XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#916 07.09.2017 20:34:18

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Отг: Брадви

Емос написа:

Да, така по принцип когато вземете дръжката, тя е лека, а когато вземете брадвата тя тежи повече.
Самата брадва тежи. Преди си мислех, че брадвата с дръжката тежи повече от брадвата - острието,
но когато взех отделно брадва и дръжка, брадвата тежеше колкото е заедно. Такова заключение имам.
Би трябвало дървото, да не тежи, че ако тежи ще ти умалеят ръцете. С голяма брадва и по-дълго и дебело
дърво / дръжка ще се измориш по-бързо отколкото с малка брадва - която е лека.

Няколко милиона мои мозъчни клетки умряха в зловещи гърчове, и ми иде да си избода очите с нагорещен ръжен, да се съблека чисто гол, да се полея с бензин и да се самозапаля !!!

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

1

#917 08.09.2017 08:00:46

Емос
Редови

От: Доброто
Регистриран: 17.06.2016

Аз получих няколко хиляди мозъчни клетки. Понеже като малък, много си удрях главата и ми умираха много мозъчни клетки. Изостанах с около 2 години от моите връстници sad. Сега наваксвам, вече съм изостанал с около 1 - 2 месеца. Ето това е проблема обърквам или ядосвам хора, понеже речника ми е зле. Отново се изказах с много думи. Трябва да пиша по-прости или кратки изрази. Наистина сме на училище. !!! Няма да пиша нищо с месеци, щом моите сложни изрази са болка за вас. Като се науча, дано не ви боли повече. Сложни или дълги няма да ги има вече. Форума може да си стане като преди - без най-малкия член в историята на форума и съветите. - Като преди година.

Орел пазител

Офлайн

0

#918 08.09.2017 12:06:08

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Емо, пиши и ОСОБЕНО, МНОГО ЧЕТИ. Четенето ще е това което ще развие интелектът ти. Чети блогът на Стоян - не само форумът. Не пиши повелително, защото имаш малко житейски опит в сравнение с другите членове и това може да предизвика насмешки а споделяй и питай. Така ще се развиеш като личност и ще настегнеш и надминеш връстниците си. Ние се шегуваме с теб, но много се радваме че си при нас и обичаш природата а не се друсаш или не прекарваш дните и нощите си в компютърни игри или кръчми.
Остани си във форума и споделяй което те е развълнувало. Аз лично ще се радвам.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

2

#919 08.09.2017 13:49:55

Емос
Редови

От: Доброто
Регистриран: 17.06.2016

Точно това правя, чета не само форума - а и книги малко и блога и др. Мразя алкохол, избягвам го, пия само вода и сок.
Преди пиех кока коли, безалкохолни. Сладки с много химия, лоши колбаси. Гледам да ям чиста храна, гледам за Е-та - химии,
и тези енергийните напитки хич не полезни......
Моите връстници казват: Аз да не съм луд да чета книги.; Не съм прочел нито една. Такива работи - за това имат беден
речник, даже повече и от моя. Да не говоря за цигари и пиене - още от малки. Някои викат като почнеш да пиеш ще
се отракаш, но аз не мисля така. Без да пия ще съм си отракан. Мисля, че съм единствения от моя клас, който не пие.
Даже най-умния човек в клас пуши. Много сложна и дълга.

Искам да знаете, че не съм от това поколение което е сага, върви на страни, си пропилява живота, не грамотност и др.

Съжалявам за офтопика. Извинявам се на windwarrior от сърце и тези които не ме разбират. Ще престана да пиша простотии!
Научих си урока. Сега отивам да чета и т.н.

П.П. Съжалявам..

Орел пазител

Офлайн

0

#920 08.09.2017 14:19:23

пацо
Редови

От: София
Регистриран: 08.03.2015

Няма какво да съжаляваш, просто си много млад още.Просто премисли преди да пишеш или говориш.Това ще ти помогне много и в живота.
Не се отказвай от форума ,тук може да научиш много.
П.с. Колеги , не критикувайте толкова младежа ,той просто иска да докаже , че има място сред нас .Сигурен съм, че в бъдеще ще има по адекватни включвания.

Офлайн

3

#921 08.09.2017 20:42:06

svilen
Редови

Регистриран: 29.08.2010

Открих някаква разпродажба на Wetterlings в Ирландия, твърдяха, че са последни бройки и повече няма да има такива.

Не издържах и поръчах - Wetterlings Outdoor Axe - за 40GBP. smile

Мернах някъде из мненията тук, че сте ги похвалили. Дано не са много по-лоши от предложената Husqvarna.

Офлайн

0

#922 08.09.2017 22:02:05

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Класен избор, и щом е на разпродажба си е от всякъде добро попадение. Мисля че Уйнда я има или неговата беше  Gransfors, и аз съм я ползвал, но както да е, и двете са много добри - няма да съжаляваш.

Ето ги, една до друга:
7530208430_aba0ac35c0_b.jpg

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

1

#923 17.09.2017 16:45:36

Costoff
Новодошъл

Регистриран: 13.09.2017

За да се ориентира човек в света на брадвите е добре да разгледа  отдавна приетите за стандарт в индустрията Ochsenkopf. Helko werk също е фирма с традиции и дават повече информация за стоманата, а тя при всички производители е една ст55. Стандарта при дръжките е парен бук и хикори - най близкия бг вариант е мъждряна(горски ясен..  в никакъв случай блатен), ако имате проблем със сушенето габъра е изключително здрав и суров но не поема вибрациите, салкъма лесно откъртва малки трескички които се набиват в ръцете, и лесно се цепи по дължина като може да ви прищипе ръката. Сменил съм хиляди дръжки на брадви и си позволих да споделя малко личен опит.

Офлайн

6

#924 18.09.2017 17:38:07

freako
Редови

От: Видин
Регистриран: 13.01.2013

И топмастер са пуснали брадва като x7-xs на фискарс https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/ … e=5A4B30D3

Офлайн

2

#925 21.09.2017 20:39:25

Costoff
Новодошъл

Всеки позволил си да произвежда в Китай скоро бива копиран. Дори в Уикипедия пише, че някога финландски производител днес Фискарс внася предимно от Китай, въпреки че може за България да произвежда в Полша. Германия може да не е най-голямата икономика но все още е с най мощната индустрия, защото продуктите на немската промишленост обикновенно са произведени в Германия. Просто констатация.

Офлайн

0

#926 24.09.2017 18:13:24

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

А какво ще кажеш за инструментите Бош? До колкото знам от сестра ми това е бил голям скандал и имало бойкот от германците.

Последно редактиран от Галимунди (24.09.2017 18:15:38)

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#927 25.09.2017 16:45:24

freako
Редови

От: Видин
Регистриран: 13.01.2013

То уикипения не е някво мерило за истинност. Иначе лошо няма да  е китайско, стига да е качествено, защото те имат мнооооого стандарта за качество. Ето ви примери - TICA и Libao, Xiaomi и UMIdigi. Абе щом има ментета на китайски телефони кво да си говорим!

Офлайн

1

#928 16.10.2017 22:35:31

Costoff
Новодошъл

Полезна информация за потребителите..Артикулният номер върху машина на Бош произведен в Германия започва с 0 а в Азия например с 3. Почти 100% от световното производство на винтчета и батерийки е в Китай..Ама при остриетата е друго.

Офлайн

0

#929 13.12.2017 21:07:24

plamenvolodiev
Редови

Регистриран: 21.12.2015

Аз си продължавам да дялкам, само че с брадва х7 вече, поне ми е по леко на раницата.

Don't panic be prepared
ВИДЕО КАНАЛ - https://www.youtube.com/channel/UCmCdly2pZ_6qIHQ2I3KMUUg
ФЕЙСБУК СТРАНИЦА - https://www.facebook.com/BgAdventureTime/

Офлайн

1

#930 20.12.2017 17:35:56

Странджалия
Редови

Регистриран: 28.11.2011

Абе, докато си препрочитах темичката "Къде, какво има в България" и ми напави впечатление един сайт, който беше посочен за някакво сгъваемо  трионче на BAHCO... , май за Лапландъра ставаше дума...
Та, първата ми работа беше да прегледам дали предлагат брадвета понеже имам някакъв Откровен Фетиш към Брадви ....и като намерих съответният раздел,направо се Оцъклих.. big_smile
Направи ми впечатление това ,че са в 2-3 различни раздела, като първите ги водят "туристически" а другите "за сечене", като тези вторите, в описанието ги водят "Професионални".......
Реших да звънна едно телефонче, и да питам дали аджеба има разлика в качество, изработка, закалка....на тези дето ги водят "Професионални", но ми отговориха ,че няма разлика. После прогледнах ,че тези, които ги водят "туристически" са всички маломерни брадвета (до 500 мм.сап), а тези които са с дължина над 600 мм., до 900 мм. са т.н. "професионални"...!
Прегледах 20 и няколко страници назад в темата за брадвите и не намерих актуална информация и мнения за брадвите на BAHCO....та, ако има колеги, които могат да споделят полеви опит за тези брадвета ,ще е добре за всички фенове тук... wink
Аз бях (и все още съм) на косъм да си поръчам една от тях, но ще трябва може би да се разведа с жената след покупката, защото не мога да дам  логично обяснение защо ми е 8-ма брадва, при условие ,че имам 7 броя big_smile roll (които варират от около 300-400 гр. до 2/3 кг.)
Предвид характеристиките, гбаритите и посочената информация ,че са "от кована шведска висококачествена въглеродна стомана." някои от тези брадви ми се виждат на изключително добра цена!
Туристическите:
http://www.bahcoshop-bg.com/category/br … ki-bradvi/
и т.н. "За сечене":
http://www.bahcoshop-bg.com/category/br … a-sechene/

"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

3
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff