че миришел доста. Беше абсолютно размекнат и май с червеи по телесните отвори. Месото беше с променен цвят. Човека си го одра и обезкости, и си направи яхния, която си хапна и каза че е много добра. Изреди и от колко години прави това, и какви "абсолютно неприемливи" за нас останки е изяждал. Обясни и как хората погрешно смятат някои неща за негодни за ядене, и колко хранителни продукти се прахосват ежедневно. Всичко е в обработката и... в главата!

Та с две думи - и модерния човек може да яде нещо, дето изглежда като мърша. В онази тема зачекнахме твърдението, че предците ни е по-вероятно да се справят успешно със сурово или зле обработено развалящо се месо, отколкото нас.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#3 08.12.2012 13:50:45

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Консумация на мърша

Да наистина повечето е в "главата" . Затова и пускам темата да обсъдим възможните патогени "дребосъци " които можем да поемем с месото , начините на обработа . Окачествяването на "око и нос " .

Офлайн

    0

#4 08.12.2012 14:31:41

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Консумация на мърша

От Карл Май помня, че в САЩ са обичали червясали мечи лапи. Заравяли лапата за седмица две. Изравяли я след това. Почиствали червеите изпичали месото и ставала много по-вкусна... Ама той пък никога не е бил в САЩ... та не знам. Вълка да каже.

Мършоядството и Суровоядството в една графа ли са?

Офлайн

    0

#5 08.12.2012 15:35:24

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Консумация на мърша

Дано не се лъжа, но мисля френски беше тоя ловен специалитет... Някакъв фазан се казваше. Та каква е "първичната обработка" : фазана като го отстрелят, го закачат да виси за главата си под навеса. Като падне от самосебе си - готов е за приготвяне. smile


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#6 08.12.2012 15:57:23

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 625

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,508

Отг: Консумация на мърша

за фазана има цяла епопея - справка дж. клавел "шогун"

май имаше расови различия към патогенните бактерии дето вирят в леша, и то не в изгода на европейците. за разлика от монголоидите примерно.
на прима виста се сещам за множеството паразити които може да лепнеш в нашите ширини от набиване на сурово, па ко ще и лешасало мръве.


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    1

#7 08.12.2012 16:15:35

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Консумация на мърша

Kent написа:

на прима виста се сещам за множеството паразити които може да лепнеш в нашите ширини от набиване на сурово, па ко ще и лешасало мръве.

Мда, така е... Затова е важна правилната термична обработка...


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#8 08.12.2012 16:29:52

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 625

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,508

Отг: Консумация на мърша

Мършоядството и Суровоядството в една графа ли са?

не са, то в човешкия организам след смърта настъпват бурно бактериално размножаване и микробни банкети, па и в жувотните също. важно е как ги толерираме по раси, ако решим да ядем трупно, старо месо /животинско/.
като с алко-то бе. ескимоси, чукчи па и индианци май имаха дефицит на алкохолдехидрогеназа и това е бил единствения начин хитрите бели хора да ги завладеят.


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    0

#9 08.12.2012 17:53:38

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Консумация на мърша

Лично за мен най-страшна е трихинелозата , за този паразит знам повече и от него ме е страх . Може да има и по страшни . Заради трихинелозата не ям месо от : катерици , плъхове , котки , сем кучета , язовци , белки и порове , енотовидно куче , мечки , смоци и диви свине . Питомните избягвам не изследвано месо .
  Престоя на трупа разпознавам по следните признаци :
Вдървяване на коленните стави .
Надуване -размножаването на чревната флора ,отделянето на голямо количество газове , раздуването на черва и стомах и съответно и цялата коремна кухина .
Косъма ,ако се скубе с лекота на големи кичори месото вече не е за консумация .
Очите ,степента на помътняване и изсъхване .
Много зависи и околната температура

Офлайн

    1

#10 08.12.2012 18:22:53

GOART
Редови
Репутация: 11

От: БГ/SE
Регистриран: 05.01.2011
Мнения: 410

Отг: Консумация на мърша

При термална обработка, трихинелозата не се ли маха?


Tри неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

Офлайн

    0

#11 08.12.2012 19:07:49

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Консумация на мърша

Да не излъжа но обвивката на трихинелата издържа до около 100 градуса . Въобще капсулата на паразита е много здрава .

Офлайн

    0

#12 08.12.2012 19:53:31

LIONSIO
Редови
Репутация: 13

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012
Мнения: 195

Отг: Консумация на мърша

Кой знае какво сме изяли през годините на "Прехода". Колко незакони месарски цехчета, колко незнайни салами имаше...


Риба отровна ... с острие...

Офлайн

    0

#13 08.12.2012 20:48:07

steff_s
Редови
Репутация: 5

Регистриран: 13.07.2012
Мнения: 121

Отг: Консумация на мърша

Който е ходил на лов за диво прасе знае, че след успешния лов, черния дроб се занася в във РИОКОЗ за микробиологичен анализ за трихинелоза.Прасетата в природата си похапват и мърша(справка Томас Харис "Ханибал"  ]:->   )
Поради същата причина тяхното месо се смята за "нечисто" в някои религии.

Офлайн

    0

#14 08.12.2012 22:16:39

bobber
Редови
Репутация: 528

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,097

Отг: Консумация на мърша

аз знам че диво месо без опастност от трихи...само след продължително варене....


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

    0

#15 08.12.2012 22:57:12

RELAX
Модератор
Репутация: 1525

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,652

Отг: Консумация на мърша

След 70 температурни градуса +, -термообрабтка - трихинелите мрат като гниди на нафта - проблема е ако "заразено" месо се ползва за студено сушене - наденици, филета и т.н.
Авджилъка поне за това ни е помогнал - да знаем как се правят правиилните мезетата ...  wink

П.П. Дивите животни са само преносител (не боледуват), а човека се явява гостоприемника, който се зразява и боледувайки страда ...  sad


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff