XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#931 20.12.2017 19:26:26

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Отг: Брадви

......Аз бях (и все още съм) на косъм да си поръчам една от тях, но ще трябва може би да се разведа с жената след покупката, защото не мога да дам  логично обяснение защо ми е 8-ма брадва, при условие ,че имам 7 броя big_smile roll (които варират от около 300-400 гр. до 2/3 кг.)......
Подарък от добър приятел, изобщо не подозираш че си брадвоман. smile

Офлайн

2

#932 20.12.2017 19:42:30

пацо
Редови

От: София
Регистриран: 08.03.2015

Ето една и от мен.
Взех я от един пазар и в гората се представи фантастично!
20171210_105540.jpg

20171210_105435.jpg

Офлайн

0

#933 20.12.2017 20:31:08

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Аз от ножицата за овошки съм силно впечатлен, тая с дългите дръжки от линка за радвите на Bacho. Ползвах такава да придобиваме борови клончета от двора на една колежка. Бая клонища отрязохме. Някой има ли такова чудо. Впечатления?

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#934 20.12.2017 21:22:00

Петър
Редови

От: София
Регистриран: 29.05.2012

Странджалия, на въпроса ти за брадвите Бако - от някъде ми беше попаднала една такава от малките, така наречените в сайта "туристически". Ужасна работа беше... главата с ръка я изденах от сапа, самият сап също беше от някакво страшно меко дърво, от типа на липа една ли не. Може да е била дефектна борйка, не знам, но понеже попита.

"Stepping forward from where ordinary survival training ends, wilderness bushcraft is the detailed knowledge that can enable us to experience nature in a more indigenous way: a way that demands we open our eyes and other senses, and pay the closest attention to the world around us" - Ray Mears

Офлайн

0

#935 01.01.2018 19:57:26

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

http://www.bahcoshop-bg.com/catalog/bra … 1-0-650sg/
За много години! А тази ми е мания от лапе...

Искам да се сдобия с малка резбарска брадвичка и една по-голяма... Че сега имам няколко хускварни и фискарси от един аршин в златната среда...

Офлайн

0

#936 02.01.2018 03:00:37

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

plamenvolodiev написа:

Аз си продължавам да дялкам, само че с брадва х7 вече, поне ми е по леко на раницата.

Тая брадва, колко пъти съм й се точил и всеки път, като я взема в ръце, се отказвам - Fiskars-ите имат баланс на чук - центърът на тежестта е горе-долу съосен с дръжката, а не е изнесен леко в посока към остието, както е при всяка нормална брадва. Много ми харесва като концепция тая брадва - с леката куха дръжка и т.н., но просто не мога, да се насиля, да си я взема. Техниката ми на сечене изисква инструмент с изнесен напред към острието център на тежестта, като нормална брадва, или кукри.

Но всеки - с вкуса си. smile Освен това, интересна маскировъчна концепция имаш - камуфлажни панталони, камуфлажна раница, но пък - окичена с инструменти в сигнален цвят. smile

Офлайн

1

#937 02.01.2018 09:28:50

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Бобо, за много години! Да си жив и здрав! То техниката на движението не е константа. Не е нещо дето да не подлежи на промяна ( в смисъл развитие). Ако поработиш по въпроса ще имаш още една техника под ръка. При това аз лично силно се съмнявам, че центърът на тежестта на брадвата е изнесен към острието и не е съосен с дръжката. Според мен центърът на тежестта няма как да не е съосен с дръжката. Ако извадиш главата на брадвата от дръжката тогава (в самата глава) - да, може да е изнесен към острието, но на брадвата няма как да не е. Прощавай! Поразсъждавах само концептуално.
Апропо да не сте си тук?

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#938 02.01.2018 21:56:42

Okdalf
Сръчко

Неандерталец написа:
plamenvolodiev написа:

Аз си продължавам да дялкам, само че с брадва х7 вече, поне ми е по леко на раницата.

Тая брадва, колко пъти съм й се точил и всеки път, като я взема в ръце, се отказвам - Fiskars-ите имат баланс на чук - центърът на тежестта е горе-долу съосен с дръжката, а не е изнесен леко в посока към остието, както е при всяка нормална брадва. Много ми харесва като концепция тая брадва - с леката куха дръжка и т.н., но просто не мога, да се насиля, да си я взема. Техниката ми на сечене изисква инструмент с изнесен напред към острието център на тежестта, като нормална брадва, или кукри.

Но всеки - с вкуса си. smile Освен това, интересна маскировъчна концепция имаш - камуфлажни панталони, камуфлажна раница, но пък - окичена с инструменти в сигнален цвят. smile

Нещо бъркаш с определенията няма как оста на джилязото и тая на сапа да не са в една линия. Освен ако брадвата не е профилна. фторо ако тежеста е към чука а не към клина когато я хванеш в основата тя ще се извърта и щтръква с острието на горе. Я премисли и пак напиши що не те Аресва брадвата на фискарс. Техникта на сечене няма да обсъждаме, едни секът със сила а други с чалъм. Нищо лично.

Офлайн

0

#939 03.01.2018 03:41:04

Неандерталец
Редови

Okdalf, говорим за едно и също - искам тежестта, да е изнесена в посока към остието - като държа брадвата водоравно, тя сама да се завърта с острието надолу. За силата и чалъма... липсват ми и двете. smile

Като сека, съм свикнал ударът съвсееем леко да го забавям в последния момент - така острието, заради инерцията, се завърта само в посоката на движение. Действа с брадва, действа с кукри - с всичко, на което центъра на тежестта е изнесен напред към острието, спрямо линията на дръжката.

Общо взето, почти всеки инструмент, с който се сече (брадва) или бие нещо (чук) има център на тежестта изнесен леко напред. Понеже инструментът спира внезапно в края на замаха, колкото повече го стискаш, толкова по-бързо те заболява ръката от вибрациите от удара. Затова, често при ползване на чук или брадва, или дори кукри, човек ги ускорява активно главно в началото и средата на замаха, а в края леко отпуска хвата. При това, инструмент с изнесен напред център на тежестта, сам се насочва в посоката на удара.

От друга страна, една сабя, или катана, с които главно се нанасят порезни рани - т.е. мечът не спира рязко в края на удара, имат център на тежестта изнесен леко назад. Така, ако човек активно ги ускорява през целия замах, те се сами се завъртат така, че острието да сочи напред.

Брадвите от тая серия на Fiskars имат център на тежестта, който е кажи-речи по линията на дръжката. Говоря за равнината острие-задница. То е ясно, че странично центърът на масата е съосен на дръжката. И точно това не им харесвам - острието им не се завърта само, или поне не в достатъчна степен, че да ги усещам удобни.

А може и аз да ги ползвам грешно - може би не трябва да ги отпускам в края на удара. Може полимерната дръжка, да убира достатъчно вибрациите. Ако имах само такава брадва, сигурно щях да й свикна. Но като имам възможността, да си взема инструмент, който ми е удобен, за какво да се насилвам с такъв, който не ми е?

Разбира се, както повечето неща, и това е въпрос на вкус. Бих искал, да ми са удобни брадвите на Fiskars, понеже са здрави, евтини и, като за цената си, сравнително качествени, но всеки път, като ги взема в ръка и... просто не са за мен.

Последно редактиран от Неандерталец (03.01.2018 03:46:10)

Офлайн

0

#940 03.01.2018 09:20:08

Okdalf
Сръчко

Бе здрави да ма чак пък евтини. Или поне по нашите земи. В руските форуми пишат, че захвата е патентован и има доживотна гаранция. Това по нашите земи не съм го чувал.  Аз ползвам две такива но основно за кастрене. Най малката която я взех от съфорумник май Петъргайтан, и следващия размер тя е на другарчето. Честно казано не съм ги напъвал. За цепене си имам стара Българска брадва.

Офлайн

0

#941 03.01.2018 12:09:40

Неандерталец
Редови

Не знам как са цените в България, но в Германия X7 се намира за под 30 евро. За кастрене бих я ползвал и аз.

Офлайн

0

#942 03.01.2018 13:22:38

Okdalf
Сръчко

Последно редактиран от Okdalf (03.01.2018 13:23:49)

Офлайн

0

#943 21.01.2018 13:07:40

Blademaster
Редови

Регистриран: 20.01.2018

Аз лично използвам стари брадви - немско или австрийско производство, които си ги поддържам.
Както и нови, но само на български майстори. Като цяло не съм по сегашните новодели в магазините.

Офлайн

0

#944 08.03.2018 13:07:43

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Закупих си глава на брадва от обява.
На нея има печат на немски производител, основан през 1844 - Карл Хелспер, станали по-късно съществуващата и сега фирма Хелко.
Главата е с тегло 1475 гр и режещия ръб е 105 мм.
Обикновено режещия ръб бивал закаляван от 47 до 56 единици, а назад е по-мека.

На снимките е сравнена до Мора Бушкрафт с острие 11 см.

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg

Сега ще и слагам сап, но нямам условия а дялкане, та мисля да купувам дръжка примерно от Баумакс. Ако и повече да и отива някое тъмно дърво със старинен вид.
Странното е че няма щампа с теглото.
Ако някой има идея за година на производство и коментари за брадвата, казвайте. Ковачите тук също биха могли да разпознаят нещо.
Имам мерак да я направя хубава и ползвателна, а досега съм имал джипси стайл секири и една- две ширпотребни томахавки.
Та дайте съвети.

Офлайн

1

#945 08.03.2018 22:07:13

Странджалия
Редови

Регистриран: 28.11.2011

Колега, поздравления с покупката! Брадвичката е чуднааа!
Превъзходна форма има топорчето! Имам подобно по размер и също немско и съм супер доволен! Така като гледам твоето е коло 800-900 грамово. В Практикер имат много добри сапове направени от Ясен. Можеш да им хвърлиш едно око. Имат размери около 70-80 см. и други по 35 см. Но ми е трудно така по снимка да преценя дали ще ти паснат за твоя отвор. А да знаеш във Home Max продават среден размер сапчета около 45 см. (руски) и са с чудесна форма ,но са от Бук. Просто, ако си купиш от Бук, не бива да я млатиш с нечовешка сила брадвето ,за да си опазиш сапчето по-дълго време! После, разтапяш малко натурален восък и ленено масло на водна баня, докато се получи кашичка, като кремче и мажеш добре сапчето...оставяш го 1-2 денонощия и повтаряш упражнението за да имаш едно добре импрегнирано дръвце. А, можеш и да му направиш предпазителче от неква кожа. По-важно е техниката на сечене и премерената сила, а не млатенето. Когато не ги ползвам задължително намазвам стоманата с парафин и така си стоят "консервирани" и имунизирани от ръжда!
Аз лично имам некъв "извратен" фетиш към брадветата и имам само около 7-8 от различен калибър big_smile
Със Здраве да си я ползваш и да ти служи добре! smile

Последно редактиран от Странджалия (08.03.2018 22:29:19)

"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

2
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff