XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 06.09.2012 20:18:27

xenos
Modern Abo
Репутация: 749

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,664
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

mchervenkov написа:

  но колко точно или поне ориентировъчно е наклона smile?

Ми чисто ориентировъчно, ако за 100 метра от карта имаш 100 метра денивелация - наклон 45 градуса. wink Иначе всичко останало (ако наистина нямаш диаграма за бързо пресмятане на наклоните, както имат нормалните топографски карти), ще трябва да си го смяташ грубо... надявам се си учил геометрия. wink А, и една табличка със синус/косинус и калкулаторчето на телефона, ще са ти от помощ wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#62 06.09.2012 21:02:33

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Работа с карта и компас

mchervenkov написа:

Знам за скупчените хоризонтали,  но колко точно или поне ориентировъчно е наклона smile?

Ами харесай си некой по-стръмен наклон на картата покрай теб и иди го виж на живо. По него ще се ориентираш какво да очакваш smile

Офлайн

  0

#63 27.07.2015 15:06:31

Urban
Новодошъл
Репутация: 5

Регистриран: 02.07.2015
Мнения: 6

Отг: Работа с карта и компас

Вдигам темата, търсейки описание на метода за работа със секстант, после видях и допълнителния разговор за компаси... и за тополиниите.
Лично от опит мога да кажа, че "военната карта" която Ведрин е обработил в няколко варианта за РС, смартфони и таблети ми върши най-много работа. За разлика от многото други карти, тази военна карта е много точна по отношение на релефа и "заключването и" към реалните координати, в смисъл отбелязване на позиция в тази карта и пренасянето и върху друга система, като ГугълМапс или Мапсорс, дава високоточно позициониране с минимална грешка само от няколко метра... което за наши и граждански цели е предостатъчно.


По отношение на работа със секстант, изчерпателна и ясна информация от български източник не намерих. В същност има публикувана една курсова работа от Варненския технически университет, но тя съдържа много грешки, непълна е и описва само един от методите за работа с този уред. Накратко, ако някой го интересува как се работи със сектант, трябва да ползва примерно подобни източници:

Intercept Metoth.

Все пак... уреда секстант се ползва поне в 4 различни метода, в които той ни предоставя географската ширина, но задължително, за да намерим мястото където се намираме, е необходимо точно определяне на географската дължина. Тук в същност много от "професионалистите" и любителите удрят на камък.. по три причини.

- Първата е че трудно се намира прецизен навигационен хронометър, а няма ли го него, няма смисъл да се използва метода със секстанта.

- Втората причина е, че всеки от 4-те метода и тяхните десетки разновидности, използват изчисления от тригонометрията, които са сложни за любителите (дори във варненската курсова работа се използват диференциали, което е наследена типичната глупост за българските университети).

- Третата причина е, че при пресмятанията се използват таблици с числа помагащи позиционирането, чрез използване на корекции за премахване грешката от местенето на полюсите, прецесията на оста на Земята и актуално положение на небесните обекти т.е. нямаш ли актуални таблици, обезсмисляш играта от измерването.

Обобщено казано, заниманието със секстант е интересно, но в днешно време практическата полза, сравнена със сателитната навигация е сведена до минимума.


Целта е само крайна точка на изминатия Път.

Офлайн

  1

#64 27.07.2015 16:01:15

Неандерталец
Редови
Репутация: 262

Регистриран: 14.11.2012
Мнения: 745

Отг: Работа с карта и компас

И аз навремето четох за навигация със секстант, но като прочетох, че точността му е някъде от порядъка на 2-3 километра и го зарязах.

За морска навигация, където човек има голяма видимост, но малко или никакви визуални ориентири става. За сухопътна навигация, обаче, където често случаят е точно обратния, ми се струва леко безсмислено упражнение понеже:
- за да ти е полезно това, да си знаеш позицията, трябва да имаш карта и компас.
- ако имаш карта, компас и виждаш ландшафта, в повечето случаи дори и без секстант, ще определиш позицията си с по-голяма точност от 2-3 километра.
- ако нямаш видимост, нямаш и възможност да ползваш секстанта.
- това със засичането на хоризонта става само, ако си на плоска повърхност, като например по море. Ясно, че има секстанти, които мерят спрямо вертикалата, а не хоризонта, ама...

... аз не съм мореплавател и за мен секстантът е безсмислено упражнение.

Лично мнение.

Офлайн

  0

#65 06.02.2020 13:30:28

Странджалия
Редови
Репутация: 263

Регистриран: 28.11.2011
Мнения: 200

Отг: Работа с карта и компас

Нека леко да раздвижа тази интересна тема, като пусна една актуална и съществена информация, която намерих току що...
Извинявам се на модератора, ако линка, който ще прикрепя ,не е съобразен с някои правила! А, той ще прецени, какви мерки да вземе..
Става дума за актуална информация относно "магнитната деклинация" към 2020 год. и приложения на връзки в статията, към прогнозни изменения до 2025 год. поради доста интензивното изместване на "магнитния север" ! Също така се обръща внимание ,че когато магнитният север се доближава до географския, то има "мъртви точки" в които отчитането на компасите го сочат за  "ненадеждно".
И разкарвайте вкякакви реклами ,които ви излизат в статията, защото скриват съществена информация или схеми!
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/ … 41610.html


"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

  0

#66 06.02.2020 16:44:52

Странджалия
Редови
Репутация: 263

Регистриран: 28.11.2011
Мнения: 200

Отг: Работа с карта и компас

До колкото разчитам лаически тази графика, вече магнитната деклинация спрямо България към 2020 год. се е изместила на почти 6 градуса "Е" (източна д-я)... Моля, ако греша да бъда поправен!
https://www.ngdc.noaa.gov/geomag/WMM/da … Z_MILL.pdf
Ще си позволя да приложа и статията на Стоян за "Ориентиране: Използване на магнитната деклинация", ако има интерес от към някой от по-новите членове на форума:
https://xenos-bushcraft.com/blog/2013/0 … clination/

Последно редактиран от Странджалия (06.02.2020 16:55:44)


"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

  1

#67 07.02.2020 10:32:14

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1317

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,800

Отг: Работа с карта и компас

mchervenkov написа:

Някой особености при използването на руска военна топо карта. https://lh6.googleusercontent.com/-XMmk … 9%2529.jpg
Свалих си някой карти за моя район от руските военни карти от plovdiv.uni  изрязах участъка който ме интересуваше с Acdsee като за размер ползвах данните от Уйкипедия за размер на хартията А3 и dpi 250  (с толкова е сканирана картата). Принтраха ми ги копията и има разлика в мащаба-0,5мм тоест  измервателната скала в полето за разяснение  2см са 1,95см измерени със скалата на компаса ми.  Ако се питате за какво го пиша това  то е заради последствията от цялата работа smile. При една разходка с цел изпробване на работата с карта и компас както и малко фотография разбрах какво е да не ти е вярна картата. След като се мотах цял следобед из Балкана по един познат за мен маршрут и работих с компаса и картата като през цялото време зяпах на север и гледах кой връх и дере къде и как изглеждат на картата се обърнах на юг. Слънцето вече беше ниско между Витоша и Рила а да се върна по същия път значеше пак да се прибера поне към 19 часа и да се спускам по тъмно към селото. Че тогава за какво ми е тази карта се замислих и се зазяпах в нея ако слеза на долу къде излизам че съм над с. Буново. Гледам връх, дере и път от върха към селото и през дерето пак път към селото. Хайде леко по леко на долу по баира към съседния връх и от там да хвана пътя който е даден на картата. Същия път съм го виждал долу от полето но не знаех къде излиза. Стигнах до върха хванах някаква пътека дето ме изкара на една полянка и там вече трябваше да се спусна почти право на долу а въобще не беше добра идея. Извадих картата да си определя позицията по два съседни върха ами изкарваше ме поне 300 метра по-надолу. Пак зяпам пак засичам азимути и н есе получава. Видях че нещата не са как трябва теглих му една майна и ай лека по лека на долу. Прибрах се пак към 19 часа на челник но поне вече вървях само равно не пробирах пътя и коловози както щях да правя ако се смъквах от Балкана.
След два дена излезнах с картата и компаса и започнах мерене, азимути и зяпане на картата. Застанах последователно на две точки/кота която е обозначена на място и на картата. Пробвах с деклинация 4градуса но пак не се получаваше не засичах местото на което се намирам,по карта ме изкарваше около 100-300 метра от местонахождението ми. Взех азимут по картата към един от върховете и като вдигнах компаса да погледна към върха е че то разликата е 7 градуса братче. После а към този връх а към другия а на другата кота по същия начин и корекцията от +7 градуса излезе съвсем точна.
    За какво беше това цялото описание? Нагледно и като за пример посочвам какво се получава ако не знаеш отклонението (деклинацията) на картата и в частния случай когато е принтирана. Принципно ~300m не са проблем но не и когато става въпрос за ходене по силно пресечен терен или гъсталак или трябва да отидеш до водоизточник. Препоръчвам ако използвате карта и компас за ориентация да намерите някоя кота или ясно изразено място на картата като остър връх например че реката е дълга (освен ако не сте на остър завой) и да проверите какво е отклонението на картата спрямо терена.
Това е съвет от начинаещ в ползването на карта и компас за начинаещи такива.  До колкото съм забелязал доста от вас ползват GPS  и пак се губят а това е за ползващите традиционни методи smile.

Миро пише за подобен проблем преди няколко години....

Офлайн

  1

#68 10.04.2020 18:46:59

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1317

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,800

Отг: Работа с карта и компас

Малко помощ, подариха ми следното чудо: DSC00078.jpg
чудото е с деление на 60. Правили са го до демокрацията в з-д "Черно море" Варна за Руснаците. DSC00080.jpg Има ли запознати с идеята?:D
пп Преди време в района м/у Попово и Русе в едно село, У селския музей за първи път видях такъв с деление на 60.

Последно редактиран от Okdalf (10.04.2020 18:48:26)

Офлайн

  0

#69 10.04.2020 19:22:22

xenos
Modern Abo
Репутация: 749

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,664
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

Ми освен да кажа, че някаква аналогия с часовник са правили? Иначе всяко деление е 6 градуса...


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#70 10.04.2020 19:35:44

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1317

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,800

Отг: Работа с карта и компас

Това е ясТно, интересното е това в музейната сбирка. В района на селото са се провели едни от най тежките битки през Руско-Турската воина от 1877 год.
Това навежда на мисълта, че е сползваем за точно определени цел.
пп Дали няма нещо общо с това https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0 … 0%B0%D0%BD

Последно редактиран от Okdalf (10.04.2020 19:38:25)

Офлайн

  0

#71 10.04.2020 22:59:12

xenos
Modern Abo
Репутация: 749

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,664
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

И аз за радиани си помислих, ма не съвпада сякаш. Направо си е секунди или минути от циферблат на часовник...


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#72 11.04.2020 00:05:33

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 769

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,652

Отг: Работа с карта и компас

Що бе. 360/60. Всяко деление е 6 градуса.15 деления =90 градуса, 30 деления =180 градуса. Е, малко е тегаво с по малките градуси ама...


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#73 11.04.2020 13:46:14

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1317

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,800

Отг: Работа с карта и компас

и това https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B1 не е. Все пак ми е странно, че са го правили за военните рашЪни. smile

Офлайн

  0

#74 12.04.2020 23:08:43

petergaitan
Редови
Репутация: 298

Регистриран: 27.02.2012
Мнения: 702

Отг: Работа с карта и компас

Намерих, че е това е артилерийски компас:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 … %B0%D1%81)

https://www.avito.ru/rostov-na-donu/kol … 1873808757

советский военный компас, предназначенный для нужд артиллерийских подразделений .
Состоит из угломерной шкалы которая разделена на 60 делений и корпуса. Размерность одного деления равна 100 малым делениям угломера. Счет делений возрастает по ходу часовой стрелки.

Офлайн

  3

#75 13.04.2020 14:42:48

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1317

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,800

Отг: Работа с карта и компас

Мерси Петре, знаех си аз. Когато го видях в селския музей, ми мина точно това през чутурата. Но нали съм си морско чедо на бързо сметнах 6х6 и аЙдеее.
пп Най малко една бира трябва да те почерпя, само да свърши тоя "чУмаф" сезон. big_smile

Офлайн

  1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff