XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 30.01.2011 09:59:33

iSHOOTER
Редови
Репутация: 2

Регистриран: 27.01.2011
Мнения: 161

Отг: Работа с карта и компас

Самотен Вълк ще се опитам да ти припомня за кординатите на военните карти;
От картният лист можем да свалиме кординатите на точка от местноста ползвайки кординатната мрежа Х У и също така можем да дадем пълни географски кординати ползваики външната рамка на картният лис В и L.
С първите работим с квадратите по картата и използвайки тях и мащаба даваме точка на местостоене в метри след като се засичат Х У , точността е 95 и повече процента , грешката идва от дебелината на чертичките върху линийката с която мерите разстоянието /колкото е по голям мащаба естествено грешката се увеличава /мащаб 1;50 000 е най добрият за големите разстояния.
С вторите кординати даваме пълните географски кординати ,където работиме в градус,минута,секунда/в армията в разузнавателните групи почти не се ползва тази система/.

Офлайн

  0

#32 30.01.2011 10:30:06

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Работа с карта и компас

Ето едно обяснение на MGRS, което като го четеш изглежда доста объркано, но като ми го показаха на практика се оказа доста лесно. За да се ползва обаче, трябва да разполагате със съответните карти: http://www.milsim-bg.com/milsim/viewtop … f=23&t=785 В последното(и в предстоящото май месец ще се ползват) милсим събитие се ползваха такива карти и нямаше обърквания, теренът беше ~6х5км и бяхме пръснати на групи из него. Пускам линк към цялата тема, защото има задавани въпроси към човека и той е отговарял и давал примери, отделно дето постът му е доста дълъг заради картинките.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#33 30.01.2011 14:06:14

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Работа с карта и компас

iSHOOTER, това и аз го помня, но съм забравил как се правеха изчисленията вече. Иначе съм бил артилерийски разузнавач и това ми беше работа. Но от тогава минаха вече 20 години.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#34 29.06.2011 09:04:56

Keltis
Редови
Репутация: 4

Регистриран: 28.06.2011
Мнения: 271

Отг: Работа с карта и компас

Bat Sande написа:

П.С.  Корабните компаси са закрепени на жироскопично устросво, така че независимо от клатенето на кораба - компаса да е винаги в хоризонтално положение. Подобен ефект се получава и при ръчните компаси които са в сфера пълна с течност.

На жироскопично устройство ли са закрепени!?Аз пък мисля, че се казва карданно окачване  big_smile

samotniq valk написа:
Bat Sande написа:

където в момента е северния магнитен полюс. Оказва се че тои се движи доста динамично и натрупаната разлика е от особено значение за морската навигация, да не стават сакатлъци. При сухоземната сигурно не е така освен ако не насочиш оръдията да те бомбардират самия теб :-), а и на земята имаш много повече ориентири по които да се позиционираш.

Някога преди двайсетина години управлявах огъня на оръдия, та от тогава помня, че военните топографски карти не са разграфени по географски координати, а някакви други, но вече не помня. На тях е отбелязан север, но привързването на наблюдателния пункт и прихващането на целите става по тези специфични координати. За съжаление мина много време от тогава и много неща са избледнели в паметта ми, а бележките от тогава сигурно отдавна са се превърнали в дим през някоя зимна вечер.

Гаусова проекция,координатна система 1941 г.  и балтийска височинна ситема.
Балтийска височинна ситема - за 0 по височина се взима морското равнище на Балтийско море.
Всички наши топографски карти в машаб до 1:500 000 включително са съставени в единната проекция на Карл Фридрих Гаус.Която още може да се нарече Напречна цилиндрична проекция на Гаус.

Linderman написа:

Имам въпрос свързан с част 3. След като сме намерили азимутите на поне два обекта как изчертаваме линиите , които трябва да се пресекат? Имам в предвид, ползваме ли ъгломери и тн. други инструменти или има "чалъм" да го направим с компаса?

Правиш обратна засечка(обратен азимут, който е твоя азимут +180) от двете точки и без да осеверяваш картата с транспортир можеш да ги изчертаеш или с помоща на компас като предварително осевериш картата.Компаса ти обаче трябва да има линийка или нещо като линийка на едната си страна, поне.

Ами хайде и от мен .Малко начални познания.
1.Прав и обратен азимут.
   - ъгъла между посоката север и посоката в, която виждам ориентир или обект се нарича прав азимут.
   - ъгъла между посоката север и посоката в, която обекта вижда мен се нарича обратен азимут.
Съвсем очевидно - ако наблюдавам човек в полето с азимут Z градуса(прав азимут или права засечка) то той ме наблюдава под азимут Z+180 градуса (обратен азимут, обратна засечка).
2.Движение по азимут.
    - движение по предварително зададен ъгъл спрямо Север.Не оставайте с впечатление, че се движим с поглед вперен в компаса. big_smile Набелязва се ориентир на местността (със същия азимут) и се движим към него като периодично правим сверка на направлението с компаса.
В местности бедни на ориентири.....примерно степ или пустиня се използва метода на створа.Створ е когато два предмета са в една линия и погледнато от нас към тях те са в една линия и се припокриват.Като стълбове на ограда.
Та в местност бедна на ориентири слагаме един видим маркер.Примерно дървен кол, правим 20 крачки в посоката, която ще държим като се водим от компаса, забиваме следващия кол и за посоката в която ще се движим вече имаме створ....движим се и от време на време поглеждаме назад да видим дали сме в створа.През определено разстояние добавяме колове в същия створ  и така.........разбира се всичко това отпада ако разполагате с един цифров компас с bearing tracking system като тези

suunto-gps-computer-watch.jpg

или с един GPS.

3. Точност на движението по азимут (с компас):
Даже при най-благоприятни условия и голямо внимание не е възможно да се поддържа абсолютно точно посоката за движение по азимут.Всяка грешка от 1 градус в азимута предизвиква странично отклонение от 17 метра на всеки километър изминато разстояние.Следователно, ако приемем, че при всеки азимут се получава обща грешка от 5 градуса то тогава страничното отклонение ще бъде 100 метра за всеки изминат километър.
Ето защо, ако след изминаването на дадено разстояние не може да се открие указания ориентир(навигационна точка) то би следвало същия да се търси в окръжност с радиус равен на 1/10 от изминатото разстояние.


"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

  0

#35 09.09.2011 16:53:31

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 16.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Работа с карта и компас

днес за първи път имах възможността да ,,барна" истински компас - поиграх си малко с некакъв модел на ,,Силва". Е нема такъв инструмент просто.... Стрелката все едно е закована да показва север - без значение колко рязко въртиш компаса - стрелката все едно не мърда. Нема такъв кеф просто... Дори като го клатиш във вертикална посока, стрелката пак не играе. Невертоятен инструмент е!
Вече компас Силва се изкачва в челните позиции в списъка ми с необходими неща за купуване smile

Офлайн

  0

#36 21.11.2011 19:30:52

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 16.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Работа с карта и компас

Много добро обяснение на магнитната деклинация.
Добро, в смисъл за начинаещи ,,ориентировачи" като мен smile
Прави ми впечатление по разни клипчета дето гледам по темата, че на картите дето ползват хората си има обозначена каква е деклинацията в района, за който е картата. На туристическите карти, които имам на 2 различни издателства, никъде не е описано в България каква е. Но така или иначе - за туристически цели, каквито са нашите, 4-5 градуса не са фатални, а като ги знаеш и все пак искаш да си максимално точен, не е никакъв проблем да си ги добавиш  smile

Последно редактиран от velio (21.11.2011 19:36:53)

Офлайн

  0

#37 21.11.2011 19:41:20

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Работа с карта и компас

Магнитна деклинация за София      4° 13' изток.   
Магнитна деклинация за Пловдив    4° 22' изток.
Магнитна деклинация за Варна      4° 58' изток.

   

Горе долу това стига като инфо, за да си доста близо до истината. На електронните компаси има опция за задаване деклинацията на мястото, на което се намирате


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#38 21.11.2011 21:14:21

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 16.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Работа с карта и компас

Няколко интересни клипчета от Силва - за повечето хора може да са скучни и елементарни, но за напълно начинаещите ще са полезни. Все пак да се види показано винаги е по-лесно и по-разбираемо от четенето.

[video][/video]

[video][/video]

[video][/video]

пс: не знам защо не ги изкарва като клипове - форума автоматично добавя и таг ,,url" освен ,,video" - като го изтрия и публикувам отново, пак си ги добавя...

edit windwarrior: оправих го, явно има някакъв проблем с копиране на адреса директно от адрес-бар-а, понеже клипчетата са в канала на Силва. С копиране адреса на самия клип си става нормално (като при снимките)

Последно редактиран от velio (21.11.2011 21:22:06)

Офлайн

  0

#39 21.11.2011 21:23:38

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Работа с карта и компас

Аз лично се обърках - честно smile

Явно ще трябва да го проиграя на терен няколко пъти, че да свикна на тези методи, които чичката показва.

П.С. Хареса ми комбинирания компас smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#40 21.11.2011 21:32:25

mchervenkov
Редови
Репутация: 53

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,342

Отг: Работа с карта и компас

K-35-037-3.jpg

На тази карта деклинацията е посочена но картата е е от преди бая години за това трябва да се вземе новата деклинация. Още един сайт за работа с компас от мен http://truenorth-bg.blogspot.com/2010/10/blog-post.html както и още един сайт


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#41 22.11.2011 10:09:38

Ийон Тихи
Редови
Репутация: 119

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011
Мнения: 975

Отг: Работа с карта и компас

Мисля, че клипчетата, които Вельо е качил, представят много добре и достатъчно изчерпателно ориентирането с карта и компас (двата вида компас).


В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

  0

#42 22.11.2011 10:46:25

Ийон Тихи
Редови
Репутация: 119

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011
Мнения: 975

Отг: Работа с карта и компас

Като обобщение, за да можем изобщо да използваме картата за ориентиране, трябва да знаем поне едно от следните две неща - или къде е мястото на картата, където се намираме в момента, или да знаем някои от белезите, които виждаме на терена, къде се намират на картата. Ако не знаем нито едно от двете, картата е почти безполезна. Тогава тя може да ни служи единствено, за да разберем в коя посока най-общо се намира евентуалната наша цел. Но и в последния случай пак трябва да сме наясно поне къде горе-долу се намираме на картата. Колкото на по-голяма площ се простира нашата цел (примерно голямо езеро или море, река, планински хребет, голямо населено място), толкова по-голяма е вероятността да се ориентираме към нея и без карта, а единствено с компас.

Последно редактиран от Ийон Тихи (22.11.2011 10:51:14)


В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

  0

#43 22.11.2011 11:23:38

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 16.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Работа с карта и компас

Ийон Тихи написа:

или да знаем някои от белезите, които виждаме на терена, къде се намират на картата.

Това според мен е най-трудното - да се научиш да различаваш върховете, които виждаш в действителност, на картата. Става с доста гледане и практика, но си струва усилията. Аз лично, като ходя някъде където не съм бил, прекарвам доста време гледайки в карти. Научаваш се да виждаш релефа и да си го представяш още преди да си отишъл там. И когато отидеш - нещата изглеждат малко по-ясни, знаеш че еди-къде си има долина, другаде минава поток и т.н. Чувстваш се малко по-подготвен и уверен wink

Съвет на Лес Страуд е винаги когато вадим картата, за да я погледнем, да се опитваме да запаметяваме спрямо моментното ни местоположение, в коя посока има път, река, жп. линия и т.н. Това се прави с цел, ако случайно си загубим картата /примерно вятъра ни е духне от ръцете/, да имаме представа накъде да вървим, за да се измъкнем.

И още нещо - относно третия клип - където се взимат 2 точки, които намираме на картата, за да определим къде сме. Ако се намираме на път, река или жп линия, ни е нужна само 1 точка. Мястото където линията от точката пресича реката/пътя... е нашето местостоене. Като на тая снимка:

path3759-4.png

Офлайн

  0

#44 24.12.2011 09:43:03

mchervenkov
Редови
Репутация: 53

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,342

Отг: Работа с карта и компас

За какво служи клиномера на компаса и как се използва може да прочетете тук . С най-общи думи мога да кажа че клиномера на компаса се използва за определяне на наклона на терена. Така може да видите дали терена е потенциално лавино опасен. Най-голяма е вероятността за образуване на лавини при склонове от порядъка на 35 до 45 градуса (източник Уикипедия). Повече за това как се използва моля прочетете линка по-горе че с английския съм зле smile
Ако на някой му се занимава да я преведе ще е от полза на бая народ българоговорящи smile.

Последно редактиран от mchervenkov (24.12.2011 09:59:31)


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#45 28.12.2011 11:55:32

zdr_spasov
Редови
Репутация: 4

От: гр. Свищов
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 71

Отг: Работа с карта и компас

http://magnetic-declination.com/

Много полезен сайт, от който може да извлечете деклинацията за произволен район, в който имате намерение да пребивавате.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff