XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 19.12.2010 14:14:47

AleX_86
Редови

Регистриран: 13.05.2010

Отг: Брадви

Показаната от parev брадвичка ме подсети и аз да се похваля с една наскоро открита на село придобивка:
DSC06838.JPG
дръжката е дълга 26 сантиметра, а теглото- към 450 грама.

"I am wrath. I am steel. I am the mercy of angels."

Офлайн

0

#17 19.12.2010 16:42:47

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

AleX_86, страхотна брадвичка.

В подкрепа на думите ми за изработка на по-ергономични дръжки на нашенските брадвички и за улеснение на Xenos искам да покажа какво направих от една стара ръждясала брадвичка, останала ми от "онова време".

/Имах намерение да публикувам всичко това в темата за брадвите, но горе се възбудиха няколко различни мнения и затова го пиша тук./

Ето я брадвичката:

021799580-big.jpg

Дръжката и направих, като копирах /грубо/ формата на тази:

021799581-big.jpg

Това е руският вариант на малко топорче, на което металната част бях купил преди около 20 години за 2.50 лв. и още тогава му направих тази съсвесм обикновенна дръжка, но скоро мисля и нея да модифицирам с такава като тези на шведските модели. Но това ми е най-удобната брадвичка и много дърва е насякла.

021799582-big.jpg

А това е типична наша, българска брадвичка, направена от майстор ковач:

021799584-big.jpg

Ето ги всичките ми брадвички, които в зависимост от нуждата ползвам:

021799586-big.jpg

/Xenos, ако прецениш премести поста в темата за брадвите/

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#18 19.12.2010 17:42:47

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

О.К. Преместих ги! wink

RELAX, брадвичката с тесличката отзад, дето си показал, е 1:1 с тази, която имам. Все едно виждам нея, само че излъскана! wink Само ако ми кажеш, че и от другата страна върху дупката за сапа има удебеление, което може да се използва като чук, ще съм сигурен, че са едни и същи. smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#19 19.12.2010 20:38:19

RELAX
Модератор

xenos написа:

Само ако ми кажеш, че и от другата страна върху дупката за сапа има удебеление, което може да се използва като чук, ще съм сигурен, че са едни и същи. smile

Ееххх, Xenos, защо това не го беше написал по-рано? Аз това удебеление го сметнах за дефект в калъпа на отливката и на шмиргела ........ уеднаквих всичко sad Майната му.
А сапчето хареса ли ти?

Един съвет и от мен за този тип брадвички - отворът на металната част, там където се слага сапа не е радиално оформен спрямо предполагаемата права ос на дръжката, а е с леко изместване в едната посока и чак сега разбирам защо е направен така. Явно да се "даде" сила на тази част, където е удебелението и се използва като чук, и това е направено с мисъл за ергономичност и по-голяма мощ при ползването на брадвичката за чукане. /Нашите не са били чак толкова за поддценяване wink /

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

Офлайн

0

#20 19.12.2010 21:23:48

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

smile Явно при теб е било в по-напреднала фаза на ръждясване, защото аз веднага разпознах в това удебеление ролята на чук. Дори на моето си имаше вдлъбнатинки като по петата на теслите. Не знам за какво ги ползват - да не се изплъзват гвоздеите ли?!

За сапчето - добре, е станало като за тренировка. Казвам "тренировка", защото ще ти се наложи да направиш второ! wink Това тук не е особено надеждно по две причини - чепа в него (но това по-малкия проблем), и най-вече неправилното разположение на  концентричните кръгове. Те трябва да са максимално успоредни (в една плоскост) с острието на брадвата. При това разположение, което се вижда на твоята снимка, дръжката има голяма вероятност да се сцепи по тях, при по-силни удари (а и да не са силни, с времето...). Надявам се да си ме разбрал. Иначе скоро имам запланувана публикация и за брадвите - там малко по-подробно! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#21 19.12.2010 21:45:20

RELAX
Модератор

Xenos, за разположението на "концентричните кръгове" /фладера/ си абсолютно прав! Но всичко при направата на тази дръжка ми дойде съвсем спонтанно и такъв материал имах /това не е оправдание/. smile

Имам подготвени няколко различни по дължина и диаметър заготовки за сапове, които съхнат в гаража от няколко години и ми ги препоръчаха едни роми, които ми цепеха дървата - че било много яко дърво за сапове, но не запомних името на дървото. Имат кръгло сечение и са със сравнително гладка кора. При интерес мога да покажа снимки.

Офлайн

0

#22 19.12.2010 21:47:03

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Няма нужда! Това е ясен. Най-вероятно бял ясен, щом е с гладка кора... Може и "осен" да са го нарекли... или мъждрян, ама ме съмнява да знаят това наименование. smile

Офлайн

0

#23 19.12.2010 21:54:34

RELAX
Модератор

Аз съм ги чувал и трите наименования, но не знаех, че се отнасят за един и същ вид дърво. Знаеш ли - кората му от вън малко прилича на тази на дряна.

Офлайн

0

#24 20.12.2010 08:39:56

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Няма да е мъждрян - неговата кора е гладка и сива , а на дряна е грапава и тъмно кафява . Дрян и мъждрян са различни дървета и не са от един род , но са здрави и двете . Дряна е най-здравото дърво в България и за сапове е идеално .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#25 20.12.2010 19:04:09

parev
Редови

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010

При интерес мога да покажа снимки.

Няма да е зле.В моят край еднотосе нарича оксен(сигурно са правили окове от него).Кората му е гладка светлосива.

Офлайн

0

#26 20.12.2010 19:11:00

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

anjsan, трябва да те разочаровам, но ясенът май е по-високо от дряна в скалата за твърдост на дървесината. wink

parev, ясен, осен, оксен - все едно и също. wink

Офлайн

0

#27 20.12.2010 21:06:17

RELAX
Модератор

По Коледа ще снимам заготовките, защото сега се сещам, че и на вилата имам заготовки за сапове и дръжки и от дрян - зада можем заедно да видим отличителните външни белези и да обсъдим техните характеристики, начин за подготовка, съхранение, съхнене, обработка и т.н.

/Това между другото е интересна тема и явно, както и при мене - има много "бели полета", които можем да "оцветим" заедно  wink /

Офлайн

0

#28 21.12.2010 08:48:33

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

xenos написа:

anjsan, трябва да те разочаровам, но ясенът май е по-високо от дряна в скалата за твърдост на дървесината. wink

Ти ще се разочароваш . hmm Дряна е с плътност над 1000 кг/м3 , само някои храстовидни дървета му се опират (люляк,чемшир). Ясена е около 700-750 кг/м3 , но е много жилав.

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#29 24.12.2010 16:10:48

стефан чаков
Редови

Регистриран: 23.12.2010

Поразгледах темата за брадвите ,и макар че съм нов във форума ще си позволя да дам няколко практически съвета относно избора на брадва .Първо, когато решите да си купите брадва от пазара вземете със себе си пила за желязо,вземете брадвата и тръкнете леко острието с пилата,ако се хлъзне значи е закалена,при по-силен натиск ако пилата е нова трябва леко да сваля материал от брадвата,това значи че твърдостта на острието е около 50 единици по Роквел, може да се тества и с дебел гвоздей ако брадвата го сече ,тогава е добре.Ако майстора откаже да я тествате по този начин не купувайте.Има и още нещо,напоследък някои фирми придобиха гадния навик да леят брадви и мотики от чугун,затова внимавайте при избора.Аз често посещавам пункта за отпадъци в селото и от там си намирам хубави инструменти на ниски цени,хората просто не знаят какво хварлят което пък си е един плюс за мен.Според мен когато човек ходи из гората е задължително да носи лека брадва с дълга дръжка която да ползва вместо бастун.

Който разбира,разбира и от свиренето на комара,който не разбира и от магарешки рев няма да разбере.

Офлайн

0

#30 24.12.2010 16:48:26

webe
Редови

Регистриран: 07.11.2010

Стефане хората са казали: боклука за едни е богатсво за други  big_smile .

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff