XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#976 27.09.2022 18:53:07

ivan_sh.
Редови

От: гр. Шумен
Регистриран: 06.03.2016

Отг: Брадви

znerez, Само да питам, дали това е нелоялна реклама? Малко объркващо е.  Благодаря в аванс!

Офлайн

0

#977 27.09.2022 21:35:41

znerez
Новодошъл

Регистриран: 28.06.2021

Защо да е, само попитах вежливо ?!
А ревюта за тези брадви почти няма в нета, за жалост... може и да не си сруват парите, които не са съвсем малко.

Последно редактиран от znerez (27.09.2022 21:39:34)

Офлайн

0

#978 28.09.2022 14:24:41

ivan_sh.
Редови

От: гр. Шумен
Регистриран: 06.03.2016

Подходих с недоверие, извинявай!

Офлайн

1

#979 28.09.2022 16:16:12

znerez
Новодошъл

... а аз пък също гледам, че май съм попрекалил с намекващи препинателни знаци- сори smile
За тез брадвички гледах в един щатски форум как някой твърди, че ги прави италианската фирма Prandi, но може би стоманата да е все пак финландска. И да, попита се там във форума каква е стоманата, а и дали произвежда искри на феропръчка, но никой не отговори...
Нито пък се сподели практически опит.

https://bushcraftusa.com/forum/threads/ … es.240535/

Офлайн

0

#980 28.09.2022 20:29:53

kyshe
Редови

От: Русе
Регистриран: 15.03.2017
Уеб-сайт

Виж сега. Аз не ползвам много брадви, особено скъпи. Имам някаква от 5 лева, която ми е основна. За тия пари направо си беше кражба. Имам и друга подарък, която си е направо опасна. Много отскача. Доста по-скъпа. На някакъв битак си намерих баш моята си брадва и съм горд собственик за скромната сума от около 15 лева. Нещо уникално е. Някъде из форума бях писал за нея. Искам да кажа, че цената не е определяща. Виждал съм колеги да правят чудеса с някакви подобия на брадва, които не бих пипнал. Всичко е до индивидуално усещане. Основната ми е под 500 грама. До колкото видях едната, която си пуснал е 800. Малко тежка ми се струва лично на мен. За брадвите на хускварна бях гледал /чел нещо, че са в топ 5 като качество /цена. Може и да ми е стара информацията. Не бързай просто. За брадвите колегата релакс мисля, че има повече опит и наблюдения. С неговите брадви е голям кеф да се работи.

Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки.

Офлайн

1

#981 29.09.2022 11:17:50

znerez
Новодошъл

Благодаря за споделянето!
Защо и аз нямах опита и съответно усета да се поразровя из по-евтините брадвички, дето ги има навсякъде (за Bahco напр. говорят нелошо), и да си избера добър екземпляр...
Хускварна от този тип също ми е сред "финалистите" (върви нова за ок. 130лв.), ама четох няколко мнения (на западняци), че "финиша " не бил както трябва, че всъщност не се ковели вече в Швеция, че сапа бил от правилното дърво, но втори избор, че даже на някой си кованата глава на брадвето се била разпаднала при употреба.
Може да е лъжа за цакане на конкуренцията, най-вероятно е така, но съмнението си остана....
Та затова се настроих на финландците....

Офлайн

0

#982 29.09.2022 20:12:10

kyshe
Редови

От: Русе
Регистриран: 15.03.2017
Уеб-сайт

Дали е лъжа не знам. При такива количества, които се произвеждат е нормално да се изтърве някоя не дотам качествена бройка. От бакхото съм ползвал една голяма брадва за цепене. Останах приятно изненадан между другото, но беше доста отдавна и съм забравил. Хускварната я гледах последно в магазина за около 50 лева ако не бъркам. Явно доста са се променили нещата от тогава. Из продавалника понякога излизат много добри неща на добра цена. Стига да не ти е спешна покупката. Сещам се за поне две марки, които няма да спомена, които са си изнесли явно производствата в Китай и си слагат марката на уникално големи боклуци. Последно от 5 брадви, които бяха при мен всичкои бяха с много криво острие. За заточка да не говорим. Ножовете на едната марка ставаха обаче. Просто им трябваше нормална правилна заточка. В състояние на току - що купени бяха пълен смях, но желязото е добро.

Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки.

Офлайн

0

#983 30.09.2022 06:55:37

znerez
Новодошъл

Дааа, това е, и мен ме тегли да поизчакам.
И да подебна още по форумите за инфо за "премиум модела" (тоя с "ушичките" отстрани на сапа) на "днешната" Хускварна и брадвето на Мартини/Пранди.
Хем да ми улегне желанието, че може и нещо още да поизникне.
Напр. някой тук да продаде нещо в "колекционерско състояние" на "приятелска цена" big_smile

Офлайн

1

#984 02.10.2022 20:47:25

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

зависи от приоритетите ти - за цепене или за сечене. аз лично не виждам някакви особени предимства на посочените брадви пред тези, които можеш да намериш тук на Хускварна, Фискарс или Бако.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#985 03.10.2022 06:56:40

znerez
Новодошъл

То Хускварната при мен вече излезна с едно рамо пред Мартини, твърде добро реноме има по всички форуми, все пак, при сходна цена- намерих доставчик тук за 120, срещу 114 за Мартини.
Но междувременно попаднах на тази, имаща на пръв поглед гениално решение за подтягане на разхлопал се сап или лесната му подмяна. Чрез болт на самата брадвичка!
Има и по-голяма от същия вид с два болта. За съжаление обаче отзивите не са еднозначни, но изкушението... то е голямо wink
Ето я тук например:
https://solingen-burgas.com/index.php?m … anguage=en

Офлайн

0

#986 04.10.2022 10:34:32

kraychev
Редови

Регистриран: 18.08.2015

znerez написа:

Моля дайте мнение за следната финландска къмпинг- брадвичка на реномирания производител на ножове Marttiini:
https://guns.bg/bg/bradva-marttiini-cam … e-a-029259
(според доставчика Lamnia се произвежда в Италия)
Замислил съм я тъкмо за къмпинг/излети, но и за част от комплект за оцеляване.
Ако някой е правил сравнение с някоя от споменатите в темата други брадви от този клас (имам предвид размер и предназначение, а не цена), ще ми е също много интересно да ги прочета.
Благодаря в аванс cool
Прочее, имат и доста по-малка секирка- имам същия интерес и към нея.
https://guns.bg/bg/bradva-marttiini-hiking-axe-a-029270

Здравейте,
Конкретно за брадвичките - изборът между двете е изцяло според собствените Ви виждания за употребата. Ако повече ще се носи, отколкото ползва - малката. Ако повече ще се ползва за цепене/сечене, а се носи в кола - по-голямата. Аз лично бих избрал по-малката. Разликата в теглото е 300 г, което не е за подценяване, ако се носи на гръб заедно с друг багаж. Не съм изпитвал СЕРИОЗНА липса на брадва, когато съм бил в гората и не съм си носил, затова и бих избрал по-леката (моята е с около 850 г глава, с 48 см дръжка, Хуск карпентер, мисля на Хултбрукс производство).
Вземете тази, която повече Ви харесва, така или иначе ги разнасяме повече за кеф, отколкото по необходимост smile

Not all those who wander are lost

Офлайн

2
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff