XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 15.11.2012 22:02:46

Flint
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 27.07.2012
Мнения: 493

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

С всичките социални и не знам какви още помощи, привилегии, съдебна ненаказуемост и т.н. и прочие и прочие, на които лилавите ни сънародници се радват, това е изкуствен, а не естествен подбор. Факт!
Ако нещата бяха оставени на естествения подбор, представителите на лилавия етнос щяха да са по-редки от представителите на тасманийския тигър.

@Wind

windwarrior написа:

Индо-арийците, поне в този си вид, никога няма да станат мнозинство. Освен може би в болните мозъци на група площадни кресльовци с кафяви ризки, дето дъртия Шикългрубер ако ги види от някъде, ще се върти като перка от вентилатор в гроба. Ама това между другото.

Причините за това не са статистически, а чисто икономически. Бидейки основно "паразитен" етнос, нашите неинтегрирани сънародници могат да съществуват само докато съществува и "гостоприемника", и то в достатъчно голямо количество, така че все пак да може да изхранва и паразитиращият организъм - поне така ни учи биологията. В момента в който този баланс бъде достигнат - нещата ще се урегулират от само себе си. Е ще има някои затихващи колебания около равновесната точка, ама равносметката ще е същата. И тогава вече ще им потрябва да покажат адаптивност и интелект. И то ако приемем, че при тях естествения подбор работи в правилната посока. Щото тя еволюцията си има и улички без изход  wink

Тук не се прав, Wind. Никъде не е казано, че един розов ще изхранва само един лилав, така че лилавите да не надвишат розовите по брой. Шибани достатъчно здраво с камш... ъ-ъ-ъ искам да кажа, обложени с достатъчно данъци, розовите ще са способни да изхранват доста повече лилави, отколкото са те самите. Въпрос на... убеждаване? Естествено стандартът на живот ще падне под този на Сомалия, но и никой не твърди, че ще се запази на сегашното ниво.

А това, че лилавите ще станат мнозинство, съвсем не е продукт на болните мозъци на група площадни кресльовци с кафяви ризки. Освен, разбира се, ако и тия от Центъра за демографска политика не спадат към тях:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=685840

Peace

Офлайн

  0

#32 15.11.2012 22:22:44

bgpanev
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 18.08.2012
Мнения: 424

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

Значи тъй наречения демографски срив за който ни предупреждават е само политическа измислица.От друга страна по мои лични  наблюдения при нашите ,,братя'' роми няма такъв проблем.Там празно нема big_smile Лошото е,че вируса може да унищожи гостоприемника и да си потърси нов wink

Офлайн

  0

#33 15.11.2012 22:23:23

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

Ммммм, Теодоре - ай бег ту дифър smile

Не ми се рови по статистики, но дори и в момента един розов в работоспособна възраст храни поне още 3-ма около себе си:

1. Един розов в нетрудоспособна възраст (пенсионер, дете)
2. Един безработен розов
3. Един лилав

И то имай предвид че ВЕЧЕ социалната система - здравеопазване, социално осигуряване - започва заплашително да скърца, а на места - и да избива. Нека погледнем какво ни чака 30-40 години напред, ако приемем че работещото население остава приблизително константа:

1 - ще се увеличават - ние сме застаряваща нация, повечето "модерни" розови семейства имат по 1 дете. Много рядко - 2. За три и повече въобще не говорим.

2 - ще останат приблизително константа

Т.е. за бъдеще един работещ розов ще трябва да изхранва все повече неработещи и/или нетрудоспособни розови. Респ. "свободните седалки" в рейса наречен РъБъ, които да бъдат заети от лилави гратисчии реално ще намаляват. И ако сега могат да преживяват "берейки" тухли и жица (не че са "садили" тухли и жица, ама покрай розовите все артисва нещо), то в един, и то доста скорошен момент няма да остане нищо безстопанствено за "бране". Поне не и без трупове от двете страни. И тогава държавата ще трябва да смени плочата, щото убаво лилавите гласуват под строй за 20 лв на калпак, ама данъците ги плащаме ние - розовите. А лилавите, като не остане нищо за бране - или ще трябва да хванат лопатата и кирката, или .... потърси в нета инфо какво се е случвало в Русия по времето на т.нар. Голодомор - хората са яли децата си, за да не умрат от глад. Буквално. Сварени на супичка или на яхнийка, с картофки. Та тва ги чака и тях - в колебанията около равновесната точка.

И вупще - нема да се плашите smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#34 15.11.2012 22:26:18

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 625

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,508

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

Естествено стандартът на живот ще падне под този на Сомалия, но и никой не твърди, че ще се запази на сегашното ниво.

интересно ко ще държи розовите тогава тука, като и тогава както сега ще са желани работници в предимно розови страни, вече  и езиковото обучение поемат.
уинд е прав според мен.
п.п. от мен - смъртноста и въобще заболевоемоста сред лилавите е много много сериозна. тея са способни да достигнат само някакво ниво, вече достигнато и способност да се самоограничава после.
п.п2. ако лилавите се пак се обучат, социализират и започнат да се пръкват хора нормални професионални обучени и реализирани след това, мен лично за розовите няма да ме е жал въобще. но това е лично мнение.
може в гювеча smile че много сложно стана...


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

  0

#35 15.11.2012 22:41:13

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

Много се отплеснахте... wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#36 15.11.2012 22:47:17

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

xenos написа:

Много се отплеснахте... wink

И мене ме обхвана едно такова чувство... някакси  :[

Така че - обратно към темата, господа офицери. Виновният за отплесването на темата модератор в момента бърка в пепелника и си ръси главата с пепел.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#37 15.11.2012 23:19:25

RELAX
Модератор
Репутация: 1525

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,652

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

Да, наистина сложно стана, щото всички мнения са достатъчни - може по-скоро и докторат да се напише на тема "интелигентност", но всичко е много общо и малко философски поставено, но пък и много частно и индивидуално за всеки един от нас...

Аз, ползвайки удобствата на ток, газ, петрол, уреди и техните производни по никакъв начин не се чувствам по-сигурен в ситуация, когато съм сам с природата и "тях" ги няма...
Именно тогава ми се налага да НЕ чувствам прогреса  по-достъпен от това, което уменията получени и научени от предците могат да ми помогнат и да ми сапсят г..за (сорри)

Ако трябва пряко да отговоря дали прогреса на човечеството в настоящият етап ме прави по-интелитентен бих отговорил "Да" - за това, че зная кой материал може да ми помогне в дадена ситуация да си създам огън, да си намеря питателна храна, да си направя топъл заслон или от какво да си направя дрехи при нужда, но това е примитивен отговор на тази - така дълбока и сложна тема ... Но спрямо сегашните дадености - ще ми липсват най-вече източници на ел.енергия , средства за комуникация, информация и т.н. Ако става въпрос само за лично оцеляване е по-лесно. Човека е така устроен, че много трудно си оставя душата на своеволията на природата - ако е жилав се бори до край и успява ...!

Но основният въпрос е: дали прогреса ни пречи или обратното... Аз бих заложил твърдо на това, че правилно подготвеният човек със знания и умения е много по-подготвен за всякакви катаклизми на съвремието от този, който хабер си няма от новите технологии, материали и интерактивни варианти за въздействие ... Така че, колкото човек е по-образован ( подплатен със знания и опит в сферата на  естествените науки и практики - би се справил по-успешно с дадена кризистна ситуация) ИМХО


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#38 16.11.2012 08:56:32

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

RELAX , правилни разсъждения , ама всичко това не значи че хората от "динозавърско време" са били по-глупави . tongue

Прогреса не винаги води до по-умни хора . Учил съм таблицата за умножение , ама при наличие на елка и компютър взех да я забравям вече . В същото време един лилав бързо и сигурно може да измами един розов без да знае азбуката дори . Относително е всичко ....


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#39 16.11.2012 09:25:16

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

Tрябва май и да уточним, че осведомеността (разбирай каруците с книги, дето можем да прочетем при желание, и баласта с който сме напълнили главата си), не е равнозначна на интелигентност. Интелекта е нещо друго, и той по-трудно се манипулира (увеличава в случая). Основно е зависим от генетичните заложби, и може до някаква степен да се подобри, след положени усилия от индивида. Но драстични подобрения не могат да се постигнат. Например ако решаваш редовно тестове за интелигентност, може да подобриш резултатите си от тях с няколко десетки точки да речем, но реално това ще е от привикване към въпросите и задачите, а не реално увеличаване на интелекта. Затова примерно аз много много не се впечатлявам от разни резултати на разни членове на "високо интелигентни общества", щото те там тестове си решават като кръстословици с кафето сутрин.

Прост пример, с който да си представим какво е интелекта: Имаш компютър със супер мощен процесор (разбирай интелект), но на него имаш само един пасианс (разбирай слаба осведоменост/теоретичен товар) - ми не ти е от особена полза в практиката. От друга страна - процесора ти е посредствен, но пък си качил всякакъв софтуер за математични изчисления, графичен дизайн, разработчици, речници, документации - верно, всичко ще работи бавно, но пък ще дава резултати. А ако качим тези програми на мощния компютър?! wink

Та ето как по-добрата ни осведоменост в нашата модерна информационна/електронна ера ни оставя със фалшивото чувство за висок интелект. Интелекта е способност за разсъждаване над дадена информация, за  нейния анализ и синтезиране. Да се справиш с непозната задача, като я осъзнаеш и възприемеш. Логическо, абстрактно мислене - не обща култура. Това, че знаем как да сменяме каналите с дистанционното, и че знаем що е то квазар, квантов скок, атомна централа и <попълни тук>, в никакъв случай не означава, че сме по-интелигентни от човека, люспещ кремъци в пещерата си. Ние тия неща не сме ги осъзнали сами, а сме използвали по-високия интелект на някой друг, който пък осведомен за постигнатото от други, е успял да осмисли, синтезира, и конструира всичко, за да стане то неделима част от ежедневието ни, даваща ни усещане за превъзходство.

Всъщност теорията, че хората вероятно са дръпнали назад в интелектуалното си развитие, е много по-вероятна от тази, че са отишли по-напред. Тъй като интелекта е способност, давана ти по рождение (генетично), то логически след като изчезне фактора "умри заради грешките си/слабия си интелект", в генофонда на популацията ще започнат да се вливат, да ги наречем, "лоши гени", които да подкопаят постигнатото до момента от естествения отбор.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#40 16.11.2012 12:33:04

parev
Редови
Репутация: 1

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010
Мнения: 147

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

"В името на печалбата и икономическия растеж, както те наричат прогреса, те отравят Въздуха, Водата и Земята, които са основните елементи поддържащи техния живот. Те се самоунищожават поради вярата си в парите – вяра, която сами са създали и от която поради своето безумие не могат да се отърсят."

Цитат от статия на блогъра "Чергар" или "Бъзиклиикс" ,която ми хареса и ме кара да мисля,че интелекта на хората намалява,щом правят такива неща в името на "Прогреса"

http://neverojatno.wordpress.com/2012/09/06/gospod/

Нарича се "В централата на ГОСПОД"

Последно редактиран от parev (16.11.2012 12:35:19)

Офлайн

  0

#41 16.11.2012 18:51:21

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

Дядо си обичам да цитирам...
"Ти си учен, учен, ама прост"

За мен има два вида интелекет - Първичен и Човечен.
Първичният интелект е вътрешно присъща способност на човек да се нагажда и ориентира в средата и да прави така, че без да се замисли винаги е отгоре над нещата. Един вид - води се от първичните вродени инстинкти за самосъхранение, често е неконтролируем. Не се замисля за другите - води се от самоспасителен егоизъм... Първичен е от всички гледни точки. Обича емоциит, но обича своите емоции. Отрича чуждото за да наложи своето и има интелектуалният потенциал да го наложи.
Човечният интелект осъзнато вижда причината да живее в общество. Емпатия, Чувства, Емоции, Справедливост, Доверие, Вяра, Духовност...

Първият тип ни позволява благодарение на своята мнителност, страх, инстинкт за самосъхранение да се предпазим от всички вреди в заобикалящия ни свят. Но това ни затваря в себе си. Може да се развием, може и да не се развием, но не ни и пука. Правим каквото си искаме, защото на нас ни харесва. Не ни интересува какво ще произтече от нашите действия стига да оцелеем. Мислим краткосрочно.

Вторият тип интелект ни прави хора, а не животни. Чувстваме, мислим, общуваме, изграждаме бъдеще.

За мен точно това е интелекта. Способността да се балансира между тези два типа живеене. Да мислим за бъдещето - едновременно своето и на обществото такова каквото го искаме. Стремежа да оцелеем, но в дългосрочен период.


Хващам идеята която Стоян прокарва. Ние затъпяваме от гледна точка умението - ДА ПОНАСЯМЕ ПРИРОДАТА, а не да се страхуваме от нея. Затъпяваме по отношение умението да общуваме и съществуваме като част от природата и се крием от нея и бягаме в уютните си мързеливо уредени убежища... Местата където се крием от всичко естествено и изграждаме някакви псевдо мравуняци от неща които ни правят по-неспособни да се справим с естественият ход на нещата. И те ни принуждават да заучаваме по-елементарни прости неща които да ни спасят от трудностите на нормалния живот в близост до природата.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nature_deficit_disorder

Офлайн

  0

#42 17.11.2012 13:44:02

Flint
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 27.07.2012
Мнения: 493

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

parev написа:

"В името на печалбата и икономическия растеж, както те наричат прогреса, те отравят Въздуха, Водата и Земята, които са основните елементи поддържащи техния живот. Те се самоунищожават поради вярата си в парите – вяра, която сами са създали и от която поради своето безумие не могат да се отърсят."

Цитат от статия на блогъра "Чергар" или "Бъзиклиикс" ,която ми хареса и ме кара да мисля,че интелекта на хората намалява,щом правят такива неща в името на "Прогреса"

http://neverojatno.wordpress.com/2012/09/06/gospod/

Нарича се "В централата на ГОСПОД"

Това е истината за корпоративния капитализъм (ударението е върху корпоративния). Но не защото интелектът намалява. Проблемът е, че алчноста е велика сила, по-силна дори и от инстинкта за самосъхранение. Тя не просто заглушава интелекта и натрупаното знание, а ги извращава и подчинява на собствените си цели. Там, където преди интелектът е виждал лъкатушещ поток и елички, сега вижда $ и €€€€€.

Моите 2 стинки по въпроса.

Офлайн

  0

#43 17.11.2012 17:41:40

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

Подкрепям тезата за алчността...
Тя събаря всяка обществена система. Не пиша социална, че ще се разтълкува грешно...

Идеята на всяка обществена система е да се гарантира нещо на обществото като такова.

Комунизма обещаваше равенство... Демокрацията обещава равенство в стремежа към щастие...
Капитализма като криворазбрана демокрация обещава, че капитала е единственият път към щастие... После религиите... после политиците...

Всеки обещава нещо в идеологията си... И всяка идеология има последователи...
В крайна сметка последователите си остават това - овце, овце които следват и не поемат управлението на собствените си съдби в свои ръце.

Офлайн

  0

#44 17.11.2012 18:15:22

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

Борка, голем тюрлюгювеч си омешал smile

- Капитализма не е обществена система, а икономическа такава.
- Комунизъм в чистия му вид досега никъде не е съществувал. Докарахме го до развит социализъм само.
- Религиите пък са съвсем трета бира
- Алчноста е вътрешно присъща на хората, същото толкова колкото и ходенето до тоалетна по голяма нужда. Леко намирисва, и не се гордеем с този факт (ходенето по голяма нужда) - ама си е факт.

И за финале гранде си забиваш зрелищен автогол - издигаш совбствена идеология (всички са маскари), и същевременно обявяваш всички последователи на идеологиите за овце. Ами ако аз съм фен на твойта идеология, и реша да те превърна в мой персонален гуру - овца ли ще съм ?


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#45 17.11.2012 18:57:24

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Прави ли ни прогресът все по-малко интелигентни?

windwarrior написа:

Борка, голем тюрлюгювеч си омешал smile

- Капитализма не е обществена система, а икономическа такава.
Ами ако аз съм фен на твойта идеология, и реша да те превърна в мой персонален гуру - овца ли ще съм ?

Определено, но една правилно мислеща уфтсъ, на която е гарантиран рая (или нирвана, валхала или друго подходящо местенце)


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff